Liibüa - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Liibüa

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Liibüa jälle asendamas Jaapanit päevauudiste esikohas:


    5:02pm Reuters reports that France wants the UN Security Council to vote on a resolution authorising a no-fly zone, according to Gerard Araud, the French ambassador to the UN.

    I would say that we are asking for a vote at 6:00pm [2200 GMT]. You know the United Nations, it can drift but we are going to ask for a vote at 6:00pm."

    5:29pm Opposition fighters in Benghazi say they have shot down two warplanes piloted by officers loyal to Gaddafi. Essam Gheirani, a spokesperson, said that one was shot down near Benina airport, and the other in the Buatani area, on the outskirts of the city.

    5:44pm Consultations on the draft UN Security Council resolution in New York have just begun.

    6:21pm Egypt will not be among those Arab states. We will not be involved in any military intervention. No intervention, period."

    6:37pm At least two Arab states have said they will participate in a no-fly zone over Libya, the Arab League says.

    http://blogs.aljazeera.net/live/africa/libya-live-blog-march-17
  • Võimalikud Araabiamaade osalejad oleksid väidetavalt Qatar ja UAE.
  • Gadaffi rääkis televisioonis ja lubas Bengazi "täna öösel" (Al Jazeera järgi) üle võta.

    ÜRO samal ajal kaalutleb resolutsiooni Liibüa vastu. Arvatakse (Al Jazeera järgi) et Hiina ja Venemaa ei hääleta vastu.

    Seejärel ollakse väidetavalt valmis kiiresti rünnata Gadaffi sõjaväge Bengazi ümber.
  • Gadaffi olevat hoiatanud rünnata ka tsiviilobjekte Vahemere alal kui Liibüat rünnatakse.
  • Euronews edastss uudisnupu, et Gadaffi väed pakkusid peatada rünnakud pühapäevani, et opositsioon saaks alla anda või ära minna. Peale tähtaja kukkumist, liiguvad Gadaffi väed edasi.

    Vaadates millist varustust mässulised omavad, ma ei kujuta ette kuidas Gadaffi neid nii lihtsalt võtab. Võibolla ainult tänu õhuväele. Lennukeid neil pole. Õhutõrjet ja raksetehnikat - tankid ja soomustatud õhutõrjeseniidid. Samas, Gadaffi vägedel on Grad tüüpi reaktiivmürskude kompleksid.
  • ÜRO resulutsioon vastu võetud.
    10 poolt
    0 vastu
    5 -

    Üle pika aja üks parimaid sündmusi maailmas. Prantsusmaa ja Suurbritannia väärivad tänu. Saksamaa vastupidi. Hiinast ja Venemaalt oli äkki raske muud oodata.
  • Tegelikult on pigem Hiina ja Venemaa on võimaldanud sellist head otsust, Saksamaa aga peaks häbi tundma.
  • Ainult sõjaline mehitamine on keelatud. Õhurünnakud lubatud. Öhurünnakute alustamine peaks toimuma "peatselt". -HS
  • Au ka Norrale ja Taanile:

    Norway, Denmark prepared to contribute to Libya operation
    http://www.earthtimes.org/articles/news/372311,prepared-contribute-libya-operation.html
  • Kuidas hääletas Holland?

    Nende 3 eriüksuslast peaks endiselt Gadaffi jõudude käes (pant)vangis olema.
  • Ei, nad vabastati juba 2 päeva hiljem.
  • Kavalpea Gadaffi, kes eile õhtul lubas tulla öösel ja läbi otsida kõigi Benghazi kodud, pommitada Vahemere ümber jne, sai teada ÜRO resolutsioonist, ja kohe saatis oma asevälisminister pressikonverentsile kus ta ütles, et "kavatseme täita ÜRO resolutsiooni". Ehk siis 1) kõigepealt ähvardada võimalikult palju, kui ähvardamisega ei tööta siis 2) minna samm tagasi ja paista aus nagu lammas. Ja koos sellega valetamine, valetamine ja valetamine. Ühesõnaga oluline on Gadaffil vaid püsida võimule. Võim võimu eest, ja valetamine piiramatus ulatuses.

    Maailma suhtumine sellistele diktaatoritele peaks olema võimalikult karm, kuna muidu nende arv võib laieneda ja ühel päeval terve maailma ähvardada. Vaadakem kasvõi Põhja-Koreea näitena, kuidas on täiesti võimalik ühele idioodile represseerida suurt rahvast pikka aega.

    Liibüa sündmused on lulised selles osas, millises tulevikus peaksime elama.
  • Siis peaks Euroopa naftarikkaid diivaneid hakkama tootma. Teisti ei saa Liibüa küsimust lahendatud. ENI juba palus, et temale sanktsioonid ei laieneks.
  • Nato mehed on päris triggerhappyd muidugi, üldiselt ennast ikka lollitada ei lase, neil ka vaja relvasüsteeme ja tööd harjutada ning kui pakutakse sellist toredat võimalust siis loomulikult käed sügelevad.
  • Helsingin Sanomat hakkas jälgima Liibüa uudiseid.
    ***
    Läänemaa riikide koosolek algas Pariisis tund tagasi, varsti on oodata uudiseid võimaliku rünnaku kohta.
  • Jah, see oli vale info tõesti.
    Osalevad vähemalt järgmised riikid: Jordaania, Marokko, Qatar, Ûhinenud arabiemiraatid, Inglismaa, USA, Prantsusmaa, Saksamaa ja äkki mõned teised lääne-Euroopa riikid.
  • Prantsusmaa lennukeid on Liibüa õhuruumis. -HS.
  • French President Sarkozy to hold a news conference on int'l military intervention -Twitter
  • Allied world leaders announce start of military action against Libyan leader Gadhafi's forces - AP says.
  • AJE: French fighter jets will begin their strike operations by targetting pro-Gaddafi tanks around
  • Võiks õelda, et uus sõda on nüüd jälle alanud.
  • UK Prime Minister Cameron says time for action has come. It needs to be urgent. 'We cannot allow slaughter of civilians to continue'.

    Top officials from the United States, Europe and the Arab world have announced immediate military action in Libya.
  • (Reuters) - The first shot in a U.N.-mandated intervention in Libya was fired by a French aircraft and destroyed a military vehicle at around 1645 GMT (12:45 p.m. EDT), French defense ministry and army officials said on Saturday.
  • Minu arust käib seal sõda juba mõnda aega.
  • sõda algas juba mitu nädalat tagasi
  • NATO liitlaste pealetung algas. Sõja uus faas. Seni oli Gaddafi vastane ülestõus.
  • Ca 21:30 algas US, UK, Prantsusmaa, Kanada ja Itaalia operatsioon "Odyssey Dawn"
  • US and UK Fire Tomahawk Missiles; Over 110 Fired So Far
    The U.S. and UK have both fired tomahawk missiles at targets near Tripoli. Chief targets are Libyan air defenses, according to Reuters.

    French jets have destroyed four tanks south west of Benghazi
  • Wikipedias juba: The Royal Navy and the US Navy fired 112 Tomahawks against military targets in and around Tripoli, Lybia on the 19th of March 2011.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Tomahawk_%28missile%29
  • Härrased ma paluksin mõningast selgitust minu peas tekkinud mõtetele.
    1. Kust kohast tekib üleöö riiki, mida on valitsenud paarkümmend aastat diktaator, opositsioon?
    2. Kustkohast see opositsioon sellisel hulgal relvi sai?

    Mulle endale jääb küll mulje et tegu on lihtsalt mingi järjekordse sõjaväelise katsega riiki pöörata ,et ise pukki pääseda.Selleks kõlbavad ka meeleheitlikud appikarjed muu maailma poole.Kui Gadaffi on kasti löödud küll siis vaatame kuidas edasi valitseda.Lääne mõistes demokraatiat on sealt küll ükskõik millise võimu puhul naiiivne loota.
    Niipaljukest kui ma uudistest olen suutnud tuvastada ,siis on jäänud mulle küll sellest opositsioonist mulje ,kui karjast klounidest. Miitingutel osaleb mingi max paarsada inimest kusagil väljakul. Vehitakse lihtsalt automaatidega ja tulistatakse sihitult taevasse oma salvesid tühjaks.Mingi vähe võimsam kahur oli pargitud kusagil linna ääres, kõrbes ,keset maanteed.Keegi isegi ei mõelnud mingile varjumisele .Ümbrus oli lage maa .Pole just keeruline neid puruks lasta.Ning mingi kari kaltsakaid istus kontoritoolidel selle kahuri ümber .Ning et nad ikka kindlasti telekaamerate ja vastase lennuväe tähelepanu ärataksid ,siis oli üks autokumm ka põlema pandud.
    Ning üks tähelepanek veel.Pole küll väga täpselt jälginud ,aga surma on seal selle aja jooksul saanud max paarsada inimest???Pakun et liikluses hukub seal riigis rohkem inimesi.See pole mingi sõda.See on lihtsalt mingi segadus ja arusaamatus.Mulle jääb ainult esialgu selgusetuks kellele see kasulik on?
  • Tugev tampimine paistab toimuvat. AP: U.S. and British ships launched the first phase of the missile assault Saturday, raining 112 Tomahawk cruise missiles onto more than 20 radar systems, communications centers and surface-to-air missile sites. They were fired from five U.S. ships — the guided-missile destroyers USS Stout and USS Barry, and three submarines, USS Providence, USS Scranton and USS Florida. The U.S. has at least 11 naval vessels in the Mediterranean, including three submarines, two destroyers, two amphibious warfare ships and the USS Mount Whitney, a command-and-control vessel that is the flagship of the Navy's 6th Fleet. Also in the area are Navy P-3 and EP-3 surveillance aircraft, officials said.
  • Härrased ma paluksin mõningast selgitust minu peas tekkinud mõtetele.
    1. Kust kohast tekib üleöö riiki, mida on valitsenud paarkümmend aastat diktaator, opositsioon?
    2. Kustkohast see opositsioon sellisel hulgal relvi sai?


    1. Opostisioon on kindlasti olemas olnud, iseasi, kas avalik. Opostisioon tugevnes üleöö kui erinevalt Egiptusest-Tuneesiast hakati Liibüas protestijaid lahingmoonaga "korrale kutsuma". Pooled saadikud välisriikides panid oma kohustused väga ruttu maha.

    Teiseks on Liibüa oluliste regionaalsete erisustega riik. Tripoli-Benghazi vastasseis on päris tugev. Riigi kaks peamist asutsukeskust, mis asuvad üksteisest mitmesaja kilomeetri kaugusel ja on pms eraldatud kõrbega.

    2. Mäletatavasti Liibüa rahutuste alguses kajastati uudistes üsna palju seda, et mitmed väeosad asusid meeleavaldajate poolele. Benghazis jäid relvalaod ülestõusnute kätte, sest seal praktiliselt ainult ülestõusnud olidki.
  • Ühtegi revolutsiooni ei saa teha ilma sõjaväe poolehoiuta.
  • 12:50pm "The allied planes bombed twice so far. At 12:45 this morning and then again less than two hours ago," a resident named Saadoun told Reuters by telephone from Misurata.

    They (pro-Gaddafi forces) haven't fired a single artillery round since the air strike.

    blogs.aljazeera.net
  • Al Jazeera reporter USS Kearsarge pardal väitis ka et Albaydja oli olnud rünnatud õhuvägede poolt.
  • Zintan:is aga ikka veel Gadaffi kes ründab:


    1:46pm Gaddafi's troops have resumed their shelling of the rebel-held town of Zintan, about 90km south-west of the capital, a resident named Abdulrahman told Reuters by phone.

    Gaddafi's brigades started bombardment from the northern area half an hour ago. The bombardment is taking place now. The town is completely surrounded. The situation is very bad.

    They are getting reinforcements. Troops backed with tanks and vehicles are coming. We appeal to the allied forces to come and protect civilians.

  • 51pm: Right on cue, the Guardian's Chris McGreal has just emailed on the situation in Misrata.

    Nearly 12 hours of allied air strikes have virtually wiped out Muammar Gaddafi's forces that were attacking the rebel-held town of Misrata and ended five days of bloody assault that cost nearly 100 lives. Mohammed Ali, an IT engineer at the town's main hospital, said that waves of air strikes which began shortly after midnight destroyed tanks and artillery that Gaddafi's army had been using to shell the heart of Misrata.

    "The air strikes went on until 11.30 this morning. After that there was no shelling. We are very relieved. We are very grateful. We want to thank he world. The Gaddafi forces are scattered around. All that is left is the snipers and our fighters can take care of them," he
    said.

    Ali said that among the targets of the air strikes was a former hospital used by Gaddafi's army as a station for its tanks during its assault on Misrata. He said that the hospital was almost destroyed along with all the tanks during the coalition bombing attack. Ali said that the past five days of fighting left 94 people dead and more than 1,300 injured. About 60 civilians were among the dead, including whole families killed in their cars or homes.

    3.48pm: Air strikes have forced Libyan government tanks to roll back from Misrata, a doctor tells AP.

    A doctor in Misrata said the tanks fled after the air strikes began around midnight. He said the air strikes struck the aviation academy and a vacant lot outside the central hospital, which was under maintenance.

    "There were very loud explosions. It was hard to see the planes," the doctor said, speaking on condition of anonymity for fear of reprisals if Gaddafi's forces take the city. "Today, for the first time in a week, the bakeries opened their doors."

    He said the situation was still dangerous, with pro-Gaddafi snipers shooting at people from rooftops. "Some of the tanks were hit and others fled," he said. "We fear the tanks that fled will return if the air strikes stop."

    http://www.guardian.co.uk/world/blog/2011/mar/23/libya-crisis-live-updates
  • Täna siis rahutused Jeemenis, Süürias ja Jordaanias - Liibüast räägimata.
    Jeemenis sajad tuhanded avaldasid meelt, Süürias politsei avas tule meeleavaldajate vastu ning mõned said surma, Jordaanias peaminister hoiatas kaaosest.
    Jeemeni president ütles, et lahkub kui on leida rahulik võimu üleandmisprotsess - varem on ta hoidnud kinni võimulolekust kuni 2013 aastani.
  • 10:30pm
    Libyan rebels enter Gaddafi-held city of Ajdabiya from the east.


    blogs.aljazeera.net
  • stefan,
    kas Sa ei imesta, et meie kaks oleme ühed aktiivsemad kommenteerijad. Tekib mulje, et eestlasi toimuv eriti ei koti - "so what" - nagu Soome ex-peaminister Paavo Lipponen ütles siis kui sai WikiLeaks´i kaudu avalikuks, et ta USA saatkonnale informatsiooni lekitas.
  • Nojah üldiselt tundub, et kommenteerimise aktiivsus on langenud viimasel ajal. Aga eks börs on ka paigal seisnud. Need ajad kus kinnisvarahinnad mõned aastad ülikiiresti tõusid, ja seejärel veel kiiremini kukkusid olid muidugi põnevad, ja meelitasid kommenteerimisele, praegu kõik vaid seisab ja on igav :-)

    Aga jah, siis võiks arvata, et huvi kasvaks maailmateemade vastu.
  • Liibüas elab sama palju inimesi nagu Norras.
    Liibüa tootab (tavaliselt) sama palju nafta iga päev nagu Norra.
    Liibüa naftavarud on Norra omast tunduvalt suuremad kui Norra omad. Kui Norra on nafta ekspordiriik veel 10-15 aastat - siis Liibüa 100 aastat.
  • ...ja miks ei saaks Liibüa muutuda turismiriigiks nii nagu naabrid Tuneesia ja Egyptus.

    Ühesõnaga riigi potentsiaal on suur, ja seetõttu tänapäevased sündmused väga olulised. "The Free World" on sõjas diktatuuri vastu, ja selle sõda tulemus mõjutab meid kõiki.
  • Ei saa öelda et ei koti... lihtsalt milleks öelda välja asju,mille puhul on teada, et sattud kohe väga tugevasse konfrontatsiooni teiste foorumlastega.

    Süda ütleb üht: "Jah, see on hea kui inimesed saavad vabaks ja hävitavad neid valitsenud diktatuuri"
    Mõistus aga ütleb midagi muud...


    Vabandan, et nii ütlen aga... kas hundid metsas vajavad demokraatiat? Me võime ju sinna seda viia ja ma südamest põlgan seda kuidas täna seal "metsas" elatakse... samas elu on näidanud, et nemad mõistavad kõike teisiti (islami usku olevad inimesed), ja mingi hetk avastad, et sinu enda antud tööriista kasutatakse sinu enda tapmiseks. Mina valge inimesena istun praegu vaikselt kodus, tegelen oma asjadega ning loodan, et äkki joppab paari asjaga: 1) Põgenike hordid ei keera niigi alla käivat Vana Euroopat täielikult peesse 2) Et Venemaal ei tuleks kodusõda, sest kui sealt peaks põgenike hordid üle piiri vajuma, siis ei tohi me neid kuidagi füüsiliselt resoluutselt takistada (ja ega me suudakski).

    Seda 2. puntki pean ma äärmiselt tõenäoliseks alates Putini take-overist 2000.a.. See on pomm, mille süütenöör ammu põleb, ei tea ainult kui pikk see nöör on?

    * Pean võimalikuks isegi metsistunud hõimule demokraatia viimist, kuid islam + demokraati = väga ohtlik segu, mille tegelikku olemust valge mees mõistab alles siis kui seisab surmaga silmitsi. Maailmarahu üheks eelduseks on see kui suudame visata prügikasti kõik täna teada tuntud religioonid, need takistavad inimese vaimset arenemist ja pärsivad selgelt mõtlemise võimet.

    Võib üritada NEILE kaasa tunda/elada... kuid tegelikult ei ole nad meie ja kui vabaks saavad ning mööda ilma liikuma hakkavad... peame meie olema ja käituma nagu N E M A D, kui me seda ei tee oleme uskmatud koerad, kes nende silmis pole mitte midagi väärt.

    Kujutage endale ette kui kolm erinevat inimest ütlevad demokraatia:

    1) Ilves
    2) Putin
    3) Jintao

    Sõna on üks aga sisu, mida selle taga nähakse on nende kõigi kolme isiku jaoks ikka täiesti erinev. Valge inimene ei kujuta ettegi, mida tegelikult näeb üks kaltsupea antud sõna taga.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon