Ettevõtte ostu finantseerimine - Free topic - Forum - LHV financial portal

LHV financial portal

Forum Free topic

Ettevõtte ostu finantseerimine

Log in or create an account to leave a comment

  • Otsitakse finantsinvestorit ettevõtte management buy-out tehinguks.
    Tegu on Eesti äriregistris asuva ehitusettevõttega, mis tegutseb ainult Soome turul, Helsinkis.
    Ev on asutatud 2006 aastal ning näidanud stabiilselt kasvu, aasta puhaskasum around 1,3Meek.
    Ev hinnaks 100 000 €, millest on tasutud omavahenditest 40 000 €.
    Otsitav lisakapital seega 60K, investeeringu kestus 2 aastat ning investorile tagasi 80K eur

    Huvi korral täpsem informatsioon 53338650
    PS! Tõesti ei vaja siia kommentaaridesse negativismist nõretavaid arvamusi. Tean ettevõtet, tunnen ettevõtet ning usun ettevõttesse:)
  • Isegi kui ettevõte on hea, on ajastus sellise tehingu jaoks kohutav. Aga et postitus ei oleks negativismist nõretav, lisan nunnurahva kombel: "Päikest!" (surudes tagasi okserefleksi) :)
  • Kui tunned ettevõtet, siis võiksid ka aktivat/passivat iseloomustada. Kui nii pisikesel firmal juhatus otsustab lahkuda, siis ei pruugi mitte midagi alles jääda. Mida väiksem firma, seda enam loevad isiklikud sidemed.
  • tarantel - miks ajastus sellise tehingu jaoks kohutav? Soomes ei ole lama ning nii väikeste summade puhul ei saa rääkida ka krediidituru vms kokkukukkumisest.
    rehatrader - MBO korral vaevalt et juhatus jalga laseb, pigem ikka vastupidi. Ning kui "stabiilset kasvu" näitav ettevõte omandatakse enamvähem tasemel 1x kasum, siis pole muud kui eduka äritehingu puhul õnne soovida.
    charlie - pakkuda kaheaastase ultrahigh risk investeeringu tootluseks 15% p.a. on nunnurahva moodi öeldes natuke niru. Päikest!

  • Hmm Mbo on päris huvitav teema. Samas 1,3 Meek kasumit, hmm hiljuti puutusin kokku yhe ettevõttega kellel aastaid jutti aastane kasum -1,5 - 1,5 Meek. ettevõttes töötas ca 300 töölist. Seega samasugust tootlust saada kõigest 1,5 Meegu eest pole paha.

    Päikest, päikest, kurask päikest on meil niigi küll ja küll, kütust!
  • ettevõte mis teenib aastas 83 000 eurot müüakse 100 000 euroga. hmm...
  • Ettevõte on kompaktne - 25 töötajat. Miks praegune omanik müüb just sellise hinnaga? Inimeste motiivid on erinevad. Praegune omanik on soome kodanik kel käsin suurema osa oma ettevõtete müük seoses terviseprobleemidega.

    Ettevõttel on soomes 4 püsitellijat kelledega seovad isiklikud sidemed, 2007 netomüük 8,5M eek ja 15 töötajat aasta keskmiselt, 2008 käesoleva seisuga on töötajaid 25, seega kujuneb ka käibe-kasumi näitaja kobedamaks.
    Mis puutub 15%, siis oleks minu poolt rumal hetkega välja hõisata 100% vms, kas pole? :) Ma arvan, et siin tuleks lihtsalt vaadata kus huvipunktid ristuvad.

    Soome turgu ei iseloomusta hetkel küll mingisugune ärakukkumine, vastupidiselt eestis toimuvale on trend pigem vastassuunaline - töö puudust ei esine.

    PS! Juhtkonnal ei ole kavas kusagile jalga lasta, võtmeisikud justnimelt ostavad ettevõtte välja ning viimane asi, mida sealjuures teha paanitakse on kusagile ära joosta - pigem ikka on soov asja edasi arendada.
  • Kuna bilansist juttu ei tehta, siis oletan, et tegemist rendipinnal asuva ettevõttega, mille aktiva poolel paar haamrit ja drelli. Müüakse sisuliselt lootust, et need neli püsiklienti jäävad edaspidigi tellima.
  • Bilansist tehakse juttu natukene konkreetsemate huvilistega.
    Samas on muidugi alati võimalik vaadata tarvilikke põhiandmeid äriregistrist : 11197862
  • Mingit tagatist ei ole pakkuda lisaks?
  • > Otsitav lisakapital seega 60K, investeeringu kestus 2 aastat ning investorile tagasi 80K eur
    Mida see nüüd peaks tähendama? Uut dimensiooni riskikapitali tootluses?
    Ma vist sain millestki väga valesti aru...
  • Ei usu, et Soome pääseb kinnisvaramulli lõhkemisest või on Soome tõesti imedemaa? Rootsi, Taani, Holland, Iirimaa.... Kõikjal kipub kinnisvara hapnema. Eestist olevat Soomes tööl 10000 ehitusmeest, kas tõesti pole seal elamispindade ülepakkumist?
  • Vabandust, negativismist nõretav kommentaar tuli.... aga 2 aasta jooksul võib kõike juhtuda.
  • Nojah Kokkuvõte siis:

    Pakkumine siis investeerida 60K eur 15 % lise aastatootlusega kahe aastase fikseeritud tähtajaga soome ehitus sektorisse ning eesti tööjõudu.




  • Soomes pole kinnisvaramulli näha. Probleemne piirkond on Helsingi, kus hinnad on üle tavalise palgasaaja haardeulatuse tõusnud ning soodsate üürikate saadavus on minimaalne, eriti sügiseti, kui üliõpilased tulevad "maalt" tagasi.
    Targad räägivad, et üürikate vähesus mõjutab juba Helsingi piirkonna ettevõtete uute töötajate palkamisvõimalusi - inimesed ei tule pealinna kui pool palka läheb mingi näruse urka üüriks.

    Pigem näen väga suurt võimalust ehitusettevõttel, kes spetsialiseeruks muu hulgas ka toruremontidele. Juba praegu olla parema "kuulsusega" firmade tööjärjekorrad paar aastat ning kasumid pidid olema _korralikud_, kuna hea kvaliteediga tegijaid olevat tööturul poole vähem kui reaalne toruremontide vajadus eeldaks ning vajaks.

    N.B. Toruremont Helsingis tähendab seda, et terved seinad kistakse lahti ning pärast pannakse ka kinni ning tehakse ilus remont peale, seal on tavaliselgi remondimehel-plaatijal palju teha...
  • Ettevõtte põhiline areaal on vanade hoonete renoveerimine - vanad tootmishooned kontoriteks, spordisaalideks, korteriteks jne. Ehk siis pmst toruremontmine.
    Deepsky, ära pane pahaks, aga enne kui hakkad vastu lahminma, loe läbi millest on eelnevalt räägitud. Ja kui ei viitsi, siis ei ole see teema sinu jaoks.
    Lepime nii kokku? :)
    Nagu ma eelnevalt välja ütlesin oleks minu poolt suht kentsakas välja pakkuda 100% tootlust vms. Kui on huvi, siis vaatame kus võimalused ristuvad, lihtne.
  • Charlie, ilma konkreetse tagatiseta (hüpoteek vms.) algavad selliste laenude intressimäärad 25-st ja tänast turuseisu arvestades isegi kõrgemalt. Ning selliste laenude jaoks peab investor saama infot sinu puhtas ja (tegijas) renomees.
  • ma arvan et selle miljoni oleks keegi isegi valmis sisse panema juhul kui jutt tõele vastab kuid see toimuks siis pigem nii, et isik tuleb investoriks ikka nii, et saab osanikuks nt 50/50 ja Sinu inimestel on Call ja investoril Put mingi aja peale aga sellisel juhul peaks Call ja Put hind olema pigem ikka kordades sissepandud raha suhtes ... põhiline probleem on selles, et summa on piisavalt suur et seda mitte niisama anda ja piisavalt väike, et hakata mingit "tehingut struktureerima" sest nõustamiskulud moodustaks siis lõppastmes liiga suure % investeeritavast summast, rääkimata tootlusest 15%

    äärmisel juhul siis lihtsalt ma kujutan ette tuleks investor ilma igasuguste puttide ja callideta osanikuks nt 50% ja loodaks, et kõik läheb hästi ja hiljem vaataks mis saab

    aga hind on küll hea kui enamvähem ühekordse kasumiga osta saab

  • NO Management Buyouti jaoks uut managementi hankida oleks ikka megatotrus :)
  • Mulle tundub, et kõige mõistlikum oleks Swedpankist (või SEB'ist või Danskest - vahet pole) laenu võtta kaheks aastaks.
  • Huvitav, kas asjaosalised ise ei leia niigi palju tagatisvara, et 60K euro laenamiseks pangast laenu saada? Seda enam, et ettevõte on kasumis ja (uued) omanikud saavad ettevõtte dividendide ja juhtkonna palga eest laenu jooksvalt teenindada. Kas ettevõte pole ise panga silmis midagi väärt?
  • mitte KAS vaid MIKS pole ettevõte panga silmis midagi väärt?
  • Ma olen alati mõelnud, et kui kirjutan järgmist äriplaani, peaks selle siia üles panema. Kõik kriitilised punktid leitakse nagu nõiaväel! :)
  • Kusjuures point hea :)

    Laseks siin mõnda äriplaanio analüüsida.
  • Pank tahab kinnisvaralist tagatist, ostja poolte kinnisvara on juba aga koormatud ning ettevõttel kinnisvara puudub ning ettevõte ei vajagi kinnisvara oma põhitegevuse jätkamiseks
  • millega on ostja poolte kinnisvara juba koormatud?
  • 2007 aasta alguses pandud hüpoteek? ;)
  • Ei, varasem - osteti maja, mis läks vanaema nimele. Vanaema suri -> pärandi tegi alaealisele -> pank nõudis alaealise nimel oleva vara pealt hüpoteegi likvideerimist -> hüpoteek tehti ringi ostuhuviliste kinnisvarale.
  • Asi tundub enam kui kahtlane.Normaalsed inimesed ei vormista maju oma vanaema nimele, väljaarvatud juhul kui neil on karta maksuametit või äripartnereid.

  • Seda eeldusel, et tegu on tõesti oma majaga, mis kellegi teise nimele pandi eks?
    Kuid ma kardan, et hetkel läheb asi teemast liiga kõrvale.
    Teemaks on siiski vahendite kaasamine ettevõtte väljaostuksostuks väga konkreetseks summaks läbiräägitavate tulumääraga olukorras kus juhtkonnal ei ole plaani kusagile jooksu panna :)
  • .. nagu öeldakse, et kõige hullem asi mida üks keskpank teha võib kui mõnel erapangal on finantskriis... on öelda, et sellel pangal ei ole finantsilisi raskusi...

    analoog siis siia... kui sa ütled, et juhtkonnal ei ole plaanis jooksu panna, siis tekib küsimus, miks on sellist iseenesest mõistetavat asja vaja öelda juhul kui jooksu panemise plaani tõepoolest ei ole :)))

    ma norin niisama :)))
  • Ma soovitaks kusagil perefoorumis mõni pensionär pehmeks rääkida. Siin niikuinii ilma tagatiseta ausõna peale keegi raha ei anna.
  • Charlie, kas osaühingu juhtkond on valmis 60K eurot isiklike käendustega tagama?
  • Isiklikke käendusi saaks tehingule katteks 4 persooni (neist kaks juhatusest ja kaks lähisugulast) kuunetotuluga 125000 eek
  • Kuid käendajate vara on vanaemade nimel? :)
  • davinci leiab oma suhtkoht kohatule kommentaarile vastuse eelmistest repliikidest.
  • mis on ettevõtte nimi või reg. kood? ehitus, kuid mis täpsem tegutsemisala? uuriks natuke seejärel ja kui huvi tekib siis helistaks.
  • 11197862
    Tegutseme Helsinkis (algusest peale ning jätkuvalt - Eesti turule ei ole kavas nina toppida). Leivanumber on oma funktsiooni ammendanud (tehase)hoonete renoveerimine korteriteks, büroodeks, spordisaalideks etc.
    Laias laastus võib valdkonna kokku võtta mõistega "üldehitus". Kompetents katab kogu ampluaa, alates vana väljalõhkumisest kuni lõppviimistluseni välja. Põhimõtteliselt on võimalik olemasoleva personaliga ette võtta ka suuremalt (eramud "võtmed kätte" pakett) kuid tulenevalt Soome poolsete partnerite/klientide rõhuasetusest oleme tegevad enamasti renoveerimisprojektides.
    50 27 182 v 53 338 650
  • Huvitav, käibemaksukohustuslane polegi...
  • Kõigel on omad põhjused ja nüansid.
    Kõigest neist aga huvilistega täpsemalt otsekontaktis.
  • Idee poolest oleme nõus pakkuma ka osalust kõigi hilisema väljaostu võimalusega.

Threads list

Cookies

LHV website uses cookies to provide you with the best user experience. By clicking "I accept", you consent to the use of all cookies. Read more about the principles of using cookies.

pirukas_icon