Riigikogu valimised 2015 - Free topic - Forum - LHV financial portal

LHV financial portal

Forum Free topic

Riigikogu valimised 2015

Log in or create an account to leave a comment

  • Hakatuseks kaardistagem huvipakkuvad liikumised erakondade vahel ja tuntud inimeste liitumine mõne erakonnaga

    http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/eerik-niiles-kross-ja-yoko-alender-lahkuvad-irl-ist-ja-liituvad-reformierakonnaga?id=70058029

    Tänane pommuudis - Kross & Alender IRL>RE

    Eile-üleile
    Novosjolov - RE,
    Heidi Purga - RE,
    Raivo Aeg - IRL

    Veidi varem
    Ants Laaneots - RE
    Johannes Kert - RE

    Ei ole ekspert, aga mulle tundub, et RE on edukalt alustanud häälemagnetite koondamisel.
    Jürgen Ligi on eraldi teema, kindlasti on tema nime taha palju hääli juurde liikumas, aga ka lahkumas, prognoosiksin siiski positiivset saldot
  • Nüüd võib ehk isegi IRL-i valimisele mõtlema hakata.
  • Krossi lahkumine on IRLile kindlasti kõva löök. Novosjolovi ja Purga suguseid sportlane-muusik-telenägu vms. tüüpi häältepüüdjaid on alati siia ja sinna tulnud ja läinud, aga Kross tõmbas KOV valimistel enda taha päris korraliku toetajaskonna. Aeg (Raivo, mitte märtsini jäänud kuud) seda auku kindlasti ei täida. Laaneotsa ja Kerdi endale tõmbamisega sõidab selle kolmiku (Laaneots-Kert-Kross) kompetents julgeolekuküsimustes möödaminnes kõigist konkurentidest üle.
  • IRLil on vaja karismaatilist ressurssi ja kiiresti.
  • mx77
    Nüüd võib ehk isegi IRL-i valimisele mõtlema hakata.


    kui Reinsalu ja Parts ka lahkuvad, siis küll ...
  • http://tallinncity.postimees.ee/2974565/savisaar-kross-on-reformierakonnale-paris-suureks-koormaks
    tuleb vist seekord nõustuda.
    Lisaks ei saa väga tösiselt võtta meest, kes iga järgnev aasta kanditeerib uue partei nimekirjas. Kahju, Kross viimastel valimistel suutis natuke seisvat vett siiski segada.
  • Mul täitsa savi, milline face millisesse booki hüppab. Otsustasin põhimõtteliselt anda hääle mõnele uuele tulijale. Olgu selleks siis Vabaerakond või keegi muu. Uues kuues vanad broilerid a la Ojulammas ei kvalifitseeru.
  • ma olen ise ka vahest antsukese kombel mõelnud, aga asjal on rohkem dimensioone
    see uus tulija peab olema "õige tulija", lisaks sellele ei ole midagi ju kasu, kui tal on õige sõnum, aga ta kuhugile ei jõua, sest esitab seda valesti, tal pole populaarsust vms. Et väga hea on öelda: "ma keeran maailmale selja", aga reaalsuses võib nii juhtuda, et keerad selja iseenesele.
  • Näib, et ollakse isegi leppinud sellega, et valimisseadus välistab üksikkandidaadil riigikokku saamise. Lihtne on karjatada kui lambukesed on kõik karjas koos.....jumal hoia selle eest, kui riigikogus oleks niipalju üksikkandidaate, et mõjutada hääletuste tulemust.
    Tahaks näha Mart Helmet valitsuses.....äkki muutub midagi, muidu käib ainult kõlavate loosungite loopimine kuid tegelik elu vindub aina edasi
  • Ettevõtjad peaks pead kokku panema ja ühiselt partei looma.
  • Ettevõtjatel on targematki teha.
    Kogu see seltskond, kes viimase paari aasta jooksul on proovinud igasuguseid "algatusi" jms. käima joosta on paras õudus. On mingi kogus missioonitundega häid inimesi, kes tõepoolest tahaksid midagi muuta ja paremaks teha (tunnen neile kaasa). Ja siis on ports karjeriste, külahulle ja muud hõljuvat planktonit, mis iga normaalse mõistusega inimese peale esimest tunnikest arutelu kilomeetrite kaugusele peletab....
  • tulu
    Näib, et ollakse isegi leppinud sellega, et valimisseadus välistab üksikkandidaadil riigikokku saamise. Lihtne on karjatada kui lambukesed on kõik karjas koos.....jumal hoia selle eest, kui riigikogus oleks niipalju üksikkandidaate, et mõjutada hääletuste tulemust.
    Tahaks näha Mart Helmet valitsuses.....äkki muutub midagi, muidu käib ainult kõlavate loosungite loopimine kuid tegelik elu vindub aina edasi

    Riigikogu valmistel on üksikisikud saanud üksikkandidaadi-mandaadi jagu hääli kokku küll. Mõni lausa mitmekordselt. Aga siiamaani on olnud need üksikisikud olnud alati parteide nimekirjades.
    Kui riigikogu valmistel lastakse alla künnist, näiteks 5% --> 2%, siis saavad ka üksikkandidaadid kergemini sisse (nii arvan mina). Näiteks Leo Kunnas võiks sisse saada.

    Mida perekond Helme valitsuses pakuks?
  • Ettevõtjate parteisid saab tekitada imelihtsalt - tuleb kaotada igasugune erakondade rahastamine riigieelarvest.
  • See-eest on riigikogus üks täielik ametiühingupartei - keskerakond ja wannabe ametiühingupartei - sotsialistid.
  • kas keegi võiks palun lühidalt kokku võtta, mida on võimul olev seltskond viimase 4 jooksul saavutanud või ära teinud? et oleks põhjust neid tagasi valida..
  • Kas peab alati midagi märkimisväärset saavutama või ära tegema?
  • http://www.reform.ee/reformierakond-irl-2011

    Kes viitsib, võib teha kokkuvõtte, et mis saavutati ja mis mitte.
    Kuigi üldsõnalist ümmargust mula on seal nii palju, et selleks tööks peaks terasest närvid olema..
  • zorg, mõnikord on ka see, et 4 aasta jooksul midagi olulist pekki ei keerata, omaette tunnustust väärt saavutus. Mitmetes teistes riikides näiteks valijatel nii hästi ei ole läinud.
  • zorg
    kas keegi võiks palun lühidalt kokku võtta, mida on võimul olev seltskond viimase 4 jooksul saavutanud või ära teinud? et oleks põhjust neid tagasi valida..


    Neil, kes eraettevõtlust kirglikult vihkavad jätkub kuhjaga põhjust seda seltskonda tagasi valida ainuüksi viimase aasta saavutuste põhjal:

    * Firmasõidukite ja nendega seotud kulude topeltmaksustamine
    * PRIA toetustele tulumaksu kehtestamine
    * Mikroettevõtjate ja äriühingu juhatuse liikmete sotsiaaltagatiste kaotamine
    * Kasutatud sõidukite järelturu likvideerimine
    * 1000 euro määra ületavate arvete registreerimise kohustus
    * Alla 64-eurosele isikliku sõiduauto töösõitudeks kasutamise hüvitisele arvestuse pidamise nõude kehtestamine
  • Se eon läbitud teema - Läti valis sellise mudeli ning me nägime ka selle tulemust. Küsimus on meil olemasoleva süsteemi mõistlikumade piiride vahele viia. Kuna aeg on halastamatu ja tormab ainult edasi, siis muutuvates tingimustes piirid tuleb jälle ja uuesti ülevaadata.
    SideKick
    Ettevõtjate parteisid saab tekitada imelihtsalt - tuleb kaotada igasugune erakondade rahastamine riigieelarvest.

  • ttrust
    Kas peab alati midagi märkimisväärset saavutama või ära tegema?


    see on nii rumal, et valus on kohe..
  • Draax
    zorg, mõnikord on ka see, et 4 aasta jooksul midagi olulist pekki ei keerata, omaette tunnustust väärt saavutus. Mitmetes teistes riikides näiteks valijatel nii hästi ei ole läinud.


    sama..
  • riik on valmis vä? probleeeme / muresid / valusaid kohti pole?
  • Zorg, seda, et agar sotsialistjuugend või agar edgarjuugend leidis lemmikteema "Mida on valitsus siis ära teinud", laseb sellel teemal siin veidi aega jahuda ja siis pahvatab välja: "Lahendus on: vali sotsialiste" või "Lahendus on vali kesikuid". Ma ei taha öelda, et sina, Zorg, see "-juugend" oled, aga situatsioonikoomika on sama.

    See on selge, et valitsevad 4 parteid on mugavusvakku end uinutanud, ehk siis tegeliku kartelli moodustanud. Nagu mäletame, siis eelmistest valimistest ei tulnud ühtegi põhimõtteliselt uut poliitilist jõudu areenile. Ja need kes üritavad tulla, pakuvad riigikapitalism-sotsialismi või lausa natsionaalsotsialismi koos Eesti kapseldumisega.

    Ootaks, Zorg, sinult konstruktiiseid materiaalseid lahendusi. Lause "Riik on valmis vä" on rumala inimese lollus, kes näib, et ei oska asju enda jaoks lahti seletada.

    Mina tean, et demokraatia on väga aeglane protsess, ma üritan asju selle pilguga vaadata. Muud lahendust ei ole.
  • Lisaks, et see "4 aasta jooksul märkimisväärset saavutada" kõlab nagu üleskutsena revolutsioonile. Justkui valitud kurss oleks kapitaalselt vale ja nüüd peaks hakkama riigi alustalasid raputama ja kõike pärast võimulesaamist ümber tegema. Sellel väitel ka väga alust ei ole. Nagu ttrust juba ütles - demokraatia on aeglane protsess ja samuti riigi areng. Järsud muudatused mõjuvad stabiilsusele väga halvasti, edasi liikuda tuleb järk-järgult ja analüüsides, mis on ühe või teise reformi reaalne mõju
  • juured
    Jaan Kundla astus Rahva Ühtsuse Erakonda


    Kuuldavasti pidi Jaan Kundla asuma juhtima Rahva Ühtsuse Erakonna noortekogu :)
  • Praegune valimissüsteem on suht mäda.
    Rahvas valib ühe venna aga riigikokku saab hoopis kolmas vend. Siis neli aastat puudub nende kolmandate isikute üle igasugune kontroll. Uutel valimistel astub rahvas jälle sama ämbrisse , (Vaadatakse , et sit@ keeras ju kokku see kolmas vend {Ligi,Sepp,Tuiksoo} Mitte minu valitud normaalne piff)

    Muidugi vingumine ei aita, kui valimissüsteem ei meeldi võib elamiseks valida ka uue riigi :)
  • Mezaks
    Praegune valimissüsteem on suht mäda.
    Rahvas valib ühe venna aga riigikokku saab hoopis kolmas vend.


    Mezaks, sa ei ole veel aru saanud, et riigikogu valimistel peaks valima erakondade ja nende poliitiliste platvormide vahel, mitte "seda" või "toda" venda?

  • Poliitilist platvormi peaks teoreetiliselt valima jah, aga ega neid keegi loe. Ja mida teha, kui poliitiline platvorm sobib, aga arvad, et erakonna mõned juhtliikmed ja hall kardinal on sulid? Ja erakonnal, kus nagu sulisid ei tea olevat on jälle vastuvõtmatu poliitiline platvorm. Ning kolmandal on küll lugupidamist vääriv liider, sulisid nagu väga ei tea olevat, aga on kahtlane kas erakond valimiskünnise ületab.
  • Igal süsteemil on oma head ja vead. USA majoritaarse süsteemi puhul võib juhtuda näiteks, et partei kes üle riigi kogus üle 50% häältest, jääb parlamendis vähemusse.
  • Vanaema
    Poliitilist platvormi peaks teoreetiliselt valima jah, aga ega neid keegi loe. Ja mida teha, kui poliitiline platvorm sobib, aga arvad, et erakonna mõned juhtliikmed ja hall kardinal on sulid? Ja erakonnal, kus nagu sulisid ei tea olevat on jälle vastuvõtmatu poliitiline platvorm. Ning kolmandal on küll lugupidamist vääriv liider, sulisid nagu väga ei tea olevat, aga on kahtlane kas erakond valimiskünnise ületab.

    Näiteks keskerakonnal on väga ilus poliitiline platvorm. Aga ma pole kunagi kuulnud, et keegi oleks seal midagi ettegi võtnud, et seda platvormi täidetaks.
    Selle asemel tehakse hoopis muid asju, nagu muututakse puutini partei "jediinaja rossija" filiaaliks.
  • Välisminister Urmas Paet ütles täna Delfile, et otsustas siiski loobuda välisministri kohast ning asuda tööle Brüsselis europarlamendi saadikuna.

    “Otsustasin ikkagi Euroopa parlamenti minna. 11 ja pool aastat valitsuses on päris pikk aeg. Ma arvan, et muudatust on vaja," ütles Paet
  • Reform on oma viimaste nädalate möödalaskmiste ja vangerdustega ikka endale korraliku karuteene teinud. Rahval on küll kombeks poliitikute vägiteod päris ruttu unustada, kuid neli kuud peaks olema piisavalt lühike ajahorisont ka kõige hajameelsemale valijale, et mitte veel üks kord sama reha otsa astuda.
    Et Riigikogu valimiste avauudiseks sai siin Krossi vangerdus, siis võtaks ka sel teemal sõna. Minul on küll hea meel, et IRList lahkus. Väga ebaprofessionaalne küll, aga selliselt mehelt muud ei ootakski. Ühesõnaga, saigi IRLi rivi veidi puhtamaks. Krossil ei tasu ka ennast liiga tähtsaks pidada. Temal küll isiklikult mingit erilist rolli ei olnud erakonna möödunud aasta kohalike valimiste edus. Pigem lihtsalt tehti suurt kampaaniat (mitu miljonit sinna magama pandigi?) ning Kross sai lihtsalt võimaluse koguda enim Savisaare-vastaseid protestihääli pealinna linnapeakandidaadina. Kahtlen, et kõik need hääled temaga uude koduerakonda kaasa liiguvad.
    Praegu ei kujuta isegi enam ette, miks ettevõtjadki peaksid reformarite poolt hääletama. RE on korduvalt tõestanud, et riigieelarve aukude lappimisel ollakse vägagi varmad ettevõtetele kaikaid kodaratesse loopima (firmaautode käibemaks, 1000 € arvete deklareerimine, keskkonnatasude tõus jne). Pehmelt öeldes on ärisektori ettepanekute peale lihtsalt sülitatud ehk tegelikult diskussiooniks avatud ei olda.
    Sarnaselt mõne kaasfoormulasega siin teemas olen ka ise põhimõtteliselt loobunud valimast praeguseid parlamendierakondi. Niisiis, kui valima, siis kindlasti mõne uue tulija kasuks. Sümpaatseid tegijaid leidub väljaspool kartelliparteisid nii väikeerakondade kui ka päris sõltumatute kandidaatide näol. Samas selline "vana poliitbroiler uues kuues" a'la Ojuland mulle erilist muljet ei avalda. Kuid eks pean nende platvormi esmalt vähemalt ära kuulama. Vabaerakondlased tunduvad igatahes sümpaatsed, kuigi ka neil on eesotsas staažikas parteilane. Siiski olen Herkeli suhtes pigem positiivselt meelestatud, sest Isamaa-Res Publica juhtivpoliitikute ringis on mees seni alati isemõtleja ja hakkaja poliitiku mulje jätnud. Ei saa üle ega ümber ka EKREst, kelle agraartsentristlik taust mõjub praeguse hääbuva maaelu kontekstis küllaltki köitvalt. Usun, et tarku inimesi, kes oskaksid edukalt kaasa rääkida regionaalpoliitilistes küsimustes, leidub erakonnas ka tänasel päeval, ka peale muutusi partei ladvikus. Ja hea meelega näeksin nüüd Riigikogus ka isa ja poega Helmeid, kes juba 2011. aastal tegid muljetavaldavad kandidatuurid (kuid tänu erakondade kartellile pole tänaseni ju reaalselt võimalik üksikkandidaadina valituks osutuda).
  • eestlane1
    Reform on oma viimaste nädalate möödalaskmiste ja vangerdustega ikka endale korraliku karuteene teinud. Rahval on küll kombeks poliitikute vägiteod päris ruttu unustada, kuid neli kuud peaks olema piisavalt lühike ajahorisont ka kõige hajameelsemale valijale, et mitte veel üks kord sama reha otsa astuda.
    Et Riigikogu valimiste avauudiseks sai siin Krossi vangerdus, siis võtaks ka sel teemal sõna. Minul on küll hea meel, et IRList lahkus. Väga ebaprofessionaalne küll, aga selliselt mehelt muud ei ootakski. Ühesõnaga, saigi IRLi rivi veidi puhtamaks. Krossil ei tasu ka ennast liiga tähtsaks pidada. Temal küll isiklikult mingit erilist rolli ei olnud erakonna möödunud aasta kohalike valimiste edus. Pigem lihtsalt tehti suurt kampaaniat (mitu miljonit sinna magama pandigi?) ning Kross sai lihtsalt võimaluse koguda enim Savisaare-vastaseid protestihääli pealinna linnapeakandidaadina. Kahtlen, et kõik need hääled temaga uude koduerakonda kaasa liiguvad.
    Praegu ei kujuta isegi enam ette, miks ettevõtjadki peaksid reformarite poolt hääletama. RE on korduvalt tõestanud, et riigieelarve aukude lappimisel ollakse vägagi varmad ettevõtetele kaikaid kodaratesse loopima (firmaautode käibemaks, 1000 € arvete deklareerimine, keskkonnatasude tõus jne). Pehmelt öeldes on ärisektori ettepanekute peale lihtsalt sülitatud ehk tegelikult diskussiooniks avatud ei olda.
    Sarnaselt mõne kaasfoormulasega siin teemas olen ka ise põhimõtteliselt loobunud valimast praeguseid parlamendierakondi. Niisiis, kui valima, siis kindlasti mõne uue tulija kasuks. Sümpaatseid tegijaid leidub väljaspool kartelliparteisid nii väikeerakondade kui ka päris sõltumatute kandidaatide näol. Samas selline "vana poliitbroiler uues kuues" a'la Ojuland mulle erilist muljet ei avalda. Kuid eks pean nende platvormi esmalt vähemalt ära kuulama. Vabaerakondlased tunduvad igatahes sümpaatsed, kuigi ka neil on eesotsas staažikas parteilane. Siiski olen Herkeli suhtes pigem positiivselt meelestatud, sest Isamaa-Res Publica juhtivpoliitikute ringis on mees seni alati isemõtleja ja hakkaja poliitiku mulje jätnud. Ei saa üle ega ümber ka EKREst, kelle agraartsentristlik taust mõjub praeguse hääbuva maaelu kontekstis küllaltki köitvalt. Usun, et tarku inimesi, kes oskaksid edukalt kaasa rääkida regionaalpoliitilistes küsimustes, leidub erakonnas ka tänasel päeval, ka peale muutusi partei ladvikus. Ja hea meelega näeksin nüüd Riigikogus ka isa ja poega Helmeid, kes juba 2011. aastal tegid muljetavaldavad kandidatuurid (kuid tänu erakondade kartellile pole tänaseni ju reaalselt võimalik üksikkandidaadina valituks osutuda).


    Tegid endale kohe sellise Eestipärase nime ja puha. Kohe näha et valimised lähenevad.
  • Kas tõesti on EKRE praegusel ajal agraartsentristlik? (Mida iganes see agraartsentristlikkus ka tähendab.) Kas EKRE eellane Rasvaliit oli agraartsentristlik? Kuigi Rasvaliidu kunagisest ideoloogiast (niipalju kui seda neil oligi) pole praeguse EKRE juures midagi järgi, ainus seos mis minevikuga on - lihtsalt tohutu biomass lohiseb selle parteiga kaasas. EKRE nimekirjas olevad vanurid ei tea ööd ega mütsi, mis parteisse nad kuuluvad.
  • Ma liigitaks praeguse EKRE pigem koos IRL -i ja Vabaerakonnaga sinna kusagile Eesti uuskonservatiivide (neocon'ide) lahtrisse. Endine Rahvaliit võis tõesti oma olemuselt olla mingi agraartsentristlik, --natsionalistlik, -populistlik, -sotsialistlik moodustis aga EKRE seda enam Helmede juhtimisel ei ole. EKRE peab end ise vormilt rahvuskonservatiivseks aga ma usun, et sisult saaks see sarnaselt IRL -ile olema siiski uuskonservatiivne.
  • EKRE on sügavalt vasakpoolsete vaadetega partei. Ma sinna IRLi kasti teda küll ei paneks.
  • Seoses konservatiivide ja agraartsentrismiga meenub mulle siinkohal millegi pärast üks folkloristlik nali kolhoosi majandamisest, kus kolhoosnikud tahtsid iga viimane kui üks konserve süüa ja selleks oli vaja neil millegi pärast ehitada konservatoorium või isegi kaks.
  • ttrust
    EKRE on sügavalt vasakpoolsete vaadetega partei. Ma sinna IRLi kasti teda küll ei paneks.

    IRL -i viljeletav uuskonservatism on samuti vasakpoolsete vaadetega...

    The term "neoconservative" refers to those who made the ideological journey from the anti-Stalinist left to the camp of American conservatism.


    http://en.wikipedia.org/wiki/Neoconservatism
  • Väide, et IRL viljeleb neokonservatismi, võib olla vale.
  • ttrust
    Väide, et IRL viljeleb neokonservatismi, võib olla vale.

    Võib-olla aga samas jälle ei pruugi olla.

    http://www.syndikaat.ee/news.php?uID=4836&lang=est
  • Ma ei ütleks, et IRLi vaated on vasakpoolsed, küll on seda sügavalt aga EKRE vaated, eriti majanduse osas ja inimvabaduste osas.
  • ttrust
    Ma ei ütleks, et IRLi vaated on vasakpoolsed, küll on seda sügavalt aga EKRE vaated, eriti majanduse osas ja inimvabaduste osas.

    IRL -i vaated rahvuslik-konservatiivsed samuti ei ole aga mis nad siis on? Minu meelest meie IRL -i ja USA uuskonservatiividest "pistrike" vahel kaks põhilist sarnasust. Pingete, sõja, russofoobia pidev õhutamine ja suurkorporatsioonide, pankurite huvide kaitse avalike huvide arvelt.
  • Just-just, russofoobia õhutamine. "Laks" tuli ära.
    Pingete õhutamine? Sõja õhutamine? Kui selle all peetakse silmas Ukrainat, Gruusiat, Moldovat siis puhas ja ainus sõjaline agressor on venemaa.
    Venemaa on mitme Euroopa riigi territooriumile oma lennukitega tunginud, Rootsis ka oma allveelaevadega. Lisaks veel ponnistused venemaa ainuomaks kuulutada väga suur osa Põhja-Jäämerest.
    Suurkorporatsioonide? Pankurite? Seleta lahti seda, too fakte, näiteid.
  • Zaslon
    IRL -i vaated rahvuslik-konservatiivsed samuti ei ole aga mis nad siis on? Minu meelest meie IRL -i ja USA uuskonservatiividest "pistrike" vahel kaks põhilist sarnasust. Pingete, sõja, russofoobia pidev õhutamine ja suurkorporatsioonide, pankurite huvide kaitse avalike huvide arvelt.

    Kus on siin vasakpoolsus, palun ära muuda teemat.
  • Kasutajad "eestlane1" ja "Zaslon" on üks ja sama isik. Tekst on täiesti samasugune.

Threads list

Cookies

LHV website uses cookies to provide you with the best user experience. By clicking "I accept", you consent to the use of all cookies. Read more about the principles of using cookies.

pirukas_icon