Milline majandussektor kasvab järgmisel aastal Eestis kõige enam? - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Milline majandussektor kasvab järgmisel aastal Eestis kõige enam?

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • - põllumajandus
    - transport
    - logistika
    - kaubandus
    - IT
    - telekommunikatsioon ja side
    - tööstus
    - toiduainete tööstus
    - turism
    - ehitus
    - ehitusmaterjalide tööstus
    - meedia
    - pangandus
    - kinnisvara
    - teenindus
    - õigusabi
    - koolitus ja konsultatsioon
    - energeetika
    - metsa-ja puidutööstus
    - meditsiin ja ravimitööstus
    - reklaamitööstus
    - transiit
  • On küll jah. Sellegipoolest arvan, et on huvitav teema...
  • Mis parameetrite järgi "kasvab kõige enam"?
  • Äkki oleks õigem hopis küsimus milline sektor langeb kõige vähem ?
  • Kui seal oleks kirjas ka prostitutsioon, siis ilmselt saaks see mu hääle.
  • seda peaks veidi struktureeritumalt tegema, saaks automaatsete mudelite ühe sisendina kasutada :-)
  • kuna enesetappude arv järsult suureneb siis arvan, et tavanditeenus
  • Jurmala:
    Oijah. Mingit depressiooni eestis ei ole, retsessioonist rääkimata. Me ise oleme depressiivsed, vaat mis. See, et buumiv kinnisvara sektor lõpetas buumi, ja kuna sel sektoril oli ebanormaalselt suur osa Eesti GDP-s, sellega ka GDP kasvu alla tiris, ei ole mingi majanduslangus. Korrektsioon kõige enam. Asjad loksuvad normaalsesse suhtesse. Me pole siin tõelist depressiooni veel näinud, ega näegi, vähemalt lähiaastatel küll mitte. Meie enda depressivne loomus on see, mis paneb sellist jama ajama.

    Mina isiklikult arvan, et sel aastal kasvab GDP-s kõige enam ühiskondliku sektori - ametnikud, kaitsevägi, haridus - osakaal, sest tänavused palgatõusud upitavad seda sektorit teistest mööda. Järgmisel aastal kasvab enim ilmselt IT, sest see on sektor, mida ei ahista füüsilised piirajad - vähesed maavarad, kohaliku turu väiksus jms.
  • järgmisel aastal
    -õigusabi ja inkassoteenus

    lähiaastatel
    -vanurite teenused

    pikemas perspektiivis
    -fosforiidi kaevandamine
  • Miks peaks vanurite teenused Eestis ennaktempos kasvama? Kas sellepärast, et Ameerikas on nii? Või tõstab Edgar pinsi kohe kolmekordseks? Muud varianti küll ei paista.
  • Lähiaastatel ehk mitte, aga lähematel aastakümnetel kindlasti. Varsti hakkavad pensiikka jõudma esimesed inimesed, kellel oli oma eluea jooksul võimalik arvestatav kogus Eesti kroone kokku lükata ning kes tahaksid vanaduspõlve veeta valge inimese kombel.
  • miks vanurite teenused peaksid ennaktempos kasvama?
    -kõige kiiremini kasvav grupp nii osakaalu kui absoluutarvu suhtes (vt. rahvastikupüramiidi)
    -üks rikkamaid (kinnisvara!)
    -vanuritele mõeldud teenused on siiani olnud põlu all (hooldusteenus, abivahendite rent, vanadekodud jms.)
    -bensiinihinna tõus, väljamaal töötamine tingib selle, et nende lastel pole võimalik oma vanematel kogu aeg silma peal hoida (sagenevad teated abitult lebavatest vanakestest oma kodu põrandal, kes avastatakse juhuslikult naabri poolt)
    -jne.
  • Vaatasin korra uuesti seda rahvastikupüramiidi. Tegelikult on nii
    15a. - 39a. vanusegrupis kasv 2002-2007, enne ja edaspidi langus
    40a. - 64.a. vanusegrupis kasv 2007-2012, enne ja edaspidi langus
    65a. - 90a.+ vanusegrupis langus 2007-2012, enne seda suur, pärast seda mõõdukas kasv
    Nii et järgmised viis aastat on keskealistele mõeldud teenuste aastad, kuid pensionäridele mõeldud teenused ootavad samuti korrastamist.
  • aastaintervallid olid siis 1997-2002; 2002-2007; 2007-2012 ja 2012-2017
    ennustamisel vaatasin, kui suur on kadu eelmisel perioodil selles vanusegrupis. Näiteks, kui 2002-2007 oli see inimgrupp vähenenud x%, siis eeldasin et 2007-2012 väheneb sama vanusega, kuid järgmine inimgrupp sama seaduspära järgi. S.t. 65-aastaste suremus või 25-aastaste migratsioon peaks olema sama ka 5 aasta pärast.
  • Õigusabi käibe mõttes ennaktempos kindlasti ei kasva, töömahus võib küll. Õigusabis nimelt üks alamvaldkond, millest valdav osa suuri tegijaid teenib valdava osa käibest ja kasumist - M&A tehingute nõustamine. See et tuhat metsa-, ehitus-, kv-, mööbli- ja iluteenuste firmat sussid püsti viskab tähendab, et praktikante võetakse küll mitu korda rohkem ja neil on jalad rakkus, aga ei korva rahaliselt seda, et paar lipsuga tegelast Stockholmis või Londonis kortsus kulmuga ringi käivad ja pipardavad.
  • Velikij, nii öökimaajav kui see ei oleks - mine vaata , kuidas siinne seltskond paigutab oma emasid noh nii 10 kilo kuus, peaasi et silmist.
  • Vanurite teenused ei ole ainult hooldusteenus, abivahendite rent, vanadekodud vaid ka juuksur, maniküür, massaaž ja kohvikud reisiteenused jpm, mille järele vajadus veelgi kasvab, kui rahvastik vananeb ja pensionid suurenevad. Šveits, kus on suur vanurite osakaal, vajab just lisatööjõudu selliste teenuste pakkumiseks.
  • Minu arvates läks siinne arutelu juba karu naha jagamiseks aga karu alles laskmata! Miks nii? Esiteks peaks endalt küsima, mida ma tahan järgmisel (viiel)aastal teha ja mida saavutada ! Siis vaadata oma perekonnas ringi sama küsimusega, järgneb tutvusringkond ja siis saab juba üldistusi tegema hakata ! Majandus kasvab ikka soovide rahuldamise suunas. Vaid vähestele meist on raha eesmärk omaette.
    Eesti elatustase on ikka juba selline, et elementaarne söök ja peavari on olemas. Põhiküsimus on tõesti banaalne: MIS MA EDASI SOOVIN TEHA ?
  • Ja nüüd teemasse ka ... Arvan, et silmapaistvat kasvajat lähimal aastal ei ole (minu teadmised on kindlasti piiratud). Pigem tegeletakse kiire kasvu haavade lakkumisega ja uue sööstu ettevalmistamisega. Võrdleksin meie teekonda mäetipu vallutamisega :) Oleme jõudnud mingisse vahelaagrisse kus nüüd aklimatiseerumisega tegeleme. Vaja üle vaadata kellel varbad villis ja kes õhupuuduses vaevu roomab. Mõnele tuleb aga päästekopter tellida (kui sidet saame). Kuna tipp on pilvedes ehk ei paista siis tahaks osa meist tagasi minna. Teevalik seisab aga ees ja vaidlused alles algavad !!!
    Pagana ilukirjanduslik sai ;)
  • to: Schlagbaumm "See, et buumiv kinnisvara sektor lõpetas buumi, ja kuna sel sektoril oli ebanormaalselt suur osa Eesti GDP-s, sellega ka GDP kasvu alla tiris, ei ole mingi majanduslangus. Korrektsioon kõige enam." Ega see buumiv kinnisvara mingi eraldiseisev nähtus polnud vaid see oli kogu Eesti majanduskasvu mootoriks, mille najal kasvasid kõik muud majandusharud (ehk välja arvatud transiit). Me peaks olema väga murelikud, eriti murelikud siis, kui siin töötuks jäävad inimesed ei leia ka töökohta enam mujal Euroopa riikides. Kinnisvaraturu kukkumise mõjud alles hakkavad ulatuma teistesse sektoritesse.
  • see paganama ilukirjanduslik oli tõesti OK, lisaks veel et kuipilvedest mööda jõuame ja vaade tipule avaneb siis selgub, et selle juba hiinlased vallutanud on.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon