Kinnisvaramulli lõhkemine - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Kinnisvaramulli lõhkemine

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Äkki aeg uuendada pikka Kinnisvaramulli linki.

    Baltimaade ehitusturu liidri sõnad:

    YIT Q2 July 27.
    "Of the Baltic countries, housing demand remained good in Lithuania and moderate in Latvia. Demand weakened in Estonia."
    YIT Q3 Oct 26.
    "Of the Baltic countries, housing demand remained moderate in Lithuania. In Estonia and Latvia the demand is weak and the prices of residences have declined."
  • webmaster võiks äkki postituse ümber tõsta.
  • paneme ikka kohe teemaks kinniśvaramulli lõhkemine 1
  • Või muudaks teemat natuke pehmemaks: "Kinnisvaramulli viimane vaatus" ;)

    Aga muidu Stefaniga nõus. Selgelt oleme jõudnud kinnisvaraturul olukorda kus võiks juba reaalselt hakata rääkida mulli lõhkemisest ja krahhist. See aeg on nüüd käes, kus reaalsed probleemiprotsessid on nähtavad.
  • Päris karm lugemine Riia kinnisvaraturust:
    http://www.latio.lv/files/september_2007.pdf
  • Sai just vanast Tivolist mööda jalutatud ja seal toimusid suuremat sorti lammutustööd. Kas Arco lõpuks alustab seal midagi?
  • Võibolla nad kardavad linnavalitsust ja tema trahve, kui need tivoli putkad põlema lähevad või mõni asotsiaal seal külma poolt ära võetakse.
  • TV3 seitsmestes uudistes oli huvitav lõik. Loo põhiprobleem oli selles, et automüüja laiendas äkitselt oma müügiplatsi kuid kahjuks jäi ajalooline inimeste liikumistee selle ala hulka. Kuna ala piirati aiaga, siis kerkis inimestel üles ebameeldiv probleem, et ei saa enam mugavalt liikuda. See muidugi pole kõige olulisem. Oluline oli automüüja comment stiilis: "Nii kiire müügipinna laiendamise vajaduse tingis kiirelt tekkinud trend: pankade poolt klientidelt ära võetud liisingutode müüki saabumine!

    Täpsema sõnastuse saab paari päeva pärast kui klipp ka tv.ee keskkonda jõuab, aga loo point oli umbes selline. Stefanil nagu öeldud, hea ajastus (Y)
  • Sry, Koto juba postis info macro foorumisse ;)
  • Momentumi viidatud klipp kinnitas veelkord seda tõika, mida üks foorumiliige(ma nime kahjuks ei mäleta) siin mitu kuud tagasi ütles, et ennem loobuvad inimesed laenukoormuse tõustes oma sõiduki(te)st kui et vabatahtlikult ülekantud tähenduses kuuse alla lähevad.
    Eks osa neist platsil olevatest masinatest on(või õigemini olid) nagunii ettevõtete nimel, aga see ei muuda üldplaanis asja.
    Nii et saame näha, milliseid sündmuseid talv endaga toob.
  • No varsti peavad loobuma elukohtadest autode müüjad. Esiteks uute ja siis kasutatud. Järgnevalt kodumasinate müüjad? Ja siis mööbli? Ehitajad? (Ok eurorahad hoiavad neid veel elus)
  • off-topic
    ma ei kujuta ette mis juhtub maailma (eriti Ameerika) kõikide ebaefektiivsete sõiduautodega kasutatud autode turul, kui nafta hind on 100+ USD. Kujutan ette, et nad seisavad kasutamata, nagu täna vananenud arvutid, mille väärtus ongi sisuliselt null.

    Eesti puhul võiks äkki kasutatud autod muutuda imporditootest eksporditooteks.
  • ma pikkisilmi ootan millal miskid suured limusiinid kukuvad nissan micra hinnatasemele.
    vw phaeton on päris p6nev..
  • Stealthi kommentaarile lisaks.
    Viimasel ajal kakumäel rattaga sõitmas käies on mul silma jäänud, et ühel õuel on toimunud üsna korralik muutus. Kui varem ilutsesid seal teineteise kõrval uued Audi A4, A6 ja Q7, siis praeguseks on neist saanud mitte just kõige uuemad Mazda 6 ja Honda väiksemat tüüpi maastur.
  • Ilmselt on omanik vahetunud ja ostnud endale veelgi eksklusiivsema kinnisvara, mis selle põhjuseks muud ikka olla saab. Samas on piisavalt eksklusiivne kinnisvara osutumas juba kättesaadavaks ka vaesematele elanikkonna gruppidele.
  • miks peaks ala Phaetoni hind langema kordades kui bensiini hind ala tõuseb 50%?

    Kui inimene täna kulutab ala 3000 krooni kuus bensiinile ja siis 4500 ei muuda see küll enamus inimeste sõitmisharjumusi.
    Võib olla USAs küll, kus suured truckid ei maksa midagi ja igaüks põrutab nendega ringi.
  • automüüja abikaasana võin öelda, et ostmise vähenemist pole märgata, pigem isegi kasvutrend. mul mees müüb ka muidugi odavamaid (citikaid), kuid neid ostetakse sama hooga edasi. meie oma eluaseme pärast küll ei muretse - pole mingit laenu ja minu mees on ka sellest automüügijamast surmani tüdinenud. samas pole ka kuulda, et mujal oleks automüük mingit langust läbi tegemas. eks näeme, mis see jõulude aegne ostmisajupesu teeb.
  • :) jutt oligi liisinguautodest.
    Automüüja ajab oma müügi ära eks siis liising on see mäger, kes peab tegelema müügimeeste moosimisest tingitud tagajärgedega :P (loe mõtlematult või ülejõu käiv ost).
    Muuseas võib kindel olla, et suur osa klipis pakutud liisinguautod on nö rendilepingute tagastused. Kapitaliliisingu kliendid ilmselt sarnanevad rohkem eluasemekliendiga "viimases hädas" müüvad.
  • Statistikaameti andmetel sooritati kolmandas kvartalis 11 254 ostu-müügitehingut, koguväärtusega 12,571 miljardit krooni (keskmine hind 1 117 025).
    Teises kvartalis sõlmiti ostu-müügitehinguid 13 702 juhul 17,6 miljardi krooni ulatuses (keskmine hind 1 284 484).
    Lisaks kinkimised ja vahetamised.
    Ostumüügi tehingute arv on langenud 17,87% ja keskmine hind on langenud 13.04%.
  • muide, arvutused on QoQ baasil. Aasta baasil on numbrid ilmselt palju koledamad. Aga 3Q pidi ju elavnemine tulema? :)
  • Kickside
    Nagu korrutan juba kolmas kuu miinus 40% tehingute arvus Tallinna korterite puhul, eks see indikeerib paljuski muudes numbrites. Võib öelda, et muusika enam ei mängi aga inimestel veel on kõla kõrvus ;)) küllap hakkab kohe ka kõla vaibuma ja siis näeme, kes toolita jääb.Pakun, et palju kontoriametnikke jääb toolita... huvitav, mis kontorihoonetest saab?
    :P
  • Teate uskuge või mitte aga on olemas piisavalt palju kellel on poogen kuubis kas kinnisvara tõuseb või langeb :)
  • Vaata, on olemas selline mõiste nagu mittekasutamisväärtus.
    Ehk isegi kui sa iga päev kinnitad endale, et mul on täitsa poogen palju mu condo maksab, et see on mu kodu, ei ole ostetud edasimüümiseks jne, siis sellest hoolimata on ju tore teada, et tegelikult olen ma ikka suht rikas kuju, miljonäär, võiksin iga kell enda kv maha müüa ning edasise elu palmi all tšillida.

    Ning need, kellel üldse kinnisvara hinge taga ei ole (üürijad), peaks iseenesest samuti olema huvitatud asjade käigust. Pikas persektiivis on üürihind ja müügihind ikkagi korrelatsioonis (jah hetkel on asi teatud regioonides paigast ära, aga vaevalt, et päris uus paradigma..)

    Aga jah, sellega nõustun, et on inimesi, kellel on kõigest poogen kuubis.
  • On inimesi kes ostavad suvalisel hetkel, vaatamata kas ollakse mulli tipus või põhjas, lihtsalt võrreldakse hetkel olevaid pakkumisi ja hindu. Argumente tuuakse ka selliseid, et "mul on pere, vaja neile kodu", "aga ma sain selle odavamalt kui teised pakkumised" jne. Pärast ollakse hädas ja siis eelistatakse, et riik tuleks appi võlamakseid kinni taguma.
  • Tihti nad ei pruugi isegi aru saada, mis on mull või mis on põhi ja kuidas hinnatsüklid moodustuvad.
  • Mulle on jäänud 2006a kevadest meelde mingi lugu, et Tartus on ehitamisel uut elamispinda 70000 või 73000 inimesele, seda 10 aastaga, pool sellest olevat juba valminud või kohe-kohe valmis saamas. Kas see on tõsi, kas keegi teab?

    Tartus elab üsna täpselt 100000 inimest. Minu arust, selline kogus uut elamispinda ei leia ka parema tahtmise juures Tartus ostjat 10 aasta jooksul, isegi siis kui majandus kogu see aeg läheb ülesmäge ja kinnisvaraturg õitseb. Vana, vabanev, kinnisvara tuleb ju kellelegi maha müüa, ning nii suur osa elanikkonnast vaevalt on laenuvõimelised korterite ostuks, isegi kui nad sooviks seda.
  • kui selliseid inimesi ei oleks, siis ei saaks ka turg toimida. Nagu ka Enroni puhul oli kuni lõpuni bid'i. Väärtpaberistatud subprime'idel kadus ühel hetkel bid täiesti vms, ning seega võis öelda, et turg puudus ja varade väärtust ei saa hinnata.

    Olgu, aga ka antud hinnakonjuktuuriga mitte kursis olev inimene tunneb end isiklikult sügavalt solvatuna, kui talle ühel hetkel selgeks saab, et tema korteri turuhind on alla ostuhinna. Kuna valitsusel on tähtis hoida inimese hingeseisund stabiilsena, siis siin peab appi tulema infaltsioon. On ju palju kuivem ja muretum tunne, kui kodu turuhind on +20% ostuhinnast, hoolimata et antud perioodi CPI tõus on olnud näiteks +30%

    vaadake kasvõi neid ameerika uudislõike Californiast jne. Inimeste kodu väärtus on langenud -50% ($600->$300). oi, kui murelike nägudega nad seal intervjuusid annavad. Samas $600 letti ladumise hetkel olid nad kindlasti palju roosamad ja rõõmsamad. Kindlasti peavad nad hakkama oma naabreid, kes sama maja odavalt kätte said, vihkama jne (Äkki kolivad kõrvalmajja veel mingid vaesed jne). Muret kui palju.
    "....and the government does not have a program"
  • Nagu näha, siis kõik ei ole Balti kinnisvarasse siiski veel usku kaotanud. Briti kinnisvarafirma Property Secrets prognoosib Eesti ja Leedu kinnisvarale järgmiseks aastaks 5% kasvu, samal ajal kui Läti hinnad peaks nende arvates muutumatuks jääma.

    Kellel huvi kogu tabeli vastu, siis kerige selle artikli lõppu.

    On ikka optimiste ...
  • Tallinn, Estonia

    Half forest, lake, bog and swamp, Estonia has seen the steepest house prices in Europe.
    Värske Telegraph: Property overseas: Top 20 cities to make money
    Tallinn
    In March 2006, the Royal Institution of Chartered Surveyors reported that prices in the previous 12 months had risen by 28 per cent, and especially steeply in the capital, Tallinn. The annual increase has now fallen to 20.2 per cent, according to Knight Frank. But demand far outstrips supply, the economy is growing at 7-8 per cent a year, and there has been a rush to mortgage, leading to real fears of a lending crisis. Tallinn is only 30 minutes by hovercraft from Helsinki.
    What can i buy? Apartments in a development called Tina can be bought for £106,700 through Arc Property (020 7385 0840; www.arc-property.co.uk).

    Nice. Võiks küll hovercraftiga teinekord suvel hesasse kimada......
  • eeem...sorry, bold läks käest, millal "preview message" -nupp ilmub?
  • Vaadake kui palju Jalaka projekti kuumakse on.

    PS: tegemist on PÄRNUS asuva arendusega.
    :D
  • Nendin automüügi kohta fakti, et täna oli Hansaliisingus igastahes järjekord, küsimuse peale "Kuidas ka autosid ostetakse?" vastas teenindaja, et viimasel ajal oleks nagu hullus lahti läinud, kuu poolteist oli rahulikum, aga hetkel ostetakse täie hooga.
  • Newbie9
    Need on need kliendid, kes oma luksusautod on olude sunnil maha müünud ja liisivad nüüd hansast daewoo ticod:)
  • need on ikka need, kes said 29 km Tallinnast poolelioleva ridaelamuboksi soodsalt ehk alla 1 000 000 EEK ostetud ja nüüd vajavad vähemalt 2 autot, et kõik pere liikmed saaksid normaalselt oma uue kodu ja töö, lasteaia, kooli ja trennide vahel ringelda, kuna peale soodsat ostu jäi ka raha üles, siis miks ka mitte auto liisida :)
  • Suffiks, palun anna selle saidi kasutajanimi ja parool ka.
  • Pole vaja mingit un/pw. Vähemalt mult küll ei küsi.
  • Oiiii, niii kurb. Soman on pahane, et keegi alatu, südametu, julm, pahatahtlik inimene on inimesed paanikasse ajanud ja nüüd kurivaim inimesed ei osta enam kinnisvara isegi siis kui iga 40k per m2 eest küsitav kroon on väidetavalt õigustatud.

    Kujutlegem seda korra ette. Milline inimlik draama. Täiesti õudne!

    Huumor asub siin --> Sooman: turg on paanikasse aetud

    Konkreetselt naeruväärsed on kinnisvarainimesed kes nüüd ajavad kaikaga inimesi kinnisvara ostma, sest: "Jumala eest; SEE TURG ON JU VAJA PÄÄSTA!!!!" Sama suur huumor on iga väide "pahatahtlikkust paanikatekitamisest" ja eriti hilarious on kontseptsioon mille alusel "alatud konspirandid on suutnud (täiesti tühja koha pealt muidugi) oma juttudega tekitada paanikalaine ja tänu neile on turg surnud!" Nagu päriselt ka või?
  • "Nagu päriselt ka või?" läheb italicu alt välja
  • Olen veendunud teesis, et kinnisvaraturu kiire kukkumine päästab selle turu.

    Argumendiks on peamiselt see, et siis turg korrastuks kiiresti ja libaarendajad pekstakse oma liistude juurde (loe: päästjad ja vanglaametnikud ei käi vahetuste vahelisel ajal ehitmas ja taksot sõitmas).
    Samas korralikult kapitaliseeritud arendajad saavad müüa vähestele inimestele korralikult lõpuni arendatud projekti mõistliku kasumiga. Tänaste pakkumiste juures on tendents arenduspiirkonnad jäävad POOLIKUKS, millega tegelikult petetakse kliente - ja vabanduseks kostetakse, te saite ju odavamalt.
  • Üks kinnisvaraguru räägib ees, et ostuoptsiooni ostja mängib alusvara hinnalangusele ja müüja tõusule.
    Nüüd räägib järgmine suur guru, et "Sisuliselt tähendab optsioon ostjale riski maandust võimaliku hinnalanguse eest. "

    No püha müristus küll, mis lausvalet aetakse. Ostuoptsiooni ostmine on siiamaani siiski tähendanud puhtakujulist spekuleerimist hinnatõusule ja ostuoptsiooni väljakirjutamine mängimist hinnalangusele/samaks jäämisele. Aga nüüd kargavad kinnisvaragurud välja ja ütlevad, et on täpselt vastupidi.
  • to: jim

    Mängu tuleb pilti oluliselt korrigeeriv väljakirjutaja eriolukord. Nimelt, alusvara on kohutavalt ebalikviidne ja mitte mark-to-market vaid meelevaldne mark-to-model põhjal hinnatud ning väljakirjutajal on nui neljaks vaja alusvarast lahti saada. Sinu point kvpedede puudulikust arusaamisest või valetamisest on valid, aga väljakirjutaja motivatsioon on ebaoluline. Umbes nagu kõrbes 2 ööpäeva joomata olnud üksiku invaliidi puhul arutleda, kas talle meeldivad rohkem roosas kleidis blondiinid või helesinises kleidis brünetid. "Who cares! Anna mulle juua, raisk!"
  • Vot ja mulli lõhkemine ongi hea sellepärast, et siis saavad sellised mitte just eriti pädevad inimesed tegelema sellega milleks nad pädevad on.
  • Kinnisvara hindade kiire kukkumine päästab selles mõttes turu, et siis on uuesti mõnusalt käibeid, tehingute arvusid, tehinguid. Madal hind paneb uuesti kenasti turu tööle. Forsseerige näide üle: kui m2 hind langeks 3 000 EEK peale, kas te siis ei ostaks kinnisvara? Ma küll ostaks. Ostaks isegi keldrisse varuks. Selles mõttes kui soov oleks uuesti turg elustada või probleemides arendaja peab oma objektidest lahti saama, siis on vastus lihtne: lase hind alla ja demand taastub ise. Kiire -25%...-50% loss kõigilt turuosalistelt oleks päris nummi.

    Kui ma oleks aga suur arendaja, siis ma pigem hoiaks meeleheitlikult hindasid nii kõrgel kui saaks. Kujutlege ette happetünni! Millised kivid lahustuvad seal kiiremini? Kas väikesed või suured? Kõrgete hindadega ei ole tehinguid, turg seisab, aga küttearved, intressid jm püsikulud jooksevad. Rõveda võimendusega väikearendajate olukord läheb iga päevaga halvemaks. Lisaks tilgub aegajalt turule info hinnalangustest. Seegi muudab väikeste elu halvemaks. Hästi kapitaliseeritud suurtel (Arco nt oma geniaalse ajastusega IPOga) ei ole sellest midagi. Jah, mõned projektid seiskuvad ka neil. Jah, ka nemad saavad lossi ja võibolla isegi valusalt. Kuid rõhk on heal kapitaliseeritusel. See kes suurtest suudab kauem hindasid kõrgel hoida, on võitja. Kui suurtel õnnestuks isegi paar aastat kinnisvaraturul probleeme hoida, siis oleks see geniaalne pilet konkurentidevabasse vette. Pärast paariaastast korralikku praadimist tekib kõigil vähegi kinnisavaraga tegelenutel kõrbenutel momentaalne okserefleks ja ketseri pihta kes julgeb mainida sõna "kinnisvara" ja "ostma" või "investeerima" ühes lauses loobitakse võimalikult suur terav objekt võimalikult kõvasti veel järgmised 2-3 dekaadi. Ja see ongi suurte masterplanis geniaalne: hoida paar aastat probleeme aga saada auhinnaks (heal juhul) 20 aastat konkurentidevaba elu. Sweet!

    Aga muidugi oleks vaja sellist eriti rõvedat ja valusat mulli lõppu kõigile spekulatiivsetele arendajatele ja üldse ebaadekvaatsetele ärimeestele kellel praegu on oma põhitegevuse kõrval way heavy kinnisvaraexposure. Juurde tuleks igaksjuhuks panna ka memo: "HELLO DUDE! BANAANI TAHAD? PANUSTA INNOVATSIOONI, DISAINI, R&D-SSE. RAHA ELAB REAALSES VÄÄRTUSLOOMES MITTE MÕNES JÄRJEKORDSES KOHALIKUS COMMODITY-MULLIS!" Siis peaks kindel olema, et õiged inimesed saavad selge õppetunni ja ühtlasi ka selge message´i.
  • Vahepeal on uus teema tekkinud - väga hea, teema areneb!
    See KVKV on väga hea. Peaaegu isegi nii hea, et hea tahtmise juures õnnestuks tegijatel seda võibolla isegi turundada. Vaevalt, et nüüd delfi hinda saaks, aga siiski. Analüüs ja selle koondamine on oodatud tööriist iga juhi lauale, kui sealt veel edasi minna ja kellegile eksklusiivselt midagi ennustada - korralik papp!

    Turundamiseks on ainult üks aga. Sait on revolutsioonilise sisuga, omamoodi kinnisvara The Guevara. Alates pealkirjast ja kuulipilduja kalendri märkusest, et iga lask tähendab ühte langust (vt rohelisi täppe). Kui ka muidu igati hinnangut andvast sisust. Aga ilma revolutsionäärideta poleks maailm see, mis ta täna on. Muidu igati vägev ja ootan, mida edaspidi suudate pakkuda.

    Veel lisaks koondatud saite: http://blog.ikodu.com/category/kinnisvara/statistika/
    http://www.adaur.ee/

    Päris huvitav on foorumites ja ka ajakirjanduses jälgida arvamusi kinnisvara edasise saatuse kohta ja kõrvutada seda inimese töökoha või tüübiga. Kinnisvaraagentuuride seisukoht - ok, seda teavad kõik. Aga teine seisukoht on kauplejate seisukoht. Need kes on kõvad päevakauplejad ka aktsiates ja kellele meeldivad suured kõikumised. Need on eriti aktiivsed arvamuseavaldajad, et keegi peaks kohe 50% alla laskma.

    Siit muuseas äriidee neile, kes soovivad midagi 50% turuhinnast alla lasta. Selle kohta võiks eraldi saidi teha. Saaksite oma asja sinna üles panna ja teised ka. Moderaator peaks ainult kõik libapakkumised kõrvaldama, kes niisama reklaamivad, mitte 50% off.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon