Kes võidab valimised 2015? - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Kes võidab valimised 2015?

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • BNS/PM: Sotsid tõusid taas Keskerakonnast popimaks

    Kui neljast parlamendierakonnast kolme toetus jäi samaks või tõusis, siis ainsana kaotas toetajaid Keskerakond, selgub BNSi tellitud TNS Emori uuringust.

    Oktoobris oli toetus Reformierakonnale 32 protsenti, Isamaa ja Res Publica Liidule (IRL) 16 protsenti, Sotsiaaldemokraatlikule Erakonnale (SDE) 23 protsenti ja Keskerakonnale 20 protsenti. Reformierakonna ja SDE toetus on võrreldes septembriga tõusnud ühe protsendipunkti võrra, IRLi toetus kuuga muutunud ei ole.

    Keskerakonna toetus on langenud nelja protsendipunkti võrra 24 protsendilt 20 protsendile.

    Erakonna Eestimaa Rohelised ja Rahvaliidu toetus ei muutunud ja oli sarnaselt septembrikuuga ka oktoobris vastavalt neli protsenti ja kaks protsenti.


    -----------------



    See on hinnang, kuidas parteid skaaladel idee ja idee jõustamise hoog paiknevad, minu silmis. Vektorid näitavad edasist suunda.

    * Rahvaliit ja rohelised kui selge ideaalita ähmased parteid kadusid poliitikast, nende hoog on 0.
    * Äärmusparteid praegu on küll selge ideega, kuid kuna ideed on liiga jõulised või ebakonventsionaalsed, siis nad liiguvad pigem tagasi kui edasi.

    KE - on kaotanud igasuguse idee ja ei suuda ka edasi liikuda. Need kaks omadust ei pea olema mõlemad nii negatiivsed. Kui Savisaare asemel hakkaks KE-d juhtima Ratas või keegi teine, siis parteil puuduks minu silmis ikkagi igasugune idee aga nad liiguks kast kõrgemale. Kui KE peaks lagunema ja moodustuma eestlaste või venelaste grupeering mis tugevat jõudu ei saa omama, siis muutuvad nad küll selge ideega kuid ilma jõuta äärmusparteiks.
    IRL - teadlikult soove mitte lahendav ja populistlik poliitika (maamaksuvabastus ja tasuta ülikooliharidus on minumeelest mõlemad lubadused mis ei realiseeru sisuliselt. Sõnades võibolla küll) lükkab IRL-i ideaali skaalal järjest vasakule. Kuna puudub ka selge idee, siis partei ei liigu ka edasi. Mida rohkem on ideetust ja populismi, seda rohkem läheneb IRL KE-le.
    REF - rohkem ideed kui IRL-il, kuid minumeelest on idee hoog raugemas ja REF on samuti pigem idee skaalal vasakule liikumas. REF aga on ühtsem ja nende positsioon on parem, seega madalamale nad ei kuku.
    SDE - kõige rohkem originaalset ideed ja mandaadi põhjal tegutsemist eelistav partei. Teatud põhjustel seetõttu ka üha rohkem hoogu koguv partei.

    Nagu näha, siis parteid liiguvad lähitulevikus pigem idee skaalal. Kõik parteid peale SDE vähendavad idee osakaalu. REF on pikemalt olnud pragmaatiline mitte ideeline. IRL on selgelt populistlik mitte ideeline (seetõttu ka REFist vasakaul). KE on ammu igasuguse ideelise aluse tegutsemiseks kaotanud. Kui esialgu parteidel hoo muutust pole, siis minumeelest ideelise muudatuse järel muutub ka poliitika jõustamise soov või hoog. SDE on minumeelest just ideaali ülistamise tõttu üha rohkem kiirust kogumas ja IRL ning REF just idee nõrgenemise tõttu tulevikus ka hoogu kaotamas. Näitena mis täieliku ideepuuduse korral tekkida võib on KE: poliitikaelust väljas ka tugeva mandaadi saamise korral.

    Järgmisteks valimisteks on SDE saanud IRLi ees olulise edumaa ja nad on RE-ga selged koalitsiooni moodustajad kui IRL ideelist põhimõttekindlust ei kasvata.
  • Pigem võiks oodata IRL-i puhul lagunemist enne järgmisi valimisi. Ehk siis nn kampsunid hüppavad välja ja loovad oma partei, mis teoreetiliselt võiks valimistel isegi täitsa edukas olla. Igatahes 5% piir ei tohiks probleem olla. Mis saab projektipositest ei tea, sest ise ennustaks neile ilma kampsuniteta suht viletsat valimistuleust. Probleemiks lagunemisel võib kujuneda fianatseerimine, sest läbi MKM ministriportfelli on IRL projektipoiste punt endale taganud suht korraliku finatseerimise. Kas kampsunid suudavad leida piisavalt aatelisi ettevõtjaid on iseküsimus.
  • Muidugi panevad sotsid järgmised valimised kinni ja ilmselt ka piisava ülekaaluga, et koalitsiooniläbirääkimistel oma agenda (sh. astmeliselt progresseeruv üksikisiku tulumaks) läbi suruda. "Riskigruppi" kuulujatel oleks ilmselt mõistlik enne valimisi võimalikult palju üksikisiku tulu "koju tuua", et järgnev periood vanast rasvast üle elada ja mitte mõttetult suurt üksikisiku tulukat maksta.
  • Pealik, sa vihjad, et Urve Palost saab majandusminister?
  • Sotsiaaldemokraadid alustavad läbirääkimisi Vene Erakonnaga Eestis

    Sotsiaaldemokraatlik Erakond ja Vene Erakond Eestis otsustasid esmaspäeval, 28. novembril toimunud kohtumisel alustada läbirääkimisi kahe erakonna võimalikest koostöövormidest.

    Läbirääkimisteks moodustasid mõlemad erakonnad kolmeliikmelise delegatsiooni. Sotsiaaldemokraatide delegatsioonis on esimees Sven Mikser, peasekretär Indrek Saar ja juhatuse liige Vadim Belobrovtsev. Vene Erakonda esindavad läbirääkimistel esimees Stanislav Tšerepanov, aseesimees Gennadi Afanasjev ja juhatuse liige Oksana Bugajtšuk-Kekelidze.

    Läbirääkimiste esimene voor toimub reedel, 2. detsembril kl 12.00 sotsiaaldemokraatide fraktsiooni ruumides Riigikogus. Sotsiaaldemokraatliku Erakonna peasekretäri Indrek Saare sõnul hakatakse arutama erakondade programmilisi punkte. „Esmaspäeval rääkisime võimalikust koostööst ja jõudsime järelduseni, et meie erakondadel on piisavalt palju kokkupuutepunkte. Samas on olemas rida teemasid, mis vajavad detailsemat arutlemist,“ ütles Saar.

    Samal ajal rõhutas ta, et võimalikust erakondades ühinemisest veel juttu ei tule. „Esmalt arutame erinevaid koostöövõimalusi. Kumbki pool ei ole liitumisvarianti välistanud, kuid praegu oleks väga ennatlik sellest rääkida,“ lausus Saar.

    Ligi 1300 liikmega Vene Erakond Eestis tegi Sotsiaaldemokraatlikule Erakonnale ettepaneku koostööks pärast sotsiaaldemokraatide kodanikunädala algul tehtud pöördumist, milles erakonna juhatus kutsus sotsidega ühinema kõiki demokraatlikke väärtusi hindavaid teistest rahvustest Eesti kodanikke ja nende ühendusi.


    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

    Viimane küsitlus näitaski huvitava trendina seda et SDE valijate hulk venelaste seas on tõusnud. Kui SDE teeks kuni järgmiste valimisteni tugevat tööd venelastega, siis minumeelest võib olla üsna reaalne see et kaheks tugevaimaks parteiks tõusevad RE ja SDE. KE ja IRL on minu silmis mõlemad kuidagi ilma lihata parteid. IRList on alles jäänud suures koguses poliittehnoloogiat, ideid mitte niipalju. KE-l samuti on peamine tugisammas miski muu kui ideoloogia - nende esimees. Kahjuks ilma selge ideeta ei püsi erakond tipus. RE-l ja SDE-l on omas segmendis tegutsemiseks selge idee olemas. Ja nad võidavad sellest. Kui KE tagant hakkavad ka vene valijad ära minema sest nad näevad et Savisaar ei ole enam ei Eestis ega ka Moskvas usaldusväärne, siis saab see päris huvitav situatsioon olema.
  • Esimene asi, mis Gennadi Afanasjevi järgi otsides ette sattus. Pilt viib allikani.
  • KOV 2013 ja RK 2015 valimisteks on pea kõik erakonnad lõhenenud ja uus murdja võib tulla ka nurgast :.-).Praegune ja järgmiste aastate majanduslik ja poliitiline olukord annab alust uute jõudude tekkeks, et kaardipakk segi paisata.
  • Ma ei usu seda. Eestis on ammu ära tabatud et "poliitilist vastutust võtavad" ja mingi probleemi tõttu tagasi astuvad ainult naiivsed. Erakondade lõhestamise, eraldumise, võimust loobumise jne praktika lihtsalt ei ole mõistlik. Parem on konsolideerida, säiluda ja koonduda. IRListki eralduv tiib ei saa minumeelest väga tugevat elektoraati kui nad lihtsalt end puhtama eraldisena reklaamivad. Võibolla ainult juhul kui nad haldusreformi teema tugevalt esile tõstavad ja selle nö oma teemaks teevad, siis on lootust. Eestis ei saa tekkida uut parteid et pakkuda "midagi uut", "vaheldust" jne. Uuel või tegelikult ka juba tegutseval parteil mis soovib jätkusuutlikuks jääda peab muuhulgas omama ka mingit olemise ideed.
  • Ma ei ole sellega päris nõus. Parteide teke ja kadumine käib esindusdemokraatia juurde, see on osa normaalsest poliitilisest evolutsioonist. Ka juba pikemaealistes demokraatiates võivad tekkida uued poliitilised jõud, kel, üllatus-üllatus, on rahva hulgas piisav kandepind. Näiteks Perussuomalaiset.
    Nelja tugeva parlamendiparteiga ei kata päris kindlasti ära kogu poliitilist maastikku. Siin ja seal jääb nišše, kus ükski tugev poliitiline jõud veel ei pesitse või kus pesitsevad väga nõrgad jõud. Antagu ainult karismaatiline ja populaarne juht, kes suudab rahvast koondada ja midagi pole võimatu. No näiteks Soini, või kodumaalt Strandberg.
    Meilgi on tekkinud n-ö tühjalt kohalt liikumised, kes on oma nišis tugevaks sirgunud ja sealt n-ö välja murdnud - näiteks korra-armastajate partei RP ja Rohelised. Ja senine kogemus on näidanud, et uued liikumised tulevad ja vanad, oma aja ära elanud, lähevad, iga 1-2 valimistsükli takka.
    Praegu on täitmata või ainult poolikult täidetud hulk nišše: äärmusvasakpoolne nišš, eesti eestlastele nišš, ruraal-agraarnišš jms. Nii et välistada ei tasu siin midagi.
  • Raadiouudised: "Sotstiaaldemokraatlik erakond ja vene erkaond alustavad ühinemisläbirääkimisi"
    +
    9 dets 2011 SDE välistab koostöö Klenski ja teiste äärmuslastega
    11 detsember 2011 Ossinovski: mõistmatuid Keskerakonna valijaid me endale ei ihka


    Ossinovski artikkel minumeelest on väga hea. Minumeelest on see täiesti imelik et Eestis ei ole ka mõistlik Venelane legitiimne ja oodatud osaleja ühiskonnas. Eestlased on ülimalt pahatahtlikult venelaste vastu meelestatud. Venelased on ju need keda kõiki võib valimatult okupantideks sõimata ja muudmoodi nende elu õnnetuks teha. Mul on lausa piinlik eestlaseks olemise pärast. Kas normaalne, neutraalne ja Eestis suurema osa elanud (sündinud) ja keskmiselt eestimeelne inimene on kuidagi erinev Eesti inimesest? Inimesed on kõik laias plaanis samasugused. Mehed armastavad oma naisi, naised oma lapsi, lapsed mängivad teiste lastega. Täiesti normaalne elu. Aga nüüd pidevalt tuletavad eestlased meelde, et venekeelsed inimesed on "okupandid". See teebki venekeelsetele inimestele elu Eestis ebameeldivaks. Nad ei tunne ennast kusagil Eestis mugavalt. Ja selline käitumine on ebanormaalne. Ma tahaks küll rohkem teada mida normaalsed ja neutraalsed venekeelsed inmesed Eestis teevad.

    Enne kui venelastel soovitada Narva jõe taha kolida võiks mõelda kui palju neid Eestis töötab ja üritada oma peas modelleerida probleeme ja takistusi mis Eestil ees seisaks kui kõik venekeelsed inimesed hommepäev Eestist lahkuks. Kohale jõuab oluline tõde: kuna Eestis on liiga vähe inimesi, siis inimeste olemasolu on Eesti riigile oluine olenemata rahvusest.

    Ma loodan et ka muud parteid leiavad oma poliitika mõistlike venelastega lävimiseks. See on ebanormaalne kuidas ühte gruppi ühiskonnas pidevalt traumeeritakse. Kõik venelased ei ole Eestile ebalojaalsed, on olemas ka normaalseid inimesi kelle emakeel juhtumisi on vene keel.
  • Ma olen ikka säilitanud oma vaate, et SDE on järgmiste valimiste suurim võitja. Sellele aitab kaasa tegutsemine oma ideaalide põhjal ja mõistlik venelastepoliitika.
    RE - samamoodi võitjate poolele kuna ideeline taust on tugev. Samas partei on liiga pikalt võimul olnud. Hädasti oleks paindlikkust ja värskus vaja. Ära hakkab juba tüütama.

    IRL ja KE on kaotajad. IRL paistab mulle praegu täiesti anorgaanilise kehana. See on mingi tehislik moodustis. Ma ei taju IRLi olemises mingit ideed või ideaali. Vahetult enne valimis poliititehnoloogia abil organiseeritud "programm" ei ole pikas perspektiivis piisav et organisatsioon püsiks. KE-st pole midagi rääkida. Idee kadus selle partei tagant ammu. KE on minumeelest marginaliseerunud ja üha marginaliseeruv partei. Isegi Moskva ei võta Savisaart enam tõsiselt.

    Üllatajad/IRList pooldujad - ilma ideeta ei ole midagi mõtet tegema hakata. Mitte kedagi ei huvita uus punt. Kedagi ei huvita ülikondades kehad per se. Valimiste eel on vaja anda selge vastus miks meil on eluõigus. Ja korraliku programmi kokkupanek on üsna keeruline. Ega palju maailmavaateid Eestisse ära ei mahu. Seega üllatajate esilekerkimine saab raske olema.
  • Olen ka end mitmel korral tabanud mõtlemast, et eestlased võiks venelastesse positiivsemalt suhtuda, kuid kui jälle juhtun ajaloo otsa, mis tuletab meelde küüditamisi ja muud samast ajast pärinevat, siis kaldun tol ajal kannatanud inimesi ja nende mälestustest tulenevale nende lähedasi mõistma. Või õigem on öelda, et ma ei suuda selle eest hukka mõista.
  • Sekundeerin momentumile. Meil oleks aeg ajaloost üle saada ja vaadata ettepoole. Eesti riik on piisavalt tugev, et see meie/teie teema päevakorrast maha võtta - täna tuleb tegeleda tegelike okupeerijate lastelastelastega. Lasteaeda hakkab varsti minema juba teine põlvkond Eesti Vabariigis sündinud venelasi.
  • "Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ja Vene Erakonna esindajad otsustasid pärast täna toimunud kohtumist alustada kahe erakonna ühinemiskõnelusi. "


    Nõustun momentumi arvamusega, et Sotsid on jõuliseim tulija 2015 valimistel, ning vene rahvusest inimesed (eriti kodanikud) saavad põhjendamatult palju negatiivset suhtumist eestlastelt. Ka eestlastel oleks aeg suureks kasvada ja lapsepõlvekompleksidest üle saada. Oleks aeg aru saada, et sellest võidaksid lisaks venelastele ka eestlased.
  • sakuska
    Sekundeerin momentumile. Meil oleks aeg ajaloost üle saada ja vaadata ettepoole. Eesti riik on piisavalt tugev, et see meie/teie teema päevakorrast maha võtta - täna tuleb tegeleda tegelike okupeerijate lastelastelastega. Lasteaeda hakkab varsti minema juba teine põlvkond Eesti Vabariigis sündinud venelasi.


    Illusioonide mahavõtmiseks on aeg-ajalt kasulik lugeda ka vene Delfi kommentaariume. Ja seal just see teine põlvkond kommenteeribki.
  • to mx77
    Kas sa arvad, et Vene Delfi esindab eestivenelaste enamuse mõtteid? Aga kas Eesti Delfi esindab eestlaste enamuse omi?
  • ei tea kas enamuse, aga mingi osa kindlasti ja aprillisündmused näitasid, et see osa on piisavalt suur. kusjuures nii üllatav kui see ka ei ole siis eesti delfi esindab suht suure osa eestlaste arvamust. sõida veid mööda eestit ringi ja räägi maakohtades inimestega, enam vähem samad mõtted tulevad välja.
  • Venelaste häälte püüdmise kampaania ja venelastepoliitika pole päris samad asjad.
    Ka natuke teistsuguseid arvamusi:
    Kuhu maani läheb Mikser vene häälte püüdmise nimel?
  • mx77

    Minu jaoks on hea indikaator kommentaarid Eesti vutikoondise mängude juures: 90% kommentaatorite jaoks on Kostja oma poiss nii Eesti kui Vene delfis. 10% jaoks on ta ühtede jaoks tibla ja teiste jaoks reetur. Selline maailmavaateline jaotus kõlab üsna loogiliselt.
  • VEE erakonna kodulehekülje avalehel on märgitud: (http://www.rusparty.ee/et/avaleht/vene-erakond/)

    Vene saadikute esmajärgulised ülesanded:
    *Vene keelele ametliku staatuse omistamine nii Eestis kui ka Euroopa Liidus;

    Huvitav, mida peaks üks potensiaalne SDE valija sellest arvama peaks?
  • Potentsiaalne SDE valija peaks vaatama kõigepealt peeglisse ja küsima endalt, kes ta on? Kas ta on eestlane? Kas ta on patrioot? Kas ta on aus inimene? Kes olid ta vanaisa ja vanaema? Kas ta ajalugu mäletab? ;)
  • Aga selline inimene ei oleks ju potentsiaalne SDE valija! See on pea sama võimatu kui et inimene on korraga tark aus ja kommunist.
  • Cynic: See on pea sama võimatu kui et inimene on korraga tark aus ja kommunist.
    See on julge avaldus. Sisuliselt paneb see kahtluse alla paljude tänaste riigi- ja omavalitsusjuhtide tarkuse ja aususe? Vähemalt lähiminevikus.
    Kui on võimalik evolutsioon ,,äraostmatust isamaalasest,, pragmaatikuks, siis miks mitte ka (eks)kommunistist targaks ja ausaks poliitikuk ehk pragmaatikuk?.
    Ükski ,,-ism,, ma loodan, ei määra inimes(t)e ausust või tarkust.Kas MM-i IQ ja enesehinnagu suhtarv muutuks, kui ta ei olek enam sots?
    Karum6mm, ma saan aru, et rahvuslane Raudne oli paberil suht jäme patrioot. Kas ka eestlane?Kas ta on aus inimene? Kes olid ta vanaisa ja vanaema? Kas ta ajalugu mäletab? ;)
  • Taator, su postitus tõendab, et Cynicu vanas naljas on sügav tõde sees. Tema viidatud anekdoot on minust kindlasti vanem, ja mul on hästi säilinud NLKP liikmepilet ilusti kapis alles. Millest sa end puudutatuna tundsid?

    Sa võid ise mõelda, mis omadus kolmest minul puudu on - nagu ma viitasin, olen ma siiani kommunist, ja ei kuulu ühtegi teise erakonda. Olles korra sita sisse astunud, tead edaspidi sellest hoiduda.

    Lisaks võin ma sulle öelda, et ma tõesti kahtlen sügavalt paljude endiste parteikaaslaste ja praeguste riigi- ja omavalitsusjuhtide tarkuses ja aususes.
  • Stul, ma ei tea seda vana nalja aususest, tarkusest ja kommunistist. Igatahes intrigeeriv trio.
  • Kuna olen kõikide Eesti parteide potentsiaalne valija, s.h. SDE, siis vaatasin ka peeglisse ja küsisin endalt need ennast defineerivad küsimused ja mis selgus? Eestlane olen passi järgi, patrioot südames, aususega on nii ja naa, harju keskmine, tarkusega on lood kehvapoolsed, vanavanematest olid ühed eestlased, teised mitte, ajaloost mäletan viimasel ajal kehvaks kiskunud mälu kiuste põhiliselt seda, mida targad raamatud kirjutavad.
    Kas lugupeetud arvamusliidrid äkki annaks head nõu ja ütleks eelpooltoodud vastuste valguses selge sõnaga, millise partei valijaks ma kõlban. Ei taha ju plassi ka teha, et valin äkki vale parteid, kelle valijaks ma ei kõlbagi. Kus selle häbi ots siis.
  • Taator3a, vana nali oli selline, et Sul on kolm parameetrit -- tark, aus ning parteilane. Kahe kombinatsioon välistab kolmanda, s.t. kui tark ja parteilane, siis ei ole aus, kui aus ja parteilane, siis ei ole tark jne.
  • Eestis on tegemist isikuvalimistega. Mitte et sa saad selle, kelle valid, vaid et vaatad üle millise partei nimekirja top30 sulle teistest rohkem sobivad ja siis valid neid.

    Ise käin valimas pigem veendumusest, et demokraatia on siiski parem kui muud valitsemisvormid. Ja kuigi mul on enamasti häbi kui meie poliitikud suu lahti teevad, siis vähemalt võin ma endale öelda et ma olen oma parima teinud.
  • tänud, ziff. kehtib enam-vähem ka tänapäeval. minu vastus cynicule selle loo valguses muidugi täiega puusse.
    ja stul, vähemalt minu silmis kaalub sinu põhimõttekindlus ülesse vagunitäie tarmomännilaadseid üle- ja ümberkargajaid.
    ei usuks, et on inimesi, kes valivad selliseid, aga näe - ülemnõukogus nii allik,marrandi kui tuiksoo,suht värsked sotsdemmid kõik.
  • momentum
    Ma olen ikka säilitanud oma vaate, et SDE on järgmiste valimiste suurim võitja. Sellele aitab kaasa tegutsemine oma ideaalide põhjal ja mõistlik venelastepoliitika.
    RE - samamoodi võitjate poolele kuna ideeline taust on tugev. Samas partei on liiga pikalt võimul olnud. Hädasti oleks paindlikkust ja värskus vaja. Ära hakkab juba tüütama.


    Selle värskuse ja tüütamise osaga RE suhtes on ilmselt paljud valijad nõus, aga partei poole pealt vaadates - kui kõik on hästi ja püsitakse võimul, pole ju vaja hakata hobuseid vahetama.

    Asi, mis veel Eesti poliitikat iseloomustab, on see, et valija kipub eelistama tuttavat status quo-d võõrastele lubadustele. RE on väga kaua võimul olnud ja tegelikult opositsioonil on viimastes tsüklites olnud võimalus ainult kampaaniates lubadustega vehkida. Pärast Res Publicat aga suhtub valija igasse "uue poliitika" lubajasse väga skeptiliselt. Kui eetika kõrvale jätta, siis teiseks kriteeriumiks saab majandus/maksusüsteem ja kui isegi kriisi ajal ei kaldunud valija proportsionaalselt süsteemilt astmelise tulumaksu poole, siis kahtlane, kas stabiilsemas olukorras selline nihe toimub.

  • SDE toetus mitte-eestlaste seas on langenud
    Uuringu kohaselt oli detsembris kõigi küsitletud kodanike toetus Reformierakonnale 33 protsenti (novembris 31 protsenti), Keskerakonnale ja Sotsiaaldemokraatlikule Erakonnale (SDE) võrdselt 22 protsenti (novembris vastavalt 23 ja 24 protsenti) ning IRLile 16 protsenti. Toetus IRLile on püsinud muutumatult viimased neli kuud.
  • Aaviksoo lubab IRL-i kaasata venekeelse elanikkonna esindajad

    "Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) kuuluva haridusministri Jaak Aaviksoo kinnitusel kavatseb erakond juba lähiajal kaasata oma ridadesse venekeelse elanikkonna esindajad.
    Aaviksoo tõdes venekeelsele "Aktuaalsele kaamerale" antud intervjuus, et mitte ükski partei ei saa viljeleda tasakaalukat poliitikat, kui sinna ei ole kaasatud venekeelse elanikkonna esindajaid."

    ----------------

    Iseenesest positiivne. Arusaamatu kuidas normaalset venelast Eestis diskrimineeritakse. Kuidas suvalisele vene keeles rääkivale inimesele võib vabalt öelda "okupant" või "tibla" vmt. IRLil ongi vaja oma ideelise positsiooni tugevdamiseks juurde segmenti mida muud Eesti erakonnad ei ole seni ega kavatsegi tulevikus hõivata. Muidu ta on liiga poliittehnoloogiline ja elutud moodustis.

    Ma lausa tahan näha kas isamaaline tiib hakkab venelastele lähenemise suurest vihast vahtu välja ajama ja tuimalt kõiki venelasi jätkuvalt tibladeks kutsuma või oskavad nad ka aru saada, et vene keelt rääkiv inimene on tegelikult täpselt samasugune inimene nagu eesti keelt rääkiv inimene kes soovib eelkõige head oma perele ja lähedastele ja keda tegelikult üldse poliitika või kaugemal toimuv ei huvita.
  • Tipphetk või mitte tipphetk, aga rahvuse baasil erakondade kadumine on minu meelest alati tervitatav. Vene erakond on nagu autojuhtide erakond, s.t. koondab inimesi, kellel on sama rahvus/amet/hobi, aga mitte ilmtingimata sarnased poliitilised vaated. Erakond peaks ikkagi koondama sarnaste poliitiliste vaadetega inimesi, sõltumata nende rahvusest või elukutsest. Lisaks loodan väga, et rohkem venelasi sotside hulgas tõmbab Keski tagant vene valijaid ära.
  • Soomes on rootslaste partei olemas ja keegi ei pea imelikuks. Kui sotsid tahavad uusi valijaid saada, peavad midagi neile lubama ja seda ka ellu viima, kui koalitsiooni peaks võetama. Kesk võib lubada maad ja ilmad kokku, aga kampa teda ei võeta ja hääled on kanaliseeritud ohutult. Veidi tulega mäng sotsidel, ei pruugi anda positiivset tulemust - jamaks läheb, kui välistama peaks hakkama kahte erakonda, kes lubavad mõningaid imelikke asju. Kellele seni on olnud oluline vene asi, sellele peab lubama vene asja, kellele vasakpoolsus, sel pole olnud ka seni takistusi sotside poolt hääletamisel. Venelased võiksid siiski iseennast esindada ja nii ka Riigikokku saada, mitte segi lüüa üldist pilti (Keskerakonna poolt hääletamine). Algul nad Riigikogus olid ja häda ei olnud midagi.
  • Ega kui päris aus olla siis ei saa sellest sotside liitumisest väga aru. Vene valijaskonna häälte saamiseks oleks piisanud ka oma sõnumi venekeelsele valijaskonnale suunamisest, ega seda pimedat KE valijaskonda niikuinii on vist suht võimatu püüda. Vene partei häältesaak oli eelmistel valimistel küll nii nigel, et suht arusaamtu on, mida siis liideti? Oleks piisanud ehk mõne säravama isiku ülemeelitamisest, aga minu meelest on SD-l ka juba varasemast paar päris huvitavat vene päritolu liiget. Pigem võib neile ohuks olla, et sellest liitumisest kaotavad rohkem eeslaste hääli, kui venelaste omasid juurde saavad.
  • ERM jääb Euroopa rahata

    Kahtluse alla on jätkuvalt seatud, kas nii suurt muuseumihoonet on majanduslikult mõttekas ehitada hõredalt asustatud kohta, kuhu turistidel pole lihtsat juurdepääsu.

    «Nad ei ütle ei, vaid annavad valida, kas taotleja saab majanduslikest põhjendustest aru ja võtab taotluse tagasi või hakatakse menetlema negatiivset otsust.»

    Ansip rääkis, et ERMi uus maja on kavas valmis ehitada kultuurkapitali kaudu rahastades ja ehitust korraldab Riigi Kinnisvara AS. Ka varasemast ajakavast kinnipidamiseks pole takistusi.

    «Ikka Tartusse ja ikka selle projekti järgi,» kinnitas Ansip. «Kahju, et Euroopa Liidus pole muuseumimeedet ega kultuurimeedet, on turismimeede, mille alla ERM ei mahu.»

    «Jään enda juurde. Loomulikult ehitatakse Eesti Rahva Muuseumi uus hoone valmis. Selle ehitamisega tegeleb Riigi Kinnisvara AS, kes praegu valmistab ette dokumentatsiooni riigihanke väljakuulutamiseks,» ütles Lang kolmapäeval riigikogu liikmele Priit Toobalile vastates.


    ---------------------

    Kui ERMi ehitus selle projekti järgi algab, siis valin järgmistel valimistel sotsid. Ma ei saa aru miks ma pean rahakülvamiseks valima frmeropartei kui ma võiks kohe sotsid valida. Nad külvavad ju mõlemad arutult raha. Sotsid oleks vähemalt rahvaga rohkem dialoogis ja raha külvataks kobatades võibolla isegi mingite oluliste (sotsiaal)probleemide lahendamiseks. Tartu võimetus turiste ligi tõmmata, minumeelest aga, ei ole riigi tasemel prioriteetne poliitika mis vääriks jõustamist. Eriti kui reaalsuse nihestamine käib miljardi krooniga perspektiivis mis hakkab mitte tulu vaid kulu juurde tekitama. Kui valitsus juba nii pime on ja EL ning riigikontrolli selgeid vastuargumente raha liigse kulutamise osas ignoreerida kavatseb, siis miks mitte valida kohe sotsid?
  • Kui ERMi ehitus selle projekti järgi algab, siis valin järgmistel valimistel sotsid. Ma ei saa aru miks ma pean rahakülvamiseks valima frmeropartei kui ma võiks kohe sotsid valida. Nad külvavad ju mõlemad arutult raha.


    Kui sa arvad, et mõlemad arutult raha külvavad, miks siis mitte kedagi kolmandat valida? Või raiskavaid sotse on ok valida, kuna nad on raha külvamises kuidagi efektiivsemad?
  • siimos
    Kui sa arvad, et mõlemad arutult raha külvavad, miks siis mitte kedagi kolmandat valida? [....]

    Kas meil Eestis on praeguse seisuga valida kedagi kolmandat, riigikoguvõimelist parteid, mis ei ähvardaks arutu rahakülvamisega? Mul on põhimõtteliselt sama dilemma nagu momentumil.
  • Minuarust tuleks sotsid vahele jätta ja otse Keskerakonna peale minna. Või kõige parem Sotsid/Keskerakond koalitsioon, vat siis läheks korralikuks külviks ja tõuseks ka tõenäosus, et midagi kukuks mõne olulise sotsiaalprobleemi lahenduseks :))
  • Tõenäoliselt siis ma hakkaks vabatahtlikult asotsiaaliks kuna hüved oleks kindlasti suuremad kui ausalt raha teenides :)
  • Keskerakond: Ansipi ülbuse vastu saaksime kohe teha kolmikliidu, sotsidega aga valitsuse 2015

    Valite Mikseri, saate Savisaare :)) Nali naljaks, aga selline prspektiiv oleks tegelikult üsna kole.
  • Ma ei ole nii kindel,et Kesk arutult raha külvaks. Kogu meediakära käib ju suhteliselt kopikate ümber ja kaua see savipäts ikka enam jõuab. Seal parteis on ka normaalseid nägusid. Kui puude jagamine ja televisiooni tegemine kõrvale jätta, siis nad on mitu asjalikku asja ka teinud. Mulle näiteks meeldib Vabaduse väljak.

    P.S. ma ei ole paadunud parempoolsena kunagi neid valinud, aga momentum pagan pani järele mõtlema...
  • Peaminister Andrus Ansipi kõne "Väsimuse võitmine" Vanemuise kontserdimajas

    Tänase olukorra kujunemisel on veel üks põhjus. Tundub, et osa kaasmaalasi on väsinud justkui liiga stabiilsest valitsusest ja eriti peaministrist, kes on ametis olnud juba seitse aastat. Selline suhtumine on mõistetav. Seitse aastat on tõesti pikk aeg.

    Võibolla peaksin seepärast iseendalt küsima: kas kõik see ei ole mind ennast juba ära väsitanud?

    Pidev pinge loomulikult kurnab.

    Kuid - peaministril lihtsalt ei ole õigust olla väsinud. Ja isegi kui ta seda on, ei ole väsimus kunagi õigustuseks ühelegi eksimusele.

    Olen selgelt väljendanud, et kui selle valitsuse töövõime või koostöötahe mingil põhjusel juba enne järgmise Riigikogu valimist katkeb, siis lõpeb ka minu peaministriks olemise aeg. Järgmist valitsust mina enam ei moodusta – ei enne ega pärast uue Riigikogu valimist. Väärilisi jätkajaid leidub, pole kahtlust.


    ----

    Reformi valimine võib minu jaoks uuesti legitiimse valikuna tunduda. Partei/valitsuse uuelt juhilt ootan neutraalset ja võrdset poliitikat kogu Eesti jaoks. Eelpool lingitud kõnes nt pöördus hr Ansip kolm korda personaalselt Tartlaste poole. Millegipärast jäävad viimasel ajal üha sagedamini silma poliitikad mis sõnades on õilsad ja väidetavalt Eestile üldiselt kasulikud, kuid sisult näivad mulle teatud piirkondade eelis- või ülearendamisena. Kallutatud ja emotsionaalsetest huvidest lähtuvate otsuste kuhjumine väikeses Eestis tekitab üsna kiiresti tasakaalustamatuse mis on Eestile kahjulik.
  • SDE toetus mitte-eestlaste seas on langustrendis

    Tundub, et SDE katse Keskerakonnalt valijaid üle lüüa, pole siia maani toiminud. Pigem on Keskerakonna positsioon kogu selle jama taustal jätkuvalt paranenud.
  • stul
    Ma ei ole nii kindel,et Kesk arutult raha külvaks. Kogu meediakära käib ju suhteliselt kopikate ümber ja kaua see savipäts ikka enam jõuab. Seal parteis on ka normaalseid nägusid. Kui puude jagamine ja televisiooni tegemine kõrvale jätta, siis nad on mitu asjalikku asja ka teinud. Mulle näiteks meeldib Vabaduse väljak. P.S. ma ei ole paadunud parempoolsena kunagi neid valinud, aga momentum pagan pani järele mõtlema...
    Jüri Ratas kordab kõiki neidsamu peronistlikke lubadusi, mida ka savisarlased lubavad. Mingit vahet neil pole, kui ainult see, et lubatakse rohkem dialoogi, vähem jooksmist moskva lõa otsas ning vähem korruptsiooni.

  • siimos
    SDE toetus mitte-eestlaste seas on langustrendisTundub, et SDE katse Keskerakonnalt valijaid üle lüüa, pole siia maani toiminud. Pigem on Keskerakonna positsioon kogu selle jama taustal jätkuvalt paranenud.
    Juba kolmas tagasilöök. Esimesena üritati jüri pihli, kaotati. Teisena üritati koalisatsiooni kesikutega, kaotati. Nüüd ühinemist venelastega - jälle kaotatakse.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon