Online intervjuu: LHV Pank - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Online intervjuu: LHV Pank

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Seoses LHV-le krediidasutuse tegevusloa andmisega vastab 19. mail kell 12-14 LHV Pank juhatuse esimees Erki Kilu koos teiste juhatuse liikmetega onlines foorumi külastajate küsimustele LHV Panga edasiste plaanide kohta. Küsimused võib postitada siia foorumisse juba varem.
  • Kas põhirõhk on era- või äriklientidel?
  • Kas ja millal on oodata kindlustuskaitsega investeerimis- ja säästmistooteid (a'la Swedbanga Fondiplaan)?
  • Kuidas muutub panga kasutajaliides, kas investeerimiskonto ning n-ö arveldusarve jäävad eraldiseisvatena?

    Kas ja kuidas on LHV-l plaanis muuta netiportaali sisselogimise ja tehingute teostamise turvalisust? PIN-kalkulaator in-the-works?
  • Kas kohtutäiturid hakkavad siis ka parkimistrahvide pärast investeerimisarveid kinni keerama ?
  • Sama küsimus ka minu poolt. Kuidas siis kohtutäituritega jääb?
  • Kas LHV Panga põhieesmärgiks saab ettevõtetele kõrge intressiga laenude andmine ning miks praegusel ajal üldse pank teha?
  • Mul ka siis selline küsimus, et millisele turusegmendile kavatsetakse orienteeruda?
  • Kas plaanite ka sularaha automaatide võrgustikku?
  • Just see segmendi küsimus, et no laenuturul on praegu nii nagu on. Et siis millist konkurentsieelist endal nähakse, või enda plaanis nähakse. See, et me ei ole suur pank tuhandete kontoritega jääb kuidagi üldsõnaliseks ja napiks. Meil on suur laenuralli just toimunud ja meil on suhteliselt hästi kapitaliseeritud välismaised pangad turu ära jaganud suuresti.
    Kas plaanitakse näiteks täiesti uusi finantstooteid Eesti turule?
    Kas nähakse mingit auku turul finantstoodete osas, mida kavatsetakse täita?
    Mina ei hakkaks kingatehasesse investeerima, kui mul mingitki selgust kingade turu osas poleks-sellest vaatevinklist küsitud siis.
  • Kas hakkate pakkuma ka intressihoiuseid ? Ja kas raha saaks siis sinna kanda investeerimiskonto kaudu?
  • 1) Kas LHV uue staatusega kaasneb klientide jaoks mingeid muudatusi? Nt kas tulevad ka arveldusarved vms?

    2) Millised on LHV jaoks pangaks olemise eelised varasema olemisvormiga võrreldes?

    3) Kas ja millised on edasised arenguplaanid?
  • aga ikkagi, mis kohtutäituritest saab?
  • Kas eluasemelaenusid ka andma hakatakse? Ja kas samuti eurodes nagu väljamaa pankades moes või saab see asi läbipaistvam olema?
  • Kas pank jätkab tegevust vaid ühe kontoriga Tallinnas või plaanite kontoreid avada ka teistes linnades?
  • Soovin teada tulevase panga seisukohti kundede valikul - kas näete nende hulgas heameelega ka:
    i) täitemenetlusest kõrvalehiilijaid (ehk tõenäolisi pidevaid seaduserikkujaid);
    ii) tegelasi, kes ei suuda lõime kahe ja poole realisest avapostitusest välja lugeda küsimustele vastamise aega (ehk tõenäoliselt piiratud teovõimega isikuid).
    Aitäh.
  • Kas LHV foorumeid hakatakse panga mainekujunduse huvides rangemalt modereerima?
  • troim teistel pankadel minuteada ei olegi foorumeid.
  • Pangandusäri on usaldusäri. Miks valida LHV Pank? Kuivõrd heas positsioonis end arvate olema ning mis võiksid olla LHV Panga turunišid kus läbilöök on reaalne? Universaalpanganduses laia tooteportfelliga edu saavutada on suurpankade kõrval minu hinnangul raske (usaldusväärsust mõjutavad võtmesõnad - ajalugu, seljatagune, lai haare). Loodan, et vastus ei piirdu ainult sõnaga paindlikkus koos variandiga jääkaru pildist ning atleetvõimlejast, eriti kui puuduvad reaalsed näited.

    Kõrge hoiuse intressimääraga BIG on juba olemas (tõsi küll, kahtlase väärtusega bilansilehega).
  • Tin
    Sweedil on ka foorum. Ühepoolse postitusvõimalusega. Iga kuu algul on mu e-postis järjekordne sveedi foorumipostitus "Kuldkliendi kuukiri".
  • Kahjuks ei viita Hoiustamise üldtingimused paindlikkusele. Lepingut enne tähtaega lõpetada ei saa. Ilmselt praktikas küll hakkab saama, aga rakendub teenustasu. Hansa on selles osas paindlikum (tingimusi ei ole lugenud, aga vähemalt praktika on selline).

    Oleks LHV-lt oodanud vähemalt samaväärset paindlikkust, varade osakaalu juhtimisel võib kiire switchimise võimalus teinekord olla vajalik.
  • See klassikaline tööintervjuu küsimus: milline on LHV pank teie nägemuses 10 aasta pärast?
  • 1) Kas LHV Pank hakkab väljastama ka kinnisvara tagatisel laene juriidilistele isikutele?

    2) Millal on võimalik avada ettevõtte arvelduskonto ja millal ning kus on näha lepingu tingimusi?

    3) Millal ja kas tuleb internetipank äriklientidele?
  • Lepingud (ka uued lepingud) on minu meelest siin: http://www.lhv.ee/index.cfm?id=80060
  • Tahaksin teada, kas investeerimiskontodele tulevad ka IBAN-kontonumbrid? või kui need on juba olemas, siis kust ma oma kontonumbrit näha saan? Ja mis on panga BIC-kood?
  • Panga kõige kõige väärtuslikum kapital on usaldatavus ja avatus. Finantseerimisallikad?
  • LHV annab laenu esialgu vaid äriklientidele

    15:17, 18. mai 2009

    TALLINN, 18. mai, BNS - LHV Pank hakkab esialgu väljastama vaid ärilaene ettevõtjatele ja investoritele, tulevikus ei välista panga nõukogu esimees Rain Lõhmus ka kodulaenude pakkumist.

    Lõhmus ütles esmaspäeval toimunud pressikonverentsil ajakirjanikele, et kodulaenude pakkumiseks pole praegu soodne aeg.

    Lõhmuse sõnul on panga tegevuses soov keskenduda jätkusuutlikule arengule, kuna praegu on seoses majanduslangusega ka pangandus suure surve all. Pank ei taha laenuandmisel minna kaasa liiga suurte ja liiga populaarsete projektidega, kindlasti pole kavas panustada näiteks kinnisvarasektorisse.

    Samas märkis Lõhmus, et praegune seis panganduses on selline, et laenu ei anta ka nendele ettevõtjatele, kellele võiks teoreetiliselt laenata.

    Panga juhatuse esimees Erki Kilu lisas, et pank pakub lühiajalisi ärilaene summas 2-20 miljonit krooni tähtajaga üks kuni kaks aastat.

    Kilu sõnul on esimesed laenutaotlused LHV-le juba esitatud ning pank on teinud ka esimesed laenuotsused. Laenuportfelli suurust ja selle maksimaalset piiri ta avaldada ei soovinud.

    Peale laenude pakkumise on LHV Panga uued teenused hoiustamine, maksed ja internetipank ning pangakaartide väljastamine.

    Näiteks LHV üheaastase tähtajaga hoiuse intress 5000 euro pealt on 2,2 protsenti ja 50.000 krooni pealt 6,1 protsenti, rääkis panga juhatuse esimees. Ta lisas, et alates eelmisest nädalast on LHV hoiused tagatud Tagatisfondiga.

    Kilu sõnul iseloomustab panka võrreldes teiste pankadega kõrge likviidsus ja kapitali adekvaatsus - LHV laenuportfelli osatähtsus bilansis on 23 protsenti ning kapitali adekvaatsus 50 protsenti.

    Hoiuseid avada saab pangas juba praegu, internetipank käivitub sügisest ning pangakaarte hakkab pank välja andma sellele järgnevalt. Internetipanga ja pangakaartide hilisem töösse rakendumine on Kilu sõnul tingitud sellest, et LHV sai võimaluse Eesti Panga arveldussüsteemiga liituda alles praegu.

    Hiljem lisandub internetipangale ka mobiilipank.

    Lõhmus pidas LHV Panga puhul teiste pankade seas üheks eeliseks eestlastest omanikke. Järjest enam otsustusõigust liigub pankades väljapoole Eestit ning see pole tema sõnul hea.

    Kapitali peaks koondama ja see ei toimi halbadel aegadel üle riigipiiride, märkis Lõhmus. Ta lisas, et samas on kapitaliturgudelt LHV Panka raha kaasamine täiesti mõeldav.

    LHV Panga eelis on ka tema väiksus, tegemist on nišipangaga, rääkis Lõhmus. Tema sõnul ei suuda suured pangad katta klientide kõiki vajadusi ja pakkuda ühtselt kõiki teenuseid ning seetõttu oli pangandusturul uue panga jaoks veel ruumi.

    LHV Panga visioon on Lõhmuse sõnade kohaselt olla esimene valik nõndanimetatud uue põlvkonna pankade seas. Uue põlvkonna panga näol peab ta enda sõnul silmas sularahata panka ilma paljude kontorite, automaatide ja sularahaarveldusteta.

    Lõhmus ütles, et konkreetset plaani pangakontorite avamiseks ja uute töötajate värbamiseks LHV-l praegu pole. Tema sõnul saavad panga 60 töötajat praegu tööga hakkama, kuid tulevikus klientide lisandudes võib paari suuremasse linna siiski LHV kontorit vaja olla.

    Küsimusele, kas LHV-l pole plaanis börsile minna, vastas Lõhmus, et lähema kahe aasta jooksul kindlasti mitte. Samuti välistas ta paari aasta jooksul firma mahamüümise.

    LHV Panga lähiaastate eesmärk on saada juurde 20.000 pangaklienti.

    10 aastat Baltikumis investeerimise ja varahaldusega tegelenud LHV-l on praegu kokku 35.000 klienti, neist 10.000 on investeerimiskliendid ja 25.000 pensionifondide ja aktsiafondide kliendid. LHV ivesteerimisportaalil on 20.000 kasutajat. LHV haldab kaht miljardit krooni klientide investeeringuid.

    LHV grupi enamusaktsionär on Rain Lõhmus, kellel on ettevõttes 57-protsendine osalus.

    19 protsenti LHV aktsiatest kuulub firma nõukogu liikmele Andres Viisemannile. 22-protsendilise aktsiapaki omanike hulgas on näiteks Heldur Meerits, Mai Kaarepere, Raivo Hein ja Tõnis Sildmäe. Kaks protsenti LHV Pangast kuulub ettevõtte töötajatele.
  • Millal IPO?

    LHV Panga emaettevõtte LHV Group’i aktsiakapitali sai tõstetud aasta alguses, millega lisandusid ka uued investorid. Edasi sai aprillis suurendatud LHV Panga aktsiakapitali 100 miljoni kroonini. Meie prognooside järgi peaks sellest piisama järgmiseks paariks aastaks. Ilmselt tõstame ka järgmisel korral kapitali veel suunatud pakkumisega, aga sealt edasi võib vajadusel tulla IPO. Seega paari lähema aasta jooksul IPO-t veel planeeritud ei ole.
  • Kas põhirõhk on era- või äriklientidel?

    Panga- ja investeerimisteenuste puhul on põhirõhk erakliendil. Ainult laenutegevus on otseselt suunatud äriklientidele, kuigi ka siin on sihtrühmaks pigem ettevõtjad ja investorid.
  • Kas ja millal on oodata kindlustuskaitsega investeerimis- ja säästmistooteid (a'la Swedbanga Fondiplaan)?

    Selliseid kindlustustooteid saab pakkuda ainult elukindlustusselts, mitte pank. Praegu ei ole kavas elukindlustusseltsi luua ja teiste elukindlustusseltside tooteid me täna ei vahenda.
  • Kuidas muutub panga kasutajaliides, kas investeerimiskonto ning n-ö arveldusarve jäävad eraldiseisvatena?

    Peale litsentsi saamist on meil nüüd võimalik hakata reaalselt liituma Eesti Panga arveldussüsteemiga. Plaani järgi peaks kõik sügiseks valmis olema ja siis on võimalik avada ka ainult arveldusarveid ning teha Eesti-siseseid ja välismakseid. Uuele kliendile avame esimesena arvelduskonto ja seejärel on võimalik kliendil soovi korral ise investeerimiskonto funktsioonid samale kontole peale panna. Olemasolevatele investeerimiskontodele hakkab automaatselt laienema ka arvelduskonto funktsionaalsus. Sellest anname siis kõigile klientidele teada.
  • Kas ja kuidas on LHV-l plaanis muuta netiportaali sisselogimise ja tehingute teostamise turvalisust? PIN-kalkulaator in-the-works?

    Hetkel tegeleme ID-kaardi ja mobiil-ID kasutusele võtmisega. Need sisselogimise võimalused saavad valmis lähiajal. Samuti oleme alustanud PIN-kalkulaatorite kasutuselevõtmisega. PIN-kalkulaatorid ja sisselogimise süsteem saavad valmis sügiseks.
  • Kas kohtutäiturid hakkavad siis ka parkimistrahvide pärast investeerimisarveid kinni keerama ?

    Selles osas ei erine LHV Pank teistest pankadest. Kui kohtutäitur esitab vara arestimise akti, siis seda me ka täidame.
  • Kas LHV Panga põhieesmärgiks saab ettevõtetele kõrge intressiga laenude andmine ning miks praegusel ajal üldse pank teha?

    Ärilaenude andmine on üks osa LHV Panga tegevusest. Intressid jäävad turutasemele ning meie eesmärk ei ole anda kõrge intressiga ja kõrge riskiga laene. Pigem oleme täna laenuportfelli koostamisel konservatiivsed.

    Pangaks saamine on LHV arengu loomulik jätk. Otsus pangaks saamise osas sai tehtud juba poolteist aastat tagasi. Selle aja jooksul on pangandusturg oluliselt muutunud ja meie arvates on LHV Panga võimalused pikemas perspektiivis turul läbi lüüa ainult kasvanud. Nagu Rain eile toimunud esitlusel ütles, liigub järjest enam otsustusõigust pankadest väljapoole Eestit ja see pole hea. Panga roll peaks olema arendada kohalikku majandust, ettevõtlust ja ühiskondlikku jätkusuutlikkust. Siin on turul selgelt võimalusi ka uue panga jaoks.
  • Kas plaanite ka sularaha automaatide võrgustikku?

    Ei plaani, kuna selleks ei ole lihtsalt vajadust. Sularahaautomaate on Eestis juba küllalt. Selleks, et sularaha välja võtta, ei pea olema oma automaatide võrgustikku, vaid piisab automaatide ristkasutuse süsteemiga liitumisest. Kui hakkame pangakaarte väljastama, siis on võimalik sularaha võtta välja ükskõik millisest automaadist. Muide, on ka riike, kus sularaha automaate ei oma mitte pangad, vaid seda korraldab mõni täiesti eraldiseisev automaatide võrgustiku haldaja. Minu arvates ei peaks automaatide haldamine olema panga põhitegevus, vaid seda peaks olema võimalik ka nö. sisse osta.
  • Kas nähakse mingit auku turul finantstoodete osas, mida kavatsetakse täita?

    Ärilaenude turg on praegu väga häid võimalusi pakkuv ja soovime siin ettevõtjaid aidata.
  • Kas hakkate pakkuma ka intressihoiuseid ? Ja kas raha saaks siis sinna kanda investeerimiskonto kaudu?

    Tähtajalisi hoiuseid on juba täna võimalik sõlmida ja seda on ka hoogsalt kasutama hakatud. Täpsem info on LHV kodulehel "Hoiused" osa all. Ja hoiust saab teha investeerimiskonto kaudu.
  • Kas LHV uue staatusega kaasneb klientide jaoks mingeid muudatusi?

    Eelmisel nädalal sai klientidele saadetud e-kiri infoga, mis puudutab tingimuste ja kontol oleva raha staatuse muutumist. Eile said postitatud ka vastavad kirjad paberil. Lühidalt kokkuvõttes muutuvad kaks asja:

    1. LHV üldtingimused. Alates 30. juunist 2009 hakkavad kehtima praeguste LHV üldtingimuste asemel uued AS LHV Pank üldtingimused, arvelduskontolepingu tingimused ja investeerimisteenuste osutamise tingimused.

    2. Raha staatus. Alates 30. juunist 2009 loetakse klientide raha analoogselt teiste krediidiasutustega AS LHV Pank varade hulka. Sellega seoses laieneb klientidele Tagatisfondi hoiuste tagamise osafondi kaitse skeem ja alates 01. juulist 2009 hakkame arvestama kontol olevale rahale intressi.

    Juhul, kui klient ei ole nõus LHV üldtingimuste ja raha staatuse muutumisega, on tal võimalik kliendileping kuni 30. juunini 2009 lõpetada.
  • Millised on LHV jaoks pangaks olemise eelised varasema olemisvormiga võrreldes?

    Peamine erinevus on selles, et saame vastu võtta hoiuseid ehk kaasata avalikkuselt rahalisi vahendeid tegevusmahtude kasvatamiseks.
  • Kas ja millised on edasised arenguplaanid?

    Lähiaastate eesmärk on jõuda 20 000 rahuloleva ja õnneliku pangakliendini. Täna on LHV Pangal ligikaudu 10 000 klienti, kes kasutavad investeerimisteenuseid, ja LHV Varahaldusel 25 000 klienti, kes on investeerinud pensioniofondidesse ja aktsiafondidesse.

    Hoiused ja laenud on täna juba olemas. Sügisest saame alustada Eesti-siseste ja välismaksetega. Seejärel kaartidega.
  • Kas eluasemelaenusid ka andma hakatakse? Ja kas samuti eurodes nagu väljamaa pankades moes või saab see asi läbipaistvam olema?

    Viimastel aastatel niivõrd hoogsalt ja kohati vastutustundetult antud eluasemelaenud ongi üks Eesti majanduse tänaste probleemide allikatest. Töötuse kasvades tekib juurde inimesi ja perekondi, kes ei saa oma laenude tagasimaksmisega enam hakkama ja see mõjutab kindlasti ka pankade tulemusi edaspidi. Eluasemelaene me praegu väljastama ei hakka, kuna kinnisvara- ja ehitussektor said juba vahepeal nii kõvasti üle arendatud, et sellest toibumine kestab aastaid.
  • Kas pank jätkab tegevust vaid ühe kontoriga Tallinnas või plaanite kontoreid avada ka teistes linnades?

    Sellel aastal ei ole planeeritud avada uusi kontoreid. Samas, ilmselt edaspidi avame ka mõnes suuremas linnas veel kontori.

    Arvan, et tänapäeval ei ole erilist vajadust kividest kontorite ja suure hulga tellerite järele. Peamiselt käib igapäevapangandus Interneti või mobiili vahendusel ja on muutunud üha enam virtuaalseks. Tahame rohkem panustada just nendele teeninduskanalitele. Selleks, et teha korralikku panka, ei pea enam olema suurt kontorite ega automaatide võrgustikku või tegelema sularahaga. Head panka on võimalik teha oluliselt lihtsamalt ja kergemalt.
  • Soovin teada tulevase panga seisukohti kundede valikul - kas näete nende hulgas heameelega ka:
    i) täitemenetlusest kõrvalehiilijaid (ehk tõenäolisi pidevaid seaduserikkujaid);
    ii) tegelasi, kes ei suuda lõime kahe ja poole realisest avapostitusest välja lugeda küsimustele vastamise aega (ehk tõenäoliselt piiratud teovõimega isikuid).

    Ei näe.
  • Kas LHV foorumeid hakatakse panga mainekujunduse huvides rangemalt modereerima?

    Ei hakata. Modereerimise osas jätkame nagu seni ja selle pärast rangemaks ei hakka.
  • Pangandusäri on usaldusäri. Miks valida LHV Pank? Kuivõrd heas positsioonis end arvate olema ning mis võiksid olla LHV Panga turunišid kus läbilöök on reaalne? Universaalpanganduses laia tooteportfelliga edu saavutada on suurpankade kõrval minu hinnangul raske (usaldusväärsust mõjutavad võtmesõnad - ajalugu, seljatagune, lai haare). Loodan, et vastus ei piirdu ainult sõnaga paindlikkus koos variandiga jääkaru pildist ning atleetvõimlejast, eriti kui puuduvad reaalsed näited. Kõrge hoiuse intressimääraga BIG on juba olemas (tõsi küll, kahtlase väärtusega bilansilehega).

    Seni on LHV tegelenud investeerimise ja varahaldusega. Investeerimise poolel oleme 10 aasta jooksul vahendanud üle miljoni tehingu, mida on päris palju. Eelmisel aastal vahendasime koguni 3 korda rohkem tehinguid kui Tallinna Börs. Seega, süsteemid toimivad ja ilma suuremate tõrgeteta. Varahalduse poolel oleme pensionifondide haldamisel näidanud paremaid tootlusi võrreldes teistega. Seega oleme ka varade haldamisega edukalt hakkama saanud. Usume, et panga tegemisel läheb samuti kõik korda. Täna saame öelda, et oleme väga hästi kapitaliseeritud (2 korda parem kui Eesti pankade keskmine) ja kõrge likviidsusega (3 korda parem kui Eesti pankade keskmine). Nende näitajate järgi on hoiustamine LHV Pangas turvaline.
  • Kahjuks ei viita Hoiustamise üldtingimused paindlikkusele. Lepingut enne tähtaega lõpetada ei saa. Ilmselt praktikas küll hakkab saama, aga rakendub teenustasu. Hansa on selles osas paindlikum (tingimusi ei ole lugenud, aga vähemalt praktika on selline). Oleks LHV-lt oodanud vähemalt samaväärset paindlikkust, varade osakaalu juhtimisel võib kiire switchimise võimalus teinekord olla vajalik.

    Tähtaajalise hoiuse lepingu tingimustes sai sõnastatud, et kliendil on õigus teha ettepanek lepingu ennetähtaegseks lõpetamiseks, kuid pangal ei ole kohustust lõpetada lepingut ennetähtaegselt. Praktikas on praegu võimalik lepingut ennetähtaegselt lõpetada ja siin ei ole me takistusi teinud.
  • See klassikaline tööintervjuu küsimus: milline on LHV pank teie nägemuses 10 aasta pärast?

    Lähiaastate eesmärgid on eespool välja toodud. 10 aastat on üsna pikk aeg ja selle aja jooksul võib väga palju juhtuda. LHV Panga visioon on olla esimene ja eelistatuim uue põlvkonna pank Eestis. 10 aasta pärast peaksime olema juba arvestatava suurusega pank.
  • Kas LHV Pank hakkab väljastama ka kinnisvara tagatisel laene juriidilistele isikutele?

    Ärilaenude väljastamisel on kõige olulisemaks küsimuseks, millistest vahenditest toimub laenu teenindamine. Laenuotsuse tegemisel on aluseks pigem tuleviku rahavoo prognoosid, mitte niivõrd tagatise väärtus. Kinnisvara võib olla võetava laenu tagatiseks küll.
  • Millal on võimalik avada ettevõtte arvelduskonto ja millal ning kus on näha lepingu tingimusi?

    Arveldused hakkavad toimima sügisest. Arvelduskontolepingu tingimused on üleval LHV kodulehel "Lepingud ja hinnakiri" osa all.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon