Õmbluse mõtteid majandusest - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Õmbluse mõtteid majandusest

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Õmblus leiab, et euro tulek toob kaasa stagflatsiooni. Selle kohaseid ideid saab lugeda siit:
    Euro toob ennekuulmatu pankrottide laine.
    Ka Mihkel Raud on võtnud temaga saates "Ekspress" intervjuu teha, hea ja ülevaatlik kiirpilk maailma majanduse olemusse.
    Olgu Eesti majandusele see õpetuseks, et Savisaare raamat trükiti Hong Kongis
    Kuna tegu on ikkagi ühe suurima partei juhi majandusnõunikuga, siis oleks mõistlik tema ideede ja arusaamistega majandusest kursis olla. Kui Savisaar saab peaministriks, siis võiks ta vabalt olla näitkes järgmine rahandusminister.
    Saagem tuttavaks, Jaan Õmblus
    Kuna tegu on majandusele olulist mõju omava isikuga, siis võiks siin tema ideid arutada võtta. Aegajalt meid nende valguskildudega ikka õnnistatakse.
  • Õmbluse jutt võib mingil määral sobida siseturu tuleviku ennustamiseks. Kui üks võimalik alternatiiv. Eesti majanduse käekäigu määrab aga ära eksport ja sellega pole Õmbluse jutul midagi ühist.
  • Jaekaupmehed tõstavad euro tulles hindu ja lähevad ise seetõttu pankrotti? Ei saa aru.
  • Oleks ikka lahe küll, kui kelmuses süüdi mõistetud isik saaks rahandusministriks. Siis võiks juba ühe jutiga sama paragrahvi alusel karistatud Liis Haaveli sotsiaalministriks panna, too saaks vanuritega tegeleda ja puha...

    Mul oli häbi ja õnnetus olla Õmbluse kursusekaaslane TRÜ maj. teaduskonnas. Oli teine juba tollal sellise olemisega nagu oleks lapsena pahasti maha pillatud või midagi sarnast. Kellegagi läbi ei käinud ja tudengielust osa ei võtnud. Hoidis omaette, istus loengutes alati kõige esimesse ritta ja puges õppejõududele perse. Dekaaniks oli tollal muuseas Janno Reiljan.
  • See selgitab, miks Jaan kiilakas on ja Jannol silmad punnis...
    :)
  • Eks unista Jaangi oma mulletist aga näe, elu mängis sedapidi kätte, et pidi hoopis Eesti majandustegelaseks hakkama.
  • ....millegipärast meeldib enamusel kirjutada "õudusunenägusid" sellest, kui euro kasutusele võetakse, vähe on artikkleid sellest, millist kasu eesti majandusele toob see kui euro võetakse kasutusele........paljut see lihtne töömees sellest eurost taipab, näiteks üks mees hiljuti küsis: "Kui eestis euro kasutusele võtakse, kas siis pole enam mõtet soomes tööl käia?"
  • Siin ollakse absoluutselt veendunud ja räägitakse hindade tõusust kindlas kõneviisis. Tea kas Õmblus ise vanameistrile head majandusnõu andnud?
    Nimetatud artiklist üsna hea lõik:
    "Probleemid tänases eurotsoonis, eelkõige Kreeka näitel, kinnitavad seda, et ainuüksi euroraha käibimine ei ole piisavaks eelduseks sellele, et majandusel automaatselt ja garanteeritult hästi läheks. Puhtalt euro kehtestamine ei too piiramatult välisinvestorite raha ja ei arenda eksporti. Ansipi seisukoht, et kui tuleb euro, siis on majanduspoliitiline elutöö tehtud ja jääb vaid riigi igavest õitsengut kõrvalt vaadata, ei ole õige."
    Mina saan sellest lausest nii aru, et tasakaalus eelarve ei ole õige.
    Kas keegi on vanameistrile huvitav selgitanud seda peent nüanssi, et euro või mitte, aga Eesti täna just nimelt EI OLE tänu praeguse valitsuse eelarvepoliitikale sellises seisu nagu Kreeka.
  • Krt, peab vist ka ikka savikat valima. Too oleks 2007a. inflatsiooni noh nii umbes 1.3% peal hoidnud koos palkade 25% tõusuga.

    Norris on Edgari kõrval kooripoiss.
  • Jälle üks huvitav seisukoht: Müügimaks distsiplineerib
    Üldse võiks kõik inimesed maksustada tagasi kuskile pimedasse keskaega ja siis parteidistsipliini korras makse laiali jagada. Vot see oleks alles tõeline distsipliin.
    Aga üldiselt ettevaatust selle artikli lugemisel kui viibite kohas, kus ei ole sünnis täpp püksis piiril naerda.
  • Savisaar sai endale majandusnõunikuks tema tasemele vastava mehe. Kunagi oli selleks "ideede lahtiseletajaks" Heido Vitsur. Kas keegi teab, kuidas nad lahku läksid? Igatahes ajab Vitsur nüüd juba tükk aega täiesti mõistlikku juttu.
  • Oi pagan, see on hea tekst. Üleskutse, default'igem terviseks. Kuulge see duude on ju oma lolluses täiesti fenomenaalne ja monumenti väärt. Aga ärgem rääkigem inimesest, rääkigem ideedest. Näiteks sellisest mõttest:
    "Paraku võib lootusetult võlgadesse sattunud inimene ühel hetkel endas selgusele jõuda, et elus tuleb pöörata uus lehekülg, mis paratamatult tähendab ka vanade hävingut toonud käitumisnormide lõpetamist. Allakäigu põhjuseks olid sellisel inimesel suured laenud, mis uut elu alustades tähendab, et edaspidi elab see inimene ilma igasuguste laenudeta. Kui aga inimesel ei ole oma edasises elus enam mingeid plaane laenu võtta, siis ei ole probleemi ka pankade silmis musta nimekirja sattumisel."

    Halloooo, allakäigu põhjuseks olid suured laenud... What about own stupidity või tulid igatsorti mördiööbikutele ja küünetehnikutele 5000 eeku maksvad autoliisingud kuidagi pärilikul teel kaasa?
  • Ei, nagu mina olen aru saanud, siis igatsorti mördiööbikutele ja küünetehnikutele 5000 eeku maksvad autoliisingud surusid peale ja andsid välja min 50K palgaga ja min 500K aastaboonusega pangapersonal - KÕIGE paremini tasustavad, KÕIGE haritumad, KÕIGE väärtuslikumad, KÕIGE nupukamad, ABSOLUUTSED Eesti genofondi TIPUD.
  • Ja muide, default on täiest legaalne asi. Ma ei näe miskit probleemi selle propageerimisel. Täiesti õige on järeldus, et "Kui aga inimesel ei ole oma edasises elus enam mingeid plaane laenu võtta, siis ei ole probleemi ka pankade silmis musta nimekirja sattumisel."
  • Öömblusel huvitav loogika: kui maksud on kõrged, siis sunnib see inimesi rohkem säästma. Ehk ma saan aru, et on vaja rohkem säästa. Tirime siis depode data EP-st ja mis me näeme!! Wooohooo!!! Inimesed säästavadki palju! Järelikult - nüüd võib stimulaatorid maha võtta, poliitika on õige olnud.

    Jälgige siin mõtte lennukust --> Täna on Eestis hapusid laene – maksetähtaeg ületatud rohkem kui 60 päeva – suurusjärgus 13-15 miljardit krooni, varsti võib viivislaenude jääk olla vabalt 20-30 miljardit krooni ja sealt edasi üsna peagi tüürida vahemikku 50-100 miljardit krooni. :D :D :D
  • Paar päeva tagasi telekat klõpsutades sattusin ühele kanalile, kus kanti üle E.Savisaare kohtumist Põhja-Tallinna(?) elanikega.

    Parasjagu esines esimees. 2 minuti jooksul, mil kuulasin, rõhutas ta kahte punkti:
    1) viimase aja statistika näitab, et tööpuudus hakkab vähenema. Aga see on tavaline hooajaline muutus, millele ei tasu tähtsust osutada. Ärge arvake et see sügisel nii püsima jääb.
    2) Ja kui ametlik statistika näitabki tööpuuduse langust - no kas arvate tõesti, et see tegelikult ka nii on? Et ametlik statistika peegeldab tegelikku elu.. (siinkohal vahetasin kanalit)

    Selline tõsine ja sihikindel programm vajab samaväärset majanduspoliitikat.
  • Vot sellest viimasest ma ei saanud nüüd aru. Poliitik peabki rääkima inimestele, mida nood kuulda tahavad / mida nad uskuma peavad. Savisaare agenda on ju selge: "Senikaua kuni mina pole Toompeal pole tööpuuduse alanemist oodata". Täiesti normaalne valimispropaganda. Milles asi?
  • Vanameistril läheb seekord päris keeruliseks ja seetõttu peab ibaajamise masina viimase vindi peale käima tõmbama. Oi kuidas tahaks vana arutada teemal, et mida ta teeks, et tööpuudus väheneks aga jama selles, et tööpuudus juba väheneb ja seda istuva valitsuse ajal. See ei sobi kohe mitte kuidagi. Prognoosin, et töötute numbrit ülespoole pushida, saavad kõik linna peal ringi tsirkuleerivad vestides tädid ja onud lithsalt kinga. :)
  • puhkjapojad1, proovi mõttes asendada selle mehe seljas ülikond nike dressipluusega.
  • Experts agree : Bin Laden is either dead or alive.

    puhkapojad1, lisaks sellele mõtle kontseptsioonile õmblusmasin.
  • Savisaare viimane õlekõrs on valimistel väita, et tööpuudus langeb seetõttu, et linn võtab jätkuvalt inimesi tööle :)) , seda nii hooajaliselt kui hooajaväliselt. Istuv valitsus istub ja naudib ainult Savisaare pingutuste vilju.

    Statistiliselt lihtne on tööpuudust vähendada selliselt, et olemas olev töö tuleb jagada kahe korra rohkemate töötajate vahel ära :) Nii nagu Mehhikos on mõnelgi pool bussis kaks juhti(või mis iganes eesmärk sel teisel sellil on - a'la reisisaata). Seega Tallinna linna kaks korda rohkem ametnikke (pargivahid ametnikeks, kes jalutavad päev läbi parkides ja teevad koni maha viskajatele trahvi). Sedasi saaks tulu eelarvesse ja tööd(ca 1000) inimestele :)
  • Tsitaat "Eurole ülemineku kurss määratakse kindlaks Euroopa Komisjoni ja Euroopa Keskpanga rahandusministrite nõukogu (Ecofin) ettepanekul. " Keegi on liiga palju seebiseriaale vaadanud, kui Mehhikos võib tunduda loogiline et aastapäevad kadunud olnud vanaisa osutub iseenda lapselapseks, siis EU institutsioonide puhul sama loogika ei toimi.
  • Pealik vihjas, et Õmblus oli kooliajal pugejattüüpi. On tuua üks näide ka hilisemast perioodist: nimelt väitis Õmblus Savisaare "Majanduspoliitika" kohta, et teos vääriks Nobeli majanduspreemiat.
    Siin on jällegi kommentaatorid väitnud, et "Majanduspoliitika" on Õmbluse enda kirjutatud (http://majandus.delfi.ee/news/uudised/omblus-astmeline-tulumaks-voib-tulla-aastal-2011.d?id=20589700&com=1), nii et Õmblus vihjab taktitundeliselt, et hoopis talle peaks Nobeli majanduspreemia andma.
  • uskumatu!

    Ka arvas Õmblus, et astmeline tulumaks tagaks Eesti ühiskonnas teatud stabiilsuse ja aitaks kaasa keskklassi tekkele. „Ühelt poolt soodustaks see madalalt tulutasemelt kõrgemale jõudmist ning teiselt poolt annaks see riigile suutlikkuse pakkuda turvalisust ja stabiilsust, mida vajavad kõik siin elavad inimesed. Suurema varaga inimene vajab ka tegelikult oma varale rohkem riigi kaitset. Selleks asuvad ka väga rikkad inimesed elama stabiilsetesse — astmelise tulumaksuga — riikidesse. Järelikult, astmeline tulumaks mitte ei peleta rikkaid, vaid hoopis tõmbab neid ligi.
  • Olen seda tähele pannud, et kui tekkib palju raha , siis ilmuvad mingid värdjad, kes pakuvad sulle "kaitset" ja mõned tahavad su vara investeerida ja teavad kuidas asju ajada.
  • TNT, kas see pole mitte normaalne äri osa?
  • Õmblusega on alati olnud mingi jama, ükskõik, kus ta siis tegutsenud pole.
  • Nu jah , kui tahad rikkaks saada tuleb tavaliselt sikku teha.
    50/60 võid vahele jääda. Enamusele on pärast seda selge, et presidendiks justkui hästi ei kõlba.
    Õmblus ei ole sellest aru saanud.
    Ajab mingit oma teooriat, mis on siis vürtsitatud kibestumisega läbikukkumistest isiklikes ettevõtmistes. Naisi ta vist ka ei saa....
  • Nobeli preemiat (küll mitte majandyse, vaid "rahu" ) alal on ju saanud igasugused klounid. Why not Mr. Oemblus then?
  • Kalev Jaik sisenes omanimelisse vestlusesse juba kaheksandal päeval peale teema algatamist.

    Hr. Õmblus ei ole siia jõudnud neljateist päeva jooksul. Nõrk.
  • Võiksin viie euro peale kihla vedada, et ta loeb siinseid foorumeid. Olen näiteks ika mõned korrad täheldanud, kuidas mõned arvamusliidrid on foorumi sõnasõnalise tsiteerimisega vahele jäänud... :-D
  • Kui Õmblusele Nobeli majanduspreemia anda, siis peaks komisjon analoogse (vt Obama) põhjenduse välja pakkuma. Näiteks: anname preemia lootuses, et kunagi tulevikus võiks Õmbluse sulest midagi mõistlikku ilmuda - olgu see preemia talle innustuseks.
  • Krt. No ma ei saa aru. On üks Savika ihu-manandus(aja)"kirjanik". Kirjutab seda, mida "partei peajoon" ette näeb. Ja siis bashitakse teda. Järgimiseks äkki võtate ette mõne Aini kusagilt reklaamibüroost ja hakkate teda peksma, et miks ta kirjutas, et "kolgata hambapasta teeb imesid" ja "äraieli pesupulber võtab joodiplekid välja" -- no kamoon, iga inimene saab aru, et Õmblusele makstakse selle eest palka v. muid hüvesid. Mida me järeldame selliste meeste nagu Kutsar v. Õmblus kirjatükkidest -- aga seda, et parteidistsipliin on paigas ja kõrvalekaldeid partei peajoonest ei esine. NB! Vaadake kui palju pidi Stalin represseerima, et saranane olukord saavutada, aga näe, Edgar on selle teinud ära täitsa rahumeelselt ja demokraatlikus riigis.
  • Ei osanud seda linki mujale teemasse panna, aga üks kummaline Jannoreiljani -stiilis artikkel ilmus:

    http://www.delfi.ee/news/paevauudised/arvamus/article.php?id=31169753

    Ühtlasi küsiks: Kes on Viktor Trasberg?
  • Milleks sellistele inimestele majanduslik kõrgharidus, kui nad seda ei kasuta? Kusjuures mõlemat, nii majanduslikku oskust kui ka kõrg haritust. ---> Viktor Trasberg, Tartu ülikooli majandusteooria dotsent.

    Erasektoris istud ja vaevled välja mõtlema, mis on erasektori vastaspoole vajadus, milllele üritad pakkumust esitada käibe tekkimiseks, aga siin paneb segast teemal riigisektori hõive langus panustab üldisesse majandusseisakusse.

    See ei saa olla ainult Ivar Raigi personaalne probleem, see on teatud ringkonna isikute süstemaatiline FAIL.
    //
    Tööpuuduse ja valitsussektori kokkutõmbumise seos on aga üheselt selge. Kas Eesti valitsussektor oleks pidanud kriisis suurendama kulutusi majanduse ja tööturu stimuleerimiseks, nagu on seda teinud teised arenenud riigid? Jah – olen veendunud, et seda oleks pidanud tegema! Kuulen juba kriitikute hädakisa - siis oleksime varsti nagu Kreeka! Seda me paraku teada ei saa, küll aga teame me, et meie majanduslangus on ulatuslikum kui Botswanas ja tööpuudus suurem kui Sudaanis!
  • Oi, aga seal on veel kuldmune.

    "Nii kõrge tööpuudusega nagu Eestis kaasnevad ka muud protsessid peale saamata jäänud toodangu. Nendeks on noorte inimeste ulatusliku väljarände risk ja töötajate lojaalsuse ning motivatsiooni vähenemine."

    Just, kui ühele töökohale on palju konkurente (suur tööpuudus), siis neil kel veel töö on, väheneb motivatsioon seda tööd teha. Briljantne!
  • Üldjuhul inimeste motivatsioon ja lojaalsus ei tõuse sellest, kui pool osakonda kõrvalt ära koondatakse.
  • Nil, kes on pidevas koondamishirmus, väheneb motivatsioon oluliselt ja märgatavalt. Ei tasu arvata, et see paneb usinamalt tööle. Priitp pole vist sellist olukorda näinud.
  • hack, mina nimetan selliseid koondasmishirmus elavaid tegelasi zombideks, eriti tore on vaikselt nende seljataha hiilida ja siis suure pauguga paberkott puru lüüa.
    Teine hea ajaviide on selliste inimeste juurde minna ja hakata arutama statistikat et kui palju inimesi koondatakse ja paljudel palutakse ise avaldus kirjutada ja veel sellistest suurtest saksamaa tehaste koodnamistest, kui ohver ei soovi juttu ajada ja kipub tööd tegema, siis tuleb leida mõni paariline kellega seda juttu ajada tema kuuldes.
  • Muidugi hea on ka veel, saata välja koosolekukutseid pannes meili pealkirjaks Koondumisteade.
  • kuule hack ära aja jama,
    millal sinu elukutse esindajaid niimoodi koondatakse, et nad hirmu peaksid tundma?
    koondamispaberidki tegid sa ise....irv:)
  • Tänane majandusmõte...

    elementaarne et pangad peavad vastutama pankade poolt kliendile (hoiustajatele/laenajatele)tekitatud kahjude eest - praegu meil sellist seaduste ei ole ja hargmaised pangad siin absoluutselt ei vastuta pankade vigade poolt heausksetele klientidele takitatud kaotuste eest - täiesti barbaarne olukord - kuid meie seadusandjad/ministrid ja inspektsioonid ei jaga pangandusest udu-tuhkagi vastus
    ~Ü. Ennuste [02.06.2010, 10:18]
  • Eesti võiks jah selle triki ära teha, et kui laen peeti läheb siis ei kaota pank mitte ainult 100% laenust vaid mõistetakse veel moral damage kah välja. Vot siis saabuks õnn meie õuele!
  • hmm, Jaanil on midagi sassi läinud? :)

    http://www.e24.ee/?id=103349
    Vaid Keskerakond on ettevõtete tulumaksu taastamise poolt. Keskerakonna esimees Edgar Savisaar kirjutas veebruari keskel oma programmilises artiklis, et Eesti peaks taastama ettevõtete tulumaksu.
    http://majandus.delfi.ee/news/arvamus/article.php?id=31403751
    Õmblus: tulumaksu taastamine ettevõtetele oleks lauslollus


  • Meie meedia oleks nagu vaba mikrofon, kus iga idioot võib midagi millestki arvata.
    Omanik on inimene, kes ei vastuta ja saab hüved mitte midagi tehes
    Iga õmbluse kohta ei ole vast mõtet oma teemat avada, seetõttu panen selle lingi siia.
    Delfi on ennast ületanud, et vähemalt ei ole majandusuudiste rubriiki seda ila pandud.
  • puhkapojad1, ära muretse. Tegelane on juba Paabeli Majanduspreemiale esitatud. Nii väärt mõte ei saa jääda tähelepanuta!
  • Õunapuuomanik on inimene kes saab õune mitte midagi tehes.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon