Mida teeb Riigikontroll? - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Mida teeb Riigikontroll?

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Tundub, et käimas on Riigikontrolöri valimise protsess, kus on suur probleem kuidas valida "õige" inimene.

    Sobivalt on vaja leida ka Sotsiaalministeeriumis uus auditijuht, vaatame mis on nõudmised:


    Minumeelest on riigis vähemalt kolm positsiooni mis peaks olema hõivatud tehnokraatspetsialistidega, sest ette peaks olema näidata selge kvalifikatsioon või tõend kompetentsi kohta:
    * Keskpank - Phd
    * Riigikontroll - CGAP, CIA
    * Rahandusminister - rahvamajandus/makroökonoomika/majandus

    Need on piisavalt spetsiifilised distsipliinid, et äkki keegi väljast sisse hüpates oskaks vastata küsimusele

    An internal auditor plans an audit of a city's highway maintenance. The audit objective is to determine if fixed assets employed are properly reflected in the accounting records. Which of the following approaches is most effective?

    * Inspecting fixed assets used in the road maintenance process and tracing to the asset subsidiary ledger.
    * Scanning the asset subsidiary ledger for credit entries.
    * Selecting items from the asset subsidiary ledger and recalculating depreciation.
    * Examining documentation concerning the cost of fixed assets used in the road maintenance process.


    Või milline on keskpanaga mõju pankadevahelise turule või kuidas on omavahel seotud pankade kapital ja likviidsuse tekkimine nagu ECB working papers seeria publikatsioonid 1496 ja 1497 üritavad välja selgitada. Pole mitte juhuslik, et kõik 1496 ja 1497 autorid on Phd staatuse kandjad - kui ikka standardit või distsipliini ei tea, siis ei tea, siis ei tea. Mõelda, spekuleerida ja eelneva sektorivälise töökogemuse najal midagi spetsiifilises spetsialiseerumisalas tuletada ei ole võimalik.

    "Õige" inimese leidmise probleem kaob koheselt kui vähemalt keskpangas ja riigikontrollis (sest rahandusminister on liigselt poliitiliselt mõjutatud) väärtustada asutusesisest professionaalset kasvamist, nagu see loogiliselt olema peakski. Küpseid, standardeid läbi ja lõhki tundvaid auditjuhte ja vanemaudiitoreid on seal kindlasti hulgim. Üldjuhtimisalase kompetentsi haaramine on füüsikust lüürikuks stiilis arenemine, mis nagu me kõik teame on võimalik. Vastupidine võimatu.
  • Informeeritud Tartu allikate jutu järgi loobus tänane riigikontrolöri kandidaat Karis TÜ rektoriks teiseks ametiajaks kandideerimast, kuna oli isegi oma esimesel korral esitajate (arstiteaduskond ja LOTE, kes tahtsid rektoriks eelkõige mugavat oma jopet) jaoks liiga saamatu ning ta oleks igal juhul läbi kukkunud. Pettumus oli lausa nii suur, et Karisele eelistati kolme kandidaati, kellest ükski endale pähe poleks lasknud istuda.

    Selline taat sobib nagu valatult ühe seltskonna nägemusega mugavast riigikontrolörist...
  • Karis RK-na oleks täielik kelgunöör ju.
  • Ikka parem kui praegune piinlik olukord kus riigikontroll on eksimatu valitsuse suhtes vahel kriitiline ja siis valitsus omakorda on sunnitud tuima panema, et olemasolevat optimaalset lahendust mingite tarbetute muudatustega mitte ära solkida.
  • Cynic
    Ikka parem kui praegune piinlik olukord kus riigikontroll on eksimatu valitsuse suhtes vahel kriitiline ja siis valitsus omakorda on sunnitud tuima panema, et olemasolevat optimaalset lahendust mingite tarbetute muudatustega mitte ära solkida.


    Täh???
  • mx77
    Täh???


    Võiks kaaluda sarkasmi ja iroonia kohalolu.

    Riigikontroll nimelt on asutus kus töötavad Eesti kõige rumalamad inimesed. Alati kui Riigikontroll avaldab mingi raporti, siis selgub, et üldjoontes auditeeritav küll nõustub järeldustega, aga ikkagi on audiitor olnud rumal, pole uurinud kõike, jätnud olulise detaili kahe silma vahele, mitte teemast aru saanud, olnud elukauge vmt.

    Poliitikutele selgelt riigikontrolli aktiivsus ei meeldi. Kui Sakuska vahendatu vähegi tõeseks peaks osutuma, siis Eesti Pank 2 on ootamas, aga mitte selle osas et üritatakse tehnokraat-spetsialisti asemel poliitsfääridest inimene leida, vaid selle osas et poliitsfääridest leitud inimene actually ongi spetsiifilist asutust pikka aega juhtinud. Võib olla kusagil juhtunud, et on olemas olnud üks riik kus keskpanka on pandud juhtima poliitiliselt sobiv kandidaat kellel puudus hea Inglise keele oskus ja ka erialane haridus vastavat positsiooni üldiselt mõnes Lääne-Euroopa riigis poleks taganud, ning kelle ülesandeks oleks olnud nt lokaalset krediidimulli ja makrotasakaalustamatuse teket takistada, aga me teame et seda ei juhtunud. Hea vähemalt seegi, et sai öelda, et keegi meid ei hoiatanud. Isegi keskpank ei olevat kriisi ette näinud ja vaikis. Hmmm... I wonder why.... :D

    On huvitav näha mis saama hakkab. Pehme ja naiivne kandidaat kindlasti pole Eesti huvides. Riigikontrolli ülesanne on juhtida tähelepanu ressursside väärkasutusele ja süsteemsetele riskidele riigis. Süsteemselt oullisel kohal istuva pehme kandidaadi potentsiaalset negatiivset mõju oleme juba näinud.
  • Aaa, praegu jäi pilk pidama veel eelneval töökuulutusel kus kvalifitseerimistingimustes rõhutatakse, et kasuks tuleb töökogemus avalikus sektoris. Ei mingit pikaajalist koridorides liikumise eeltingimust. Peaasi, et oleks tehnokraat-spetsialist. :)

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon