Mida toota lehtmetallist ? - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Mida toota lehtmetallist ?

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Ehk on kellelgi mõni idee. Olemas on erinevad lehtmetalli töötlemis masinad. Laser kuni paksusele 12 mm, Painutuspink 200 tonni, Kiljotiin, Stants Amada, Erinevad õhema pleki töötlemis seadmed näiteks ventilatsiooni tarvikute tootmise jaoks, aknaplekid jne. Võimalus valmistada erinevaid profiile. Kõik nagu on olemas aga ei suuda kuidagi ennast piisavalt müüa. Ehk on kellegi head nõu anda.
  • Võtad ühendus Arras CF-ga ja uurid, mis müüb? Äkki tahavad ise sult midagi tellida?
  • Mis asukohast jutt on? Kontaktinformatsioon?

    Olles ise valdkonnaga kaudselt seotud, võin väita, et Eesti turg (ja tootmissektor) on lihtsama metallitöötlemisvõimekuse poolest üleküllastunud. Konkurentsis läbilõõmiseks pea meeles, et
    - uute klientide jaoks on koduleht sinu ettevõtte visiitkaart.
    - sa pead olema parim. Leia või loo konkurentsieelis (hind; kvaliteet; tarneaeg vms) ning müü seda väärtust.
    - suurem osa saatusekaaslasi võitlevad allhanke üle. Astu väärtusloome ahelas samm üles ning leia ise toode, mida turundada. See on ajamahukas ning kallis, kuid ainuke samm, kuidas ettevõtet skaleerida. Nõuab interdisiplinaarset kompetentsi (tööstusdisainer, tootearendaja, automaatik jne).
  • pöördu suuremate fassaadi- ning akna-uksetootjate poole.
    Nagu eespool öeldud, siis vajatakse jah keerukamat võimekust, näiteks sellest plekkprofiilist midagi kokku keevitada.
    Allhange Eestis on tegelikult paras peavalu, kuna jääb vajaka paindlikkusest, planeerimisest ja normaalsest suhtumisest ning suhtlemisest.
  • Arvutikorpuste väikeseeriaid võibolla. Aga eks selles osas on ka raske hiinaga võidu joosta ning iseküsimus on, et kas on mõtet mingi 25 - 100 korpuse pärast võimelda - eriti kui pead asju pärasi ise kuskil ebays püüdma müüa.

    Ja eks küsimus on ka hinnas muidugi. Kuskil 100+ EUR per korpus kandis on ostjal juba valida Liani Li, MountainMods, Caselabs ja muu sellise seast ning siis peaks mingi väga hea muinasjutt juures olema et seda müüa.

    Ma tahtsin omale teha mATX korpust mõned kuud tagasi. Polnud eriti ekstravagantne. 2mm alumiinium, plekki alla ruutmeetri. Lõikejoont umbes 29 meetrit ja 12tk 90 kraadiseid painutusi. Hinnapakkumise sain ~225 koos käibega. Sarnase Lian Li koos kellade ja viledega saab kätte ~150 eest.

    Korpuse idee oli selline.
  • Need plaadid seal ees maas on "kettasahtel".

    Sinna läheb 4x 3.5 tollist serviti vahele. Minimaalselt vaja 2 ketast et asi töötaks. Sinna peale saab siis 2 kaupa 2.5'' SSD kettaid laduda kihtidena kuni korpuse ülemise otsani kui on vaja.

    Aga ega see pilt ei olnutki selle mõttega, et nüüd just seda konkreetset asja peaks tootma hakkama. Pigem oli mõte selline et näidata mille eest 225 küsiti et välja lõigata ja ära painutada.

    Tõsisemalt rääkides - ma üksi olen liiga väike niss liiga spetsiifiliste nõudmistega, et ekstra minujaoks oleks mõtet mingit korpust hakata ehitama. Selle poolepealt see 225 oli ka õiglane hind mis küsiti. Lihtsalt sinna jookseb kõiksugu muud kraami veel otsa kui tegema hakata, nupud ja ventikad, kruvid, needid jne mis lükkas lõpuks selle projekti eelarve selliseks, et kohe ei hakanud hammas peale. Lisaks firma võtab siiski mingi riski kui hakkab eraisikuga mingit asja ajama sest ei või iial ette teada mis tüüp see on kellega suhtled või kuidas küsijal vaimse tervisega lood on. Eraisik on tülikas tegelane, nõudmised on tihti väga spetsiifilised ja unikaalsed aga maksta ei taha üldse :)

    Näe mina ka mõtlesin ja mõtlesin ja siis panin oma projekti riiulisse laagerdama aga keegi oli mu joonised läbi vaadanud ja nende pealt pidanud hinnapakkumise tegema.

    Kui tööd on piisavalt vähe, et on viitsimist eraisikutega jännata siis üks võimalus oleks mingitesse auto ja moto foorumitesse panna postid üles, et firma on nõus 1 haaval juppe tegema, mingid enamvähem sellised tolerantside numbrid ja materjalide liigid milledega hakkama saab. Selleks et endal tööd vähem võiks mingi selline kirjatükk juures olla kus võimalikult täpselt kirjas mida saab ja mida ei saa teha ning lisaks kuidas vormistada, et ei saaks mingeid selliseid formaate mida on väga tülikas käsitleda.

    Seda korpust joonistades mul ei olnud näiteks õrna aimugi mida on võimalik tehniliselt antud firmal teha ja mida mitte. Et kui suur oleks "ok" raadius painetel näiteks ja kas ma pean ise "flat patterni" juures painde korrektsiooniga arvetsama et lõppjupi mõõt õige oleks või toimub see tootja pool mingi automatiseeritud vahendiga jne. Paber (või autocad) kannatab igasugust ulmet välja.
  • A nagu hea küsimus, et miks sa seda korpust üldse tegema hakkasid ?
    Et mis selle korpuse eelised ka oleks ?
  • Kaasaskantav lauaarvuti oli mõte. Kergem kui see mis mul hetkel on - hetkel mu kast kaalub 32 kg sest see on mingi vihane EATX terasest serveri korpus + vesijahutus. Vaatasin niipidi ja naapidi ja ei leidnud ühtegi sellist turult mis oleks olnud just täpselt see mida ma tahtsin - kord ei mahu toide ära, siis on graafikale liiga vähe ruumi või on liiga raske ja suur mATX jaoks või ei ole konstruktsioon piisavalt jäik ja kinnine, et oleks sobiv kaasaskantava süsteemi jaoks.

    Tavaline on see et peal on mingi ilge rida õhuavasid kus sajab tõsise padukaga autoni jalutades vihm sisse arvutisse ja siis on vaja see pealt kinni ehitada ja konstruktsiooni tugevdada et kannataks kandesanga panna.

    Ma olen oma lauaarvutit nüüd umbes 4-5 aastat kaasa vedanud ja praegu on kolmas iteratsioon. Eks elu õpetab mis on halb mõte kui arvutit enam vähem igapäevaselt ringi vedada. Aga nagu ma mainisin on see tõenäoliselt liiga väike niss selleks et mingit korralikku tootmist sellele segmendile rajada.

    Ma praegu juba enivei kaalun jälle tõsisemalt võtta mingi väike alumiiniumist täis ATX korpus ja seda põhjalikumalt ise modida ning kasutada olemasoleva süsteemi sisu emaplaadi vahetamise asemel väiksema vastu.

    Üks võimalus saada omale korralik korpuse disain on sebida mingite arvutihuvilite foorumi kaudu group buy unistuste casele. Nii nagu näiteks https://www.ncases.com/ tuli - selle nad andsid Lian Li'le teha mis on uhkem brändinimi aga alguses oli foorumites pikalt arutamist millne täpselt peaks olema ideaalne case. Ma oletan, et kui migi pisem tootja oleks seal juures olnud ja viitsinud tõestada, et ta oskab ka teha ja et quality control on korras siis oleks võibolla võinud selle case tootja olla mõni muu kui Lian Li. Iseküsimus, et paljul sellisel väiksemal tootjal on resurssi panna sinna alla, et prototüüpe vorpida kuni entusiastid õnnelikud on.
  • Elu on näidanud, et veidi rohkem täpsust nõudvamaid "plekist" detaile saab Soomest ja Lätist odavamalt kui Eestist. Kvaliteedi osas on parimad Soomest, Eesti ja Läti suht samad.
    Pildil oleva korpuse teeks koolipoisid oma lõputööks niisama ära. Mine TTÜ-sse või TTK-sse ja paku mõnele teemaks :)
  • juured
    Elu on näidanud, et veidi rohkem täpsust nõudvamaid "plekist" detaile saab Soomest ja Lätist odavamalt kui Eestist. Kvaliteedi osas on parimad Soomest, Eesti ja Läti suht samad.
    Pildil oleva korpuse teeks koolipoisid oma lõputööks niisama ära. Mine TTÜ-sse või TTK-sse ja paku mõnele teemaks :)

    TTÜ'l ei ole laser ega waterjet lõikurit niipalju kui ma maad kuulasin. Eks seda saaks ilmselt tõepoolest ka mingi cnc freesiga enamvähem teha aga eks ma läksin ka joonistades ahneks ja tahtsin umbes 0.1mm tolerantse, et ei logiseks.

    Osaliselt selle häda ilmselt ka, et kui ei ole selle ala mees siis ei tea kui palju mingi number tegelikult maksab. Kui näiteks 0.2 mm tolerants oleks 3x odavam aga 0.1 mm peal hind taevasse sõidab aga mina seda ei tea siis ma võin täitsa sirge näoga öelda, et ma tahan saada 0.1 mm tolerantse ja siis tehakse mulle ka vastav hind.

    A see selleks.

    Müügi idee poolepealt. Proovi omale sebida näteks mingi cad plugin veebilehele mis oskab enamvähem hinna suurusjärku hinnata - näiteks lihtsalt puhtalt lõikamiseks ilma muude kellade ja viledeta. Saaks 2D cad faili üles laadida, valida rippmenüüst materjali ja paksuse (nendest mis sul on laos olemas või midagi kergesti saad) + mitu tk vaja ja asi sülitab inimesele hinna suurusjärgu näit 10 EUR täpsusega välja.

    Plugina idee selles, et siis sa ei pea pidevalt mingit käsitööd tegema vastates triviaalsetele hinnapakkumise küsimistele ja saad käsitsi keskenduda sellistele asjadele mis on väheke keerulisemad ja vajavad rohkem süvenemist. Midagi umbes sellist nagu https://www.ponoko.com/

    Sealt edasi oleks vaja ainult infot levitada et selline võimalus olemas ja kui hind oleks ok ma olen suht kindel et eestis on piisavalt igasuguseid nokitsejaid kellele taskukohane laserlõigatud detail kohati ära kuluks.
  • Greger
    Ehk on kellelgi mõni idee. Olemas on erinevad lehtmetalli töötlemis masinad. Laser kuni paksusele 12 mm, Painutuspink 200 tonni, Kiljotiin, Stants Amada, Erinevad õhema pleki töötlemis seadmed näiteks ventilatsiooni tarvikute tootmise jaoks, aknaplekid jne. Võimalus valmistada erinevaid profiile. Kõik nagu on olemas aga ei suuda kuidagi ennast piisavalt müüa. Ehk on kellegi head nõu anda.

    Hakka modulaarseid, sõidukitele mõeldud II-IIIA soomusplaate tootma. Selliseid, mida inimene ise vähese nokitsemisega ustesse, katusesse jms. stateegilistesse kohtadesse saab paigaldada. Teema nõuab alguses muidugi üksjagu uurimist, katsetamist ja eriteraste omaduste tundmist, aga midagi võib sellest kooruda. Eestis vast väga suurt turgu loota ei ole, aga mujal maailmas võib leida kohti, kus igasugune soomus läheb nagu soe sai.
  • Küsin algse postitaja käest, kas tema plekilaboratoorium analoogsed kumerused teeks valmis, nagu piltidel?

  • Hakka tootma kuulivestidele Level III kuulipaate!

    Praeguses poliitilises situatsioonis võib neid veel kunagi vaja minna ja sellest võiks saada päris hea äri. Samuti ei ole toode eriti tehnoloogiamahukas nii, et midagi keerulist ei tohiks seal iseenesest olla.

    http://www.ar500armor.com/ar500-armor-body-armor/level-iii-body-armor.html
  • Tänud kaasamõtlejatele.
    See kumerate detailide tegemine toimib seadmega mida kutsutakse English Wheeliks.
  • Greger
    Ehk on kellelgi mõni idee. Olemas on erinevad lehtmetalli töötlemis masinad. Laser kuni paksusele 12 mm, Painutuspink 200 tonni, Kiljotiin, Stants Amada, Erinevad õhema pleki töötlemis seadmed näiteks ventilatsiooni tarvikute tootmise jaoks, aknaplekid jne. Võimalus valmistada erinevaid profiile. Kõik nagu on olemas aga ei suuda kuidagi ennast piisavalt müüa. Ehk on kellegi head nõu anda.


    Kas teete eksperimentaali / väikepartiisid ka? kuhu pöörduda?
  • Tehnomaag
    Üks võimalus saada omale korralik korpuse disain on sebida mingite arvutihuvilite foorumi kaudu group buy unistuste casele.


    Kickstarter? Mis oleks minimaalne partii, mida teha tasuks?
  • terminaator2
    Greger
    Ehk on kellelgi mõni idee. Olemas on erinevad lehtmetalli töötlemis masinad. Laser kuni paksusele 12 mm, Painutuspink 200 tonni, Kiljotiin, Stants Amada, Erinevad õhema pleki töötlemis seadmed näiteks ventilatsiooni tarvikute tootmise jaoks, aknaplekid jne. Võimalus valmistada erinevaid profiile. Kõik nagu on olemas aga ei suuda kuidagi ennast piisavalt müüa. Ehk on kellegi head nõu anda.


    Kas teete eksperimentaali / väikepartiisid ka? kuhu pöörduda?


    Tere !

    Oleme teinud väikepartiisid ja eksperimentaali, kuid need tööd on ajamahukad ning hind on kõrgem kui suureamatel kogustel.
    Kontkat 58800566

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon