Eesti Pank sai õiguse olulist infot avalikkuse eest varjata - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Eesti Pank sai õiguse olulist infot avalikkuse eest varjata

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • http://www.epl.ee/artikkel/422029

    Riigikogu võttis täna vastu Eesti Panga seaduse muutmise seaduse, mille kohaselt võib keskpank tunnistada asutusesiseseks kasutamiseks teabe, mille avalikuks tulek võib kahjustada hindade stabiilsust või finantsstabiilsust.

    Samuti võib keskpank vaid asutusesiseseks kasutamiseks määrata teabe, millele on kehtestatud juurdepääsupiirang Euroopa keskpankade süsteemis, vahendas Riigikogu pressitalitus.

    Seaduse muutmise seadus tühistas muuhulgas majandus- ja õigusalase kõrghariduse nõude Eesti Panga nõukogu esimehele ja Eesti Panga presidendile.
  • Et kas keegi, kes monetaarsüsteemi asjaolusid rohkem teaks, võiks seda uudist kommenteerida?

    Kas on ka oht, et eurole üle minnes, ei pea nad enam avalikustama, mis kursiga seda tehakse?
    Et siis ei lähe asi äkki eesti krooni seaduse alla?
  • Tankist pukki? Tavidi kurikaval plaan kullakäivet suurendada?
  • ei tea, mis teave see oleks? Eks muidugi igasugust teavet käib EP laua pealt läbi ja osa sellest on kindlasti ka muude riikide poolt piiratud teabeks tunnistatud. Kas varem puudus EPangas üldse selline mõiste nagu "Asutusesiseseks kasutamiseks". Kui nii, siis on suhteliselt loogiline, et midagi taolist kehtestati.
    Aga sulara veeti eile taas EPanka. Jahutatakse likviidsuskriisi?
  • Mis saab fintantsuudistest kõige enam tasakaalutust tekitada? Üks oleks kindlasti krooni devalveerimine. Mis veel? Pankuri kasiinovõlad, no ja vist ka see, kui krooni tagatise väärtus oluliselt langeb.
  • Sularaha probleem pidavat olema sellest et loodeti Euro tulekule ja leiti et pole vaja uusi juurde trükkida. Nüüd on kulunud ja vajavad vahetust. Mina siin paanikat ei teeks, see võib täitsa tõsi olla, suurem osa tehinguid tehakse ikkagi ju kaardiga. Kui oleks sularahakriis, siis oleks sularahamasinad tühjad ja paanikat kui palju, seda aga pole. Aga Tavidi kurikavala plaani kahtlus jääb :-)
  • HansaPanda selgitus ju üsna loogiline. Siia tuleks veel lisada sularahavajaduse mõnignane kasv >11% inflatsiooni tõttu (sukasäärde keegi vist inflatsiooni ajal ei kogu). Aga siis peaks seda ka igapäevaelus nägema. Ei ole ammu sularahakroone taskus hoidnud ja seepärast küsin - kas olete täheldanud oma taskus oleva sularaha hulgas värskemate sularahakupongite osakaalu kasvu alates sellest ajast, mil rahakoormad panka sõitma hakkasid? Kui vastus on ei, siis tuleb mõelda uus hüpotees.
  • uued 100.- juba emiteeriti, tulemas on uued 25 ja 500, neid sisse tuuaksegi. Uute rahade tellimine on ikka päris pikk protseduur, see ei sõltu likviidsusest. Suure tõusu faasis kindlasti pandi suurte rahade tellimus teele, nüüd saab kätte.
  • Kas see võiks suurendada võimalust, et krooni kurss vabaks lastakse?
    Siis vist oleks mõttekas tõesti seda alghetke avalikkuse eest varjata?
  • Ei taha uskuda et pangad sellise hullu teo läbi laseksid. Tekkiks suur maksevõimetuse laine ja käivituks "walkaway" stsenaarium.

    Samas on riik ise paanika tekitamisel palju osavam (võibolla tahtmatult) kui mingi dozor. See paneb ka minu tõsisemalt mõtlema et mis värk on. Eelmisel aastal tegi küll natuke äravaks aga uurides tausta leidisn et paanikaks pole põhjust. Täna ma nii julgelt seda enam väita ei saa....
  • tegelikult võiks hoopis suurema kupüüri välja lasta, kui 500, selle vajadust tunistati juba ammu,aga eurole ülemineku ootuses arvati, et pole vaja. nüüd ehk äkki tehakse ära?
    praegu suurim rahatäht ainult ~32 eurone. samas pole ka kuulda olnud mingitest kavanditest
  • Kui küsida tohib, siis mida selles info kättesaadavuse kitsendamise õiguses nii erilist on? Avaliku teabe seadus on koos muudatustega kehtinud juba aastast 2000 selles sisalduv regulatsioon ametkondlikuks kasutamiseks mõeldud teabe kohta on enam-vähem samasugusena püsinud samuti päris pikalt. Erisätte lisamine Eesti Panga seadusesse ei anna juurde midagi mida juba varem olemas ei olnud, küsimus on ainult vormistamises. Kui varem tuli ritta laduda viiteid mitmele paragrahvile ja punktile, siis nüüd saab avaliku teabe päringuid tõrjuda viitega ühele paragrahvile.
    Iseenesest hea PR töö, avalikkus suunatakse kaagutama teemal mis on täielik non-issue ... debateerimiseks olulised küsimused märgitakse ära kui joonealune ning erilist debatti ei sünni.
  • Mina algatasin selle teema ja mu küsimus ongi, et kas see on tähelepanuväärne uudis või ei.
    Ma ei pea ennast piisavalt pädevaks ja sellepärast küsingi.
    On siin keegi kes mõistab rohkem nii seadusi kui monetaarsüsteemi?
  • Tähed! :)

    Eesti Krooni horoskoop on hetkel tõeliselt murranguline. Nii pöördelisi seise pole krooni ajaloos veel olnud...
  • See pööranguline seis on väljamõeldud möödanik. Kui nalja heita, siis ilmselt unustati kogemata seda seisu muuta, kuna planeeritult oleks pidanud tänasel päeval krooni asemel meil käibel olema eurod. Tegelintskid lihtsalt sattusid palgatõstmise ja poliitikia eufooriasse ning seetõttu jäi tähtede seis kogemata tagasi muutmata. :)
  • Eesti kroon on momendil Saturnis, täpsemini kassini lõhes, ning vähk on pajas.
  • hakkab jälle peale see pauksonite promomine. hiiekas ongi juba ammu vait .ei tea kas jäi langeva tähe alla?

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon