Kust maalt siseinfo? - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Kust maalt siseinfo?

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Mul selline omapärane küsimus, et ütleme kui ma töötaks ühes börsil noteeritud ettevõttetest, siis kas selle firma kommenteerimine minu poolt LHV foorumis on keelatud, karistatav või lihtsalt taunitav? Ehk siis kas juba kommentaar stiilis "meil läheb väga hästi" on siseinfo?
    See on teoreetiline küsimus!
  • Blondie,
    kui sa oleksid mõnes börsifirmas sellisel kohal, et omad mingit tõelist siseinfot, siis on sul viimane mõte tulla sellest siia foorumisse rääkima. see lõppeb lihtsalt töölepingu väga kiire lõpetamisega.
  • Juhtkond ei peaks nii kommenteerima. Tavatöötaja kes näeb tellimuste mahtu ja täitmist on hallis tsoonis. Väga ei reklaamiks oma isikut :P
  • Juhtkond ilmselt ei tuleks siia ka sellist asja küsima. Isegi teoreetiliselt mitte. :)
  • Väga hea küsimus Blondie. Soovituslikuks käitumismalliks oleks "parem karta kui kahetseda".
  • räägi sõbrale, et tema edasi sosistaks :)
  • Kusagil oli isegi mingi thread teemal, kus mingid tyybid väitsid ennast omavat ettevõtte siseinfot ning panid isegi avaldamata kasumirunadeid ylessse jne. Selle tulemusena stcok tõusis ja kui pärast välja tuli, et tegelt anti valeinfot siis lendas sec peale, aga kuna tegemist oli valeinfoga siis ei olnud tegu siseinfoga, ja tyybid said minema puhaste kätega. Aga üldiselt ma soovitaks väga ettevaatlikult suhtuda siseinfosse sest see on alati kellegi soov panna inimesi midagi tegema. Ehk siis wtf gains siseinfo avaldaja ?
  • Esimene tõsisem juhtum oli ilmselt Mark Jen'iga, kes pärast 10-päevast töötamist Google-is lahti lasti kusagil 2004/05 paiku. Mees kirjutas oma blogis oma tööst ilmselt pahaaimamatult (samas, kas ilma selleta tema nimi täna nii paljudes otsingutes välja hüppaks..)

    Umbes samal ajal oli enamik suurfirmade juhte fakti ees, et dzinn on pudelist väljas, protsessi suunata ei saa, ning tuleb üritada positiivsete vahenditega see oma kontrolli alla saada. Juhtidel, kes olid "blogi-inimesed", oli see lihtne. Kes ei olnud, eks need pidid ka kuidagimoodi asju lahendama, et moodsad välja näha.
    Mõned panid selle töö personaliosakonna õlule, mõned tekitasid uusi ametikohti a la Director of New Media jms.

    Tänasel päeval on olemas näiteks veebilehed:
    http://googleblog.blogspot.com/ Official Google Blog
    http://blogs.sun.com/ Welcome to Blogs.sun.com! This space is accessible to any Sun employee to write about anything.


  • http://uudised.err.ee/index.php?06183629 - TeliaSonerat nõustanud firma analüütik kasutas ära siseinfot

    Huvitav oli asja juures see, et kui TeliaSonera avalikustas ülevõtmispakkumise tegemise kavatsuse teate börsi infosüsteemi kaudu 24. augustil 2009, siis patuoinal oli "oma töö tõttu informatsioon Eesti Telekomi ja TEO LT aktsiate ülevõtmispakkumise hinna kohta" teada vähemalt mitu nädalat enne selle info avalikustamist, mis võimaldas insideri tuttaval avada kaks väärtpaberikontot juba 5. augustil.

    Tegemist oli selgelt algaja poolt mõtlematult läbi viidud suht robustse skeemiga.
  • eriti koom oleks see, kui tehti ala mõnikümmend tuhat krooni kasumit...

    Aga teemaalgatajale. Igal börsil noteeritud ettevõttel on olemas sellekohane sisekorra eeskiri. säts it.

  • Asi avastati tänu tõhusale naabrivalvele! Samas jääb vägagi mulje, et proff, kes oleks oma tegevused vähegi asjatundlikult läbi viinud, ei oleks sama asjaga vahele jäänud.

    FI selgitab:
    „Üks turuosaline andiski meile teada, et sellised imelikud lood on toimumas, et äkki tahame uurida. Siis vaatasimegi jooksvalt järgi, et millega on tegu, ja ennäe, mis kõik välja tuli,“ rääkis Kessler, kuidas uurimine SEB-s alguse sai.
  • Ilmselt maja kes tegelasele optsioone müüs avastas peale järsku hinnahüpet, et optsiooni book on korraliku lossi teinud ja vihastas seepeale.

  • Minu jaoks on küsimus eelkõige FI suutlikkuses selliseid asju iseseisvalt avastada. Või on see lootusetu ootus?
  • asi juba lõppenud:
    Prokurör: siseinfo kuritarvitajaga leppisime kokku rahalises karistuses
    http://www.ap3.ee/Default2.aspx?ArticleID=44faa7ac-dde8-4e70-9313-e1e569134f9e&ref=rss
  • ei ole, sest nad juba pasundavad kui enneolematust töövõidust. uus ajajärk eesti finantsmaailmas võib arvata alanuks. ainus küsimus on, millal analoogne sündmus kordub. 10 aasta sees võibolla. oleneb, kes ja kui palju maakleritest nendega suhelda viitsib.

    Mis asja aga eriti markantseks teeb on see, et SEB tegi selle avalikuks. Ja veel sellise meediakajastusega. See on tõsine PR-nihe seal majas. Reeglina nad hoiavad selliseid asju maja sees viimase hetkeni, kuid vist viimaste aegade sündmused turgudel ja kundede tundlikkus on pannud nad tõsisemalt oma positiivsele imidžile mõtlema.

    Tegelikult on fakt see, et optsioonitehingu vastaspoole kahjumita poleks asi suure tõenäosusega välja tulnud!
  • See vend läheb ajalukku mitte sellega, et tegi, vaid sellega, et oli ainus loll kes oskas vahele jääda. :)
  • Mulle meeldib see lõik:
    SEB Enskilda esialgne analüüs näitas, et teabe võimaliku väärkasutamise tõttu ei ole ülevõtmispakkumise tegija ega Eesti Telekomi ja TEO LT aktsionärid varalist kahju kannatanud.

    Kui keegi kahju pole kannatanud, siis milles inimest süüdistatakse? :) Ja kui ettevõte jääb selle väite juurde, siis võiks tegelane südamerahus enda tööle ennistamist nõuda..
  • AKs öeldi, et tüüp investeeris 250K ja sai 1,5 miljonit kasumit. Kõlab nagu kogu positsioon oli optsioonid.
    Ühes teises artiklis mainiti, et pealekaebaja tuli teisest finantsinstitutsioonist.
    my guess: LHV sai optsioonidega lossi ja kaebas FIsse :)

  • Eelnev teema visualiseeritult ka:
    http://f.postimees.ee/o/2009/11/05/261784t1h894b.jpg

    Hämmastab ikka, kuidas sellised ullikesed siseinfole ligi lastakse. See ring peaks olema ikka väga piiratud.
  • winger, kui see asi oleks hiljem välja tulnud koos sellise kuvandiga, et SEB üritab oma töötajate pläkke kinni mätsida, siis see jätab palju kehvema mulje.
    Praegu esineti meedias jõuliste avaldustega, kus sisalduvad kohustuslikud fraasid "firma ajaloos esimene juhtub" "vastuvõetamatu käitumine" "koheselt töölepingu lõpetamine", mis mõnes mõttes on isegi omamoodi positiivne PR. Kõigil ju juhtub teinekord, küsimus on lihtsalt selles, mida "juhtub" järel ette võetakse.
  • Andres Anvelt: libainkassaatoril pidi olema siseinfot
    http://www.epl.ee/artikkel/481964
  • mm, kas ma olen ainus kellele tundub et rahaline karistus on kuidagi leebe voi ongi see normaalne, et poiss saab vaid v2ikese noomituse ning trahvi.
    wtf? mida j2rgmine mees selle peale arvab. 1,5 mil on ju v22rt summa kyll et riskida vallandamisega monele mehele.
  • No aga SEB ju ütles, et keegi kahju ei saanud, sellisel juhul on vallandamine ka ülekohtune ja selle võiks vaidlustada :)
  • palve kõikidele siseinfo valdajatele - avaldage uudised siinsamas foorumis, saate riske ja kasumit hajutada. ;)
  • jim,
    mismõttes kahju ei saanud? Kelle arvelt see papp tolle insideri arvele tuli? Jumal andis? EP trükkis extra Dmitri tarbeks veidi juurde?
  • priitp, see pole mitte minu, vaid SEB väide. Küsi nende käest :)
  • Nad vist ikka väljendusid, et konkreetselt SEB ise ja TS ise ei saanud kahju.
  • jim, siseteabe väärkasutamine on majanduskuritegu, mis kahjustab väärtpaberituru usaldusväärsuse. otsest ohvrit polegi, aga ohvrit pole ka tegevusloata tegutsemise korral, kui tegevusluba on nõutav. "kuriteo" avastamisau kuulub ameeriklastele, kes levitasid selle idee üle ilma. tagurlikud teadlased on siiski avaldanud ka seisukohti, et siseinfo kasutamise kriminaliseerimine on mõttetu, kuivõrd takistab turu efektiivsust, puudub konkreetne kahjukannataja ning insaiderite jahtimine on mõttetult kallis.

    arvestades, et siseinfo kasutamine on Eestis olnud keelatud 1993.aastast, siis FI suur võit on tõeline võit. kuidas suhtuda näiteks Eesti Politsei avaldusse, et pärast 16 aastat võitlust kuritegevusega, saime esimese päti kätte? ilmekas on ka proksi suhtumine - leebe karistus kiirmenetlusena, sest tegu pole ju "päris"kuriteoga.
  • Ohvrit pole? Okay, suslik ostis calle ilmselt sellisele instrumendile, kus (muidu) optsioonides erilist aktiivsust ei ole jne - optsioonibook'i pidaja ikka ju laksu kirja sai? Nagu oleks ohver?
  • gurmanka,
    teeme kihlveo selle peale, mida ma täna hommikuks sõin. Mul on siseinfi aga selle kasutamine ainult "kahjustab kihlveo usaldusväärsust", otsest kahjukannatajat ju pole?!
    Räme näide aga sisu on sama.
  • Karum6mm,
    Äkki olid deep in the money optsioonid ja delta kenasti kaetud deskil (highly unlikely)? Aga kurat, siis on vist saamata jäänud tulu tõttu ikkagi ohver :)
  • Tüüp oli lihtsalt loll, oleks ta ükskõik mida ostnud peale telku, oleks ta oluliselt rohkem teeninud ja oleks tööl edasi. Kogu turg viskas ju üles selle uudise peale.
  • Karumõmm, loomulikult on Sul kui vanal insaiderite tagaajajal õigus:-) OTC asjade puhul on "ohver" tõesti tuvastatav, a turult aktsiaid ostes ilmselt mitte. Btw, optsioonikirjutaja peaks veel täiendava laksu kirja saama selle eest, et tädi Maalile siukest asja müüs. See on ju täitsa business as usual, kui tädi Maali avab elu esimese väärtpaberikonto, ostab lambist hunniku aktsiaid ja siis optsioone veel peale.
  • Oleneb ettevõttest, ise olen järginud reeglit, et kuniks avalikult meedias mõnda nuppu ilmunud pole konkreetse teema kohta hoian lõuad kinni. Isiklikult tean 2 juhtumit, kus pahaaimamatu info levitamise eest on vallandatud, kas neile lepingutes ettenähtud trahve kohaldati, ei tea.

    Kriitilist siseinfot võivad vägagi paljud vallata - näiteks mõne tähtsa teenuse turule toomise eel teavad sellest teenusest kõik asjasse puutuvad töötajad, ning konkurendile on see vägagi väärtuslik info. Seega parem karta kui kahetseda.
  • Kaks endist pangatöötajat võeti siseinfo kuritarvitamise kahtlusega kinni
    http://www.e24.ee/?id=189238
  • "...või pikendatakse nende riigi kulul majutamist kinnipidamisasutuses." räägiks nagu 5 tärni hotellist :)
  • Miks üldse peaksid ülevõtmispakkumisest enne muid investoreid teadma erinevate pankade erinevate astmete töötajad?
    Tekib küsimus kui suur see teadjate hulk siis oli ja miks nii suur?
  • Teadjate hulk on täpselt nii suur kui vaja. Lihtsalt inimesed (eriti, kui nad on ALLA 30e aasta vanad) tunduvad olevat tõsiselt dumdummid, kui nad arvavad, et sündmuse-eelse anomaalia tekkimisel nad vahele ei jää!
  • Kurat, peaks pankade töötajatele hakkama tasulisi kursuseid tegema kuidas siseinfot kasutades vahele jäädakse (ei jääda) :-)
  • Cynic, pole mõtet. Nende tegelaste entertainment value on liiga kõrge. :-D
  • Viimasel ajal on vägagi aktuaalseks muutunud siseteabe ja manipualtsiooni teema. Soovitaks kõikidel turuosalistel üle vaadata Finantsinspektsiooni infoseminari "Siseteave ja manipulatsioon" materjalid. 

  • Näe, FI ise on näitena välja toonud Arco tegevuse ka oma presentatsioonis, slaid 19:

    Hinna piiri loomine emitendi või temaga seotud isiku poolt, et vältida hinna langemist alla teatud taseme
  • FI on täitsa pöördesse läinud
    Aktsiatega salajasi tehinguid teinud firmad said trahvi
    http://www.epl.ee/artikkel/483254

    Viimase aja aktiivsus muidugi ei pese maha nende häbi seoses SEB likviidsusfondi, Swedi PD ja Lutermaga.
  • Kolme meest süüdistatakse siseteabe väärkasutamises
    http://www.e24.ee/?id=284824

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon