Börsihai 2008
Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse
-
3. novembril algab taas aktsiamäng Börsihai. Infot leiab selle kohta lehelt www.lhv.ee/hai
Mängule saab registreeruda siit.
Mäng kestab 4 nädalat, eesmärgiks on oma portfelli teistest rohkem kasvatada ja peaauhinnaks 2000 euro suurune investeerimisportfell.
-
Olulisi erinevusi eelmise aasta mänguga sisse viidud ei ole. Üheks muudatuseks on aktsiate nimekirja fikseerimine enne mängu algust, st alates tänasest nädala jooksul on võimalik teha ettepanekuid mängus kasutatavate aktsiate nimekirja muutmiseks. Alates mängu algusest nimekirja enam ei muudeta (va väga tõsine põhjus - näit mõne ettevõtte jagunemine).
Aktsiate nimekiri -
Selle aasta mäng tõotab siis eriti põnev tulla, kuna turg loteriipiletina võite ja kaotusi jagab.
Noh, kolm on kohtu seadus ja äkki joppab ning ma jään kolmandal aastal ka lõpuks plussi :) -
Pakun välja,et see aasta 50% tootlusest enam ei piisa,kui turg tõusule pöörab!
-
Hea, et päris rahaga ei mängita. Muidu võtaks mõni mängur 2k euroga terve ettevõtte üle:-)
-
Võib olla rumal küsimus, aga kuidas aksiate ostmine/müümine mängus käib?
-
:D lahe, see aasta tõotab tulla põnev asi.
-
Ks see aasta on ka piirangud aktsiate lühikeseks müügi ja optsioonide peale ?
-
Oeh lugege reegleid sela kõik öeldud...
-
Ost/müük on sarnane tegelike tehingute tegemisele, ehk siis vurtuaalportfellis tuleb sisestada ostu või müügitehing. Peale registreerimist tuleb veidi oodata ehk mäng algab alles 3. novembril.
Aktsiaid lühikeseks müüa ei saa ning ka optsioone ei saa kasutada. Küll aga lisasime aktsiate nimekirja terve rea ultra short fonde ehk siis kellel soov turu languselt teenida, siis tuleks kasutada just neid instrumente. -
lisada ka, kui võimalik WATG
-
Pisut kummaline tundub see, et nimekiri on ette fikseeritud. Ma küll ei tea praegu, mida ma nädala pärast kaubelda tahaks. Ma ei tea sedagi, mida ma tunni pärast kaubelda tahaks :)
-
Nimekiri on olnud fikseeritud ka eelnevatel aastatel, kuid siis lisasime mõned aktsiad ka mängu käigus. Nimekirjas on üle 3000 aktsia, nii et peaks piisama. Samas lähtume USA aktsiate puhul piirangust, et aktsia peab maksma üle 5 dollari ja aktsia keskmine päevakäive peab olema üle 100 000. WATG antud kriteeriumidele ei vasta.
-
Siis tuleks vast ka Balti turgude pennikad välja rookida?
-
Balti aktsiate puhul on nõudeks, et aktsiaga peab reaalselt toimuma 500 euro väärtuses tehinguid. Baltikumis suudame aktsiatel ise silma peal hoida ning erinevatele korporatiivsetele sündmustele reageerida, USA 3000 aktsia puhul aga mitte.
-
Proovisin virtuaalkonto kiirust. Ootel order on üleval juba üle 10 minuti.
Order limiithinnaga ost, turuhind madalam limiidist, USA turg.
Peaks nagu täidetama, aga...
Kas Bärsihai ajal asi kiirem siiski? -
18:19 order üles. 18:39 tühistamiskäsk. Tühistati! Hind on kogu aeg limiidist allpool olnud ning langeb. Kas siit saab retsepti, et kui esmase orderiga pekki läheb, pole katki midagi, tühistad ära, kehitad pükse ja elad edasi?
-
order läheb ikka reaalse turuhinnaga.
-
millest sa siin puust ja punaseks tehtuna aru ei saanud?
-
Minu meelest on limiitorderit ( USA turg ) antud mängujuures kasutada. Panedlimiit orderi üles, ootad 20minsa. Tühistad, ootad 20 minsa, kui samal ajal mõni teine jälgimisnimekirjas olevatest aktsiatest lendu tõuseb, siis sul raha veel teise orderiga kinni. Ise olen küll turuhinnaga kaubelnud. Noh, kaotan sendi, mis tähtsust sel on, mäng ju.
-
USA turule suunatud limiithinnaga orderi korral peab limiithind ja viimane tehinguhind kokku langema.
Ootele jäänud tehinguid täidetakse 3-minutiliste intervallidega ning sellest tulenevalt võib tekkida täiendav viivitus kuni 3 minutit. Ootele võib tehing jääda siis, kui limiithinnaga seatud orderit ei ole turutingimuste tõttu võimalik täita või Balti aktsiate puhul ei ole täidetud miinimumkäibe nõue.
Mina loen siit välja max 6 min viivituse. -
Kuulge, LHV, aga kaaluge võimalust reaalajas hindadega asi teha, USA-s vähemalt.
Praegu pakuvad tasuta hindu ju paljud. Ei ole keegi eelistatud.
Samas kohitseb see viivitus ikka täiega... -
treider võiks kasutada olla küll.. päris hea reklaam oleks tulevikuks ja kindlasti jätkab mõni ka "pärisrahaga"
-
Päris ikka ei ole. Kui paned limiitorderi sisse ja ütleme 5minsa pärast tühistad, siis tänu esimesele orderile ootad oma 20minsa ära. Sest turule jõuab sinu limiitorder 20minsase viivitusega.
-
Küsimus jääb. Kas peale tühistamisorderit pead ka 20minsa ootama? Seda võiks LHV öelda.
-
Eit teadis, aga eit suri ära.
-
Peale tühistamisorderit peab paraku 20 minutit ootama. Reaalajas on tehingud ainult Balti aktsiatega.
-
Ennetustööna Korduva Kippuvad Küsimused:
-Mis on mängus osalemise kulu?
Esimene portfell maksab100 krooni, iga järgmine 300 krooni. Hinnavahe peaks olema tuntav, et mitta liiga palju portfelle teha. Samas on igal mängijal õigus luua piiramata arv portfelle.
-Milliseid instrumente saab kaubelda?
Mängus saab ainult aktsiaid osta, st lühikeseks müüki teostada ei saa, kuid turule on tekkinud juba mitmeid instrumente, mida ostes saab panustada langusele. Üks enimkaubeldavaid langusele panustavaid fonde on QID.
Optsioone kaubelda ei saa. Lühisekseks müüa ei saa. Alla 5 dollarilisi aktsiaid kaubelda ei saa.
Piirangud kehtestatud esiteks eelmiste mängude kurbade kogemuste põhjal (kaubeldi warranteid kui õigesti mäletan), lisaks on raske kõiki korporatiivseid sündmusi jälgida, optsioonide puhul probleemiks hindade tõmbamine.- Miks täidetakse orderid viivitusega?
Kuna aktsiamängu orderite täitmisel kasutatakse LHV infosüsteemis hindu, mis on 15 või 20 min viivitusega, siis näiteks turuhinnaga orderi teostamisel kasutatakse küll orderi sisestamise hetke (+ max 3 minutit) hinda, kuid kuna see hind saadakse infosüsteemi 15 või 20 minutit peale orderi sisestamist, siis "raporteeritakse" orderi täitmisest (või "teostatakse order koos rahade kandmisega", kuidas soovite) samuti vastavalt 15 või 20 minutit peale orderi sisestamist.
- Miks ei täidetud orderit täpselt selle hinnaga, mida ma nägin orderi sisestamise hetkel oma reaalajas hindade allikas?
LHV uuendab aktsiate hindasid iga 3 minuti tagant, seega võib orderi täitmine venida kuni 3 minutit. Orderi täitmist kajastatakse olenevalt turgudest kas reaalajas (Balti turud) või kuni 20 minutilise hilinemisega ( NYSE AMEX börsid USA-s), millele võib lisanduda maksimaalselt 3 minutit.
Kaalumisel oli isegi 5 minutiline intervall. Lühema intervalli kasutamine tähendaks oluliselt suuremat koormust hindade tõmbamiseks. Teiseks võimaluseks oleks vähendada kaubeldavate aktsiate arvu (hetkel 3500 aktsiat) - ühe asja parandamiseks tuleb teises asjas järgi anda.
- Miks ei ole Äripäev veel minu postkasti jõudnud?
Äripäev jõuab mängija poolt märgitud aadressile kahe nädala jooksul peale portfelli eest tasumist. Tellimuse edastamine võtab aega. Kui kahe nädala pärast pole leht tulnud tuleks ühendust võtta LHV klienditoega.
-
Kiiresti küsimus: proovisin siin mingi aeg tagasi virtuaalis osta USA päeva alguses osta turuhinnaga aktsiat XYZ, kuid ost sooritati eelmise börsipäeva lõpuhinnaga. Samal päeval oli hind minu mälu järgi mingi 10% odavam ning eelmise päeva lõpuhind, ehk siis kallimalt ostetud aktsiate taset sel päeval ei olnudki. Kas sellistel juhtumitel e-mail?
-
Sellistel juhtumitel e-mail ja tehing tehakse reaalse päeva alguse hinnaga.
-
praegusel ajal on päris paljud aktsiad alla 5$ pekstud(mis tavapäraselt olid tunduvalt kõrgemal), kas juhul, kui nad selle joone ületavad, on nad kaubeldavad?
-
kas usa turgudel daytradingu reeglid ka applyvad ?
-
Ühesõnaga, Ultrashordid on kõik ostetavad?
-
Automaatselt aktsiad kaubeldavaks ei muutu ning nimekirjad eelnevalt fikseeritud, seega kui mõni aktsia on nädala jooksul üle 5 USD kerkinud ja sellega on kindel soov kaubelda, siis andke märku.
Päevakaupleja reeglid mängus ei kehti.
Ultrashordid on kaubeldavad. -
ikka ei ole veel äripäeva tulnud
-
kusjuures jah, mulle pole kah siiani äripäeva 2007 mängu eest tulnud.
-
Nojah äripäeva alased küsimused on läbi aegade kõige opulaarsemad olnud :)
-
Oota, kuni see õige päev läheneb, siis hakkab selliseid postitusi nagu sügisesest vihma kallama. :)
-
Kusjuures (lahe blondiini sõna, millega lauset alustada) - ma ei tahagi, et ÄP mulle koju tuleks. Mul käivad niigi juba vastu tahtmist Maxima ja Bauhofi ja kelle iganes veel kliendilehed, ning lugeda on nii neist kui ÄPst enamvähem ühepalju. Aga sellist variantsi ma regamisel küll ei näind, et "ei soovi lehte".
-
Regamisel on võimalus mitte panna linnukest lahtri ette "Soovin Äripäeva".
-
VIGA: Sama nimega portfell on Sul juba olemas (Henno Viires).
Selle aasta mänguks registreerimisel ei peaks eelmise aasta portfelli nimi lugema ... mul ei ole niipalju huumorimeelt, et Börsiräim23 nime all portfelli teha -
Eelmise portfelli kustutamiseks tuleks saata e-mail info@lhv.ee Varasemad portfellid on kõik talletatud ja portfelli menüüst leitavad ning seetõttu ei saa sama nime kasutada, kuidas oleks Henno Viires 2008?
-
Alo, OK, minu viga. Mulle näis, et valik on ainult kas ÄP või venekeelne ÄP.
Eks tuleb siis see ÄP üle elada. Olen jah blondiin :P -
jah, samanimeline portfell on tegelikult mu reaalne portfell, seda palun mitte kustutada, 2008 sobib :)
-
Tahaks ikkagi vinguda selle kallal, et lühikeseks müüa ei saa. Nimelt peaks ju turul olema võimalik teenida nii tõusust kui ka mõõnast, eriti veel praegusel volatiilsels ja neurootilisel (karu)turul. Optsioonidest saan veel aru (kuigi virtuaalportfellis ei ole võimalik optsioone lühikeseks müüa - õige samm, muidu viimasel päeval shordiks ülikalleid optsioone ja tulevikutehingud enam ei kohustaks), kuid aktsiate lühikeseks müümise keelamine?
Tahaks lihtsalt pikemat/põhjalikumat põhjendust, miks selline samm ette on võetud.
Lugupidamisega,
E -
Lisaks veel, et puudub sel juhul igasugune võimalus kasutada strateegiaid, mis töötaks langusel. Ultrashort fondid ei aita üksikaktsiate puhul, mis screenides potentsiaalsed võiks olla.
-
Lühikeseks müügi puhul on probleem liigses võimenduses, mis paneks inimesed liiga ebavõrdsesse olukorda. Näiteks oleks võimalik müüa lühikeseks finantssektori ultrashort indeksfondi SKF ja saadud raha eest osta finantsektori indeksfondi XLF ning selle tulemusena võimendada oma portfelli tavamängija asemel kolmekordselt. Lisaks tekiks paras probleem nn portfelli peegeldamisega, ühe portfelliga pikaks minnes ja teise portfelliga lühike olles võib saada teatava eelise.
-
Ma ei saa aru,kui te lühikeseks minekut tahate keelata,miks te siis neid ultrashorte lubate?
SKF on teinud nt viimastel nädalatel 10+% päevaseid tõuse.See loob samasugused arbitraazivõimallused mitme portfelli vahel,kui puhta lühikese pos korral.
Keelake ka ultrashordid! -
äkki teeks mängu kus ainult kalevi aktsiaga saab kaubelda?
lühikeseks müük jms putitamine paneb "algajad" ebavõrdsesse seisu kogemustega investeerijate suhtes.
olen mõnede piirangute poolt -
AloV, shortimine paneb marginit kinni ju, nii et ei saa mingit kõrgemat võimendust.