Hoiuste tagamine (deposit insurance) - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Hoiuste tagamine (deposit insurance)

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • ÄP võrdles hiljuti erinevaid Eestis tegutsevaid kommertspanku ning mainis, et nii Swedbank'il kui ka SEB'il on hoiused Eesti riigi poolt tagatud €20k (ca 313k EEK) ulatuses, samal ajal Sampo hoiused on tagatud Taani riigi poolt ning summaks €40k (ca 626k EEK).
    Teatavasti, kui kompensatsiooni maksab välja Eesti riik, siis tehakse seda max 90% ulatuses. Kas keegi teab, kui suur on vastav protsent Taanis? Tuhnisin netis ringi, aga ei suutnud leida.
  • http://www.tf.ee/Viidad/?PHPSESSID=4c4a09a0d629aa0b6865da9de922fc96

    mis seal siis nii väga tuhnida on ... Googles otsi "danish deposit guarantee" ja tuleb infot mühinal

    minu viidatud lingi all on Euroopa Liidu liikmesriikide hoiuste garantiifondide veebilehed
  • Venemaal näiteks on riigi poolt tagatud hoiused kuni 400t. rubla, kusjuures kuni 100t. rubla kompenseeritakse 100% ulatuses! Uue seaduse eelnõu näeb summade kasvu kuni 700t. rubla ja 200t. rubla vastavalt.
  • Henno, tänud, leidsin sinu viidatud lingilt edasi liikudes sellise doku: http://www.indskydergarantifonden.dk/GII/WebSite1.nsf/8186c4f1567ec79cc12564b9004af114/a66b3050f911c34141256a8b004fee0f/$FILE/Brochure%20Eng..pdf
    Kuna seal polnud hoiustaja "omavastutuse määra" mainitud, siis võib vist eeldada, et kompenseeritakse 100%.
  • minu teada nii Taanis kui ka Soomes on hoiused tagatud ülempiirini 100%. Lisaks nt Taanis on erand kodu müügist saadud raha puhul:

    Hoiuste tagamise skeem rakendub, kui pank ei ole maksevõimetuse tõttu suuteline oma kohustusi täitma. Sellisel juhul hüvitab Soome hoiustekaitsefond hoiused kuni 25 000 euro ulatuses hoiustaja kohta.

    Eelnimetatud 25 000 eurone hüvitispiirang ei kehti rahasummale, mille eraisik on saanud tema enda kasutuses olnud eluaseme müügist, kui selline raha on hoiustatud panka mitte varem kui 6 kuud enne panga maksevõimetuse ilmnemist ning tingimusel, et isik kasutab kogu saadud raha endale uue eluaseme soetamiseks. Nimetatud rahasumma hüvitatakse täies ulatuses.
  • Vabandust, ikka Soomes on see eluaseme müügiga seotud erand, Nordea on Soome filiaal.
  • Uuri veel, Nordea peaks olema tagatud vastavalt Soome seadustele, sest see on ainuke panga filiaal. Teised kõik kohalikud tütarettevõtted.
  • Finantsinspektsiooni kodulehe andmetel on täna Eestis tegutsevate krediiasutuste ja välisriigi krediidiasutuse filiaalide nimekiri selline

    Eestis tegevusloa alusel tegutsevad krediidiasutused
    » AS Eesti Krediidipank
    » AS Hansapank
    » AS SEB Pank
    » Balti Investeeringute Grupi Pank AS
    » Marfin Pank Eesti AS
    » Tallinna Äripanga AS
    Välisriigi krediidiasutuste filiaalid
    » AB Bankas Snoras Eesti filiaal
    » AS Parex banka Eesti filiaal
    » AS UniCredit Bank Eesti filiaal
    » Allied Irish Banks PLC Eesti filiaal
    » Bank DnB NORD A/S Eesti filiaal
    » Danske Bank A/S Eesti filiaal
    » Nordea Bank Finland PLC Eesti filiaal
    » Scania Finans AB Eesti filiaal
    » Siemens Financial Services AB Eesti filiaal
    » Svenska Handelsbanken AB Eesti filiaal
  • to HansaPanda
    ...ja nagu näha, pole Nordea sugugi ainus siin filiaalina tegutseja :) tervelt 10 tk veel, sealhulgas Sampo, kes on Danske filiaal.
  • Nojah, eks kogu elu on õppimine. Suur tänu minu silmaringi laiendamise eest. Seepärast ma siin käingi. Sampo oli üllatus minu jaoks.
  • Ainult ehedad luuserid tagavad 90%. Mis mõttes omavastutus 10%? Aga miks mitte 50%?
  • Puht matemaatiliselt lähenedes - raha tuleb hoida Nordeas (kasutades ülemise piirmäära ulatuses ema, isa, vanaema, vanaisa, naise, laste, koerte, kasside kontosid, kui vajalik). Ma ei viitsi uurida, kas Sampo tagab ka 100%. Kaldun arvama, et jah, sest ta ei ole kohalik pätt.

    Loomulikult on teatud argumentiteks ka Swedi automaatide ja kontorite hulk. Niiet, Swedist täiesti loobuda ei saa.
  • Milleks Swedi automaadid ja kontorid kui enamuses kohtades saab kaardiga maksta?
    Et kui öelda Siili moodi: "Kui kaardiga maksta ei saa, siis ma ei ostagi"!
    :)
  • Kuulge, kaardiga maksmine on ghey. Mõelge mis saab, kui Al Kaida teeb massiivse globaalse bioloogilise relva rünnaku ja nakatab kõik ringluses olevad rahatähed? Kui sa maksad kaardiga, siis sa jääd "terveks" ja pead haige südamega pealt vaatama õhtumaa hingusele minekut ning Talibani poolset Louvre'i laiali peksmist sõjakisa saatel ja seda kõike ainsast eetris olevast kanalist - Al Arabiya'st! Kusjuures ainsad subtiitrid on farsi keeles! Maksad sullis, lähed rahulikult magama teadmisega, et naine võib siiski palja näoga iseseisvalt poodi minna ilma võimaluseta, et ta maasse kaevatakse ja kivikuulidega Valhallasse masseeritakse. Ja hommikul lihtsalt ei ärka. Süda rahul. Seega, sularaha ravib südamehaigusi. Sull all the way!
  • Sull is ghey as well. credit cards all the way
  • Nojah, aga sellisel juhul ei aita automaadid ka midagi. Ja sull käest-kätte arvelduseks pole üldse panka vaja :)
  • Intervjuu Padariga

    Üks skeem, kus riigil on võimalus sekkuda, on tagatisfond. Ma rõhutan – ma ei pea sekkumist tõenäoliseks, aga valmisolek on olemas.
    Praegu otsitakse Euroopa Liidus harmooniat, et riikidel oleks need tagatisskeemid sarnased. Neljapäeval oli see valitsuskabinetis ka arutusel. Praegu on Eestis 10protsendiline omavastutus. Teisipäeval toimub Luksemburgis EL rahandusministrite kokkusaamine ja ma usun, et selleks ajaks on meil juba menetlusse antud seadusparandus, millega viiakse hoiuste tagamine Eestis 100protsendiliseks.
  • German Government to Fully Guarantee Private Accounts
    http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601085&sid=at_BSNn2rES0&refer=europe
  • fun, väga hea kui saaks 100% piirmäära ulatuses. Proovisin vahepeal teisi panku (noh neid, kes tagavad 100% piirmäära ulatuses). Oli ebameeldiv.

    Kõige parem internetipank ja telefonipank on ikka Swedbank, teised imevad vilinal. Pole midagi parata. Ei hakka siia näiteid tooma Sampo ja Nordea teeninduse miinuspooltest. Pole see teema. Ütleme nii: enam ei ole tahtmist Swedi kiruda, kui oled korra Sampot ja Nordeat proovinud. :)
  • Tänahommikusest teatest peaks vist järelduma, et ka Eesti Nordeas on tagatud kogu raha, mitte ainult tagatisfondi poolt tagatav 300,000 DKK.

    ----
    Deposit guarantee issued by the Danish government Published: 06.10.2008

    The Danish government and the Danish banking sector's contingency association (Det Private Beredskab) have agreed on a guarantee arrangement, which will protect depositors and ordinary creditors of Danish banks against losses not covered by the public Danish depositor guarantee fund or by any other arrangement.

    Nordea understands and respects the decision to support the Danish banking system. Nordea is not in a situation where it is necessary to request this guarantee. Nordea's capital and funding position remains strong and well diversified. Being a major and responsible stakeholder in the Danish financial sector Nordea will participate in and contribute to the guarantee.

    The net financial effects for Nordea from the guarantee are still highly uncertain and are subject to the finalisation of the agreement. Nordea will underwrite its share, approx 20%, of the DKK 10bn guarantee commitment. Nordea's share of the direct payment to the guarantee scheme is expected to be in the range EUR 200m, per annum, for the two years that the guarantee is planned to be in force.

    The net effect on Nordea's income statement in the medium term is more difficult to estimate since it will depend on the compensating effects coming from funding costs, volumes and margins.
  • Pangad rebivad omavahel. Kes endale rohkem kliente rebida suudab, see jääb.

    Padar, vana ahv, veel mökutab oma kuramuse 10% omavastutusega. Kui isegi Maksuamet sunnib mind kasutama panka, siis mis moodi on selgitatav see, et seal on mul omavastutus 10%. Las siis Maksuamet plekib mulle selle 10% kinni. Nemad sundisid mind riski võtma ja raha panka viima.
  • võimalus siis reaalselt toimivat näidet vaadata täna:

    300000 British savers have been blocked from withdrawing funds from Icesave, the internet savings bank that is owned by Landsbanki, after Iceland’s financial regulator took control of the country's second largest bank .
    Landsbanki is one of a handful of European banks operating in Britain, which has the so-called passport exemption — meaning that when the bank fails, the first €20,000 (£15,500) needs to be reclaimed from the Icelandic compensation scheme, not the UK system.
    Any further savings up to the maximum £50,000 now guaranteed by the British Government would still come from the UK scheme.

    Tegu vist siis tütrega mitte filiaaliga(?), ja kas see "passport exemption" on ainult UK asi? Eestis siis vast kohe alguses küsid raha kohalikust tagatisfondist mitte ei alusta esimese 20000 EURi otsimist Rootsist?
  • Helsinkin Sanomat:
    http://www.hs.fi/talous/artikkeli/EU-ministerit+Talletussuoja+ainakin+vuodeksi+50%C2%A0000+euroon/1135240038580
    EL rahandusministrid otsustasid täna, et kõikides EL maades on ühesugune tagatissumma 50 000 EUR.
  • Tänane artikkel "Ôhtulehes" ja reklaam selle kohal
  • krt, ikka valesti, siin peaks olema: http://arutelud.pri.ee/download/file.php?id=126
  • TALLINN, 09. oktoober, BNS - Valitsus tõstis neljapäeval hoiuste tagamise ja hüvitamise piirmäära seniselt 20.000 eurolt 50.000 euroni 100 protsendi ulatuses.

    Tagatis kehtib kõikidele seni tagatisfondi seaduse kohaselt tagatud krediidiasutuste hoiustele alates neljapäevast, teatas valitsus.

    Valitsus tegi ühtlasi rahandusministeeriumile ülesandeks valmistada ette asjakohased tagatisfondi seaduse muudatusettepanekud ja esitada need vastuvõtmiseks kogumispensionide seaduse ja sellega seonduvate seaduste muutmise seaduse eelnõu menetlemise käigus.

    Otsuse eesmärk on võrdne hoiustajate kohtlemine Euroopa Liidu liikmesriikides ja täiendava kindluse andmine Eesti hoiustajatele
  • krediidiasutused Swedbank ja SEB tagavad siis nüüd 782 330 EEK, sama ka filiaal Nordea, sest Soomes on samuti 50 000 EUR kaitse

    filiaal Danske aga garanteerib ikka 627 000 EEK (300 000 DKK) - filiaalile ei laiene Taanis hiljuti vastu võetud hoiuste täisgarantii
  • ja on siis eegi või euri põhine arvestus (noh kui mingi mega kriisi ajel peaks kunagi eek-eur kurss muutuma kuhugi)?
  • Kui teistes riikides jõustuvad sellised otsused päevapealt, siis meie flegmaatilises valitsuses, kus vähemalt kolmandik on sügava matemaatilise puudega isikud, jõustuvad need otsused järgmise aasta alguses (ja võib-olla ka siis mitte, kui keegi jälle meelt muudab).
  • Ma jälle jõudsin sõimata, enne kui korrektselt lugesin. Et siis juba jõustus. No imede ime. Viin kohe Padarile lilled.
  • Henno, julgeks arvata, et ka Danske hoiused on tagatud 50 000 EUR-ini. Tagatisfondi seadus:

    § 27. Filiaali hoiuste tagatus

    (1) Käesoleva seaduse alusel ei tagata filiaali hoiustajate hoiuseid (edaspidi filiaali hoius), mis on selle krediidiasutuse asukohariigi tagamisskeemi kohaselt tagatud samasuguses või suuremas ulatuses, kui näeb ette käesolev seadus. Krediidiasutuse asukohariigiks käesoleva seaduse tähenduses loetakse riik, kus krediidiasutus on registreeritud ja kelle pädev organ on talle väljastanud tegevusloa.

    (2) Käesoleva paragrahvi lõikes 1 nimetamata juhul kuuluvad filiaali hoiused käesoleva seaduse alusel tagamisele.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon