Kui USA kõrbeb laenu elava ühiskonna pärast, siis mida kuradit Eesti peaks tegema! - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Kui USA kõrbeb laenu elava ühiskonna pärast, siis mida kuradit Eesti peaks tegema!

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Vaatasid eile filmi v'õi? Mina ei vaadanud. :-D
  • Film oli nõrk. Osad valukohad olid välja toodud, aga tuleviku paremaks tegemisest ei olnud midagi. Enne subprime ja credit crunchi tehtud.
    Ma usun et mingi korralik korrektsioon tuleb. Kas 70-ndate naftakriisi taoline või päris 30-ndad, seda ei oska öelda. Kaldun arvama 70-ndate poole. Info liikumine ja ühiskonna areng toetaks pigem seda. Raiskamine on tegelikult tohutu. Transpordi restruktureerimine autodest elektrirongile/trammile aitaks oluliselt pilti parandada ja eks selle peale hakatakse ka mõtlema kui muud variandid otsas on. Tegelikult ju ameeriklased, tegelikult kõik me, teeme õige otsuse kui midagi muud enam teha pole. Ei mäleta kes seda ütles, Churchill vist.
    Olen kindel et igaüks jälgides oma elustiili leiaks nii mitmeidki kohti kus võiks vähem kulutada samas laskmata oma elustandardil langeda. See valik on meil kõigil varsti ees.
  • Lisaks veel et selle aasta kevadel resetib rohkem laene kui 2007 aasta jooksul kokku. See saab jälle huvitav moment USA-le olema. Mis võiks FED-i intress suvel olla? 3%? Carry trade USA?
  • Minu target igatahed FFR-ile ongi 3% ja sinna jõutakse suht kiirelt.
  • HansaPandale vastuseks, et turg hindab hetkel 100%lise tõenäosusega 2008. aasta lõpuks Fedi baasintressimäärasid 2.75% tasemel.
  • ühesõnaga mitte miski ei muutu.
    liig odavast rahast tekkinud mull lahehendatakse odava rahaga.
    dollar kukub edasi.
  • Selle asja nimi on Võla Supertsükkel! :-)
  • Irw, järelikult Eestis Tavidi kulda ostma :D
  • Aga sellisel juhul peab see uus odav raha veelgi odavam olema, kui see odav raha mis tekitas eelmise mulli. Kas FED-i intressimäärad lähevad lõpuks nullile ja seejärel miinusesse?
  • momentum, põhimõtteliselt peaks kullaost olema kasumlik, sest vaevalt Euro suudab kõrgete intresside juurde jääda ja kasvavale inflatsioonile pidureid tõmmata.
  • Ok, FED küll, aga mis Libor või Euribor teevad? Kui musta notsu mäng edasi läheb (kevadel resetitakse rohkem laene kui 2007 kokku) siis võib see vahe päris suureks minna. Minu mäletamist järgi oli see vahepeal ligi protsent. Kas mingi mehhanism võib seda suurendada mitmeni?
    Kulla perspektiivid on nii ja naa. Kui ikka tekib tugev majanduslangus, siis ei usu et ka kuld tõuseb. Lihtsalt "leveraged" krediit kaob "poof" nagu ta tekkiski.

    Aga Eestil pole siin midagi teha. Me krooni ei tohi trükkida ja tuleb lihtsalt vaadata kuidas kroonimäed põlevad ja eurod lahkuvad.

    Teooria:
    Eesti krooni on x, ütleme 100 kokku. Tuleb suur onu ja laenab 500, eestlased on 5x "rikkamad". Aasta pärast võtab 500 tagasi ja intressideks 100. Mis siis saab?
  • Midagi ei saa, sellele onule pakutakse 250 või nothing ja ongi rehepapp rikkam
  • Seda ka mina mõtlesin et luti saavad ikka keegi teine. See Hansapanga müük oli ikka kaval mõte. Rehepappidega võlamängu mängides jääd ikka lõpuks kaotajaks?
    Ma ise ei suuda välja mõelda meil hüperinflatsiooni mehhanisme. Weimari saksa tasus sõjakaotusi ja margad tulid tagasi kollitama. Zimbawe lõi investorid minema kes kohaliku valuuta hülgasid ja majandus ei tootnud mitte mingit produkti. Meie oleme suhteliselt samas seisus ainult et puudub rahatrükkimise variant. Ehk siis deflatsioon ootab meid ees?
  • HansaPanda: For the first half of 2007, Libor traded consistently at 11 basis points above Fed Funds. Once the credit squeeze started in August, this gap widened. Last month, it reached 86bp.

    Normality has now returned. The gap fell below 11bp last week. On Monday, for the first time since 2004, three-month Libor actually fell below Fed Funds. Rates for commercial paper, another vital source of liquidity, followed the same pattern. So big banks’ acute difficulties in staying liquid appear to be over.

  • to: HansaPanda.
    Mitte eestlased ei ole 5 korda rikkamad, vaid "need eestlased" kes laenasid. Tagasi maksavad ka "need eestlased" ja kui nad ei suuda, siis läheb "nende eestlaste" laenutagatis takkajärgi SuureleOnule. Kui laenutagatis pole piisav, siis SuurOnu saab kahju. Teisi eestlasi see ei puuduta, see hakkab puudutama alles ringiga, siis kui saabuvad "nende eestlaste" tegevuse tulemusena majandusseisak ja tööpuudus Eestimaale. Majandusseisaku ja tööpuuduse ulatus oleneb aga juba rohkem kogu euroliidu majanduse tervisest.
  • to: HansaPanda.
    Deflatsioon võib meid oodata ees siis, kui kaupade ja teenuste hinnad on meil Euroliidu tasemest ikkagi tunduvalt kõrgemal.
  • Kuidas nii? Meie rahapakkumise ja rahamassi hulk väheneb. Kas see ei põhjusta deflatsiooni? Kinnisvaras on see juba näha, kas see ei laiene sarnaselt kv hinnatõusuga teistesse valdkondadesse? Või ühinenud anumate teooria järgi liigub kaup mujale? Kohalikud müüjad ju ei koli mujale, kui on vaja ellu jääda, siis hakatakse hindu alla laskma?
  • minu arvates oli kunagi vanasõna mille point oli kuidagi, et ... väike võlg on saaja mure, suur võlg andja mure... seega USA võtab nii kaua kui antakse ja siis .. NOH mis passite? ma ei maksa.. mis te ikka teete :) USA on ise ju nii paljudele võlad andeks andnud nüüd ootab sama
  • Miks nad peaksid midagi niii ülbet tegema? Kui nad tahavad (või kui muud üle ei jää) reserv-valuuta staatusest loobuda, siis lihtsalt vaikselt trükivad aga raha muudkui juurde ja juurde... soliidne. Omas valuutas laenu võtmise rõõmud
  • kurjadel rootsi rahakraanide keerajatel on õnnestunud ka usa-le salakavalalt odav raha pangakontole suruda. Nüüd siis usa vaevleb ja kõrbeb nagu eesti rahvas. Ega siin kummalgi pääsu pole: plekktünni sisse lõke teha ja pärast ajalehe alla tuttu.
  • HansaPanda: "Kuidas nii? Meie rahapakkumise ja rahamassi hulk väheneb. Kas see ei põhjusta deflatsiooni? Kinnisvaras on see juba näha, kas see ei laiene sarnaselt kv hinnatõusuga teistesse valdkondadesse? Või ühinenud anumate teooria järgi liigub kaup mujale? Kohalikud müüjad ju ei koli mujale, kui on vaja ellu jääda, siis hakatakse hindu alla laskma?"


    Deflatsiooni ees ei oota--
    on küll õige, et rahapakkumine (M../p) samade intresside korral c.p. kiires tempos SR-il kahaneb, kuid "väikeses avatud majanduses" jäävad hinnad LR siiski jäikadeks.

    Küsimus, kumb "paneb enne minekut" (s.t on elastsem) ---hinnatase või intressid/rahamass?
    Hinnataseme languseks võimalus üksnes siis kui makromajandusest ja intressidest sõltuv rahapakkumine "kukuks" nom.-se rahamassi (M... ) langusest kiiremini...

    "Kokkutõmbuv likviidsus", leiab intresside jäikuse korral oma väljundi mujal-- varahindades, tarbimises, säästmises, majanduskasvus, tööpuuduses, koondamistes jne

    Nii et müüjad peavad hakkama "mullis" ellujäämiseks kõvasti kasinamalt ja säästvamalt elama ;;)))) või lahkuma parematele jahimaadele...



    ttrust: "...Kui laenutagatis pole piisav, siis SuurOnu saab kahju..."

    OnuSam kahju ei saa, lihtsalt tagatisest puudujääva summa võtab ta Sinult pikema aja jooksul koos viiviste ja intressidega mitmekordselt tagasi ;)))))
  • mida kuradit Eesti peaks tegema!
    Aga mida Eestis peaks siis tegema, ähvardatakse suurejoonelise majanduslangusega kinnisvara hinnad langevad, tootmisettevõtted surevad välja palga ja hinna surve on liiga nii suur, jne jne.
    Millega oleks siis eestis kõikse õigem tegelema hakata?
    Või tuleks siit hoopis eemale hoida?
  • "Aga mida Eestis peaks siis tegema.."

    Võib-olla tuleks siis majandussurutise perioodil unustada "kvaliteetkinnisvara" probleemid ja keskenduda "kvaliteethariduse" omandamisele ja langusele järgnevaks tõusuks paremini valmistuda????... ;)
  • Mida kuradit eesti peaks tegema kui usa kõrbeb? Muidugi oleks ilus kui eesti midagi teeks, hea mõte. Usa on sõber. Mingi abisaadetise võiks iga inimene kokku panna. Kasutatud riideid ja toitu (kasutamata) võiks saata, raha nagu pole viisakas kingitus. Toompeal võiks teha meeleavalduse usa toetuseks, vaimne tugi on alati abiks.
  • Järgmisel laulupeol tuleks toetuse avaldamiseks laulda "The Star-Spangled Banner"-it.
  • Eesti peaks varuma hunniku nööri, seepi pole vaja sest vaesed yuppied niikuinii seepie enam osta ei jõua.
    Noh ja siis üldises pessimismis korraldama avalikke suitsiidtseremooniaid kus siis pereisad ennast libestamata nööriga oksa tõmbavad.

    Tegelt mul ei ole grammigi kahju :) ma juba mitu aastat käind inimestel külas kelle jutust enamiku moodustab see mida nad ostsid.
    Nüüd siis lähiajal saan külas käia ja kuulda mida nad müüsid :)

    Ah mis nutate tulevad stabiilsed rootsi firmad kes on nõus ka väiksema kasumiga kui 200% ja ostavad meie kapitalistid ära.

    Tegelt minule langus meeldib, see kurinahk paneb inimesi mõtlema ning loob väärtust juurde.
  • No mida kuradit, Meil rikas riik ja rikas rahvas. Lähme ostame usa ära, kinnisvara saab seal vabsee võileivahinna eest :D
    Paneme inidaani kasiinode kõrvale olympicu püsti ja hakkame saadud raha eest maad ostma :)
    A muidugi indiaanlastel on tea meel, saavad odavamalt oma maad tagasi osta.
  • kinnisvara peabki langema, sest siis tulevad töökohad, vabrikud, investeeringud, inimesed....tulevad sinna kus kinnisvara on odavam

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon