Tüüpilisemad investorite intressid - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Tüüpilisemad investorite intressid

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Kui suured on tüüpilised investorite intressid äriprojektide finantseerimisel? Kindlasti tekib siin mõnel rida küsimusi, et oleneb projektist, riskidest ja tasuvusajast. Mind tegelikult huvitab, et millised on erinevused pankade asemel investorite kasutamisel?
  • Oluline erinevus strateegilise investori kaasamisel võrreldes pangalaenuga on tihti see, et investor saab firma kaasomanikuks või seotakse muul moel tema tulud ettevõtte edukusega.
  • investor on selline vastik tüüp, et tahab oma raha eest firmas osalust saada.
    kui sa osalust ei taha anda, siis mis mõte peaks olema investoril sinu projektis osaleda?

    ok, ma laenan sulle raha 20% aastas. aga paned vähemalt 2x tagatise.
  • Noh, sidekick pakub vähe üle, aga pmst eluline näide on 10-18% + kaetud perse (Eesti äri eripära tõttu valdavalt hüpoteek, aga võib ka olla reaalse omakapitaliga (st mitte näiteks Q Vara sugune miraazh) ettevõtte osade pant). See on muidugi näide reaalsest ettevõtmisest koos käegakatsutava tulemiga. Kui plaan on tsisternautoga Rootsi sõita, seal luuk lahti teha, paak Rootsi õhku täis lasta, tagasi tulla, siin Rootsi õhk koos sidruniviiluga minigrip kilekottidesse pakkida ja siis neid kilekotte SMS mängu raames välja loosida ning saadud rahaga suvalise maja sein omaniku loata kollaseks värvida ning kõigest sellest riäälitishou teha ning sellega rubla teenida, siis tõenäoliselt oleksid tingimused vähe karmimad, aga krt seda teab. Nii laenuandjaid kui laenuvõtjaid on igasuguseid. Mõnel laenuandjal on pintsakuhõlma all liigne kogus metalli, mõnel jälle liigne kogus juriidilist musklit.
  • Nu nt kasiinodes pakutakse ka laenu 5% päev.Ei mingeid pabereid,ega lepingutingimusi.Kui ära ei maksa võtavad ühendust juba kogukamad vennad..
  • Suffiks, kui kogu loole jackass-elemente lisada, saab sellest väga kõva show ... :) Õnnestuks frantsiisina välismaalegi edasi müüa.
  • Et saada konkreetsemat vastust, toon konkreetsema näite.

    Äriskeem
    =======

    Osapooled:
    ----------------
    1. Firma A, on kauba müüja Ostjale.
    2. Firma B, on kauba importija (Firma A ostab firmalt B sisse imporditeenust koos impordi finantseerimisega).
    3. Liisingfirma.
    4. Ostja

    Investeeringu vajadus
    -------------------------------
    Investori vajadus on firmal A, et finantseerida lühiajaliselt kauba tarnet ehk maksta firmale B kuni liisingfirma on maksnud firmale A (liisingfirma maksab kauba eest kui see on firma A poolt, Ostjale üle antud). Selle skeemi eelis on see, et firma A, ei pea hoidma oma/investori raha kinni impordi ajal (2-4 nädalat) ehk siis importi finantseerib firma B. Firma B aga tahab olla kindel, et firmal A on olemas rahalised vahendid hetkeks kui firma B annab firmale A kauba üle. Ehk siis investor garanteeriks kauba eest tasumise firmale B kui kaup vastab lepingutingimustele. Investor saab oma raha tagasi koos intressiga siis kui liisingfirma on tasunud firmale A.

    Protsess:
    --------------
    1. Liisingfirma hindab Ostja maksevõimet ja positiivse otsuse korral sõlmitakse liisingleping ning ostumüügileping firmaga A.
    2. Ostja teeb 20% ettemaksu firmale A (20% lõpphinnast).
    3. Firma A teeb tellimuse firmale B ning maksab 20% ettemaksu (ostuhinnast) firmale B.
    4. Algab kauba tarneprotsess (protsessist veebipõhine ülevaade) ning tegutseb firma B, ostes kauba 100% (välisfirmast) välja ning kattes ka impordi kulud ja sellega seotud finantsriskid.
    5. Firma B annab firmale A kauba üle.
    6. Firma A teeb pangaülekande firmale B.
    7. Firma A teeb müügiettevalmistused ning annab kauba Ostjale üle.
    8. Liisingfirma teeb pangaülekande firmale A.

    Ajaline mõõde:
    ----------------------
    1 päev: firma A pangaülekanne firmale B.
    14-28 päeva: firma B tarnib kauba.
    7 päeva: firma A poolt müügiettevalmistus ja kauba üleandmine Ostjale.
    1-3 päeva: liisingfirma pangaülekanne firmale A.

    Investori raha on kinni (kasutusel) orienteeruvalt 10 päeva.

    Kauba väärtus:
    ----------------------
    Kauba lõpphind Ostjale orienteeruvalt 130 000 - 300 000 kr (sisaldab käibemaksu).
    Ostja katab 20% lõpphinnast (ettemaks) ehk siis 26000 - 60000 kr.

    Investeeringu maht:
    ----------------------------
    Investori investeering kokku ühes kalendrikuus (üks tarne või kõik kokku ühe kuu jooksul) või tehingus orienteeruvalt 94 000 - 2 000 000 krooni.

    Riskid ja nende maandamine:
    -------------------------------------------
    1. Tehingut ei toimu enne kui on olemas maksevõimeline Ostja ning liisingfirma poolt aksepteering liisinglepingu sõlmimiseks.
    2. Firma B on tuntud edukas ettevõte ning ka liisingfirmades hea mainega. Firma B kannab ise impordiga seotud finantsriskid.
    3. Juhul kui Ostja ei võta firmalt A kaupa üle (lepingu järgi pole see küll lubatud kuid äärmusliku olukorra puhul tuleks sellega arvestada), kaotab Ostja 20% ettemaksu. Kaup müüakse teisele ostjale. Teiseks ostjaks võib olla ka loodav partnerfirma kes ostab kauba oma omandisse ja kasutab seda oma äritegevuses (üks firma A turunduskanalitest).
    4. Firma A tegeleb kauba järelturu, lisaväärtuste arendamisega ning teenuste osutamisega.

    Investeeringu tagatis
    ------------------------------
    1. Turuhinnast odavam kaup (investori ja ostja raha eest soetatud kaup). Omades kaupa on võimalik investoril ka ise lisatulu teenida (olemas ärimudel) või kasutada oma äri edendamiseks.
    2. Võimalik osalus loodavas partnerfirmas (olemas klientuur), kelle tegevuseks oleks antud kontekstis kauba rentimine erinevatele ärimudelitele ja projektidele (Eestis praegu konkurentsivaba).
    3. Võimalik luua firma A asemele uus investori osalusega firma. Sellisel juhul tuleb arvestada täiendavate investeeringutega pikemas perspektiivis (1-2 aasta jooksul), kuna kauba ametlik esindus Eestis eeldab äripinda müügisalongile ning hoolduskeskusele.


  • mingit reaalset tagatist kah on? nt. kinnisvara?
  • Intress on enam-vähem räägitav, aga tagatis peaks küll midagi kindlat olema. Nt. selline realiseerimise peale võetav kraam ei saaks küll esialgse hinnangu järgi tagatiseks olla, kuna pole ju teada, mis kraamiga tegu. Oletame, et piimasaadused ei tuleks oma lühikese realiseerimise tähtaja tõttu kõne allagi:)) Mida siis tegelikult liisingfirmade poolt Eestis liisitakse? Autod? Kõikvõimalik koduelektroonika ja arvutid? Mööbel?
    Vihjest lugesin välja (paranda kui eksin), et tegu on masinate maaletoomisega. Pidasin silmas mingit veoautondust või ehitustehnikat.
  • Tagatis ei ole laenu saamisel eelduseks, aga kui tagatist pole, siis on ka intress "modifitseeritud" Filter-Speller® (loe: räige kirves)
  • Kahjuks ei saa siin avalikult täpsemalt öelda mis kaubaga on tegemist ja mis sellega veel teha saab, sest sellisel juhul oleks see juba äriidee ning võimaluse kinkimine massidele.

    Tänan tagasiside ning harimise eest. Olen huvitatud et kõikide osapoolte huvid oleks kaitstud ja riskid minimaliseeritud. Seega järeldan, et kui olukord on selline, et pole midagi konkreetsemat tagatiseks, siis ainuke variant investori kaasamisel on osaluse andmine firmas või uue firma loomine.

    Küsiks veel, et kuidas investorit leida ja kuidas talle äriideed esitada nii, et see jääks konfidentsiaalseks? Sest investor tahab ju ka teada millega tegemist enne kui otsust langetab.

    Samuti sooviks teada kui suurt osalust investorid sooviks, arvestades eelnevalt mainitud äriskeemiga.
  • Konfidetsiaalsusest rääkides on tõenäolisim variant otsida soovitust investori kohta oma tutvusringkonnast. Juhul muidugi, kui sa selle all pidasid silmas asja rääkimist ühele ainsale investorile. Saamaks aga parim pakkumine?
  • Ehee.
    Juba kolmantat korda lugesin et teema nimi on : tüüpilisemad investorite stressid.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon