mõte - korteri ost - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

mõte - korteri ost

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

• Tere, kuna lähen tartu kooli, miks peaksin ma rentima endale elamispinna ja maksma 100eurot kuus?
    Ütleme, et enamvähem korter maksab tartus, kesklinna ja TÜ ja EMU läheduses 30k eurot. Koos pangalaenu ja õppelaenuga tuleks minu kohustused kuus u150-250 eurot? Ma saan lisaks endale võtta 2 kaasüürilist, kes maksavad mulle kokku 200 eurot. Kommunaalid jagame kolmeks. Kui minu kohustused on 250 eurot siis maksan ma elamispinna eest 50eurot+ kommunaalid + mul on oma vara väärtusega 30000 eurot, mille hind tulevikus kindlasti kasvab, kui teha ära remont + hea asukoht.
    Minu antud numbrid ei ole 100% vastavuses... korter on silmapiiril olemas, Igakuine kohustus võib varieeruda laenust.

Kommentaare palun.
  • pärast 1 aastat selgub, et polnud ikka see eriala, see kool vms, tuled pealinna tagasi
  • 1) kinnisvara hinnad muidugi ainult tõusevad, oot ma olen seda juba kusagil kuulnud.
    2) kinnisvara remondiks muidugi üldse raha ei kulu
    3) niipea kui sa ei saa endale kaasüürilisi või nad ei maksa sulle oled sa vee all.
    4) kui sa seda kunagi müüma hakkad, siis on ta sul aasta otsa tühi = 12*200 = 2400 EUR vee all.

• Tegelikult lähen juba teist aastat kooli. Esimene aasta elasin ühikas, kus olid tihtipeale igakuised üürisummad ulmelised, arvestades, et elamispinda on 5m2 inimese kohta. (talvel 100-110 eurot)

Remondikulud on ikka arvesse võetud. Üürnik on ka olemas, 1 vähemalt. (lisaks endale)
    Kinnisvara hind võib tõusta aga ei pruugi. Point ongi selles, et ma üritan leida võimalikult hea pakkumise vastavas asukohaga, et oleks võimalikult soodsas positsioonis üürnikele. (tudengid)
    Kui müügiks läheb, miks peaks ruumid seisma tühjana? Lepingu alusel elavad üürnikud sees ja ostu-müügi tehing toimub peale seda.
  • Esiteks Sa ikka tead, millistel tingimustel ja kui palju pangast laenu saad. Kui vanemad maksavad ja tagavad, siis vahet muidugi pole, aga üldiselt soovitan kooli kõrvalt muid kohustusi mitte võtta ning kool ära lõpetada :)

• Kes ei riski see viru valget ei joo!
    Kui kõik toimib nagu arvutused on siis on hästi. Kui ei saagi hirmus palju kasu siis õppetunni võrra oled ikka rikkam :)
  • Alderis
    Kes ei riski see viru valget ei joo!
    Kui kõik toimib nagu arvutused on siis on hästi. Kui ei saagi hirmus palju kasu siis õppetunni võrra oled ikka rikkam :)

Noh, alles mõned aastad tagasi said ikka päris paljud selliseid õppetunde, mis ennast siiamaani igakuiselt meelde tuletavad, kuigi õppevahend ise on ammu käest võetud. :)

Aga jah, kui (vanemate?) finantspuhver võimaldab laenu tasuda ka olukorras, kus sisse ei tule korteri arvelt sentigi, siis vabalt.
    Kaasüüriliste osas tasuks olla ka pigem pessimistlikum: korteriomanikule üüri maksmine on kõikidest finantskohustustest üks viimaseid millele inimesed kulutama on nõus. Isegi kui tegu on muidu täiesti usaldusväärsete inimestega. Kõigepealt tulevad enda söögid-joogid s.h. õlled jmt tudengitoit, arvutid jmt, igasugused kohustused ametiasutuste-pankade ees ja kõigeviimasena see vaene korteriomanik, kes üürnike makseraskuste korral ka üsna võimetu midagi tegema on.
  • Esiteks, kui teed, siis ära pärast nuta. Kui Sa usud, et sellega hakkama saad, siis võib ju proovida.

Mida soovitan, on mõelda välja plaan B ja taganemisviis. Mis juhtub, kui üürilisi ei saa või nad ei maksa? Millal otsustad, et äri läks untsu ja tuleb kahjusid minimeerides ära lõpetada? Kuidas see lõpetamine saab toimuma? Müüd ostetud korteri uuesti maha, võtad dokumendid ülikoolist välja (ja hakkad õppelaenu tagasi maksma) ning lähed aastaks-kaheks tööle, et ülesjäänud võlg likvideerida ja hakkad siis uuesti ülikooli peale mõtlema?
  • Aga kui ma leian korteri, mis on kõvasti alla turuhinna ja peale remonti lasen hindajal ära hinnata, saan ma selle panna laenu tagatiseks?
    Oletame, et esmalt on laenu tagatis maatükk mis mul on olemas. Ostan korteri, teen remondi ära, lasen ära hinnata ja panen korteri omakorda laenu tagatiseks. Ning kui kõik asjad lähevad nii metsa kui võimalik võetakse mult lihtsalt korter ära. ?
  • Ehk siis 50 kuus säästu? See teeb 12 x 50 x 5 ? 3000 euri teenimise nimel oled sa valmis võtma laenu ja riskima, investerima remonti, majandama viis aastat kahe joodikust allüürnikuga, jändama ette ja taha. 600 euri eest aastas? Mine flipi burgereid õppimisest vabast ajast, teenid rohkem.
  • Maa vastu ilmselt ükski pank sulle laenu ei anna.
  • Opz, kas omafinantseering sularahana on olemas, et korterit osta? On konkreetne korter välja vaadatud ja omanik on nõus seda müüma? Oled käinud pangas vestlusel võimaliku laenu üle?
  • priitp
    Ehk siis 50 kuus säästu? See teeb 12 x 50 x 5 ? 3000 euri teenimise nimel oled sa valmis võtma laenu ja riskima, investerima remonti, majandama viis aastat kahe joodikust allüürnikuga, jändama ette ja taha. 600 euri eest aastas? Mine flipi burgereid õppimisest vabast ajast, teenid rohkem.

Arvud ei ole mul 100% täpsed seal... Võin elada oma korteris vastavalt siis kas tasuta või 250 eurot kuus. Ma räägin sellest, et sama raha, mille ma maksaks korteri üüri eest, saaksin ma maksta igakuiselt pangale. Ja see on sel juhul kui mul endal ei ole all üürilisi. Aga kui mul on all üürilised, maksaksid nad nö kinni minu üüri. Heal juhul ei ole kulud ja tulud võrdsed, ning saan mõne aastaga tagasi oma remondi kulud ja korteri hoolduseks minevad kulud, selleks ajaks on võlg ka juba kahanenud ja loodetavasti korteri hind kõrgem remondi arvelt.

Sellepärast ma otsingi korterit millel oleks võimalikult soodne asukoht. Kus on hinnad üsna krabedad ja võimalikult kesklinna läheduses, kuna sinna ruumi juurde ju ei tule, linn pigem laieneb... Hetkel räägin siis supilinnast.

Ma ei räägi siin teenimisest, pigem laenust ja investeerimisest.
  • - Kui sa ei ole veel ühtegi korterit remontinud nii, et paned detailselt kirja iga sendi ja kulutatud töötunni, siis arvesta, et mõlemat läheb mitu korda rohkem kui sa arvad. Mina kahtlen tõsiselt kas remont korteri väärtuse tõstmiseks üldse ära tasub, võibolla siis, kui sul endal kõvasti vaba aega seda teha vms. Ja samas hinnavahed remontimata ja remonditud korterite ostuhindades pole nii suured.
    - Ära unista turuhinnast odavamalt millegi kätte saamisest kui sul tõesti mingit eriolukorda pole, no et sugulane müüb odavalt või oled >5a kinnisvaraäriga tegelenud vms. Kui tundub et antakse turuhinnast odavamalt siis on seal ilmselt mingi põhjus.
    - uuesti hindamine ja tagatise muutmine maksab märkimisväärselt ja võtab aega, ilmselt pole sel mõtet.

Aga positiivsest küljest on hetkel ilmselt kinnisvara hinnad sellised, et ostmist tasuks vist kaaluda küll kui võimalik. Kindlasti varu endale rahaline puhver et sissetulekute ootamatu ära kukkumise korral saad mõned kuud laenumakset tasuda.
  • 10 a pärast Annelinnas korteri üürisumma = kommunaalarvega + 1.50 saad juurde küsida....kesklinna puhul saad kommunaalidele juurde küsida ca 3.50.
    http://majandus.delfi.ee/news/uudised/usa-leht-eestit-ootab-noore-toojou-dramaatiline-vahenemine.d?id=64601322
  • Küll ikka hirmutate noort... Kas siin on kedagi kes arvab et Tartu kesklinna korter maksab 1 või say 2 aasta pärast vähem kui praegu?
  • Sõltub korterist või õieti hoonest, milles korter asub. Mina ei imestaks, kui selliseid leiduks. Iseasi, kas 1-2 aastaga saaks sama rahaga (omaosalus) midagi targemat teha.
  • opz, pangalaenu poole pealt (kui sooviksid seda eluasemelaenuna vormistada) on sul vaja: omafinantseeringut nö sularahana + sissetulekut palga näol. See, et keegi üürnik sulle tõenäoliselt midagi maksab, ei ole relevantne panga poolt vaadates antud tehingu juures. Ehk kui Sul igakuist kindlat sissetulekut pole, pole mõtet minna panka asja üldse rääkimagi (v.a. mingit sorti hüpoteeklaenud, aga seal on kulud jällegi Sinu idee jaoks liiga kõrged).
  • Vana korter (kesklinn) jäi üürimiseks ning paari aasta jooksul on olnud kõik üürilised (üli)õpilased. Iga aasta mais öeldakse leping ülesse ja suve seisab tühjalt. Kusjuures vihjeks, et üks teine linnaosa on TÜ üliõpilaste seas palju rohkem nõutud ning tulevikus peaks olema veel enam. Eks näis, kui (üli)õpilasi poole vähemaks jääb...
  • Nullpointer
    Vana korter (kesklinn) jäi üürimiseks ning paari aasta jooksul on olnud kõik üürilised (üli)õpilased. Iga aasta mais öeldakse leping ülesse ja suve seisab tühjalt. Kusjuures vihjeks, et üks teine linnaosa on TÜ üliõpilaste seas palju rohkem nõutud ning tulevikus peaks olema veel enam. Eks näis, kui (üli)õpilasi poole vähemaks jääb...

Pead silmas Vaksalit? Kuidas on lood üürnike leidmisega? Ei tohiks vist kuigi keeruline olla?
    Igakuine sissetulek mul puudub, aga omaosaluse saaks kokku. Millises pangas on kõige soodsamat laenule andmise punktid, kus minule noorele, esitades oma plaani oleks võimalik laenu saada?
  • Eluasemelaenu sa ei saa, seda sissetuleku puudumise tõttu. Toodetest pead vaatama hüpoteeklaenude poole, mille pakkujatest vast suurim on BIG. Samas pead sellisel juhul üldiselt arvestama suurema intressi, lühema amortisatsioonigraafiku ja suurema omafinantseeringuga.

Ma erinevalt siin mitmest vastanust su plaani maha ei tee. Tean mitut inimest, kes just sellise skeemi abil noorena tegutsema asudes õigeid valikuid tehes arvestatava kapitali kogusid. Neil muidugi oli õnn alustada siis kui kinnisvarahinnad olid oma kasvutrendide alguses, st buumi alguseks oli juba teenitud arvestatavalt. Täna samasugust võimalust ilmselgelt ei ole, aga ma usun, et suurt hävingut ei peaks ka kartma.
  • opz, pidasin silmas Veerikut, kuna enamus TÜ hooneid koondub sinnakanti. Lisaks on seal ka mingi EMÜ teaduskond ning ega ka teised EMÜ hooned kaugel pole.
    Ma tahtsin öelda, et (üli)õpilastest üürinikud ei ole head, kuna nad kaovad igal aastal ~3 kuuks. Oma arvutstesse lisa ka see, et Su kaasüürilised see 3 kuud arvatavasti ei ole nõus maksma. Ise tahaksid ka ehk suvel pigem linnast ära...
  • Huvitav, mis võiks olla praegusel ajal ligikaudselt atraktiivseks eluasemelaenu intressiks odava tüüpkorteri eest, eeldusel, et igakuiste kohustuste summa sissetulekutest jääb alla 20%?

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon