Kas teadsite, et... - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Kas teadsite, et...

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Siia teema alla tahaks koondada huvitavaid tähelepanekuid eelkõige nii majandusest, investeerimisest, poliitikast ja ettevõtlusest, kuid mõned infokillud võivad tulla ka muudelt elualadelt. Seega näiteks, kas teadsite, et...

    * Iraanis olid viimased presidendivalimised aastal 2009, mille võitis 62% häältega teistkordselt tagasi valitud Mahmoud Ahmadinejad ja järgmised presidendivalimised on kavas 7,5 kuu pärast 14. juunil 2013, kuhu riigi seaduste kohaselt Ahmadinejad kolmandat korda järjest kandideerida ei saa. Link.

    * USA annab iga aasta välja 140 000 „rohelist kaarti“ ehk püsivat elamisluba immigrantidele, kusjuures ükski rahvus ei tohi saada rohkem kui 7% ehk 9 800 tükki nendest kaartidest. See on olnud tõsiseks probleemiks andekate hiinlaste ja indialaste riiki sisserändele – näiteks Austraalia ja Kanada on need rahvuspõhised piirangud juba ammu ära muutnud, USA on alles nüüd mõistmas probleemi sisu ja alles liikumas selle lahendamise suunas. Link.

    * Ligi pooltel parimatel USA start-up firmadel on vähemasti üks immigrandist firma asutaja. Link.

    * Hispaania valitsuse kulutused vähenevad 2013. aastal 8,9% võrra, kuid kogu eelarve kulutused suurenevad (!) 5,6% võrra. Pensione tõstetakse 1% võrra.

    * Hispaania on oma 2013. aasta riigieelarvet koostades arvestanud riigi 0,5%lise majanduslangusega. Samal ajal prognoosib näiteks S&P 2013. aastaks Hispaaniale 1,4%list majanduslangust, Barclays 1,8%list langust. Link. Makroprognooside täpsusega silma paistnud Capital Economics prognoosib kogu euroalale samal ajal 2,5%list langust.

    * Majapidamiste ja ettevõtete deposiidid on Kreeka pankades 2009. aasta tipust (september 2009) langenud €84,4 miljardit ehk 35,5% võrra €153,4 miljardi peale ja oleme jõudnud 2005. aasta oktoobri tasemetele. Võrdluseks Hispaania majapidamiste ja ettevõtete deposiidid on langenud 2008. aasta aprilli tasemele ehk €1,49 triljoni peale.

    * Prantsusmaa kehtestab järgmisest aastast aastas üle miljoni euro teenivatele inimestele miljonit eurot ületava summa pealt 75%lise maksumäära.

    * Arenenud riigid kasutavad maailmas tarbitavast tsemendist vaid 7%, Hiina kasutab 60%, kusjuures Hiina tsemendi tarbimine ühe inimese kohta on viis korda kõrgem kui USAs.

    * Kataloonia pindala on 32 114 ruutkilomeetrit (71% Eesti pindalast) ja rahvaarv 7,5 miljonit (5,8 korda Eesti rahvaarv).

    * Egiptus on saanud IMFilt riigi ülesehitamiseks laenu $4,8 miljardit. Võrdluseks samal ajal - Katar on Egiptuse keskpanka kandnud $2 miljardit ja otseste kinnisvara- ja tööstussektori investeeringute kaudu veel $0,9 miljardit. Saudi Araabia on Egiptuse keskpanka kandnud nüüd $2 miljardit, lisaks müüakse $0,75 miljardi eest riigile naftat krediiti, $0,4 miljardi eest on lubatud erinevaid tagastamatuid abirahasid. Abu Dhabi on Egiptusele lubanud ca $3 miljardi eest abi/laene/investeeringuid.

    * Kolmandik Hiina poolt ostetavast vedelgaasist tuleb Katarist.

    * Eesti põllumajanduse teravilja saagikus hektari kohta oli see aasta rekordiliselt hea. Teravilja saadi keskmiselt 3,74 tonni hektari kohta -> viimase 30 aasta paremuselt teine tulemus oli aastal 2007, kui teravilja saagikus oli 3,01 tonni hektari kohta. Seega senise 30 aasta teravilja saagikusrekordit ületati Eestis see aasta 24% võrra. Link.
  • * Eesti poelettidel müüdavad pistaatsiapähklid on pärit ainult kas USAst või Iraanist (vähemasti mina pole teiste päritolumaaga riikide toodangut leidnud). Pistaatsiapuude algupärane asukoht on ajalooliselt olnud tänapäeva Iraan ja Iraak. Üks puu kannab keskmiselt saaki 50 kg aastas ja seda reeglina iga kahe aasta tagant. Maailma pistaatsiapähkli toodangust 47% kasvatab Iraan, 25% USA, 14% Türgi, 6% Süüria, 5% Hiina, 3% kõik ülejäänud maailma riigid.

    * Kõige suurema reaal-SKP kasvuga riik maailmas on 2013. aastal IMFi hinnangul Lõuna-Sudaan (kasv +69,6%), teisel kohal on Liibüa (+16,7%), kolmandal kohal Mongoolia (+15,7%), neljandal kohal Iraak (+14,7%) ja viiendal kohal Bhutan (+13,5%).

    * Tavalisel metallist õllekorgil on 21 naga/hammast (mitte ainult Eestis vaid ka mujal maailmas).

    * Ühe aasta jooksul praegu maailmas põletatud nafta loomiseks kulus loodusel aega 3 miljonit aastat.

    * McDonald’si 215 grammi kaaluvas Big Mac burgeris on rasvu kokku 29 grammi, nendest küllastunud rasvhappeid 10 grammi ja transrasvu 1 gramm. Sama koguse ehk 215 grammi Eesti populaarseima šokolaadi (Kalevi 300 grammine Kalevipoja šokolaad) ära söömisel omandatakse rasvu kokku 78 grammi, nendest küllastunud rasvhappeid 31 grammi ja transrasvu 0 grammi. Maailma Terviseorganisatsioon ütleb, et „tervislikus dieedis ei ületa transrasvad rohkem kui 1% energiavajadusest, mis tähendab, et täiskasvanud mees võib päevas tarbida 2,6 grammi transrasvu, naine 2,1 grammi ja laps 2,3 grammi. Link.

    * Hiina moodustab veerandi kogu maailma PC’de nõudlusest.

    * Tuumaenergia, mille poole veel mõned aastad tagasi nii agaralt maailmas püüeldi, on muutunud paari aastaga võrdlemisi tabuks teemaks. Šveits, Jaapan ja Saksamaa on nüüdsest sisuliselt tuumaenergia vastased. Šveitsi 5 tuumajaama lõpetavad töö vahemikus 2019-2034 ning neid uutega enam ei asendata. Jaapani 50 tuumajaama suletakse 2030. aastate keskpaigas (kuigi selles osas on tulnud viimastel päevadel vastuolulisi andmeid) ning Saksamaa peaks muutuma täielikult tuumaenergia vabaks alates aastast 2022. Veel aastal 2010 moodustas tuumaenergia Šveitsi elektritoodangust 39%, Jaapanis 30% ja Saksamaal 22%.

    * 2012. aasta septembri lõpus pani Emaar Properties müüki Dubaisse planeeritavas kõrguselt teises hoones 262 teenindusega (luksus)korterit (serviced apartments). Maja peaks valmima 2015. aastal. Sissemakse oli minimaalselt 20% ning ülejäänud osa tuli tasuda kolme aasta jooksul. Ruutmeetri hind alates €5250. Ostjad kogunesid järjekorda juba mitu päeva enne müügikontori uste lahti tegemist või maksid oma nn agentidele €125-€170 päevas järjekorras seismise eest. Kõik korterid müüdi ära esimese päeva jooksul.

    * 26.10.12 seisuga on Volkswageni aktsia tõusnud aasta algusest +38% ja kaupleb mitme viimase aasta tippudel. Bloombergi andmetel kaupleb aktsia vaid 3.4x kohe lõppevat 2012. aasta oodatavat kasumit ja 5.9x 2013. aasta oodatavat kasumit. Dividendimäärad vastavalt 2,5% ja 3,0%.

    * FutureBrandi uurimuse järgi on maailma tuleviku viis parimat riigibrändi Araabia Ühendemiraadid, Tšiili, Malaisia, Katar ja Eesti. Link.

    * LHV Pärsia Lahe Fondi (investeerib GCC riikidesse -> Araabia Ühendemiraadid, Katar, Omaan, Saudi Araabia, Kuveit, Bahrein) praegusest 30st investeeringust ei maksnud 2011. aastal dividende vaid 1 ettevõte. 2011. aasta ajaloolisi näitajaid kasutades on kogu fondiportfelli harmooniline kaalutud keskmine P/E vaid 9,9x, P/B 1,2x ja keskmine aritmeetiline dividendimäär 4,5%.

    * Saudi Araabiasse Hadži ajaks viiepäevalisele palverännakule Mekasse saabunud välisriikide ca 1,75 miljonist moslemist 46% on naised. Eesti firma Regio tegi koostöös Saudi Araabiaga valmis mobiilse positsioneerimislahenduse, mis aitab palverändureil teel püsida ja häda korral abi kutsuda nii, et helistaja asukoht on kohe teada. Link.

    * 23% maailma rahvastikust ehk ca 1.6 miljardit on moslemid. Neist 62% elab Kagu-Aasias, 20% MENAs, 15% Kesk-ja Lõuna-Aafrikas, 3% Euroopas ja 0.3% Ameerika mandritel.

    * GCC riikides on 3. kvartali lõpu seisuga kas juba käimas või oma järge ootamas heaks kiidetud investeerimisprojekte kogumahus $2,5 triljonit - link. Võrdluseks - GCC riikide SKP kokku on ca $1,1 triljon. Seega heaks kiidetud investeerimisprojektid ületavad riikide SKP'sid juba enam kui kahekordselt.

    * Google’i aktsia algne turukapitalisatsioon oli 2004. aastal börsile tulles ca $23 miljardit. Täna on see ca $220 miljardit. Ettevõtte 2005. aasta müügitulu oli $6,1 mld ja netokasum $1,5 mld. 2011. aasta müügitulu oli $37,9 mld ja netokasum $9,7 mld. Ehk kuue aastaga kasvu vastavalt 520% ja 545%.
  • Täna maksab €1Mio üheks päevaks vaid €11. Euro pole kunagi nii odav olnud.
  • Kas teadsite, et ...
    - soome keele pikim ametlikult kasutuses olnud sõna on 61 tähemärki pikk: lentokonesuihkuturbiinimoottoriapumekaanikkoaliupseerioppilas

    - soome pikim kohanimi on: äteritsiputeritsipuolilautatsijänkä
    - eelmisest tuleb ka soome pikim baari nimetus: äteritsiputeritsipuolilautatsi-baari - nüüdseks juba suletud, asus Sallas, Lapimaal.

    Eelmised pole väljamõeldud, vaid ehtsad, kasutuses olnud nimed/sõnad. Pikemaid sõnu võib kergesti väljamõelda, sest piiranguid sõna pikkuseks pole.
  • L.A. oli El Pueblo de Nuestra Senora la Reina de los Angeles de Porciúncula
    Bangkok on tegelt Krung­thep­maha­nakorn­amorn­ratana­kosin­mahintar­ayutthay­amaha­dilok­phop­noppa­ratrajathani­burirom­udom­rajaniwes­mahasat­harn­amorn­phimarn­avatarn­sathit­sakkattiya­visanukamprasit.
  • opex, 1185 tähte:
    ACETYL­SERYL­TYROSYL­SERYL­ISO­LEUCYL­THREONYL­SERYL­PROLYL­SERYL­GLUTAMINYL­PHENYL­ALANYL­VALYL­PHENYL­ALANYL­LEUCYL­SERYL­SERYL­VALYL­TRYPTOPHYL­ALANYL­ASPARTYL­PROLYL­ISOLEUCYL­GLUTAMYL­LEUCYL­LEUCYL­ASPARAGINYL­VALYL­CYSTEINYL­THREONYL­SERYL­SERYL­LEUCYL­GLYCYL­ASPARAGINYL­GLUTAMINYL­PHENYL­ALANYL­GLUTAMINYL­THREONYL­GLUTAMINYL­GLUTAMINYL­ALANYL­ARGINYL­THREONYL­THREONYL­GLUTAMINYL­VALYL­GLUTAMINYL­GLUTAMINYL­PHENYL­ALANYL­SERYL­GLUTAMINYL­VALYL­TRYPTOPHYL­LYSYL­PROLYL­PHENYL­ALANYL­PROLYL­GLUTAMINYL­SERYL­THREONYL­VALYL­ARGINYL­PHENYL­ALANYL­PROLYL­GLYCYL­ASPARTYL­VALYL­TYROSYL­LYSYL­VALYL­TYROSYL­ARGINYL­TYROSYL­ASPARAGINYL­ALANYL­VALYL­LEUCYL­ASPARTYL­PROLYL­LEUCYL­ISOLEUCYL­THREONYL­ALANYL­LEUCYL­LEUCYL­GLYCYL­THREONYL­PHENYL­ALANYL­ASPARTYL­THREONYL­ARGINYL­ASPARAGINYL­ARGINYL­ISOLEUCYL­ISOLEUCYL­GLUTAMYL­VALYL­GLUTAMYL­ASPARAGINYL­GLUTAMINYL­GLUTAMINYL­SERYL­PROLYL­THREONYL­THREONYL­ALANYL­GLUTAMYL­THREONYL­LEUCYL­ASPARTYL­ALANYL­THREONYL­ARGINYL­ARGINYL­VALYL­ASPARTYL­ASPARTYL­ALANYL­THREONYL­VALYL­ALANYL­ISOLEUCYL­ARGINYL­SERYL­ALANYL­ASPARAGINYL­ISOLEUCYL­ASPARAGINYL­LEUCYL­VALYL­ASPARAGINYL­GLUTAMYL­LEUCYL­VALYL­ARGINYL­GLYCYL­THREONYL­GLYCYL­LEUCYL­TYROSYL­ASPARAGINYL­GLUTAMINYL­ASPARAGINYL­THREONYL­PHENYL­ALANYL­GLUTAMYL­SERYL­METHIONYL­SERYL­GLYCYL­LEUCYL­VALYL­TRYPTOPHYL­THREONYL­SERYL­ALANYL­PROLYL­ALANYL­SERINE
  • Lugu nimega prisencolinensinainciusol on kirjutatud Glibberishis ning mitte üks sõna seal loos ei tähenda absoluutselt mitte midagi.

    Sõnad
  • Soome humoristine rock-grupp Hullu Jussi tegi aastal 1974 laulu Friduna Skikuna.
    Sõnad:
    Preiz zimi zeel mama lookystre jae aseluma aake tu klos tu me laik ö fyrtsyri kät on tö sanana skve friduna skikuna fooraba loba hima hoplaa friduna skikuna hoplaa friduna skikuna nou nou nou friduna skikuna jee Sentama lovo simo velka tuu tapuri taasee tu aki tuu sanana skikuna volumi taa sentama lovo simo skeeronaa velma hoplaa friduna skikuna hoplaa friduna skikuna nou nou nou friduna skikuna jee.
  • Esimest korda salvestas Gibberish-laulu ilmselt Charlie Chaplin filmis Modern Times (1936). Laul "Charabia" oli esimene kord, kui Chaplin rääkis/laulis midagi oma filmides, kuigi häälega filmid olid juba ammu olemas.
  • Maailmas eksisteerib selline kodanik:
  • * Slovakkia on per capita enim autosid tootev riik maailmas.

    * Apple’i aktsia turukapitalisatsioonist veerandi moodustab bilansis olev netoraha. Aktsia kaupleb vaid 10.9x 2013. fiskaalaasta oodatavat kasumit ja oodatav dividendimäär on 2.0%.

    *USAs on enim per capita vange maailmas ja näiteks 9 korda rohkem vange kui Saksamaal per capita. 100 000 elaniku kohta on USAs 730 vangi, St. Kitts 649, Seišellidel 641, USA neitsisaartel 539, Rwandas 527, Gruusias 514, Kuubas 510, Venemaal 502, UK Anguillas 480, Briti neitsisaartel 460 jne. Mõned numbrid siia võrdluseks Euroopa riikidest: Itaalias on 100 000 elaniku kohta 109 vangi, Prantsusmaal 102, Belgias 100, Saksamaal 83, Taanis 74, Norras 73, Rootsis 70 ja Soomes 59 vangi (link).

    *USAs on 40 aastaga kulutatud narkootikumide leviku piiramiseks ca $1 triljon, samal ajal pole narkootikumide kättesaadavus vähenenud. Tänavatel müüdava heroiini puhtus oli 1980. aastal ca 7%, 1991. aastal ca 26%, 2000. aastal ca 37%. Väidetavalt eksisteerib lineaarne seos illegaalsete narkootikumide puhtuse ja nende kättesaadavuse vahel. Nüüd ollakse kaalumas narkosõdade vähendamist ja piiratud legaliseerimist.

    *USA Colorado ja Washingtoni osariigid legaliseerisid 2012. aasta novembris marihuaana omamise ja müümise. Föderaalseadused veel keelavad seda (link).

    *Google’i juhtideta juba mitu aastat väldanud autoprojekt on hoogu kogumas. Septembris 2012 teatas USAs juba kolmas osariik – sedapuhku California – et lubab oma teedele juhtideta autod. Ülejäänud kaks, kes selle loa juba andnud, on Florida ja Nevada. Autod, millega Google neid teste on seni läbi viinud, on olnud reeglina Toyota Priused.

    *Iraak arvab, et neil on vaja riigi ülesehitamiseks teha järgmise 10 aasta jooksul investeeringuid $600 miljardi kuni $1 triljoni eest.

    *Perioodil 1981-2012 on Kreeka eelarve parimaks tulemuseks olnud -3.2% SKPst (aastal 1999) ja halvimaks -15.6% (aastal 2010). Ühtegi ülejäägis eelarvega aastat pole sel ajal olnud.
  • * Range Rover tarnis Dubai valitsevale perekonnale kaks päris kõige esimest Ranger Rover 2013 mudelit, millel on nüüd täisalumiinium kere. Autode numbrimärkideks said „Dubai 1“ ja „Dubai 11“.

    * Indial ja AÜE’l on juba pikka aega soojad suhted olnud ning näiteks 2011. aastal olid vastastikuselt India suurimaks ekspordituruks AÜE ja AÜE suurimaks ekspordituruks India. 2011. aasta lõppedes nimetati AÜE kogunisti India suurimaks kaubanduspartneriks, kuid hiljem numbreid veidi korrigeeriti, nii et suurimaks India kaubanduspartneriks tõusis napilt Hiina, kelle järel oli teisel kohal AÜE. Nimekiri India suurimatest kaubanduspartneritest on siin. Ja üks huvitav artikkel India eksporditurgude muutusest ajast (näiteks USA, UK ja Jaapani turgude olulisuse langus India jaoks ja AÜE, Hiina ja Singapuri olulisuse tõus) on siin.

    * Maailma suurimaks ehitusettevõtteks arvatakse olevat Saudi Araabia „Saudi Binladin Group“. Peakontor asub Saudi Araabias, Jeddahs. Tegu on erakätes ehitusettevõttega, mis tegeleb eelkõige Saudi Araabias, kuid ka mujal maailmas. Saudi Binladin Groupi peetakse maailma suurimaks ehitusettevõtteks. Just nemad hakkavad ehitama Jeddah’sse Kingdom Towerit, mille prognoositavaks kõrguseks on 1 kilomeeter ja esialgselt arvutatud maksumuseks ca $1.23 miljardit. Tegu on Kingdom City nimelise arenduse kõrgeima pilvelõhkujaga. Kogu Kingdom City arenduse kuluks on hinnatud ca $20 miljardit. Ettevõte on jätkuvalt kasvamas. Kui 2002. aastal töötas firmas 35 000 inimest, siis täna on see number üle 100 000. Tuntumatest rahvusvahelistest projektidest on nende ehitatud näiteks Malaisia Kuala Lumpuri lennujaam. Link.

    * USA sõjaväelised kulutused on 2012. aastal hinnanguliselt $711 miljardit, mis on 41% kogu maailma sõjalistest kulutustest. Teisel kohal on Hiina $143 miljardiga (8% maailma kulutustest), kolmandal kohal on Venemaa $72 miljardiga (4% maailma kulutustest), neljandal kohal Suurbritannia $63 miljardiga (4% maailma kulutustest) ja viiendal kohal Prantsusmaa $63 miljardiga (4% maailma kulutustest). Kümme enam sõjaväelisi kulutusi tegevatest riikidest moodustavad kogu maailmas tehtavatest selle valdkonna kulutustest 75%.

    *Kes hoiustab või ostab Läti võlakirju €300 000 eest, saab kaasa 5-aastase elamisloa. Sobib ka €140 000 investeering Läti kinnisvarasse. Hispaania peaks lähinädalail vastu võtma Lätiga sarnase otsuse ehk kinnisvarasse investeerides €160 000, saab boonusena kaasa elamisloa. Kes ostab €250 000 eest aga Ungari võlakirju, saab soovi korral kaasa Ungari kodakondsuse ja ELi passi. Link.

    * Zara pood, mis on esimesel avamispäeval maailmas kõige enam müügitulu genereerinud, avati 2010. aasta veebruaris Kasahstanis. Esimese päeva müük oli üle $250 000. Selle poe avas litsentslepingu alusel Saudi Araabia jaemüüja Fawaz Al Hokair.

    *Maailma suurim riiklik investeerimisfond kuulub Norrale (Government Pension Fund) – mahuks $655 miljardit. Järgnevad Araabia Ühendemiraadid $$630 miljardiga (Abu Dhabi Investment Authority), Hiina $570 miljardiga (China SAFE Investment Company), Saudi Araabia $530 miljardiga (Saudi Arabian Monetary Agency Foreign Holdings), veelkord Hiina $480 miljardiga (China Investment Corporation) ja Kuveit $300 miljardiga (Kuwait Investment Authority). GCC riikide agregeeritud riiklike investeerimisfondide maht on ca $1.8 triljonit.

    *Saksamaa DAX indeksil on viimase 4,9 aasta tipust (jaanuar 2008) puudu vaid 0,5%. Aktsiaturu ajaloolisest tipust on puudu vaid 7,5%.
  • *EUR/USD viimase 1 aasta tipp on 24.02.12 tehtud 1.3487. Hetkel on kurss 1.346 ehk sisuliselt on euro viimase aasta tugevaimal tasemel. Juulikuisest põhjast on euro dollari vastu tugevnenud ligi 12%.

    *Saksamaa aktsiaturu DAX indeks tegi täna 25.01.13 uue 5-aasta tipu. Indeks hetkel 7840 punkti, indeksi ajaloo tipust (8151.57 punkti) on puudu veel 3.9%.

    *Iraagis on keskmine telefoniarve Qatar Telecomi 2G võrgus üllatavalt kõrge - $15 kasutaja kohta.

    * Kui hetkel on Kataris väljas tee-ehitusprojekte mahus 1.8 miljardit USDi (sellest 0.64 mld USDi moodustab Doha kiirteeprojekt ja 0.96 mld USDi Lusaili kiirtee), siis sel aastal on mahud hüppeliselt kasvamas. MEEDi allikatele tuginedes planeeritakse sel aastal konkurss välja kuulutada 30le erinevale kiirteeprojektile koguväärtusega 27.5 miljardit USDi. Võrdluseks - Eestis kulus tee-ehitusele 2012. aastal ca 0.3 mld eurot.

    *Toyota läbimüük on Lähis-Idas aastaga +30% suurenenud, Lexuste müük +48%.

    *GCC-riigid on agregeerituna saavutanud jooksevkonto ülejäägi igal aastal alates 1998. aastast. 2011. aasta jooksevkonto ülejäägiks kujunes $322 miljardit ehk 23% nende riikide agregeeritud SKPst (link).

    *Saudi Araabia lõppenud 2012. aasta eelarve ülejäägiks peaks tulema ca 15,8% SKPst. Riigi kulutused kasvasid 2011. aastal +23%, 2012. aastal +6% ja 2013. aastal prognoositakse kulutuste kasvu ca +15%.

    *$15 miljardilist Appaloosa nimelist riskifondi juhtiv David Tepper ütleb, et tema arvates on aktsiad täna peaaegu kõigi varaklassidega võrreldes odavad (link videole- http://www.bloomberg.com/video/appaloosa-s-david-tepper-on-stocks-strategy-hNEuFAUQSKORXP5UJNYUUQ.html). Võttes arvesse ettevõtete tänaseid kasumeid, ajaloolistest keskmistest tasemetest madalamaid aktsiate finantskordajaid, rekordmadalaid intressimääri, keskpankade rahatrükkimist, järk-järgult taastuvat globaalmajandust, on mu isiklikud vaated Tepperiga üpris sarnased.

    * 2000. aasta jaanuaris oli USA mediaanhinnaga eluasemehind $137 000, 2006. aasta jaanuaris oli hind $220 000 ning 2012. aasta jaanuaris $155 000. Kulla hinnad on olnud vastavalt ca $285 untsist, $570 untsist ja $1750 untsist. Ehk 2000. aastal maksis mediaanhinnaga eluase USAs 480 untsi kulda, 2006. aastal 385 untsi kulda ja 2012. aastal 90 untsi kulda. USA kinnisvara on 12 aastaga kulla vastu 5 korda odavamaks muutunud.

    Viimase 50 aasta jooksul on USA kinnisvara hind kullas mõõdetuna jäänud vahemikku 90-700 untsi ehk 2012 alguses kauples USA kinnisvara kulla vastu vähemalt viimase 50 aasta odavaimal tasemel. 2012. aasta 90 untsist hinda leiab vaid 1980. ja 1981. aastast.
  • Tegelen väikese copeerimis-pasteerimis-trolleerimisega, aga huvitavad "faktid" iseenesest.

    10) Inimese luud on 4 korda tugevamad, kui betoon.

    9) Inimese keha toodab elu jooksul nii palju sülge, et sellega saaks täita 2 basseini.

    8) Maohape on piisavalt tugev, et seal lahustuks tsink.

    7) Nina võib tunda ja meelde jätta 50 000 erinevat lõhna.

    6) 39 minutiga annab inimese keha välja piisavalt soojust, et ajada keema 4,5 liitrit vett.

    5) Inimese kehas on 72,4 km pikkuselt närve.

    4) Enam, kui pooled inimese organismi erinevatest luudest asuvad kätes ja jalgades.

    3) Inimese kehas on piisavalt süsinikku, et täita 1000 pliiatsit.

    2) Meie süda pumpab 9092 liitrit verd iga päev.

    1) Inimene aevastab kiirusega kuni 161 km/h

    Allikas: Philadelphia Ülikool, Reader`s Digest, BBC, National Geographic

    Hea teada, et kui matkal vaja väike tee suuremale seltskonnale tõmbama panna, peaks "teadlaste" arvutuste kohaselt piisama imikust(kes on tõepoolest inimene, kuigi veel väike), 4,5L karastavast jõeveest ja 39 minutist. Seega veidi kannatust, härrased, räägime seni uuemaid anektdoote, kuni vesi keema hakkab...vaata kas juba muliseb.

    Vabandan oma julma mõttekonstruktsiooni pärast.Maailm on ikka kummaline paik.
  • 5 asja, mis on legaalsed aga laastavad tervist rohkem kui kanep
    Esimese kolme punktiga viiest tuleb nõustuda. Ülejäänud kahte saab ignoreerida.
  • Kas teadsite, et Bill Gates sai
    6,2 miljardi dollari võrra rikkamaks sel aastal?

    Huvitav, kas ta ise tunneb seda mingilgi kujul või on see lihtsalt suvaline number kusagil elektrooniliselt või paberil? Ise pakuks viimast.
  • Billkeitsil on varandus kerkinud ja vajunud miljardite kaupa sinna-tänna, ta on juba harjunud.
    Palju tähendusrikkam on see fakt, et kui Billkeits poleks suurt osa oma varandusest kõigi nende aastate jooksul kulutanud heategevusele, oleks ta mäekõrguselt üle maailma rikkaim inimene ja mitte keegi ei saaks sinna ligilähedalegi. Kusagil oli arvutus, aastaid tagasi, kui Billkeitsil oli mingi 40 miljardit, siis ilma heategevuseta oleks ta varandus kasvanud pidanud olema juba 85 ...95 miljardit.
  • Ma tahtsin vist teada, et mis hetkest muutub number tähtsusetuks? On see miljon, 100 miljonit, miljard, 10 miljardit, 90 miljardit?
    Millal tekib see numbri mitte-midagi-tähendus?
    Selge, et Billil endal juba ammu ükskõik, ta ei tea ilmselt isegi, mis tal täpselt ja kui palju parasjagu on :)
  • Ma pakun et see numbri tähtsusetuks muutumine on äärmiselt individuaalne. Kasvõi näiteks see, et osad miljardärid lasevad oma lastel lusksuses hullata ja igasuguseid meeletuid "seiklusi" ette võtta ja kasvõi kriminaalkuritegusid sooritada, teised aga eeldavad et nende lapsed peavad ise maast madalast omale elatise teenima ning mingi vanemate poolset rahalist abi ning pärandit nende lapsed ei näegi.
  • antsukene
    Ma tahtsin vist teada, et mis hetkest muutub number tähtsusetuks? On see miljon, 100 miljonit, miljard, 10 miljardit, 90 miljardit?
    Millal tekib see numbri mitte-midagi-tähendus?
    Selge, et Billil endal juba ammu ükskõik, ta ei tea ilmselt isegi, mis tal täpselt ja kui palju parasjagu on :)


    Kunagi kas Forbes või Fortune arvutasid välja, et kui sul on 250m USD net worth, siis põhimõtteliselt ükski juurde tulev dollar sinu elustandardit mõjutada ei suuda. Eeldame, et vahepeal on inflatsiooni ka olnud, siis räägime me ikkagi sadadest miljonitest, mitte miljarditest.
  • Karum6mm
    Kunagi kas Forbes või Fortune arvutasid välja, et kui sul on 250m USD net worth, siis põhimõtteliselt ükski juurde tulev dollar sinu elustandardit mõjutada ei suuda. Eeldame, et vahepeal on inflatsiooni ka olnud, siis räägime me ikkagi sadadest miljonitest, mitte miljarditest.


    Noh, see (Forbes'i arvutus siiski) $250mn on selline... Pigem raskemini saavutatav. Ma tsiteeriks siinkohal ühte kodumaist klassikut, kes on nõus ka suurusjärgu võrra väiksema summaga:

  • Karum6mm
    Kunagi kas Forbes või Fortune arvutasid välja, et kui sul on 250m USD net worth, siis põhimõtteliselt ükski juurde tulev dollar sinu elustandardit mõjutada ei suuda. Eeldame, et vahepeal on inflatsiooni ka olnud, siis räägime me ikkagi sadadest miljonitest, mitte miljarditest.

    Praktikute hulgast - kunagi Daiwa-aegadel küsiti Olari Taalilt, mismoodi tundub kaotada 100 miljonit. Taali vastuse kohaselt ei ole tarbimises olulist vahet 10 miljoni ja 110 miljoni omamisel. Tundub usutav :). Jutt käis siis küll kroonidest, aga 20 aastat tagasi oli kroon ka täitsa kõva raha.

  • "Ei. Ma ei ütleks, et olen palju õnnelikum nüüd, kui mul on 50 miljonit dollarit, kui olin siis, kui mul oli 48 miljonit dollarit."

    (Arnold Schwarzenegger vastuseks küsimusele, kas õnn peitub rahas.)
  • Esimese Maailmasõja aegsetel lennukitel kasutuses olnud rotatiivmootori tööpõhimõtet on kasutatud ka ühel sõiduautol
  • Kas teadsite, et pornostaar Brandi Love https://en.wikipedia.org/wiki/Brandi_Love on trader Jesse Lauriston Livermore https://en.wikipedia.org/wiki/Jesse_Lauriston_Livermore lapselaps.
    Reede õhta hakkab vaikselt tulema ja mõjuma :)
  • Täna kell 18:15 peab Hardo Pajula Vabas Akadeemias avaliku loengu "Popolo minuto pahameel". Hardo on välja jaganud ka slaidid. Kes Tartus, saab minna kuulama Tartu Katoliku Hariduskeskusesse Jakobi 41. Kes ei ole, siis otseülekande teeb ka Postimees.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon