Eesti riik, siit olen ma varsti lahkumas, sest sellises kliimas ei ole võimalik elada, kui iga aasta keeratakse gaasile 40% otsa! - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Eesti riik, siit olen ma varsti lahkumas, sest sellises kliimas ei ole võimalik elada, kui iga aasta keeratakse gaasile 40% otsa!

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Mis kuradi värk see toimub!
    Kas 4% on nagu liiga kopikas või?
  • Kas gaas hinna tõusu taga ei ole mitte ka see, et pikka aega oleme Venemaalt ostnud gaasi normaalsest turuhinnast soodsamalt (sama ka Läti-Leedu kohta), kuid nüüd liigume muu Euroopa sisseostu hindadega sama taseme poole?
  • meedia on kajastanud ka teisi gaasi hinnatõusu üle vingujaid. ma ei saa aru, milles probleem on. meil on turumajandus, miks peaks ressursi valdaja müüma resurssi alla turuhinna? venemaa on saast riik, kuid tal on resurss, müüb seda täpselt nii kallilt, kui leiab ostjaid.
    samamoodi paneb eesti, kui tahavad oma gaasitrassi siit läbi ehitada, siis maksku (kas siis cashis või odavamas gaasihinnas). meie resurss on nord streami keissis lihtsalt tükk maad/merd.
  • See nädal jooksis etv peal doksaade energeetika kui poliitiline relv. Mingi vene tegelinski sõnadest võis vabalt välja lugeda , et kui ostja suhted venemaaga pole head, siis keeratakse hinnad nii kõrgeks, et ei jäägi muud üle kui venemaalt armu küsida ja kui riigil pole raha teenuse ostmiseks siis võib ka maavarasi pandile anda. Nt gruusia gaasi hind tõusis ühel aastal üle 100%. Nii, et miski pole välistatud, et järgmine aasta gaasi hind teeb uue 40% tõusu ...
  • Miks see gaasi hinna tõus nii väga ärritab? Nafta on samamoodi tõusnud.
    Tegelikult ei nöörita gaasiga kütjaid, vaid lihtsalt Venemaa lõpetab teie kodude kütmise doteerimise.
  • venemaa ei doteeri siin midagi,niipalju võiks ikka teada et suurem osa gaasist ostab venemaa turkmenistaanist ja vahendab edasi.
  • jah aga edasi on müünud odavamalt kui teistele lääne-euroopa riikidele
  • Justnimelt on toimunud viimase dekaadi jooksul kodude kütmise doteerimine Venemaa poolt. Venemaa poolt on tulnud ka "ettepanek" gaasikraanid üldse kinni keerata teatud riikide jaoks. Siis jääb üle võimalus osta seda sisse mujalt ja mitte 40% kallimalt- me räägime suurusjärkudest 2-3x...Turumajandus.

    Eesti gaasitarbimine on nii minimaalne Venemaa gaasiekspordi mahust- suur vend võib meiega kõike teha.
  • sellepärast peakski kaks korda enne mõtlema, kui eesti (leedu) tuumajaam vastu allkirja anda.
  • Miks peaks normaalne inimene oma tulevast kodu ehitades panema ennast üldse sõltuvusse sisseeksporditavast(finantsriskantsest)kütusest.Olen juba mitu aastat tagasi küsinud mitmelt tuttavalt, kes planeerisid ennast siduda gaasiküttega ,miks nad seda teevad?Vastus oli, et gaas ikkagi hakkab maksma vähem ,kui teised kütteliigid.Ma ei saanud siis aru ja ei saa ka nüüd.Miks?Miks peaks gaas odavam olema kui kohalik küte?Mida kiiremini tõstetakse gaasi hinda ,seda vähem tuleb tulevasi LOLLE otsuseid.Järjest täiuslikumad on looduskütte agregaadid.Elektri soendused(maa pump,õhk-õhk pumbad)täiustuvad iga päevaga.(endal seetalv küttekulu kukkus kolinal50%)Nägin seenädal uut õhkkonventerit liikumisanduriga jne.Ma ei tee reklaami ja ei ole tähtis mis tüüpi valida,vaid kõik areneb ja eestilikult talupoeglikult mõteldes ei tohiks küll halada ei gaasi ega naftahinna pärast.Täna päike,aga tuult pole.Homme tuul ,aga päikest pole.Vähem lolle kes meie riiki ja finantse suunavad ja ongi pidu õuel.Kujutage kasvõi korraks summasid, mis nende pensionifondidega lendu lastakse.Aga kui need rahad oleks kõik suunatud tiivikutesse,batareidesse,tuumaenergiasse või kuhu iganes,kust kasu ja haihtumine samavähe tõonäoline ,nagu päikese ja tuule kadumine.(ja kõik kohalik ja kodumaine ja ei sõltu sellest kumma käega Dzaves oma mune sügas).Ja kliima on meil supper(tunnen juba praegu suitsuvingu naabri aiast "grillib raisk".Nii et pange end põlema selle gaasiga.
  • >summasid, mis nende pensionifondidega lendu lastakse
    wtf? tiba vale auditoorium?
  • Nõus Aatom.See lihtsalt üks paljudest võimalustest,ehk näide.
  • Sidekick lühidalt teema mõtte kokku võtnud. Kuni EL on piisavalt tropp, et mitte suuta luua ja ellu viia täie karmusega Ühist Energiapoliitikat (nagu ntx põllumajanduses), senikaua mängib Venemaa gaasikraaniga nii nagu tahab.

    Samas on gaasihinna 40% tõus sigahea põhjus emigreerumiseks, see läheb kindlasti nädala tsitaadiks :)
  • Ei tea ,mis nüüd tulemasinad maksma hakkavad?
    Peaks kokku ostma.
  • neid odavaid põlluarendusi ei tohiks ehitada, sest nad on kõik Putini kliendid
  • 1. Kõik Tallinna suuremad tsentraalkatlamajad on gaasi peal - puutini kliendid. Aga mis oleks alternatiiv? Masuut on ka kallis. Poola pruunsüsi? Põlevkivi? Elekter?

    2. Siiamaani oleme saanud kasutada odavat gaasi seetõttu, et Eestis on venelastele kuuluv nitrofert, mis tarbib enamuse gaasist. Venemaal oleks olnud raske eraldi nitroferdile gaasi odavalt müüa ja muudele Eesti tarbijatele kallilt. Eks nüüd otsustati gaasi hinda ka nitroferdile kergitada.

    2. Euroliitu ei päästa mitte ühtne energiapoliitika, vaid gaasitorude infrastruktuuri väljaehitamine, nii, et venemaa võib euroliitu mis tahes otsast gaasi sisse ajada, ikkagi jaotub see üle liidu ühtlaselt.
  • Täpsemalt pole tudeerinud, aga räägivad, et ehitada tuleks gaasitoru Eestist Soome. Eesti-Läti-Leedu vist juba on olemas miski ühendus. Siis saaks laevaga Alzheeriast vedelgaasi kõigile neljale korraga tuua.
  • Kõik Tallinna tsentraalkatlamajad on.... .Aga kõigil Tallinna majadel on lamedad ja kasutud katused.Samuti erinevalt näit .Pärnu uusmajadest(korrusmajad)puudub igasugune kütte regulatsioon ja kliendipõhine arvestus.Kindlasti on tulemas ka korrusmajadele lisaküttte variante.Vanasõna ütleb ikka.Pea hakkab alles siis vaaritama ,kui perse alla tuli teha.
  • gaasi peaks vedama voolikutega veel igasse majja, kusjuures süsteem peaks veel nii hästi ühendatud olema, et kui serbias Predragil on kodus gaasi vähe, siis imeb ta selle vilinal Jüri elaniku Jüri kodust välja:)
  • Head aega rams. Eks kirjuta siis ikka meile ka, kuidas sul seal odava gaasiga riigis elu läheb.
  • teeme ühe asja selgeks, maagaasil puudub turuhind, sest tarbija ripub monopoolse tootja küljes kinni. See on üldtunnustatud lähenemine. urg puudub, turuhind samuti. Võib teha hinnavõrdlusi, aga turg tähendaks seda, et hind ei meeldi, ostad teiselt. Sestap on gaasihind enamjaolt kokkuleppe küsimus. Nagu ikka monopolidega lepitakse milleski kokku. Ehk siis kokkuleppehind.
  • Kardinalr, "kokkuleppehind" on selles kontekstis natuke vale termin. "Leppehind" oleks õigem - s.t. lepid selle hinnaga, mida tootja pakub või ei osta üldse ;)

  • Maagaasil kui energiakandjal on turuhind, konkureerides koos teiste kaupade/toodetega energiakandjate turul. Seda on teistes foorumites varem nämmutatud.
    Kui keegi peab just nimelt seda gaasi näiteks sisse hingama, siis temal muidugi alternatiive ei ole.
  • Eelnavale lisaks näide, tänasest Postimehest.
    «Kotovi sõnul on gaasihinna tõus kinni kütteõli hinnas. Nimelt kasutab Eesti Gaas Venemaalt Gazpromilt gaasi ostes hinnavalemit, millest kaks puudutavad erinevate kütteõlide hinnamuutusi. Et õli hind on viimase aastaga pea kahekordistunud, ei ole tema kinnitusel ka gaasi kallinemisest pääsu.
    Ja kui teema alguse juurde tagasi minna, siis näiteks diiselkütus on dollarites kallinenud eelmise aasta lõpust samuti ca 35%, õnneks ca 10% jagu oleme dollari kursi tõttu pääsenud.
  • ...aga järgmise aasta talvel läheb "lõbusaks" kui veel normaalne talv ka tuleb...ei kujuta ettegi, Tallinna küte juba väänas "õiglase" hinna...nüüd veel gaasile ka otsa....inimesed küttearveid ära ei tasu, küttefirmadel raha puudub kütte ostmiseks...korterid külmad, pannakse elektriradikad taha....alajaamad ei pea vastu, ei ole piisavalt ampreid......oh seda tralli....siis tuleb rahvas Linteri ja Reba juhtimise tänavatele...
  • Tegelt on täna juba suht v..us. Selle gaasihinnaga. Oli mul ühe kuudi arv 80-100 tuhinat ja hujak jaanuarist 220. Plärtsti vastu mune. Lihtsalt hujak ja nii on. ja veel 150 peale? Sorrry, kahjuks ei ole võimalik, kuut kinni ja asi tahe võimalikult väikeste miinustega. Ma arvan, et süksülla saab suht jamake olema...Juba praegu on nukker.
  • Mulle tundub, et vist on mõttekas mingi paar tuhat tihu juba aegsasti küttepuudeks metsast lasta. Juhuks, kui igasuguseid hindasid just nimelt kütte tõttu tõstetakse, on sümboolne see raha just küttemüügist tagasi teenida. Oma jaoks mul mingi 5 aasta küte juba tehtud ja kuivamas. Omamoodi immuunsus gaasihinna tõusu vastu :). Paistab, et kui kinnisvarakrahh mingil ajal hakkabki pöörduma, siis ehk tänu võsamaade müügile.
  • uusarendustes ei või ju tuld teha ei maja sees ega väljas, sest need on gaasiküttega ja võivad õhku lennata, suits häitib naabreid, naaber on öko-terrorist ja. neil pole muud kui aga maksa putinile

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon