buratino toimetamised - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

buratino toimetamised

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Koondaks mõttevahetuse buratinoga teemal "USA majandus on peldikus" siia foorumisse.

    While the 7% of inflation-adjusted gross domestic product made up by housing and autos declined by nearly 12% over the past year, the segments of the economy that make up the remaining 93% of real gross domestic product rose at a healthy 3.8%, calculates James W. Paulson, chief investment officer at Wells Capital Management. "Sensitivity to signs of economic weakness have been magnified while evidence to the contrary is often ignored," he says. link

    Kui tagasi vaadata, mida ma ise olen üle aastate USA kohta kirjutanud, siis A. Sirendi kuulus ütlus "mitte midagi positiivset" oleks vist kokkuvõttes üpris paslik. USA turg on aastaid pakkunud EUR-baasil investorile väga viletsat tootlust (ka suhteliselt võrreldes suure osa teiste turgudega) ja mul ei ole olnud seal praktiliselt ühtegi (pikemaajalist) pikka positsiooni üle pikkade aastate. Kunagi 2006 aasta lõpust alates (liiga vara) hakkasin soovitama USA's Russell2000 indeksi 1-2 aastast shortimist. Praegu on TWM aga kinni (indeksi tõustes vaataks jälle) ja USA's osa portfellidest GS'i aktsias (ligikaudne Napoleon’s Law: in the absence of empirical data on skill, persistent luck is the best quality to look for in a general), nad on viimastel kvartalitel näidanud, et suudavad (seni!) oma maja korras hoida.
  • buratino: "investorid tambivad müüa USA valitsuse võlga". hmm, vaatame, siis peaks näiteks 10y treasury tootlus selle tulemusena ehk tõusnud olema? Nope. USD osakaal välisriikide reservides võib olla vähenenud/mas, kuid vähemalt esimese hooga tundub, et USD on säilitanud oma mahu ja lihtsalt teiste valuutade osakaalud on reservide kasvades suurenenud.
  • USA CA defitsiit on tõepoolest kasvanud paarkümmend aastat jutti ja selle trendi pöördumine 2007 aastal on positiivne märk maailmamajanduse liikumisest tagasi tasakaalustatumasse olukorda. Ilmselt ei tohiks keegi eeldada, et see saaks toimub väga järsult, vastasel korral on kõik peamised ekspordile orienteeritud riigid käpulil. viimaste aastate pilt
  • kuld: ei ole mingit võimalust öelda, millal kulla ralli lõppeb, selline "nutt ja hala" faas, kus inimestel tegelikult on jõukust veel küllaga, mida ära kaotada, on ajalooliselt olnud parim aeg kulla müügiks (oih, s.t. mõnda aega tõusev hind on tähendanud vähemalt paberil kasumi saamist ostjatele) ja see võib kahtlemata ka edasi kesta. Tihti on ilma erilist tähelepanu fundamentaalnäitajatele osutavate aktsiate puhul pullituru viimane faas ca 1/3 kogutõusust, kus hind tõuseb kiiremini, kui esimesel 2/3'l.

    Noh, näiteks umbesselline.
  • lihtsat lugemist GS'ist. Alati on üldises hädaorus keegi, kes rahulikult silmi pilgutamata tulle vaatab ja endale selle keskel sooja äraolemise loob. Aga ka juudid võivad loomulikult eksida* (näiteks eriti rahvarohketes kohtades palestiinlasi kõmmutades), selge see
    ------------
    minust rääkimata, "Hjanni ne angl", nagu ütles kunagi õpetaja Ossipov vaadates minu poolt tahvlile kirjutatut).
    :-)
  • Kelle jaoks see teema tehtud saigi...? ;)
  • kristjan, kui juba räägid GS-st kui võimalikust investeerimisideest, siis kas oled uurinud lähemalt ka BLACKSTONE-t ja KKR FINANCIAL CORP-i?
  • Icahn: I’m a wholesaler to private-equity firms of the world. I buy shares cheaply. [For instance], I bought shares at 35% [premium], the stock went up 30%, and the PE firm paid 48% [premium]. I never pay as much as the firms pay. I’m really a value guy.
  • Kristjan, tunnista ausalt, kas buratino on sinu alternate ID, millega sa endale sobivat vaidlust genereerid?

    Bläböffix: "Klgä, krahhipeded, kinnisvarahinnad tõusevad rämedalt see aasta!"
    suffiks: "Ou riili, tegelt ka vä? On mingi põhjus selleks?"
    Bläböffix: "Andrus Ansip on parim Eesti peaminister läbi aegade!"
    suffiks: "Kle värdjas, braindamaged much?"

    etc

    :)
  • ma pole LHV foorumis vist küll kunagi meelega mõne teise nime all kirjutanud.
    Aga ma ükskord tõsiselt mõtlesin siin mõnda aega kirjutada (kui tuleb tahtmine haiget juttu ajada) nime all V. Trasberg, lihtsalt selline ilus poisslapse nimi. Aga sina, igavene sunnik, saaksid sellest tõenäoliselt varsti aru ja sarnase nimega tegelinski (kelle suhtes mul kõigevähematki pole) oleks äkki tühja asja peale solvunud.
  • Nii, veel toimetamata osade juurde:
    buratino: "You suck, you get paid and It does not matter if you make money or lose money, your ass is never in line. Why gold sucks? because you are not in It, and you cannot be. No asset class sucks, stocks suck at the moment but generally no asset class sucks for me."

    Suhteliselt suure radioaktiivsusega lõik, mis meeste vahel üldiselt viisakast verbaalsest asjade õiendamisest pisut edasi kippus minema. Sulle teadmiseks, et meie oma raha investeerimine toimub tavaliselt üpris sarnaselt meie portfellide omale.

    kaidokese foorumis 29/02/08 16:10 minu poolt pandud link viitab võimalusele, et sa tegeled äkki valedes kohtades enda arvates uste mahalõhkumisega, mida seal õigupoolest polegi.

    Miks ma ikkagi usun aktiivsesse portfellijuhtimisse? Sest ma näen, et see töötab, vähemalt pikemas perspektiivis. Lühiajaliselt väljendub see paraku selles, et me oleme (seni!) kukkunud vähem, kui indeksid.

    Ja peamiselt töötavad meie arvates igavad asjad :-)
  • to kristjan

    Lugesin sinu artiklit ja ma olen sinuga väga paljudes osades üksmeelel, sa saad aru, kuidas turud liiguvad ja mis toimub, ning oskad sellele anda omapoolset hinnangut ja oled siin foorumites üldse minu vaatenurgast üks asjalikumaid inimesi, kes ei loobi niisama sõnu vaid põhjendab oma arvamusi, ning väiteid, kuid jätame selle hetkeks kõrvale ja räägime raha tegemisest, kus meie vaated ei kattu.

    Mina olen aru saanud, et fondide eesmärk kliendi jaoks on, et "professionaalne" inimene, ehk fondijuht, nende raha kasvataks, aga fondijuhtide eesmärk kipub olema minule arusaamatul põhjusel indeksite löömine. Lause mis mind fondijuhtide jutus kõige rohkem vihaseks ajab on see, et me oleme kukkunud vähem, kui indeksid. Kas mitte ei peaks olema asjad nii, et rohkem peaks panema rõhku sellele, et kliendi raha fondis kasvab, mitte sellele, et indekseid lüüa. Loomulikult hakatakse, siin mind nüüd ülevalama sellega, et turud liiguvad jne, ütlen ausalt turuliikumine ei huvita. Olen lugenud W.Buffetti kirju aktsionäridele, ning seal on selline tore tabel, kus on tema aastane tootlus alates 1965 aastast, ning selle tabeli järgi igal aastal on ta tootnud oma aktsionäridele raha (v.a 2001, kus ta kaotas 6.2%), see on olnud ainukene kaotuse aasta temal.

    Buffett ei ole kunagi oma eesmärgiks võtnud indeksite tootluse löömist, vaid otsinud häid firmasid, et oma aktsionäride vara kasvatada, kas sinu arvates ei peaks kõik fondijuhid samamoodi oma töösse suhtuma ? Kas sinu kui fondijuhi arvates läheb inimestele üldse korda mingi võrdlusindeks ? See võrdlusindeksi näide on minu meelest nii odav trikk enda oskamatus fondijuhtidel turu kaela ajada, ning selle eest veel raha küsida. Kas siis kui palkad endale augukaevaja, ning sa tema tööd lähed kokkulepitud ajal vastu võtma, siis avastad, et ta on augu asemel hoopis sinna kohta kuhja ehitanud, siis sinu arvates, peaks kaevajale ikkagi raha maksma, sest tema labidas on kulunud ja töötunnid on ka nagu läinud ?

    Täna vaatasin äripäevast aktsiafondide tootlust aasta algusest, ning kõik eestis olevad fondid olid miinuses, tundub, et meil on siin tore "professionaalide" armee, seega eestis ei ole ühtegi fondijuhti, kes on suutnud, sellel aasta inimeste vara kasvatada, palun anna mulle andeks, aga 20 aastat tagasi ütles legendaarseks saanud tegelane, et fondijuhid on lambad ja ma nõustun temaga, seega vabanda minu otsekohesus, aga lõpetage tati pritsimine teemal olen kaotanud sinu raha vähem, kui siis kui oleksid indeksisse investeerinud, vaid hakkake raha teenima.
  • Sa ei tea kõiki fonde. Ma tean ühte kes tegutseb enam-vähem sinu poolt nimetatud põhimõtete järgi ja on suutnud siiani tootlust hoida (keskmine ca. 20% siiani, ka eelmine aasta). Ma nime ei ütle, tahaks näha kas siinne seltskond suudab selle välja peilida.
  • Jah HansaPanda, ma rääkisin siin rohkem nendest avalikest fondidest mis kõigile kättesaadav, kindlasti on eestis ka veel selliseid "investment Pool"-e, mis ei ole kõigile kättesaadavad, olen isegi ühes otsapidi sees ja ei kurda.
  • RCM: me ei ole endale eesmärgiks võtnud indeksite löömist ja möönan, et ka praegune -5% ei ole millegagi vabandatav. Muuseas kunagi mäletan mingit võrdlust, et fondijuhid, olgu nad head või halvad, löövadki pisut suurema tõenäosusega langevat turgu, kui tõusvat.
  • rcm, paljud on vähem või rohkem kaotanud siin viimastel kuudel, aga see ei anna veel põhjust enda ebaõnnestunud otsuseid teiste peal välja elada, sellega sa jätad ainult endast rumala mulje.

    Fondidele ikkagi kehtivad teatud reeglid (nt teatud osa varadest teatud hulgas aktsiates hoida, teatud piirkonna/sektori aktsiates hoida jne), mille järgimine juba definitsiooni järgi teeb võimatuks iga aasta plussis lõpetamise. Kui sa tahad, et varade haldaja sulle lubaks ja et tal oleks ka teoreetilist võimalust enda lubadust täita, et iga aasta saaks mingi kindel suurusjärk kasumit, siis tulekski vaadata riskifondide poole. Kui nende poole ei vaata jätab kriitika teemal, et eelmine aasta saadi miinust, sinust ikka väga börsikauge inimese mulje. Tuleviku ennustamine on ikkagi tänamatu töö ka ja kõiketeadmine jääb siiski ka tänapäeval ainult jumalate privileegiks. Ja ka Buffet (järgi uurimata, kõhutunde pealt pakun) võttis ka 2001. aasta miinuse eest töötasu, arvatavasti küll mitte palju, aga siiski.
  • Muus osas olen suht kannatlik ja valmis nii mõndagi alla neelama, kuid oma lastele tehtud fondide kukkumist ma niipea fondijuhile andeks ei anna ning tõenäolisim on, et millalgi nulli tagasijõudmisel pühin fondide tolmu jalgadelt. Siiamaani annab tatistada, et ennast suutsin päästa ja osakud rahaks teha kuid laste omad jätsin kuidagi kahe silma vahele. Praegu on seda vist hilja teha ja no eks vist tuleb veidi rehnungit pidada, kuidaspidi oleks loss kõige väiksem.
  • RCM: see pool-kinnine pool saab endale lubada palju ebalikviidsemat ja pikemaajalise vaatega portfelli, mis on nende eelis. Minu arvates peaks üldse enamik CEE kallakuga (eriti-small cap) produkte olemagi kinnist tüüpi, saaks seal rahumeeli fundamentaalsemat vaadet üle pika horisondi hoida. Samas oleks kahtlemata testimise mõttes huvitav vaadata, kuidas nende portfelli väärtus käituks juhul, kui suur osa investoreid korraga üritaks ennast välja müüa.
  • Kusjuures Eesti tingimustes pole raske sellist olukorda tekitada. Devalveerimispaanika ajal paljud soovisidki sellistest instrumentidest välja astuda ja seetõttu muudeti väljaastumisperioode pikemaks.
  • to madis43
    Ei oma üheski avalikus fondis osalust ja ei ela kellegi peal midagi välja, see oli lihtsalt minu arvamus. Kuid rõhutan, kui me räägime rahast, siis mulle ei lähe korda, mida inimesed räägivad või arvavad, vaid mida numbrid näitavad. Kõik oma investeerimise otsused olen ise vastu võtnud, nii head kui ka halvad, ning ei ole kunagi oma ebaõnnestumises kedagi süüdistanud, ning oma õnnestumiste eest kedagi tänanud, kuna olen need kõik ise põhjustanud.
  • nojah, aga ei saa ju seada inimõiguseks, et 40% riskivabalt igale inimesele igal aastal...
  • Ütleme nii, et kui halval aastal jääks portfell nulli, siis ma arvan, et see oleks hea fondijuht, kelle kätte enda raha anda, fonde valides on miinus aastad inimestele nagu kingitus, kuna siis me näeme, millest fondijuht tegelikult tehtud on, ning kelle kätte oma raha usaldada ja kui ta suudab mitte kaotada halval aastal, siis tõesti mulle ei lähe korda see kas ta heal aastal teenib 15% või 20%, oleks igat pidi rahul. Mind ei ole kunagi huvitanud see, kui palju ma võidan, vaid see kui väiksed ma suudan hoida oma kaotused, ning võin väita, et selle reegli järgimine on ennast viimase 10 aastaga ära tasunud. Ei ole kunagi taga ajanud 40% või 100% tootluseid 1 aastal, vaid ma tahaks teenida 10% kuni 15% järgmised 30/40 aastat. Kuid see on lihtsalt minu vaatenurk ja ei väida, et see on ainuõige.
  • see läheb juba psühholoogia valdkonda, kas kaotusi lubada või mitte, mulle on ükskõik, kui portu kõigub kuni 40-50% alla näiteks, seda on mul endal ka korduvalt juhtunud, minule on tähtsam, et lõpuks oleks tulemus parem. Seni kuni kodutöö on tehtud, ei tohiks langusperiood pikemaajalise nägemusega investorit liiga palju kõigutada. Siiamaani on endal ka õnnestunud korralikult indekseid lüüa (ja mitte aasta lõikes allapoole sealjuures:)
  • aga lõpetaks selle algsest teemast möödarääkimise siinkohal klassikute tsitaadiga (Blink, ECap? Romanasele, LHV): " I assume you're down 25% or slightly less from the top, depending on how quickly you got invested after the launch. Which would be just fine..."

    Ja ootaks tõesti edaspidi siin buratinolt aktiivset osavõttu eile üsna innukalt oma peldikut jälle roheliste paberitega läikima küürima hakanud ameeriklaste elu koledustest ülevaate saamisel! Pean tunnistama, et kunagi lugesin põnevusega isegi Kesknädalat, kuigi pärast A. Alaküla lahkumist pole vist kordagi seda vaadanud. Mulle tema perversne ühiskonnakäsitlus, mis kohati juba peene huumori (ma vähemalt loodan seda!) tasemele tõusis, päris meeldis. Täna vaatasin - leht on täitsa alles ja polegi veel Vahitorniga liidetud vms.

    Noh, lase oma kullajutt tulla :-)

    "Kui iga hiinlane ostaks endale kõigest ühe kuldmündi..."

    oot, aga kui nad ikkagi ei osta ja selle asemel peavad järjest kallima hinnaga ostma endale midagi, mida neil PÄRISELT vaja on - toitu, energiat?
  • GLD vers GS. Kui on üks asi, mis mulle selles LHV foorumis ei meeldi, siis on see erinevate vaadetega investorite vahel isiklike solvangutega asjade klaarimine. Raab, tiny, buratino, darwinx jt. on mind pannud mitmeid kordi mõtlema, et lõpetaks siin üldse kirjutamise ära. Samas ma tõeliselt naudin head vaidlust, kus teine pool üritab argumente leida ja oma seisukohti kaitsta. Buratino, kui sul on midagi öelda, siis ütle. Selline "kukun anonüümselt radika tagant alla ja klähvin korra" variant on minu arvates häbiväärne.
  • In a report titled "Marking_NBER_Recessions_with_State_Data," written by Jason
    Novak of the Philadelphia Fed, Novak writes "as talk of a recession has
    increased, data from the individual states are telling us another story:
    Although the nation is slowing, it is not showing a recession."..

    See on ka lühidalt peamine põhjus, miks praegu turg tugev püsib - kõige selle massiivse negatiivse (finantssektori ) uudistevoo juures pole majandus tervikuna ikka veel midagi väga negatiivset näidanud.
  • kristjan, mul on sama probleem, et loen lehest pealkirju, kus kasutatakse USA kohta sõna "kriis." Mõtlen alati, et mina olin siis juba sündinud, kui intressimäräad olid 20%, inflatsioon 10% ja tööpuudus 10+%...ehk siis WTF? Ja miks buratino midagi ei ütle?
  • see on tegelikult ülihuvitav teema, kuidas tänapäeval informatsioon on miskitpidi töödelduna kättesaadav ja mis sellest lõpuks inimesed kokkuvõttes arvavad. Miks martk ja buratino eelistavad ühte osa sellest töödeldud informatsioonist ja peavad just seda ainuõigeks, ignoreerides kõike seda, mis nende vaadetega ei kattu jms. Buratino on valinud lihtsalt "pähh, küll-te-varsti-näete, kui-lollid-te-kõik-olete!" positsiooni ja ootab endale sobivat asjade kulgu siia laiama tulemiseks. Tema kirjavigade iseloomu ja võimetuse järgi detailidesse minna järgi ma oletaks, et tegu on miski juhtival kohal töötava/töötanud isikuga. Kindlate positsioonide võtmine viitab, et ta on harjunud, et tema juttu kuulatakse. On mingeid muid oletusi?
  • Ühe Eesti akadeemiku meenutus kohutmisest kahe Londoni vanaprouaga, kes talle II MS koledusi kirjeldasid: "sõja ajal oli Londonis tõeliselt õudne. Kujutage ette: apelsine ei olnud saada!".
  • Ma saan oma isiklikule e-mailile ilmselt umbes kolm newsletterit päevas, mis kõik kirjutavad sellest, kuidas "kõik-kohe-näevad" ja see finantskriis on "alles algus." Kui ainus materjal, millele inimesel juurdepääs on, ongi selline, võib temast lahmija saada küll. Enesekindlust ilmselt lisab see, kui on kaasa tehtud joyride GLD 75 > 95. Samas need teatavasti pikas perspektiivis vee peale ei jää, kellel puudub võime enesekriitikaks - ning austus nii neist targemate isikute kui nendest suuremate jõudude/protsesside suhtes. (Viimatimainitud omadustega inimene võib aga näiteks kätt proovida poliitikas ja/või müügitööl ja olla selles vägagi edukas.)
  • Millegipärast tundub, et saab siia teema alla veel ühe persooni sobitada. :-)

    Taavi V. kirjutab meile "üha turbulentsemast ja asümmeetrilisemast maailma majandusruumist". Milles see täpsemalt väljendub?

    Võrreldes LTCM'ga on vastu taevast lastud üle 100x rohkem kapitali, nafta hind teeb metsikusi, kinnisvaraturg langeb... Ja USA majandus kasvab (jah, ma tean neid detaile, mis selle "kasvu" põhjendatult küsitavaks muudavad) sellest hoolimata. Järeldus - "USA majandus on peldikus"? Alati ei maksa sündmustest ette tõtata. Vastupidavus sellisele hulgale ebasoodsatele teguritele on võib olla hoopis vastupidise kinnitus?

    Majanduse aeglustumise tulemusena on USA kaubandustasakaal tavapäraselt (pisut) paranenud ja "asümeetria maailma majanduses" äkki hoopistükkis sellega väheneb? BRIC osatähtsus kasvab, Aasia-Ameerika omavaheline kaubandusbilanss tasakaalustub... "world is flat" jms bla-bla.
  • kuule kristjan, lõpeta see reajuuserite koinimine, näe buratino juba kadunud kõigi nelja tuule poole, ei tule enam ühtegi investeerimiskildu sealtpoolt, nüüd siis kord järgmise vaesekese käes. LHV peaks sulle füüsilise noomituse tegema kasutajate eemalehirmutamise eest ;)
  • lihtsal ma tahaksin tõepoolest teada, mida inimesed mõtlevad (if any), kui nad midagi ütlevad. Äkki on midagi sellist, mis on kahe silma vahele jäänud ja vajaks ilmselgelt korrigeerimist. Nii et kui ma esitan küsimusi, siis ei saa seda kohe automaatselt käsitleda mingi alatu rünnakuna vms. LHV foorum on tänuväärsel moel kõigi kirjutajate (va need pildiga tüübid, kes siin referaate avaldavad ja omavad võimalust teisi kirjutajaid pisut moderaatori kaudu kõrvadest sakutada) rääkimispositsioonide võrdsustaja.
  • kristjan, äkki asi on selles, et "meie" ja "nende" eksistents leiab aset täiesti erinevates infoväljades. "Meil" on veidi kogemust hinge taha tekkinud ning me juba teame, mis allikaid usaldada tasub. "Nemad" aga loevad kullamüüjate poolt üllitatavaid raamatuid, marginaalide poolt produtseeritavaid emotsiooni ja sensatsiooni kogelmogeliks kloppivaid uudiskirju ning pealkirju kohalikest lehtedest a la "USA majanduskriis bla-bla-bla..."
  • Jah, mul on pikem, kui sul on eestlastele alati meeldinud. Kahjuks lähevad väga paljud ka selle õnge.
  • stocker - ma ei saanud su poindist aru. Ma lihtsalt juhtisin tähelepanu infoväljade erinevusele kuni XXh ööpäevas nägu ekraanis istuva pro ja harrastusinvestori vahel. Sellest polnud juttugi, kellel pikem on. On eelkõige traagiline, kui peamine infoväli on ÄP Online, maailmalõpukuulutajate uudiskirjad ja "parim enne" tähtaja ületanud sell-side research. Paraku sellistes foorumites nagu see siin, on seda ka selgelt näha. Kui siis keegi (tavaliselt kristjan) veidi ka asjale teist perspektiivi lisab, tulistatakse teda selle eest tavaliselt head maitset ületades klisheedega.
  • Ma pidasin seda silmas, et ahnus aetakse tavakodaniku nahavahele just siis, kui üks või teina alusvara on juba oma tippudel ( õnge minemine ). See on siin EV juhtunud korduvalt. Alates 90-te börsimullist, kus kodanikud jooksid börsile tormi just mulli lõppfaasis, lõpetades ilusate kipsinnikestega põllupeal.
    Ehk, naabri Mati teenib börsil raha ( tal on pikem kui mul ), lendame peale, me ei saa ju olla kehvemad.
  • stocker, see on ju see klassikaline fondijuhi paradoks - agressiivseim inflow on siis, kui teps mitte enam osta ei tahaks, aga peab - ja muidugi ka vastupidi.
  • stocker, minu kommentaar oli pigem sellises võtmes: “What are the facts ? Again and again and again – what are the facts ? Shun wishful thinking, ignore divine revelation, forget what “the stars foretell”, avoid opinion, care not what the neighbours think, never mind the unguessable “verdict of history” – what are the facts, and to how many decimal places ? You pilot always into an unknown future; facts are your single clue. Get the facts!”
  • Leidsin järjekordse buratino üsna ootamatust kohast (ühe fondijuhi juunikuine kommentaar): "Kuigi investorite jaoks on fookusse majanduskasvu asemele tõusnud inflatsioon, ei saa märkimata jätta, et praeguseks on USA majanduslangus fakt".

    Ma tahaks kohe siiralt näha seda täpsemat numbrit, millel see väide põhineb.
  • Eesti investeerimisterminoloogias on kujunenud kenaks traditsiooniks kasutada mõningaid mõisteid nende traditsioonilisest tähendusest erinevalt. Mõiste "langus" on vabalt kasutatav iga 5% määrast väiksema kasvu kohta; "kriisi" nime all tuntakse meil suvalist kasvu aeglustumist ning "krahhiks" või "mulli lõhkemiseks" võib vabalt nimetada iga 2% künnist ületavat hinnakorrektsiooni.
  • Mõnes osas võib ju sellistest kommentaatoritest ka aru saada - mis sa hing teed, kui asjadest normaalse inimese kombel rääkides kuidagi uudisekünnist ei ületa?

    Kuigi ka mina olen ikka ja jälle hämmastunud, kuidas iseenesestmõistetavalt jälle mingis saates räägitakse "praeguse majanduslanguse tingimustes" toimuvatest ränkadest asjadest. See oli kusjuures mingi Leedu majanduse teemaline uudisenupuke. Aga eks sellel ole ka oma positiivne mõju - hoiab palgasurvet koomal, alandab ehk pisut inflatsiooniootusi jms.
  • Lihtsalt viitaksin veel sellele, et USA Q2 esialgne majanduskasvu hinnang on tulemas täna (8.30 ET) ja oodatakse ligikaudu 1,5% kasvu, Q4 '07 oli see number 0,6% ja Q1 '08 1%. Seega siis praeguseks on USA majanduslangus fakt?
  • erinevad allikad annavad USA Q2 GDP ootuste osas erinevaid tulemusi

    täna hommikul on see Reuters Survey kohaselt 2% - peaks olema mediaan 86 analüütiku arvamusest, arvamuste vahemik 0,50% - 3,40%
  • ma proovisin ootuseid alla viia, you know... :-)
  • subprime hällist hakkab kostma mõningaid rahutustekitavalt positiivseid noote?
  • kristjan

    The Q4 GDP was revised to -0.2% compared to previous figure of +0.6% :)
  • nojah, siis on tõepoolest Poola väikeettevõtete aktsiaid õige asja eest nuheldud :-)
  • Samuel Brittan jätkab oma kunagi ka siin foorumis viidatud teemat: Conditions for a rebalanced economy

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon