elektripakett - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

elektripakett

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Milliste elektripakketide kasuks on siin otsustatud?? Endal tarbimine 13500 ja sellest 55% öist.
    Otsus langeb siiski börsihinna kasuks, aga kellelt on veel lahtine.
  • Just täna tegin ära nii endale kui vanematele. 220 Energia börsihinnaga ja ettemaksuga. Määravaks sai väikseim vahendustasu.
  • to wux:
    Endal on keskküttega korter ja tarbimine sinu omast x10 väiksem ning pakettide vahe on niivõrd marginaalne, et tegelikult pole vahet, millise kasuks otsustada. Aga veel mõlgutan mõtteid.
  • Vormistasin elektri firma nimele, ning 4,88 + km kolmeks aastaks lukku.
  • Fake McCoy
    Vormistasin elektri firma nimele.


    Kuidas sa seda MA-le põhjendada kavatsed või plaanid elektri pealt erisoodusmaksu maksta?

  • Cynic
    Just täna tegin ära nii endale kui vanematele. 220 Energia börsihinnaga ja ettemaksuga. Määravaks sai väikseim vahendustasu.

    Miks mitte jääda vabaturule?
  • Kas keegi oskab seletada miks mul erineb EE poolt pakutav elektri tarbimiskohtade lõikes? À la kui mobiiliga kõnnin kõrvalmasti alla, siis on minutihind kohe teistsugune. Mis kuradi loogika see on - tarbija olen ju mina ja elekter on igas tarbimiskohas sama. Võrgutasu on ju sellele paketile lisaks, mitte hinna sees.
  • winger, ma pole lihtsalt 100% kindel kuidas see vabaturu hind lõpuks kujuneb. Võimalik, et sinna väänatakse siiski suurem tala vahele kui lepingu alusel ostmise puhul aga kst. Mina ei imesta enam ammu millegi üle.
  • OK, ma annan teada. Pärast võrdleme. Küsisin, kuna hakkasin kahtlema endas, aga elame näeme. Vaba turg siiski - rõhk sõnal vaba.
  • äkki on sõna aju eest ära jäänud :-)
  • Tegin harjutuse. Valikus 220 energia börsipakett ettemaksuta, EE Kindel pakkumine 6 kuuks ja Elektrum. Majapidamine suuremat sorti e.g. aasta kulu on 31 000 kwh, maaküte, natuke elektri põrandakütet + veel selliseid elektrit tarvitavaid hobiseadmeid nagu keevitus, kompressor jms... 220 energia kodulehel oli selgitus kuidas leitakse börsihind mida kasutakse arve koostamisel - see on nord spool vms börsihind + muidugi väike tambov juurde:). Arvutused näitasid - 1 aasta lõikes tuleks odavam (kasutades 220 energia poolt antud börsihindade ajalugu) 220 energia börsipakett - 1538 eur aastas, teine koht EE pakkumine 1714 eur ja kolmas Elektrum 1736. Samas kui vaadata järgmise aasta esimest 6 kuud (külm ja elekter kallis) siis EE 6 kuu hind 921 eur, Elektrum teine 930 euri ja 220 energia börsikas kolmas 932. Ja ainus põhjus miks 220 energia pakkumine kõige kallim oli - oli veebruari jõhker hinnahüpe. Muudel kuudel oli 220 energia ikkagi odavam.
  • Mul on sellinne tunne, et see 220 energia küberrünnak on nende endi PR trikk. Mida see kokkuvõttes kellelegi annaks? Aga eile õhtul vähemalt kõik portaalid pasundasid.
  • PeaLiK
    Fake McCoy
    Vormistasin elektri firma nimele.


    Kuidas sa seda MA-le põhjendada kavatsed või plaanid elektri pealt erisoodusmaksu maksta?



    Mu firma on kodusel aadressil.
  • ei olnud PR trikk. konkurendid omavahel pusivad. (c:
  • Soome leht arvab 220 Energiast niimoodi:

    http://www.talouselama.fi/uutiset/hamarat+sahkokauppiaat+yrittavat+nyt+ihan+uudella+yrityksella/a2148785
  • nujah, eesti 220 Energias on põdrikud poolega osanikud, eks siis paistab, kas ärikombed samaks jäänud
  • Kas keegi on aru saanud, mis selle EKÜL (korteriühistute liidu) ja Elektrimüügi AS kampaania (nn. ühishanke) mõte on?

    Teeme arvutused:
    * jooksva 2012 aasta keskmine börsihind: 4.63 senti/kWh
    * Elektrimüügi AS kampaaniamarginaal EKÜL liikmetele: 0.24 senti/kWh, 4.63 + 0.24 = 4.87 senti/kWh
    * marginaal mitteliikmetele: 0.26 senti/kWh, 4.63 + 0.26 = 4.89 senti/kWh

    Kui nüüd korrutada läbi tarbimisega (nt 100 kWh), siis tuleb vahe 2 senti kuus. Korraliku küttetarbimisega (1 000 kWh) tuleb vahe 20 senti kuus. Kas ma näen kedagi jooksmas lepingut sõlmima?

    Arvutusel võtsin aluseks näite EKÜL enda lehelt, et peaks nagu õige olema:
    http://www.ekyl.ee/index.php?id=23990
  • Kes veel peale Elektrimüügi pakub kuumaksete tasandamist ühesuurusteks läbi aasta?
  • Kas suvilasse on keegi paketti valinud juba?
  • Fake McCoy
    PeaLiK
    Fake McCoy
    Vormistasin elektri firma nimele.


    Kuidas sa seda MA-le põhjendada kavatsed või plaanid elektri pealt erisoodusmaksu maksta?



    Mu firma on kodusel aadressil.


    Ja suudad vajadusel tõendada, et kogu kodune elektritarbimine on ettevõtte äritegevusega seotud? Mina nii optimistlik poleks. Maksuamet võib selle peale ikka päris haput nägu teha.
  • Lisaks võib MA-l tekkida kuri soov tulumaksu küsida, kui peaksid kunagi oma elamise ostuhinnast kallimalt maha müüma.
  • Vaatasin ka asja pealiskaudselt üle.
    Gaasiküttel eramu aastane kulu ca 2500kWh - erinevus kõige soodsama börsihinnaga pakkuja ja näiteks EE vahel on aastas ca 2€. (elektri kulu korda marginaali erinevus)
    Kes senti ei korja see... aga tegelikult ei näe reaalset põhjust kedagi teist valida.

    Küll aga on päris arvestatav erinevus fiks hinnaga või bärsihinnaga ostmisel.
    EE puhul on fiks hinnaga elekter prognoocitava hinna puhul ca 20% kõrgem ehk 20% elektrihinnast hakkaksin maksma kindlustusteenust. Seda võib nimetada ka lotopiletiks, et äkki tõesti analütikud teevad valearvutuse ja tegelik börsihind lendab lakke.

    Kokkuvõttes ei ole kodutarbijal eriti mõtet oma aega raisata ja pead murda ja teha kellegiga mingi leping lihtsalt ära.
  • allan223
    Kokkuvõttes ei ole kodutarbijal eriti mõtet oma aega raisata ja pead murda ja teha kellegiga mingi leping lihtsalt ära.

    Sa viitad sellega võimalusele, et börsihind käitub volatiivsemalt kui maaklerite ennustused ehk provaideri valimine on kindlam kui olla lihtsalt börsihinna peal?

  • olemuselt peaks üldteenus olema pikaajalise keskmisena kõige odavam, sest igasugu fiksimine sisaldab määramatust, mis kajastub hinnas
    fikisda ehk kindlaid pakette tasub võtta, kui oled kindel et turg arvab valesti
    näiteks turg arvab, et tuleb erakordselt soe talv ja pakub (suhteliselt)odavat hinda kuueks kuuks
    kui sul on siseinfot, mis ütleb, et talv tuleb jube külm, siis tasub fiksida
  • Kui elektri börsihind peaks kasvama tasemeni, mida elektrimüüjad pole osanud oma riskikalkulatsioonides ette näha, on neil enamasti õigus tõsta ka fikseeritud pakettide elektrihinda. Nad peavad sellest kliendile kuu aega ette teatama ning kliendil on loomulikult vabadus valida sel juhul endale mõni muu pakett või müüja.
  • Fiksimine (nagu ka kindlustamine üldiselt) on oma iseloomult gambling - vead kihla, et sina ennustad tulevikku paremini kui vastaspool. Vastaspool on siin üldjuhul profim, nagu kasiinoski, aga maja võtab rohkem vahelt kui kasiinos (kindlustus tavaliselt 50%).

    Seetõttu on kliendina fiksimise, hedgimise ja kindlustamisega mõtet tegeleda vaid juhul kui see tõesti meelelahutust pakub.

    Huvitav on jälgida EE oskuslikku turundust kus nad tasaselt kuid pidevalt börsihinna kõikumisest õudusjutte räägivad. See, kombineerituna mõõduka majandusarusaamaga, annab tulemuseks, et 90% kindlustavad oma elektri.
  • Kes börsihinnaga arvutusi teevad, peavad arvestama, et arve peale tuleb kaalutud keskmine börsihind, mis on kuni 5% kallim keskmisest nordpoolspot'i hinnast. Seda siis juhul, kui ei kasuta tunnitäpsusega arvestit.
    Minul tuleb selliste arvestuste järgi börsipakett sama kallis nagu kõige odavam fikspakett, kuna tarbin talvekuudel elektrit oluliselt rohkem. Kõige soodsam oleks kasutada jaan.-veebr(märts) fikshinda ja edasi börsihinda.
  • Ma otsustasin üdlse mitte midagi teha. Kui viskab 20€ arve 26.73€ peale, mis seals ikka. Sõlmida saab ju ka järgmine aasta.
    Joon teed, hammustan komput kõrvale, loen seda artiklit: http://www.epl.ee/news/arvamus/andrus-kivirahk-vanurite-paevakodu.d?id=65377824 ja mugistan naerda. (Kuigi naljakat ei ole siin ammu enma midagi).
  • Niisiis, Mustamäel Eesti Energia Kindel pakett: 1 kwh-0,13945 eur,s.t. +19,1% .
  • Selline kiri ringleb. :)

    Kiri EE-le
    Tere, kas vastab tõele, et Teie võtate meilt Eesti kodanikelt õigus vastaselt taastuvenergia tasu.
    Euroopa Liit pole selleks ju luba andnud, et teostada riigiabi firmadele kes on elektrit tootvad ja on konkurendid vabal turul teistele energiat tootvatele firmadele.
    Seoses sellega plaun minu arvelt võtta välja see maks.
    Palun mulle kui kodanikule näidata ära mille alusel te võtate mult taastuvenergia maksu.
    Ja kui meie ülekande tasu on kulupõhine siis siingi on mul õigus teada saada kuidas see kulu jaguneb ja millest konkreetselt see tuleb. See peab olema läbipaistev nagu seda näeb ette Euroopa Liidu seadus.
    Vastasel juhul on mul õigus keelduda arve maksmisest.
    Aktsiis peab olema 4 korda väiksem, seegi on teada fakt.

    Lugupidamisega
    ........................
    Siia kirjutage oma nimi ja saatke teenindus@energia.ee info@elering.ee arved@elering.ee
  • Lollus kuubis. Esiteks õigusvastaselt on üks sõna, teiseks EU energiavolinikule kaebas Taastuvenergia Koja esimees, kes kurtis et MKM võttis neil subsiidiume vähemaks. Kuna EU kokkulepetes on kirjas, et taastuvenergeetika on see kõigeõigem energeetika, seetõttu energiavolinik tegigi kurja häält.

    Nüüd lihtsalt EE saab kogu pasa endale ning rahvas ei tee vahet probleemil ja sital, mida nad ventilaatorisse laevad.

    Krt, see eestlaseks olemine tuleb ikka mõnede veidrate hüvedega.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon