Algaja ettevõtja raske elu - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Algaja ettevõtja raske elu

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • On tekkinud mõned küsimused:

    1. kas OÜ omanik võib ennast samal ajal töötuks registreerida ja töötukassast abiraha saada?
    2. Kas ka siis, kui ta lahkus palgatöölt omal soovil, (et asutada OÜ ja hakata ettevõtjaks)?
    3. kas ka siis, kui sellel OÜl on samal ajal mõni palgaline töötaja?
    4. kas ka siis kui OÜl on mingisugunegi (väga tilluke) kasum?

  • Juhatuse liikmed minuteada midagi ei saa.
  • Mina olen kuulnud, et juhatuse liige võid olla küll, aga tasu ei tohi saada selle eest.
    Omanik/osanik olemise suhtes pole kuulnud, et VÄÄRTPABERITE OMAMINE takistaks töötu olemist.
  • Offf, kui sul ülemustest taas siiber on, siis tee tarkvara FIEna.

    Aga vastuseks su küsimustele:
    1. Isikut ei võeta töötuna arvele, kui ta on juriidilise isiku juhtimis- või kontrollorgani liige ja saab selle eest tasu. Kui sa tasu ei saa, siis saab arvele võtta.
    2. Omal soovil lahkumine ei anna õigust töötuskindlustushüvitisele, aga võib anda õiguse töötutoetusele (endisele abirahale), mis on vist olematu suurus (1200 eek - ei teagi).
    3. Ei sõltu sellest.
    4. Ei sõltu sellest.
  • selleks tuleb seda sammud maksuameti poole ja võtta tõend,et antud ettevõttest tasu ei saa
  • Offf,

    Kui suudad tõestada, et sinu suhtes kehtib töölepingu seaduse § 91, siis võid ka omal soovil uttu tõmmata ja saad ikka hüvitist. Niisiis provotseeri ülemusi, et nad su perse saadaksid ja lindista see persesaatmine ja vii töövaidluskomisjoni ja korras. :)
  • troim: aitähh soovitamast, aga õnneks ma ei tee tarkvara ega kavatse ka FIEks hakata.
    Aitähh vastajatele.
  • Nii-nii-nii. Offf püüab jälgi segada - ei tee tarkvara?

    Tsiteerin: "Oli kunagi keiss, kus vajati funktsionaalsust X. Mina vaatasin, et funktsionaalsuse X saab realiseerida otstarbekamalt, kuigi sellest tuli mulle (mulle!) oluliselt tööd juurde. Tegin asja ära, töötas, hulk täesti tarbetuid tarkvaralitsentse jäi soetamata, hulk raha raiskamata".
  • troim "ja siis"?
    Muide, mina ei ole see "algaja ettevõtja" ma lihtsalt püüan algajale ettevõtjale veidi abiks olla.
  • Ühe inimese OÜ peaks ise raamatupidamist tegema. Märkimisväärne kokkuhoid. See on ka selleks vajalik et siis ei ole põhjust esitada rumalaid küsimusi raamatupidajale. Suur ettevõte võib lubada endale iga töö jaoks inimene. Raamatupidamise tegemine mõne programmiga on puhas lõbu ja see võtab võibolla 2 päeva kuus.
  • Kindlasti saab töötuks regada aga see toob kaasa iga kuu vähemalt korra tööhõiveametis enda näo näitamise . See ei kesta ka lõpmatuseni. Raamatupidamise endale selgekstegemisega saavutatakse suurem kokkuhoid kui töötuabi raha on.
  • Kunagi tegin ise raamatupidamist, aga hiljem otsustasin ikkagi sisse osta. Kulu väike, aga kindlustunne, et asjad korras on usaldusväärset spetsialisti kasutades ikka suurem. Eks selle võrra jaksan rohkem teha midagi, milles mina olen parem või võidan lihtsalt vaba aega.
  • Ei mina tea kust purus selle raamatupidurdamise mõtte võttis. Meil igatahes pole nii lolli mõtet tulnud, et peaks ise pidurdama. Sellised asjad ostetakse ikka sisse.
  • Ma teen raamatupidamise programmiga ja sisse ostan heal juhul ainult aastaaruande tegemise aga praegu mõtlen kas enam sedagi on mõtet sisse osta. Endal asi juba aastate pikkuse tegemise peale selgeks saanud ja vilumus on nii suur et üle paari päeva kuus ei kulu selle peale. Pealegi iga hetk on teada finants olukord. Tean täpselt kust numbrid tekkivad ja millest miski sõltub.
  • Suur firma võib muidugi lubada endale sisseostmisi, aga väikse firma puhul on see lihtsalt raha kinkimine.
  • purus, kas tõesti raamatupidamiskulud ületavad kahe päeva teenistuse ?
  • küsimus ei ole selles kui odavalt seda saab vaid ülevaates oma asjade üle ja kui see meeldib. kui ei viitsita rohkem , siis on teine asi. aga kui bakalaureuse kraadiga inimene ei oska arvutada makse ja ei tea raamatupidamise põhimõtteid siis selline ei saa juhtida ühtegi firmat või kui juhib siis on see firma varsti pankrotis või laiali tassitud. sisseosta on mõtet ainult seda mida üldse ei oska
  • Raamatupidaja ei ole koristaja et lepib väikse palgaga. Ta on kõrgepalgaline spetsialist. Kui võtate raamatupidaja siis te peate ise rohkem tööd tegema sest teil on ´vaja teenindavat personali rohkem ülevalpidada. Praegu IT ajastul saab raamatupidamist efektiivselt teha ja kui korra on selgeks õpitud siis rohkem pole vaja õppida. Aja jooksul vilumus suureneb ja lõpuks hakkabki meeldima.
  • Mul on palju intrigeerivam küsimus: oled ettevõtte osanik/aktsionär ja/või juhatuse liige ning sõlmid endaga töölepingu mis on ju seaduse järgi lubatud ning võtad ennast töötuna arvele. Nüüd lähed ettevõtte esindajana töötukassasse ja nõuad endale palgatoetust. Kas saab või ei saa??? Ametlik seisukoht on minu teada, et ei saa kuna ei pidavat seaduse mõttega kokku minema, sest seaduse eesmärk ei olevat aidata raskustesse sattunud ettevõtteid vaid pikaajalisi töötuid. Isegi siis ei pidavat saama kui oled ainult näiteks 10% ettevõtte osanik. Mis arvate? Ise arvan, et tegelikult "Tööturuteenuste ja -toetuste seadust" lugedes peaks saama küll kuna selline tegevus on seaduse mõttega kooskõlas, sest seal on selgelt öeldud, et seadus on ette nähtud nii töötute kui ettevõtete aitamiseks .
  • Selle puruse väitega: "sisseosta on mõtet ainult seda mida üldse ei oska" - ei nõustu kohe üldse. Sisse võiks osta seda, mida teised teevad odavamalt, väiksema ajakuluga, paremini jne ja keskenduda ise sellele, milles ollakse tugev. See kehtib eeldusel, et seda tööd on piisavalt ja vastavalt saab sisseostetavate teenuste eest maksta.

    Millega ma ei taha väita, et purus ei võiks RP-st teha, kui talle meeldib ja aega on. Kuid samas kirjutab ta raamatupidaja võtmisest, kes on kõrgepalgaline spetsialist - ega teda ei pea siis täiskohaga tööle võtma. Väikeettevõttele kulutab üks PR firma töötaja paar tundi kuus (sõltub muidugi tegevuse eripärast, mastaabist jne) - selle jaksab ikka kinni maksta.
  • purus, mis jura sa ajad? Enamik raamatupidajaid on ise ettevõtjad, kes teevad väikeste firmade raamatupidurdamist mingi umbes tonna eest kuus. See on nii pisike summa, et ise sellega võimlema hakta on idiootlik. Juba ainuüksi pidurdamistarkvara aastane litsentsihooldustasu võib vabalt suurem olla (hansal oli vist mingi 15 tonna aastas) pluss raamatupidurdamistarkvara soetusmaksumus. Pluss veel aja ja energiakulu.
    Kurat, enamik inimesi maksavad silma pilgutamata 4 tonna kuus, et ei peaks sõidupäevikut pidadama. Asi see nüüd raamatupidamisteenust sisse osta on.

    Minul tekkis hoopis selline küsimus: on alustav ettevõte. Ettevõtte omanikul on auto, mida ta hakkab tööasjadeks kasutama. Kui palju autokompensatsiooni ja bensiiniraha tema tohib endale maksta, et ei tuleks peale erisoodustusmaksu v6i MA muidu pahaseks ei saa.

    Ja teine küsimus. Miks tasub pidada autot firma nimel. MA küsib ju igas kuus 4 tonni erisoodustusmaksu. Kas poleks odavam (maksude mõttes) see raha siiski dividendidena välja võtta, tulumaks ära maksta ja autot isiklikus valduses pidada. Pluss muidugi maksta endale kompensatsiooni isikliku auto kasutamise eest. Ma pean silmas, et võetakse mingi tavaline auto, mitte X5.
  • Offf, ettevõte võib eraisikult autot rentida näiteks, suva summa eest kuus suvaliseks ajaks. Ainult et eraisik peab sellepealt teenitud tulumaksu maksma niipalju kui mina aru saan. Kui ettevõte kasutab töötaja autot siis võib ta autoomanikule maksta sõidkumpensatsiooni kuni mingi 2000 krooni kuus vist. Suurema summa pealt peab ettevõte kasumisse jäämise korral maksma tulumaksu. Erisoodustusmaksu maksab ettevõte siis kui ostab töötajatele kohvi või annab töötajatele kasutada ettevõtte vara isiklikuks otstarbeks. Näiteks kohvi niisama lürpimine on erisoodustusmaksu alla käiv aga kohvi külalistele pakkumine on turundus ja müügikulu jne. Ainuke asi mida sa maksuametis tõestama pead on see, et tegemist on ettevõtluskuluga, kui seda ei põhjendada ei oska siis maksad erisoodustusmaksu. Üldiselt on megamõistlik hoida ettevõtlus ja isiklikud asjad maksimaalselt lahus.

    Praktikas pole sel teemal maksuametnikega suhelnud, aga mingi X arutelu tulemusel sai asjast niimodi aru saadud.
  • Purus, nojah võid ju oma ettevõtte arvuteid ka ise parandada, poe midagi rasket selles, ainuke point miks näiteks 5 töötajaga ettevõte outsourceb nii raamatupidamist kui ka arvutipargi ülevalpidamist on see, et nad kurinahad tahavad tegeleda oma äriga mitte päevast päeva arvuteid parandada, autodel õõtshoobasid ja käigukaste vahetada ning siis õliste näppudega rõõmsalt bilanssi kokku kribada samal ajal pahtlilabidaga kontori seinal pragu kohendades.
  • Tin
    "megamõistlik hoida ettevõtlus ja isiklikud asjad maksimaalselt lahus"

    See on õige. Mina pean silmas seda, et megamõistlik on maksta makse kui teistmoodi ei saa ja optimeerida makse seal kust neid optimeerida annab. Ma tean, et see optimeerimisülesanne on lahendatud enamike inimeste poolt sedasi, et ostavad auto ettevõtte nimele, kasutavad isiklikuks otstarbeks ja maksavad 4 tonna kuus. Lihtsalt oleks tore, kui keegi, kellel on selle ülesande lahenduskäik käepärast jagaks seda teistega ka.
    Isikliku autoga on küsimus selge. Ainuke millest aru ei saa, on see, kas see 2K kuus on autokomp. koos bensiiniga v. ilma.
  • Isikliku auto kasutamisel on piiriks 1000 krooni millelt ei pea maksma erisoodustusmaksu. Kui rohkem tahad saada siis pead sõidupäevikut pidama. Mis sellesse puutub kas maksta endale isikliku sõiduauto kasutamise eest või kirjutada auto firma nimele arvan, et firma nimele on kasulikum. Üldjuhul ju auto liisingus - liisingmaksed, kütus, kindlustus, remondid saad kõik firma nimele kirjutada. Seda maksuametil suht raske tõestade, et kasutad autot millekski muuks kui töö tegemiseks. Oli ka üks riigikohtu lahend mille leiad siit http://bo.ee/index.php/et/viited/riigikohtu-lahend-auto-erisoodustuse-kohta . Erilist taähelepanu pöörake lõigule: 13. Riigikohus on seisukohal, et kui töötaja kasutab tööandja sõidukit ettevõtlusega mitteseotud tegevuseks viisil, mis pole rahaliselt hinnatav soodustus ja kui see kasutamine ei too tööandjale kaasa kulutusi, siis pole tegemist erisoodustusega TuMS § 48 mõttes. Näiteks võib töötaja teekonda pikendamata peatada auto selleks, et ühendada ettevõtluseks toimuva sõiduga isiklik tegevus. Ehk kui töölt kodu sõidad ametiautoga, et seda oma kodu juures garazeerida ja tee peal olevas toidupoes peatuse teed - no problem.
  • Offf, auto pealt ei maksta erisoodustust 4000 kr kuus (muide, selleks ongi kasulik natuke ka ise raamatupidamisest jagada).

    4000 kr on arvestuslik summa, mille pealt arvutatakse maksud, s.t. tulumaks 1063kr ja sotsmaks 1671kr, kokku 2734kr. Kui seda maksta ei taha, siis tuleb pidada sõidupäevikut. Olenevalt konkreetsest olukorrast võib sõidupäeviku pidamine igati mõstlikuks osutuda (32808kr aastas pole just väike summa)
  • Offf ja Tin,
    Mina asun raamatupidamise küsimuses purus-e poolele. Merit Aktiva väikefirmale piisav versioon on tasuta, asja selgekstegemine võttis kunagi 2 päeva ja 500 kr kulu kirjandusele.

    Nüüd kulub koos dokumentide kordaseadmisega raamatupidamisele 2h kuus.

    1000 kr pole sugugi väike raha ja on pigem nagu linnalegend - kui mina otsisin raamatupidamisteenust oma firmale, siis alla 2000 polnud keegi nõus liigutamagi.

    Teiseks jõuab siin välja eesti ettevõtluskeskkonna omapäradeni - ma oma põhikohal IT-firmas teenin 94 kr/h neto. Seega isegi kui ma peaks töölt selle 2h vabaks võtma ja mulle palka ei makstaks, siis läheks raamatupidamisteenus mulle maksma 188 kr kuus. (Tegelikult teen seda vabast ajast) Teisest küljest ma saan aru, miks raamatupidamisfirmad võtavad 2k - mu enda tööd müüakse samuti 750 kr/h + "projektijuhtimine" + km.

    Arvutite korrashoiuga saan samuti ise hakkama. Põhjendus on sama.
  • Offf,
    _Kurat, enamik inimesi maksavad silma pilgutamata 4 tonna kuus, et ei peaks sõidupäevikut pidadama. Asi see nüüd raamatupidamisteenust sisse osta on._

    Enamik inimesi teenib alla 10k kuus kätte. Oleksin selliste üldistustega ettevaatlik.

    _Kui palju autokompensatsiooni ja bensiiniraha tema tohib endale maksta, et ei tuleks peale erisoodustusmaksu v6i MA muidu pahaseks ei saa._

    1000 kr kuus.

    _Kas poleks odavam (maksude mõttes) see raha siiski dividendidena välja võtta, tulumaks ära maksta ja autot isiklikus valduses pidada._

    Peale viimast erisoodustuse tõstmist enamus skeemitajaid jõudsidki sellise tulemuseni.

    _ X5_

    See on maastur. St, sellega on lihtsam skeemitada ja 100% tööautoks nimetada :)
  • 1000 kr on küll auto komp. (maksuvaba), aga kust läheb limiit isikliku auto kütusekompenseerimisel?
  • Kui ettevõte maksab 1000 krooni autokompi siis seal sees ongi juba nii kütus kui remondid jne.
  • 1000 krooni kuus bensiini peale on ju arulagedalt tilluke summa. Selle eest saab vaevalt tööle-koju. Siis tunudub vist tõesti mõistlikum kolida kogu kupatus firma nimele. Saab autot pidada ilma 70senti iga kulutatud krooni pealt riigile maksmata. Ma pean nüüd veidi arvutama.
  • aga kui 1000.- auto kompi ei maksa, kas siis on bensiiniga limiit?
  • Pilt selge. Tegin pisikesed arvutused ja kuna auto on (kahjuks) välja ostetud, siis ei tasu ära. Järgmise peab siis pedemajakama võtma, et kulud oleks kuus suuremad kui selle 4 tonna pealt arvestatud maksud. No näete, eesti keskkond ise sunnib inimest suuremat ja kallimat pedemajakat liisima.

    raulir - see 4 kilo ja "inimene" oli selles kontekstis, et inimene-kes-tegeleb-väikeettevõtlusega-põhitööna. Sa ju saad aru, et anutd threadis on jutt väikeetevõtja mitte palgalise kojamees Kolja kontekstis.
  • Mina küll ei maksa mingit nelja tonni auto eest kuus . Ega ma mingi riigikogulane ei ole. Tuleb pidada sõidupäevikut.
  • Ma sõidan päevas ainult 5+5 km kodu kontor vahet ja kõik mahub sõidupäevikusse ilusti ära. Kui teen pikema sõidu siis tuleb põhjendada ja põhjenduse leiab alati.
  • Üks asi mis ma õppinud olen raamatupidamist ise tehes on see, et raha on ainult see mis on kassas. Kõik muudel kontodel olev raha on tegelikult virtuaalne. Mingi panga laenuanalüütik või raamatupidaja võib teha suured silmad ja öelda, et vaata kui palju sul raha on, siit on võtta küll. Aga mida teavad nemad ettevõtlusest ?
  • offf- las firma ostab offfi käest auto ära. kus sa teise ostja ikka leiad nii hea hinnaga, vast ei hakka niipalju tingima :)
    purus- kodu -kontor? mismoodi ametisõit ja seda päevikusse panna?
  • Seda ei saagi panna. Paned kliendi juurde edasi tagasi.
  • Võti on siin selles kas teekond pikeneb või mitte. Leiad lihtsalt sellise trajektoori kus saab kliendi ja isiklikud käigud ühendada. Üldjuhul jäävad kõik tähtsad kohad ühe peamagistraali äärde ilma et oleks vaja kõrvalepõigata.
  • flame - mis sellest kasu on, kui firma ära ostab?
    Ma ju arvutasin. Kui auto eest ise maksta, siis kogukulu koos bensiini, kasko, liikluskondlustuse ja hooldusfondiga on maksimaalselt 3500 raha kuus (jah on sihuke jaapani säästuauto näed). Sealt saab veel 1000 kompi. võtta ja ülejäänud 2500 tuleb dividendidena maksutatuna 24%.
    Kui auto firma bilanssi kanda, siis tuleb maksta maksud 4K pealt kuus. Odavam on praegune auto "endale" jätta ja kui asi edenema hakkab, siis liisida kallim pedemajakas, mis maksab rohkem kui 4K kuus ja siis juba firma nimele. Sõidupäevikute võltsimine on ka tüütu.
  • Offf, kamoon mis kurat keelab sul sinna sõidupäevikusse kirjutada midaiganes ?
    Kui sa lähed poodi ettevõtte jaoks pastakaid ostma, siis on see ärisõit, seda et seda saaks ka jalgsi teha üle tänava poodi astudes ei ole maksuameti asi, nemad ei pea dikteerima mismoodi ja kui effektiivselt sina äri ajad.
    Tahad aus olla ? Siis ära skeemita. See sõidupäeviku pidamine on paras naljanumber, mitte keegi ei tee kindlaks mis kel sa sõitsid kuhu sa sõitsid ja miks sa sõitsid. Juhul, kui firma auto ära ostab, turuhinnaga, siis saad rõõmsalt auto hinna jagu raha firmast enda taskusse ning saad firmale sama summa jagu miinust kirjutada. Aga kui teed siis võta aluseks ikka turuhind, mitte 1 kroon või 100 miljonit.
  • Rääkisin täna töötukassa letitöötaja või nõustaja või konsultandiga (või mis iganes tema pealkiri on). Kuu aja jooksul olevat keskmiselt 1-2 töötut, kes soovivad oma koondamishüvitise kulutada OÜ sissemaksuks, ülejäänud ei mõtlegi ettevõtjaks hakkamise peale. Mis on erakordselt masendav.
    Samas, algaja ettevõtja elu on raske, kuid huvitav. Ja raamatupidamisteenuse eest tonn-kaks kuus maksta on röövimine. Vaesel töötul pole kusagilt sellist pappi võtta. Saab ka oluliselt odavamalt.
  • Off, nii rikkaks ei saa kunagi. Rikkus on see aeg kus sa ei pea midagi tegema aga äri toimib. Mina kulutan raamatupidamise peale 2 päeva kuus ja see ei maksa mulle midagi, aga sina pead oma igasugu maksude tasumiseks pidevalt töötama ilma puhkepausideta. Raamatupidamine 2K + auto 4K, kokku maksad aastas 72K maksudeks. Peale selle veel muud kulud . Siis mingi pankur räägib, et kui ostad kallimad asjad siis saad soodustust jne. Mina sellel ajal viskan jalald laua peale ja mõtlen kuidas veel rohkem raha teha.
  • Tin
    No kui inimene ütleb, et temale selline sõidpäeviku võltsimine EI MEELDI, siis ilmselt tuleb leppida tõsiasjaga, et inimene maksab kas 4 kilo pealt maksud v. maksab endale autokompi.
    Mis puutub maksuameti asi olema, siis ikka on maksuameti asi. Kui sa ajad äri ebaefektiivselt, siis maksad selle pealt erisoodustusmaksu. Mina olen sedasi aru saanud.
    Ja miks peaks firma auto ära ostma? Ma arvutasin, et kuus läheb selle auto pidamine siis kallimaks, kui seda E. Raisikuna pidada.
  • Isikliku auto kasutamisega eest võib firma töötajale (või juhatuse liikmele) maksuvabalt kompensatsiooni maksta 1000 kr kuus, kui sõidupäevikut ei peeta, ja 2000 kr kuus, kui sõidupäevikut peetakse (NB! viimasel juhul on piirmäär kilomeetri kohta on 4 kr - ehk siis pead suutma sõidupäevikusse joonistada vähemalt 500 km eest töösõite, et 2000 kr täis saaks). Mis üle selle, see kuulub maksutamisele. Mingit lisaraha bensiini ees ei saa maksuvabalt maksta, see kompensatsioon juba hõlmabki besiiniraha.
  • kirjutage päeviku iga päeva rea taha erasõit ja esitage firmast endale arve kilomeetrid x 4 kr. ja ongi kõik. minu meelest kõige lihtsam
  • "kirjutage päeviku iga päeva rea taha erasõit ja esitage firmast endale arve kilomeetrid x 4 kr. ja ongi kõik. minu meelest kõige lihtsam"

    Mis sellest kasu oleks? Selle 4000kr pead ju ikka kas palga või dividendidena välja maksma. Seega tegemist oleks kallima variandiga kui maksta see lihtsalt firma rahadest kinni. Võimalik, et saan millestki valesti aru...
  • Üks võimalus on piisavalt raha teenida. Edasijõudnute foorumis seda teemat vist ei tekiks.

    Algaja ettevõtja peaks kõigepealt rohkem mõtlema oma kliendi peale, kes tema toote ostab. Või teenuse peale mida ta osutab.

    Tänase Eesti probleemiks on minu meelest ettevõtjate teadmatus ja oskamatus ennast positsioneerida turul. Määrkass Lion Kingis : osakamatus ennast positsioneerida toiduahelas.

    Kui ettevõtja positsioneerib ennast selliselt. et tasakaalu pole , st bilanssis on ühel pool suured laenud ja teisel pool eilne päev ,siis tasuks mõelda kas ettevõtjaks olemine on jõukohane.

    Ettevõtja ei ole ka palgaline koht. Ettevõtja on tihti ideede generaator , leiutaja ja asja käimalükkaja ja vahest ka juht kuid tihti on nii et ühe eriala oskaja ei saa ettevõtjaks olemisega hakkama.
    Soovitan lugeda ettevõtjate cv-sid et natuke endale ettekujutust tekitada.


    Mõned lõigud wikist : http://en.wikipedia.org/wiki/Entrepreneur

    An entrepreneur is a person who has possession of a new enterprise, venture or idea and assumes significant accountability for the inherent risks and the outcome.
    Entrepreneurship is often difficult and tricky, resulting in many new ventures failing. The word entrepreneur is often synonymous with founder. Most commonly, the term entrepreneur applies to someone who creates value by offering a product or service, by carving out a niche in the market that may not exist currently. Entrepreneurs tend to identify a market opportunity and exploit it by organizing their resources effectively to accomplish an outcome that changes existing interactions within a given sector.
    Observers see them as being willing to accept a high level of personal, professional or financial risk to pursue opportunity.
    A more generally held theory is that entrepreneurs emerge from the population on demand, from the combination of opportunities and people well-positioned to take advantage of them. An entrepreneur may perceive that they are among the few to recognize or be able to solve a problem. In this view, one studies on one side the distribution of information available to would-be entrepreneurs and on the other, how environmental factors (access to capital, competition, etc.), change the rate of a society's production of entrepreneurs.
  • Kindlustusmakseid sõidukitele pole vaja kah ise maksta. Kui auto enda oma siis sõlmite firmaga lepingu et autot kasutatakse firma huvides ja firma taob kindlustuse kinni.
  • Algaja ettevõtja alguses peab palka maksma endale minimum ja las firma katab enamus kulusid. Kui äri hakkab paremini minema ja on jätkusuutlik siis võib tõsta palku ja võtta dividente.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon