Eesti Telekomiturg - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Eesti Telekomiturg

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Mobiilioperaator Elisa pakub tänasest piiramatult kõneaega ja sõnumeid sisaldavat 350-kroonise kuumaksega paketti, mille puhul tuleb eraldi juurde maksta vaid rahvusvaheliste ja eritariifsete kõnede eest.
    http://www.tarbija24.ee/?id=266813

    See siis kõned, aga Internet?

    Rootsis pakub www.tre.se fikshinnaga 199 SEK/kuu mobiilne kiire Internet. Rootsi suurus on 450 000 km2. Eesti suurus on 45 000 km2. Huvitav millal keegi pakub midagi sarnast Eestis.
  • elisa pakub seda kah. http://www.elisa.ee/mint/pakkumine/
  • opex
    wow, suht hiljuti ma midagi sellist ei leidnud.
  • Huvitav samal teemal ka Google TV
    http://www.google.com/tv/
  • EMT pakub samuti piiramatu mahuga internetti (teatud pakettidel vist?) ja ainult suve jooksul. Endal on nende 3GB teenus. Üldiselt levib mobiilinternet ikka tsivilisatsiooni piires, samas fakt on see, et on ainult aja küsimus, millal inimesed kolivad enamuse oma internetiliiklusest mobiilinterneti. Kontoris on mul *ainult* mobiilinternet. Pelab kui kulda.
  • Loodame siis et ka Tele2 ärkab. Vanasti Jan Stenbecki ajal olid nemad esimesed, tänapäeval vist pigem viimased.
  • Jälle olen ma halvasti informeeritud, tundub et ka Tele2 on konkureerimas piiramatu mahuga.

    Nüüd siis küsimus kuidas Starman/Elion tegutsevad. Kas TV pakub neile endiselt konkurentsieelis, või kas TV kolib ka mobiilvõrku.
  • http://www.tele2.ee/mobiil/1276.html
    http://www.emt.ee/teenused/internet/hinnakiri/emt_interneti_paketid
    tasuta modemit ei näi olevat
  • "Tele2 Internet ei saa kunagi otsa, kasuta just niipalju kui soovid ja Sinu kuuarve ei tule kunagi suurem kui 99 krooni."
    http://www.tele2.ee/internet/1273.html
  • Stefan,
    "Tele2 Internet Start pakett sisaldab piiramatut andmemahtu ning alla- ja üleslaadmise kiirust 256 kbit/s"

    Sama hinnaga (99.-) ja iiramatu mahuga Elisa Light pakub 1 Mbit/s (suve lõpuni on seegi piiramata).
  • "Kuutasuta EMT Internet makseviis" - Kasutustasu (MB) 40,68 eeki on muidugi paras röövimine.
    Odavam on osta wifiga telefon ja kasutada netti seal kus võimalik :)
  • Elisal samamoodi, see on ikkagi pakkumine, reklaam ja seda pole mõtet tõsiselt võtta. Kui suvi läbi saab, on piirang kõpsti peal.
    Elisa eelis on kõneaja kulutamise jälgimise mugavus.
    Mobiilinternet, olgu ta aga Elisa või EMT, levib kogu Eestis (erinevalt Kõu'st). Kiirused erinevad.
  • Sai umbes nädal tagasi odavat mobiilset netti otsitud ja ostetud. Eesmärk oli leida soodsaim pakkumine 2-3-ks kuuks.

    EMT - kallis, piiratud
    Elisa - hetkel kõige kiirem, 99 kr/kuu, kahjuks peab alustuseks seadme (1000+ krooni) välja ostma, tasuta saab selle 2 a tähtajalise lepinguga
    Tele2 - 256 kbps, 99 kr/kuu, seade maksab 600+ krooni, tasuta tähtajaline 1,5a, võimalik ka rentida 35 kr/kuu
    Kõu - kasutan samuti hetkel, aga kallis, samas leviga küll probleeme pole täheldanud

    Sai võetud Tele2.
  • Mobiilinternet pole enam GPRS vaid alates 3G või 3,5G. GRPS otsas istumine/sattumine on enesepett. Seega mobiilinternet kostab jah igasse maakolkasse, kui nii võtta, aga 3G / 3,5G on ikkagi tsivilisatsiooni lähistel.

  • Sama siin, Tele2 kasuks kallutas modemi rendi võimalus, kui Elisa ka modemit rendiks, siis oleks muidugi temal parim pakkumine. Nüüd jääb loota, et Tele2 laseb ka suve lõpuni kiiruse vabaks...
  • Velikij,
    mida konkreetselt ei saa Elisa puhul tõsiselt võtta? Elisa kõik paketid on piiramata mahuga, ilma kampaaniata ja suveta. Ainult kiiruse erinevus on.
  • Vanakooli levikaardi huumor tuleb ju siin mängu jälle ja lõpuks võib emt isegi parimaks osutuda kui vaadata kus neil 3G olemas on.
    Tele2 HDPA kaart üsna hõre kesk-, ida- ja lõuna-eesti osas. Elisal ei saagi kogu Eesti levi vist korraga vaadata.
  • Oleks huvitav kuulata kogemusi kui keegi "early adopter" juba elab täiesti "fiksside-vaba" ehk siis helistab, surfab ja vaatab TV ainult läbi mobiilsideme!
  • stefan, kui teha neid kõiki asju mobiiliga, siis üks fixjuhe jääb-laadija. Aga mobiil+arvuti on ju teostatav. TV ju usb tuuneriga ka pulga suurune junn. Elisas 99 kroonine mint tavanumbrile külge ja olemas. Korraliku akupidavusega läpakaga samal ajal kui usb juhtme otsas telefon netimodemiks on, saab usb kaudu voolu ka.
  • Depends, Stefan. Kogus, mida ma vajan kuus, on nii meeletu, et mobiilinternet ei pela välja. Nüüd, mil EMT tõstis oma paketi mahu 3GB pealt 9GB peale ja suvel on limiidita, on asjal jumet. Surfa nõrkemiseni. Ise tarbin tööl keksmiselt päevas 200MB. Kiiruse ja muude näitajate osas on asi suur konkurent püsühendusega. Probleemiks on ja jaääb hind. 395EEK/kuu (KMga) per ühendus vs. 594EEK/kuu (KMga) 3Mbit ADSL eest on ikka tugevasti fiksside kasuks. Uurisin EMTs, kas näiteks oleks võimalik mobiilside firmapaketti võtta - veel ei ole. Kui igale vennae eest 395EEK/kuu ühenduse eest maksta on palju. Alternatiiviks sobiks kontorisse täiesti WiFi ruuter, mis istub 3,5G otsas. Linki ei leia, EMT ütles, et on olemas ja andsid lingi. Maksab aparaat 3KEEK.

    Praegu on see kõik väikeste kontorite või ääretult mobiilsete väikekontori tegelaste pärusmaa. Suurte firmade puhul on siiski püsiasukohas fiksinternet. Kui paketimahud kasvavad ja hinnad langevad - aga seda nad teevad lähiajal kindlasti - siis ma ise arvan, et 5 aasta perspektiivis me elame enamus oma ajast mobiilinternetis.

    Ahjaa - ajal mil ma usb modemi ostsin kukkus hind 1500 EEK peal 1200 peale. Kohe peale ostmist 900 peale. (1-2 kuu piires). Peale teise modemi ostmist võtsin selle juba 690 EEK eest. Kõik see juhtus 2009 jooksul.
  • opex
    oleneb kus ja mida vaja on, emt on suht ühtlaselt terve Eesti 3G'ga üle valanud. Elisa on keskendunud heale 3,5G'le olulisemates linnades. Ehk kui rändad pidevalt ringi, võta emt, kui istud Tallinnas võta Elisa.

    stefan,
    ma võtsin just mifi karbikese ligi, vaatab mis saab.
  • See Elisa USB-pulk on niivõrd suur kolakas, et katab läpaka teised USB sisendid kinni.(Aitab USB pikendus.)
    Ja 3,5G on perifeerias suht katkendlik.
  • Jah... see mobiilinternet on ilus küll, aga seal kus seda TEGELIKULT vaja on, ehk siis maal, võib 3.5Gst ainult und näha. Hea kui gprs ilaniidike vaevu-vaevu midagi kohale venitab. Seda rõõmu, et lähed kodust metsade-mägede vahele mereranda, teed Interneti lahti ja see on sama kiire kui kodus optilise londi otsas ei saa me niipea nägema.
    Ja üks pisiasi veel. "traat" jääb alati kiiremaks kui "traadita" - vähemalt seal kus Newtoni füüsika kehtib. Seesama füüsika paneb traadita lahenduste kiirusele "käe ette".

    A.
  • Meie kogemus ütleb , et mobiilinternet läheb vaja näiteks kasvõi EMT majas endas,sest selle külaliste wifi / külaliste kaabelinternet omab mingeid piiranguid näiteks VPN osas, mistõttu oleme kasutanud selle asemel mobiilinternetti. Probleemideta. Samuti on seda vaja läinud siis, kui wifi külge ühendub, aga ei connecti. Milleks vägistada, võta mobiilinternet. Üldiselt, seniks kuni kasutama ei hakanud, olin ääretult suur skeptik. Praegu hindan asja positiivselt.
  • Jah, olen nõus, et praeguste hindadega kannatab teda "igaks juhuks" pidada. Aga tuletagem meelde, millist kirvest lajatas EMT veel aastal 2008.
  • Sai ka suvilasse Elisa MiNT võetud (vana WiMAXi asemele) - 4 korda kiirem ja 3 korda odavam.
    Nädal aega saad tasuta proovida, et näha kuidas tegelikud kiirused on - minule sobis.
  • Ühesõnaga telekomidele hakkab mõistus vaikselt pähe tulema vist.
  • Tin - looda sa seda. Aga ilmselt ikka tänu konkurentidele. Kui poleks TELE2 jõulist ja Elisa natuke-vähem-jõulist hinnasurvet, siis lüpsaks EMT-Elion meid ikka igast otsast täie rauaga.
  • "Mobiili-seerimine" on kindlasti see, mis võib alandada kulusid lõplikult. Mitte keegi ei saa ehitada uut fiksvõrgu, mobiilmastide paigutamine väiksel Eestimaal on aga lihtsam.
  • "Mobiili-seerimine" on kindlasti see, mis võib alandada kulusid lõplikult. Mitte keegi ei saa ehitada uue fiksvõrgu, mobiilmastide paigutamine väiksel Eestimaal on aga lihtsam.
  • Kogu liiklus mobiilsidesse kindlasti ära ei mahu. Samas ka juba väikese tarbijaskonna segmendi tekitamine monopoolsel turul lööb hindu üsna tugevalt alla.

    Lisaks ei tasuks unustada, et peale füüsilise kaabli ja laialt suunatud mobiillevi on veel võimalik ka kitsalt suunatud levi - erinevad mikrolaine ja laserlahendused.

    Telekomide heasoovlikkusele ei tasu loota. Nii palju, kui ma neis töötanud olen, on peamine ikka [klientide arv] * ([hinnalipik]-[omahind]) maksimiseerimine.
  • Ma siin nüüd natuke olen katsetaud selist asja kui Mifi või personaalne wifi. Täitsa äge asi. Sul on karp mis on umbes 2 tavalist netipulka kõrvuti pandud ja mis teeb moblanetist wifi. Töötab aku pealt, laeb USB'st. Pistad selle taskusse või kotti ja kõik sinu ja sinu sõprade läpparid ja telefonid sinu ümbruses on pidevalt netis. Odav ei ole, karp maksvat miski 2K, esialgu küll oma raha selle peale ei kulutanud :-) Aku kestvuse kohta ärge veel küsige.
  • See pulk on mugav.
    Igaks juhuks märgin siiski ära, et mobiiltelefoni, netipulga või misiganes jupstüki välisühendust saab jagada üle WiFi otse sülearvutist.
    Kes on huvitatud, see googeldab ise edasi how to create ad-hoc wifi network sharing jne.
  • Samal teemal veel üks lahe edasiarendus, Nexus One wifi-purgina:

    Rain Rannu :
    My Nexus One can now create a Wifi hotspot to share its internet. Thanks, Google, for upgrading my iPad to 3G! ;)
  • Soomlased on teinud sellise mõnusa softi nagu JoikuSpot. Tekitab telefoni ümbrusesse Wifi jagades laiali mobiili netiühendust. Saadaval Symbianiga (S60 )telefonidele ehk siis peamiselt Nokia mudelid, hiljuti lisandus opsüsteemina ka Maemo.

    Sisuliselt eelpoolkirjeldatud "pulk", mis samas bonusena kogu aeg niikuinii kaasas.

  • Nullpointer,
    miks sellist lihtsat asja guugeldada vaja? System Preferences - Sharing - linnuke Internet sharingu ette :-)
  • Ja igasugu äkkerid muudkui rõõmustavad...
  • http://news.bbc.co.uk/2/hi/8543341.stm
  • Jälle tätisa väärt seadus vastu võetud. Kaitseb ilusti lihtkasutajat "liiga targa" tehnika eest. Muide, ka IT "kommjuunitis" toimus kusagil 21. sajandi alguses see paradigmanihe. Kui enne veel oli naiivne lootus, et "lollkasutajat" on võimalik õpetada, siis praegu on üldlevinud suhtumine ikka selline, et kasutaja võib olla täiesti loll ja süüdimatu, klikkida suvalisi linke, vajutada suvalisi nuppe ja lahmida hiirega sihitult sinna tänna. Selle eest, et tema tegevusele väga suurt katastroofi ei järgneks, peavad hoolitsema infra ja tugiteenus.
  • Ei ole võimalik luua täiesti lollikindlaid süsteeme, sest lollid on erakodselt leidlikud. Võimalik on ainult kahjude minimiseerimine või logimine tagantjärgi tarkuseks.
  • Muideks, lollikindlate süsteemide loomise jätkuks - pange arvuti taha mistahes alla kolme aastase lapse. Te imestate, millise lihtsusega nad mitte ainult avavad rakendusi, vaid ka muudavad nende konfiguratsioone lihtsalt (meie mõistes) sihitult mööda klaviatuuri vajutades, muuta ja täiendada.

    Enda rekord oli selline, kus avati äsjabuuditud masinas notepad, suudeti see täis kirjutada ning saata teos printerisse.
  • no seal ei ole suvaga midagi pistmist...
  • Nojah, õnneks on olemas lasteaed, alg-, põhi-, ja keskkool ning ülikooli baka, mis lapsest selle loovuse ja uurimishimu korralikult välja roogivad ja teevad ta korralikuks korraldusetäitjaks.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon