Tambiks veidi vasakpoolseid - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Tambiks veidi vasakpoolseid

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • http://www.epl.ee/artikkel/470129
    Mõmmidele midagi närida :)

    Ma saan aru, et kunstiakadeemias loetakse Marxi ja selles pole põhimõtteliselt midagi halba, aga kas tänapäeval tõesti mingis akadeemilises sektoris usutakse ja üritatakse põhjendada, et tööandjatel ja töövõtjatel on radikaalselt erinevad huvid? Tundub kuidagi nii 19. sajand.
  • hex, don't get me started... :-D

    Selle thread'i nimi võiks vabalt olla ka "Tambiks veidi tõsiste psüühhiliste häiretega inimesi." See aga ei oleks ju ilus, mis?

    :-D
  • No aga ongi ju. Tegelikult kui täpsem olla, siis on vastavdlikke huvigruppe suisa kolm.
    1. Ettevõtte omanikud-aktsionärid
    2. Suur Valge Palgaline Esijuhtimisneeger (kes on küll suur tähtis ja hästimakstud kuid siiski mitte omanik)
    3. Sinise kraega lihttööneeger

    Ärgem Unustagem et Esimene Juhtimisneeger tuleb tööle siiski eelkõige OMA isiklikke ambitsioone rahuldama ja need ei ole sugugi kantud üllast ja suurimast soovist pmanikele võimalikult palju pappi kokku kraapda.

  • hex, ma arvan et selles pole ka midagi halba kui uskuda, et elu Milton Friedmani õpetuse all on pillerkaar ja päikesepaiste ning iga firmajuht igas sektoris hoolitseb täitsa vabatahtlikult ning valitsuse sekkumiseta esmajärjekorras töötajate, teises järjekorras avalikkuse ja alles kolmandas järjekorras ja üpris tagasihoidlikult aktsionäride huvide eest. Tundub kuidagi nii 20. sajandi lõpp (riigis, kus 50 aastat kapitalismikogemus puudus).
  • Kui ma päris aus olen, siis minu jaoks on vasakpoolsuse diskussioon end suht-koht ammendanud. Inimesed, kes end vasakpoolsetena defineerivad, keelduvad lihtsalt aktsepteerimast realiteete, et mainitud ideoloogia suudab reaalsusesse rakendades produtseerida vaid kaost, laipu, häda ning suisa eepilistes proportsioonides inimlikku kurjust. Rääkimata veel sellest, et majanduslikus mõistes on vasakpoolsus absurd, sest mitte kunagi pole eksisteerinud ühtki reaalselt toimivat jätkusuutlikku vasakpoolset majandussüteemi. Mis aga Anders Härmi puudutab, siis arst võiks talle veidi head majandusharidust ja paar Ayn Rand'i raamatut välja kirjutada. See lugu, mis ta seal EPLis seekord kirjutab, polegi kõige hullem reaktsiooniline neomarksistlik oopus, millega ta maha on saanud. Kahju noorest inimesest. Raiskab oma elu lolluse/kurjuse agressiivse propaganda uskumisele.

    Ja taas kord peab mainima, et majanduse ja majanduspoliitika osas on iga kultuurikriitik kohe kompetentne sõna võtma ja avaldatakse ovatsiooonide saatel. Kui aga mõni majandusinimene kipub kultuuri stiilis "kuningas on alasti" kritiseerima, sõimatakse teda kohe diletandiks. Veidi ebaproportsionaalne, mis?
  • Parempoolsuse võimetuses suures koguses kaost, laipu ja häda produtseerida ma nii kindel ei oleks. Ja mis skandinaavia vasakpoolsuse kohta parempoolne standardargument on? Et pole jätkusuutlik?
  • Vasak-parempoolseid vaidlusi lugedes tuleb mul tihti meelde üks L. Erhardi tsitaat. Viitsisin selle nüüd täpselt ülesse otsida: "Sooviksin väga, et saksa rahva seas leiaksid aset märgatavad nihked kasvanud tarbimiselt vaimsuse kasuks. Ma aga KEELDUN selleks vastavaid KÄSKE JAGAMAST." /L. Erhard "Heaolu kõigile" lk 166, Tallinn 1998/
    Muidugi kui vaadata viimastel aastate toimunut, siis suur osa inimesi tundub liberalismist aru saavat, kui KÄSUST meeletult tarbida.
  • "Rääkimata veel sellest, et majanduslikus mõistes on vasakpoolsus absurd, sest mitte kunagi pole eksisteerinud ühtki reaalselt toimivat jätkusuutlikku vasakpoolset majandussüteemi."
    See on sinu isiklik luul Karumomm, millele olen mitu korda tahelepanu juhtinud. Jutt kaib siis laanelikust sotsiaal-demokraatiast, mitte Pohja-Koreast, nii et argumendid stiilis "yks 70 aastane eksperiment juba naitas kuhu kommunism valja viib" ei pade. Samuti mitte NSVLs elamisest tulenev isiklik ebasympaatia koige punase voi roosaka vastu.

    Rootsi sotsiaaldemokraatlik partei valitses Rootsit 44 aastat ajavahemikus 1932 - 1976. Norras oli SD voimul 20 aastat (1945-65) ja Taanis 1947 kuni 1968. Sama kehtib mitme teise Euroopa riigi kohta (arvestamata ka veel fakti, et Laane-Euroopa kesk ja kohati ka parempoolsed parteid on Eesti moistes vasakpoolsemad kui meie sotsid). Mainitud ajavahemikus oli SKP kasv Skandinaavias korgeim maailmas (v.a. voibolla Jaapan). Alus pandi maailma parimale haridus-, sotsiaal-, tervishoiupoliitikale. Kui see pole jatkusuutlik majanduspoliitika siis mis on?
    Taaskord tuleb todeda, et mina pole oma ihusilmaga nainud mitte yhtegi fakti mis toestaks, et yhel maailmavaatel pohinev poliitiline joud oleks laanelikus demokraatias riiki valitsedes edukam kui teine. Ajalugu naitab minu arvates pigem, et edukas on see riik kus teatud aja jooksul valitsejad vahetuvad, s.t. demokraatia tasalylitab valitsejate - seda nii parem- kui ka vasakpoolsete omad, vead.
  • Asjalikud kommentaarid päevalehes:

    Korrektor 02. juuni 2009 00:19:21---- silte, aga mingit iva tema jutust ma küll ei leia. Mida ta öelda tahab? Samasugune süüdistav ila nagu Savisaarelt, kes süüdistab võimulolijaid vaid selles, et tema pole võimul. Siin luuletus Trubetskylt, siin süljelärakas IRLi ja Reformi suunas ja noorvasakpoolne arvab, et on trendikas. Ma arvan, et kui ametiühinguist mingitki tolku oleks, saaksid nad ka selliste ajuvabade apologeetidetagi hakkama. Aga nüüd on lihtsalt hale. Naerma ka ei aja.

    ppppppppppp 02. juuni 2009 00:50:06 ---- Iva on tegelikult olemas. See seisneb selliste vasakpoolsete mõtlemisvõime (õigemini selle puudumise) demostreerimises.
    ----------------
    Tegelikult konkreetselt selle artikli põhjal polegi midagi mõtet arutada-vaielda siin foorumis.
  • ...ja suur osa inimesi tundub vasakpoolsusest aru saavat, kui heast vabandusest teistelt ära võtta ja siis seda meeletult tarbida.


  • http://www.newsmax.com/insidecover/moore_gm_bankruptcy/2009/06/01/220369.html

  • karum6mm, sa küll ei kommenteerinud oma linki, aga ilmselt tahtsid demonstreerida et vasakpoolne filmimees MM õiget juttu ajab?

    Kurb muidugi et GMile 25(?) miljardit maksumaksja raha lõugade vahele topiti, enne kui see magama pandi.
  • Ma annaks paraja kubemematsu ka nn. parempoolsetele, ehk siis tegelikult reformi europarlamendivalimiste kampaaniale.
    Onu telekas ütles: "Kui tahad, et emapalk säiliks ja et tulumaks ei tõuseks, vali Reformierakond".
    Mu mõistus ei leia pidet, et kuidas see ümbernurga antav lubadus europarlameniga seotud võib olla.
    Rahvast peetakse ikka ilmselgelt lolliks ja muuseas selle lolluse süüdimatu ärakasutamise eest üks maksahaak minu poolt parempoolsetele. Täitsa huvitav, kas vahendid ja ideed on otsas, et paremal pool päise päeva ajal kesikut tehakse?
  • Puhas kuld ju viidatud artiklis:

    Hak­kab sel­gu­ma, et meil on ühis­kon­nas ik­ka eri hu­vig­ru­pid, kel­lel on eri­ne­vad po­lii­ti­li­sed ja ma­jan­dus­li­kud hu­vid; et meil on ühis­kon­nas ole­mas klas­sid ja et meil on par­teid, kes nen­de klas­si­de hu­vi­de eest sei­sa­vad. Või vä­he­malt väi­da­vad, et nad sei­sa­vad.

    So what?
    Isiklikult ei tunne, et peaks kellegi maailmavaadet ahendama.

    Mõmmi kui proaktiivse paremradikaaliga on lihtsalt fun norida, mitte, et see midagi muudaks.
  • Vähese jutuga konkreetselt poindini.



    Oleksin poolt, kui KE ja RE ühineksid. Ühtsuses on jõud!
  • Nende jaoks, keda huvitab kõvem ja põhjendatum vasakpoolsete tampimine, üks link raamatule, mille igaüks võib tasuta endale alla laadida:
    http://mises.org/etexts/anticap.pdf
    Samalt veebisaidilt saab tasuta alla laadida veel muidki häid raamatuid.
  • Minu isiklik lemmikteos teemal "Tambiks veidi vasakpoolseid."

    http://www.amazon.com/Jesus-Economist-Charles-Gave/dp/988997522X
  • mykoloog, Rootsi on suht nõrk näide. Hulga veenvam sotside success-story on 1933-1940 Saksamaa, kus I maailmasõjast ja ülemaailmsest depressioonist räsitud riik ehitati napilt mõne aastaga üheks maailma suurvõimuks. Maailma ajaloos ennenägematu riikliku infrastruktuuriehituse (teed, raudteed, tammid) tellimuskampaaniaga tõmmati majandus kiirele kasvule, mis omakorda tõi kaasa tööpuuduse drastilise vähenemise, tööliste elatustaseme kasvu ja ka sotside populaarsuse tõusu elanikkonna (või vähemalt selle vaesemate gruppide) hulgas. Loosungi all "Wer die Jugend hat, hat die Zukunft" (tulevik on nende päralt, kelle päralt on noored) loodi ka modernne riiklik haridussüsteem.
  • No ka Nõukogude Liit arenes põhimõtteliselt 70 aastat ilma majanduskriisita. Kapitalistlik maailm käis ühest kriisikraavist teise, NSVLis oli aga stabiilne tõus. Siis, kui kriis lõpuks kätte jõudis, langes selle ohvriks riik ise, mitte inimeste vara.

    Minu meelest paistab plaanimajandus täna tagasi vaadatuna palju ilusam kui omal ajal selle sees olles. Nõukogude riigi hädaks oli mõistagi see, et kodanikke ähvardas enamiku ajast suur risk jääda oma varast ilma küüditamiste, arreteerimiste või mahalaskmiste läbi. Kui neid ei oleks olnud, oleks Nõukogude majandussüsteem väga bueno.
  • Homemaker, miks sa arvad, et oli stabiilne tõus?
  • Ma pole sellest Rootsi-näitest kunagi tunnetuslikult aru saanud. Käin seal regulaarselt, kuid mingit paradiisi, mida suvaline sots mulle alati nina peale määrib, ma seal küll näinud ei ole. Aga suvaline sots peab ilmselt normaalseks, et sealsetel sotsdemmidel oli 60-ndatel ja 70-ndatel sarnane ajupesustruktuur nagu Nõukogude Liidus oktoobrilaps-pioneer-komnoor ning nad olid ka võrreldavas proportsioonis eneseõigust triiki täis.

    Või siis peetakse seda, et veel 80ndate lõpupoole oli valitsevate sotsdemmide eestvõttel arutelu, et kas satelliiditaldrikud tuleks ära keelata, ka normaalseks? Nimelt ei tahtnud sotsdemmid, et rootslased CNNi ja eriti brittide uudiseid vaataks. Vaba mõtlemisega inimesed peavad sotsiaaldemokraatide hegemoonia ja domineeriva vaimse terrori lõpuks seda, kui Stockholmi kesklinna pani H&M üles hiiglasliku Anna Nicole Smith'iga reklaami (1990 vist).
  • to PeaLik: Saksamaa on suht nõrk näide. Saksamaa nn. "majandusime" oli üles ehitatud klassikalise püramiidskeemina. Kui uusi liitujaid enam ei olnud, siis tuli kapral Aadul paratamatult sõda alustada.
    Huvitav kui kiiresti oleks III Reichi majandus kokku varisenud, kui MS II oleks läbi mingi ime võidetud?

    to Homemaker: #Nõukogude riigi hädaks oli mõistagi see, et kodanikke ähvardas enamiku ajast suur risk jääda oma varast ilma küüditamiste, arreteerimiste või mahalaskmiste läbi. Kui neid ei oleks olnud, oleks Nõukogude majandussüsteem väga bueno.#
    Ei! Küüditamised, arrreteerimised ja mahalaskmised olid nõukogude süsteemi lahutamatu ja esmavajalik osa! Ilma regulaarsete "puhsatusteta" oleks nõukogude võimuladvik imekiiresti üleküllastunud igasugustest võimunäljas maniakkidest, šarlatenidest, petistest, õnneküttidest ja kõikvõimalikest värdjatest. Regulaarsed mahalaskmised on sellise süsteemi lahutamatu osa.
    Või arvab keegi sinisilm tõepoolest, et Zinovjevid, Kamenevid, Trotskid ja muu inimkujuline kõnts, kes võimuvõitluses alla jäi, on süütud ohvrid? Kuidagi paremad, moraalsemad, ausamad, kui Hrutšovid, Kaganovitšid ja Brežnevid? Oh Santa Simpliccitas!
  • Siin enne kais jutt jätkusuutlikkust vasakpoolset majandussüsteemist. Ei Saksamaa ega NL olnud jatkusuutlikud ja suutsid niigi kaua vastu pidada ainult kuna pohinesid repressiivsel systeemil. Sellised valitsused oleks demokraatlikus yhiskonnas maha haaletatud in no time. Mis paradiisi puutub, siis ei ole mina seda veel yheski riigis nainud, olenemata selle valitsusvormist. Yks teadaolev moodik, mis naitab kui lahedal ollakse paradiisile on naiteks see: http://en.wikipedia.org/wiki/Human_Development_Index, sinna listi on koige korgematele kohtadele traditsiooniliselt asja jallegi nn. laanelikel sotsiaalsetel demokraatiatel. Mis millegi arakeelamist puudutab, siis tavaliselt raakides sotsiaaldemokraatiast, peetakse silmas moiste esimest poolt (sotsiaal), vahemalt sama oluline on aga ka teine (demokraatia). Kui mingi poliitik/valitsus nouab elementaarsete vabaduste piiramist siis tuleb ta maha valida soltumata sellest, kas see poliitik/valitsus nimetab ennast sotsialistiks, kommunistiks, rahvusradikaaliks, konservatiiviks voi minu parast kristlikuks demokraadiks. Selliseid naiteid on yle maailma palju ja need puuduvad vaga erinevaid poliitilsi joude, nii vasak- kui paremskaalalt, erineb vaid pohjendus, miks on vaja ara keelata.
  • mykoloog, õige, kõik omandivabaduse, ettevõtlusvabaduse ja turuvabaduse piirajad tuleb halastamatult pukist minema peksta, sõltumata sellest, kas ta üritab oma sotsialismi müüa konservatiivsuse, liberaalsuse, rahvusluse, demokraatia või kristluse kastmes.
  • Ei, said valesti aru, pukist tuleb minema peksta koik inimoiguste ja pohivabaduste ja oiguste, s.h. sonavabaduse, usuvabaduse, vabaduse valida ja saada valituks, omandioiguse jne. piirajad. Satelliidi kaudu levivate kanalite piiramine, millest siin enne juttu oli, piirab sonavabadust. Ettevotlus- ja turuvabadus ei kuulu pohivabaduste alla kuna nad ei ole absoluutsed. Kui nouda absoluutset turuvabadust, siis voiks nouda ka absoluutset tugevema oigust - kah inimoigus akki. Kui absoluutset majandusvabadust fannad, mine chekka Somaaliasse, seal saad kindlasti tegeleda sellega mis koige sydamelahedasem on ilma et mingi mottetu valitsus tuleks su ju igati oigustatud vabadusi piirama, aga pead siis ka arvestama, et seal kehtib tugevama oigus. Absoluutse vabaduse tingimustes kus koik on lubatud, ei saa ykski riik eksisteerida ja selle noudjad tuleb pukist minema peksta soltumata sellest, kas ta yritab oma anarhiat myya konservatiivsuse, liberaalsuse, rahvusluse, demokraatia või kristluse kastmes.
  • Roy Strider - tegelane, kelle peale saab vasakliberaalsete klisheede reprodutseerimise kontekstis ALATI kindel olla.

    http://www.postimees.ee/?id=127055
  • Mind on kogu aeg huvitanud, miks keegi ei pyya luua IT töötajate ametiühingut. Ähvardus "juhe seinast tõmmata" oleks päris kõva argument.
  • Sellepärast, et 'IT töötajad' on üldiselt piisavalt intelligentsed; kuigi paljud nende hulgast arvavad end olevat meistrid igal alal - tublid ratturid, ühiskonnateoreetikud ja eelkõige muidu seltskonnas mölisejad. Uskumatu, kuid tõsi - ähvardus "juhe seinast tõmmata" näitaks neile endile koha kätte. Piisavalt suur osa IT seltskonnast saab sellest aru.
  • Offf
    Ma ei oleks nii julge Saksamaa eelmise sajandi arengutele lajatama. Sellest loodud ajaloopilt on väga ühekülgne . . . uuri pisut rohkem. Küsimusi tekib palju rohkem, kui vastuseid . . .
  • urmas13
    Minu j2reldused p2reinevad "ametlike" andmete ja Natsi Saksamaast vaimustusega kirjutavate "noorpruunsärklaste" tekstide võrdlemisest. Üldiselt ma üldse ei eita, et kapral Aadu upitas saksamaa "august" välja. Ma räägin sellest, milline oli selle august välja ronimise hind.
  • Offf, milline oleks see "IT-töötaja", keda huvitaks ametiühingusse kuulumine?
  • ziff
    Vastan ka: See on see, kes Microsoftile Windowsi hoiatusteateid valmistab.
  • to: Homemaker , sa teed siin vist nalja , rääkides nõukogude liidu majandusest?
  • Mnjah, Nõukogude Liidu majanduse kohta ehk ei oska sellist lühiülevaadet Gorba-Mihkelgi anda. Tolleaegne ideoloogia nägi ette, et meil on kõik hea, tore, plaanitäitmine sujus ja kommunism oli iga päevaga järjest lähemal.
    Ainus asi, millel võiks olla vähekene väärtust tänapäevases majanduses tollases mõistes, võikski olla plaanimajandus.
    Muidu piirdubki firmaomaniku unelma täitumine vaid džiibiga ja pooleaastase GK-pidamisega. Et taas siis MIDAGI VÄLJA MÕELDA kui raha otsa saab :))
  • See tädi tambib vasakpoolseid lahtise käega. Kohati päris tore lugemine ja teravmeelsed pirnid...

    http://www.humanevents.com/article.php?id=32140
  • zifff

    Siin tekib selline huvitav surnud ring. Kui meil _oleks_ siinsugune IT ametiyhing kus oleks piisavalt tasemel k6vasid itimehi, siis v6iks me n6uda mida iganes, sest yheainsa streigiga oleks v6imalik halvata terve majandusruum. Kui meil oleks niisugune AY siis tahaks ka piisavalt k6rgel tasemel itimehed sinna astuda (need kellel on praegu niigi hea). Aga meil ei ole ;)
    Ilmselt ma ei esitanud oma kysimsut piisavalt selgelt: miks ei ole m6ni piiramatut isiklikku v6imu ihaldav maniakk isegi PYYDNUD midagi sellist organiseerida. (Loomulikult mingi ilusa vasakpoolse sildi all)
  • Sest IT-sektor on piisavalt killustunud.
    Ametiühingud tekivad meie tingimustes piisavalt monopoolsel turul - üks suurettevõte väga paljude töötajatega (Tallink, EE, kaevurid, Eesti Raudtee vms.). Sellises olukorras, kui tööandja näkku paneb, siis töötajal pole võimalik lihtsalt töökohta vahetada, sest pole teist sellist ettevõtet kuhu tema spetsiifiliste ametioskustega tööle minna. Sellest lähtuvalt ta pole huvitatud töölt lahkumisest, vaid kaitseb oma huve läbi ametiühingu.

    IT-osakond on igas suuremas firmas ja keegi ei viitsi mingi IT-ametiühinguga mässata. Lihtsam on öelda adjöö ja leida endale uus tööandja.
  • Laiem IT ametiühing ei pruugi olla halb asi. Nii mõnelgi elualal Läänes hoolitsevad mõjukad ametiühingud selle eest, et nende leiba ei krabaks omale mingid soss-sepad. Võiks seda rakendada ka ITs.
  • See oleks küll üks ütlemata kurb päev, kus minusugune soss-sepp ei saaks endale IT-s tööd krabada. Mind hirmutab mõte IT ametiühingust küll hingepõhjani - see peaks olema ikka üks eriti suur ja bürokraatlik ja normaalsele arengule pidureid pressib kamp.
  • Chuck Norris ise kirjutamas konservatiivseid/parempoolseid kolumne. Ma arvan, et vasakpoolsetel pole enam mitte ühtegi argumenti.

    :-D

    http://www.humanevents.com/search.php?author_name=Chuck+Norris
  • sigakoer

    Muide, see (kohustuslike) sertifitseerimiseksamite teema on olnud mitmesugustel IT katusorganisatsioonidel hammaste vahel juba v2hemalt viimased 10 aastat. Seda on n2tsutatud, n2ritud ja m2lutud, aga eriti pole see teema kusagile arenenud.
    Tulemuseks on suhteliselt naeruv22rsed AOd ainult. Aga see on l6ppkasutajatase.
    Ekspertide sertfiytseerimine on j22nud selle taha, et pole piisavalt sertifitseeritud eksperte, kes hakkkaksid sertiftiseerima eksperte ;)
  • Jätkem Chuck norris ikka tema enda teemasse, mis ei saa nüüd vasakpoolsete tampimisega ilma kõrvalise abita hakkama?

    Aga link of the week oli minu jaoks konkurentsitult http://www.euprofiler.eu/
    Kinnitust leidis nii Karumõmmi selgeltnägija võime kui erakondlik-maailmavaateliste eelistuste geneetiline determineeritus. Soovitan end testida, tulemused võivad olla üllatavad!
  • Krt, jälle üks pimedusega löödud pahempoolne välja ilmunud.
    http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/article.php?id=23867763
    Sellised tuleks kohustuslikus korras majandusteooria algkursust õppima saata, siis ehk saaksid aru kuidas tegelikult maailm toimub ja mõistaks inimese tegelikku olemust.
  • Just nagu parempoolsete poolt eile öösel heakskiidetud roheliste aktsiiside tõus midagi vaimustavat oleks!
  • Vasakpoolne ÜLIPOPULISTLIK demagoogia neljandas astmes - Seltsimess Burešini avaldus :
    http://www.youtube.com/watch?v=W7Qr5Yurw5g

    Burešin annab mõista, et raha tuleb riigieelarvesse kusagilt põhjatust sukasäärest.
  • Meenub Heimar Lengi surematu majandusteoreetiline pärl - Aeg on lõpetada RAHVA raha kasutamine RIIGI funktsioonide täitmise eest maksmiseks vms...
  • No kui see nüüd tõesti nii on siis.. Heimar kuningaks!
  • Vasakpoolsed on kohati ootamatult nutikad. Sõnavabaduse tapmiseks mõtlesid välja sellse huvitava kontseptsiooni nagu "poliitiline korrektsus." Näib, et nad on tõsiselt edukad olnud...

    http://tv.msn.com/tv/article.aspx?news=413756>1=28103

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon