Investeerimisstrateegia - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Investeerimisstrateegia

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Tere. Üritan taas vaikselt investeerimisega tegelema hakata ja oleksin tänulik kui mõni teemast teadlikum inimene mu strateegiale pilgu peale viskaks. Olgu öeldud, et olen sarnase sisuga teemasid siit otsinud, neis ei leidunud kuigi palju kasulikku. Olen ka varasemalt mingil määral tegelenud selle teemaga, mõned ehk mäletavad isegi. Ei taha ka ühegi panga esimese korruse inimestelt selle kohta midagi küsida, sest need oskavad ainult enda panga tooteid pakkuda, siit äkki saab asjatundlikumat ja objektiivsemat tagasisidet.

    Igatahes, situatsioon selline, et algkapital väike, paar k euri ja iga kuiselt oleks võimalik €500 kõrvale panna. Ajaperspektiiv +10 aastat ja riskitaluvus ei ole probleem, st portus võib ka midagi lühiajaliselt riskantsemat olla. Strateegia oleks osta ja hoia. Nii vähe või palju olen varasemalt õppinud, et kulud tasub all hoida. Strateegia siis selline, et esialgu hajutan portfelli 2-3 ETF'i vahel (tasud väikseimad), kusjuures plaan on teha oste iga 3 kuu tagant, siis moodustab tehingutasu konstantne osa + % kusagil 1-1,5% kanti ostusummast, ei lähe liiga suureks (vs nt igakuine ostmine) ja samas laseb ka oodatavast aktsiahindade tõusust osa saada. Korra aastas ostes oleks teenustasu % madalam, aga tootlus läheks mööda. Variant oleks ka teha igakuine püsimakse mõnda fondi, aga kui viimati selle kohta uurisin, siis ETF'i ei olnud võimalik teha püsimakset ja ei tahaks juhitava fondi juhte nuumata, kui isegi turuga sammu pidamine on nende puhul pigem küsitav. Kas kulude seisukohalt tundub see strateegia minu võimaluste juures mõistlik? Kuidas saaks veelgi kulusid optimeerida? Plaan LHV's hoida aktsiaid, see vist Eesti omadest odavaim (?) ja minu väikeste mahtude juures ei näe pointi mõne rahvusvahelise juurde viia.

    Teiseks siis tahaks arvamust valitavate ETF'ide kohta. Midagi nii lolli seekord ei hakka tegema, et valiks mõne sektori vms välja. Ei ole plaanis väga palju jälgida, tahaks valida kaks areneva maailma fondi ja ühe arenenud maailma oma. Arenenud maailma omadest vist väga vahet polegi, S&P500 ETF võiks äkki alusvara kõige objektiivsemalt järgida ja kulud võiks madalad olla? Ma väga ei betiks selle peale, et leian lvl 90 makroanalüüsi, kust leiaks eri regioonide tulevased tootlused. Samas pikema graafiku järgi tundub ostuhetkeks raske halvemat aega valida kui praegune, vist peaks ootama? Areneva maailma omadest võiks vast aasialaste tööeetika järgi valida Pacific Aasia ex Japan ja mitte liiga suure Hiina osakaaluga nt. Neil kahel oleks edaspidi orienteeruvalt 40% osakaal. Ülejäänud u 20% võiks midagi eksootilisemat olla. Nt Aafrika. Seal peaks ka mingi growth story olema ja hetkeseis on veel jätkuvalt väga madal. Aga exposure'i võimalused pole kuigi head, AFK vist ainus? Kuidas üldse on lood alla 100 milkuste ETF'idega, kulud kõrged ja ei pruugi kuigi hästi jälgida liikumist? Keegi ise kaaluks AFK soetamist? Esialgu vast võtaks selle asemel hoopis kohalikult turult OEGi. Pole küll väga ratsionaalne otsus sellesse potti seda lisada, aga OEGi suhtarvud pole halvad, hea leverage siinse piirkonna tõusule ja last but not least, ise satun ka mõned korrad kuus Parki, nüüd siis Olümpiasse. Ennetaks küsimusi ja mainin ära, et olen plussis seal.

    Igasugune kriitika, soovitused ja arvamused on vägagi teretulnud :)https://fp.lhv.ee/forum/threadAdd?topic=forum_topic.free#editorView
  • Alati tasub vaadata mis on popimad ETF-d: http://etfdb.com/compare/ Ning ehk tasuks üle vaadata ka Euroopa ETF-d: http://de.ishares.com/en/rc/products/overview/FI
  • Madis, oled endale asja juba praegu liiga keeruliseks ja investeerimiskaugeks mõelnud.

    Mainisid juba osta-hoia strateegiat. Püsi selle juures ja osta a) pikaajaliselt püsiva ärimudeliga ja hea dividenditootlusega aktsiat ( TVEAT). Divikate laekumisel ja peale dividendide nimekirja fikseerimise järgset langust osta sama aktsiat juurde ning ise lisa natuke juurde. b) võta riski ning investeeri kasvuaktsiatesse, mille valuatsioon on mõistlik (kui hetkel ei ole mõistlik, siis oota) või millel lubab EPS ajas kasvada (OEG1T, OLF1R, GRD1R, SAB1L, PTR1L jms).

    Kogu kunst!
  • Madis strateegia on natuke koledalt komplitseeritud, alguseks ei oleks mõtet võtta niivõrd komplitseeritud strateegiat vaid alustada primitiivsematega ning siis proovida väiksemate kogustega keerulisemaid.

    Kõige primitiivsem strateegia on osta pikaajalisi ja edukaid ettevõtteid kes maksavad dividende. Sel juhul on oodatav tulu dividendide pealt. Ning teine võimalus on osta Indeksaktsiaid mis kajastavad suurimate turgude indekseid. Sel juhul on oodatav tulu või kulu turgude tõusudest või langustest. Kui antud tootlus ei rahulda, proovi leida väiksemate summadega (näiteks 1 aktsia) uusi mudeleid.
  • Kui antud tootlus ei rahulda, proovi leida väiksemate summadega (näiteks 1 aktsia) uusi mudeleid.


    Misasja?

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon