Kas ja mis tingimustel laenaksite OÜ-le raha ekspordi alustamiseks... - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Kas ja mis tingimustel laenaksite OÜ-le raha ekspordi alustamiseks...

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Kas ja mis tingimustel *laenaksite* teie suhteliselt noorele tarkvaraarendusega tegelevale OÜ-le raha? Raha kasutatakse Eestis toimiva ärimudeli laiendamiseks ning teenuste ekspordiks EU turule. Eksporditakse tarkvaratoodet, mis on juba väljaarendatud ja mida Eestis juba kasutatakse, vist ka Leedus nagu aru sain. Tegemist on suhteliselt spetsiifilise tarkvaraga. Laenatud rahaga soovitakse finantseerida peamiselt laienemisega kaasnevat tööjõukulude kasvu. Tegemist on B2B nishituruga.

    Tuttava-tuttava kaudu jõudis selline pakkumine minu mailikasti...Laenu soovitakse summas 1.500.000, laenuperiood 3 aastat, intress 30% aastas. Tagatiseks pandiks omanik laenuperioodiks laenuandajale 20% OÜ osadest. Omanik ise pidi investeerima 500.000. Ettevõtte Eesti osa paistab toimivat...aga firma "ajalugu" on alla 2 aasta ja see ei tooda niipalju kasumit, et laienemist ise finantseerida. Samas äritegevuse marginaal 2007 kasumiaruandes oli väga muljetavaldav...aga enamik 2007 tulust investeeriti, seega kasum minimaalne.

    Mida siinsed investorid sellisest pakkumisest arvavad? Kas keegi on selliselt oma raha laenanud? Iseenesest 30% tootlus pole paha...loomulikult on iga uutele turgudele sisenemine alati piisavalt keeruline ja enamik ebaõnnestuvad...samas kui see neil ka ebaõnnestub, siis saan osaluse Eesti firmas, mis siis peaks tootma vähemalt 1M aastas kasumit....

    Ehk kas ja mis tingimustel Teie raha laenaksite? Kommentaarid teretulnud.
  • Tagatiseks kinnisvara (2-3x), intss 12% p.a., tagatiseks OÜ osakud ja omanike/juhatuse liikmete käendus.
  • Kuidas ühendust saaks? Anna mingi meilikas.
  • Iseenesest osade pantimine on väikeste osaühingute puhul suhteliselt kahtlase väärtusega tagatis. Sõber viskab paar arvet sisse ja omakapital on null.

    Ma pakuks kas mingisugune kinnisvara või rohkem kui üks käendaja ja 12-24% p.a. või tagatiseta laen 60-120% p.a. olenevalt kvalitatiivsetest numbritest, mis paistavad ruumi struktuursest pealisosast. Praegune diil tundub natuke shaky risk/reward suhtega, aga teatud oludes võib olla söödav.
  • Huvitav kyll mida teha tarkvara firma aktsiatega juhul kui plaan läheb pekki. Ega sealt midagi realsieerida ju pole.
  • Alguses kindlasti mitte midagi, kuid kui nad reaalselt midagi müüa suudavad, siis mõne aja pärast on need juba midagi vaart.
  • 1. Finantsinvestor ei soovi endale osta lisatõõkohta, st 20% kindlasti liiga väike tagatis. Kui räägime fin. investist siis loogiline oleks kontroll ettevõtte üle st 50% + 1 ja sinna juurde 3 aasta pärast exit plaan, st kuidas huvigrupp ostab ettevõtte välja.
    2. 30% aastas on võimalik hetkel kohalikult turult teenida, kui panna loanshark'i. (kidlamad tagatised jne) st alternatiivid on palju ahvatlemad ja nagu eespool mainitud tagagatis selline kahtlane.
    3. Kas on olemas turundusplaan jne?
    4. Kas see "muljetavaldav" maj.aasta aruanne ka auditeeritud on?
    5. 100k € on iseenesest suur raha (lahutame maha viimase paari aasta nomaalia, siis enamus inimesi arevdlavad summades 10k eestlast). Kuidas toimub intresside tasumine?

    Alati võib üle vaadata, aga kahtlen selles, et sellistel tingimustel õnnestub turult raha saada...

    Kui huvi on võib kokkuvõtte saata kaisukaru (at) hot . ee
  • Kui on huvi, siis alustav ettevõte otsib finantsinvestorit/finantsosanikku (summa suurusjärgus 500 000 EEK):

    - saadaval: 1/3 ettevõttest VÕI garanteeritud rahavoog vastavalt kokkuleppele (raha tagasi ca 1 aasta jooksul)
    - hetkel koostamisel äriplaan
    - olemas rahavoogude plaan
    - olemas tugev juhtkond (oma eriala spetsialistid - turundus, finants ja personal)
    - olemas töötajad (8 inimest)
    - olemas juba ette sõlmitud müügilepingud (6-kohaline number).

    EELDUS:
    Tegevusest annan asjast huvitatutele aimu e-maili teel. e-maili aadress on: aivo33@hot.ee .
  • SK- kv 2-3 korda, osakud panti ja omanike käendus. Milleks siin pidama jääda, võiks ju veel midagi lisada. Muidu äkki ei ole piisavalt edgetud. Arvestades kv nõrka seisu, peaks laenu riskipreemia ikka suurem olema, miski 200%.:o)
    Sk ettepanek meenutab seda laenulugu juudi ja venelase vahel. Venelane tahab osta kirvest aga raha ei ole. Läheb juudi juurde, et laenata 1 rubla kirve ostmiseks. Juut ütleb, et ei ole probleemi, tagatiseks jääb kirves ja intress on 1 rubla, mis tuleb kohe ära maksta. Venelane maksabki juudile kohe intressi ära. Sammub kodu poole ja mõtleb, et kuda see nüüd sai nii minna, et läksin raha laenama kirve ostmiseks, aga nüüd olen juudile rubla võlgu ja kirvest ikka ei ole.
    Küsida muidugi võib ju alati.
  • PP, praeguses turusituatsioonis ei tahaks olla kinnisvaraomanik (v.a. isiklik eluase). 30-50% turuhinnast, võibolla.
    Aga karmide tingimuste peamine põhjendus on see, et ma tahaks oma raha tagasi. Minu kogemus näitab, et kui tugev piitsaoht puudub, siis on võlg võlausaldaja mure. Käi otsi võlgnikku mööda linna. Pealegi, kui tüüp LHV foorumis raha kerjab, siis ilmselt pangast ta ei saa. Minu tingimused on kergemad, kui nt. BIGis :)
  • SideKick, otsi lolle.

    On kinnisvara, müüd abikaasale, vormistad. Ostad tagasi, võtan laenu, saad kuni 70% vabalt ja igast asendist. No mitte BIG'st, kui pangast ei saa. On ka normaalseid kontoreid.
  • Priitp, mis aastas Sa elad? Kui tõestatud sissetulekut ei ole, siis unusta nüüd kinnisvara tagatisel 70% laenu saamine 12% (NB!) pa. intressiga küll ära. Eriti veel mingitest laenukontoritest.
  • 2007 viimati sain. Nüüd on jah juba 2008.
  • SK toodud tingimused ei ole mingi fantaasia või uet driim tema poolt. Ma tean reaalseid tehinguid, kus tingimused on more or less täpselt sellised. Ja inimesed, kes võtavad, pole üldse viimasel meeleheitel augus inimesed, vaid lihtsalt alakapitaliseeritud teatud ajahetkedel. See tagatise point on SK-l muide samuti õige. Need tingimused on selleks sellised, et ka võlausaldaja saaks rahulikult magada. Eriti kui pidada meeles vanasõna, et EEK 10K võlga on laenuvõtja probleem, EEK 10M on juba võlausaldaja probleem.

    Muuseas, linnapeal on ka ettevõtteid, kel vaatamata eelnevate aastate kümnete MEEKide suurustele kasumitele oleks hädasti mõni MEEK laenu saada (kolm korda võite arvata, mis sektoris) ning kellele ka eelpool toodud tingimustel ei annaks.

    Üldiselt tundub, et viimased 2-3 aastat on Eestis keskmise ettevõtja lootusetult ära rikkunud eelkõige kapitali kättesaadavuse ja hinna seisukohalt. See, et enne oli võimalik suvalisest august suvalise madala protsendiga rubla saada ilma tagatiseta või siis fake tagatisega (a la SLP/QV) oli erandlik, mitte normaalne olukord. Nüüd mõnele tundub, et olukord on halb. Ei ole halb, olukord on jälle enam-vähem normaalne. Halvaks pole veel jõudnud minna. Halb on ilmselt midagi sarnast 98-nda aastaga ja meil on selleni veel aega küll. Või kui Trichet murdub kiirelt, võibolla ei jõuagi halvaks minna. Welcome back to reality.
  • Tähendab, et siis linnapeal (mayor) võib muidugi ka olla ettevõtteid (ja tema käitumist arvestades, ilmselt ongi, pakuks, et Tusov on näiteks tema tankist), aga mõeldud oli, et linna peal (around town) on ettevõtteid.

    :)
  • 12% intressiga laenukontorist ei saa, nad ise laenavad sisse suurema protsendiga, uudis Kagu Invest lehelt: "Kagu Invest AS emiteeris reedel, 10. augustil 35 miljoni krooni väärtuses kommertspabereid. Aastase lunastustähtajaga kupongi võlakirjade lunastustähtaeg on 10. september 2008. Emissioon kulges edukalt – planeeritud maht märgiti täis. Võlakohustuse tootluseks kujunes 12,5 protsenti." http://www.laenuabi.ee/?id=444
  • Laenukontorid nagu BIG, SMSLaen või seesama Kagu Invest laenavad võõrast raha 10k kaupa ning toituvad üldjuhul inimlikest tragöödiatest. Mina räägin asutustest, kes laenavad oma raha, suuremas summas ja ei toitu inimlikest tragöödiatest. Vaestele inimestele vulture-intressiga raha laenamine a la eelpoolmainitud 3 asutust, sh SMS ja muud taolised kiirlaenud, tuleks korralikult reguleerida.
  • Kui hästi otsida ja projekt korralikult kokku kirjutada, siis ikka saab:o).
  • realm
    Anna teada, kus lähemalt Su plaanidega tutvuda saab. Põrsast kotis ei osta.
    Variandid võivad olla vägagi erinevad. Selleks tuleb läbi rääkida.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon