Riigikogu valimised 2019 - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Riigikogu valimised 2019

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Täna on märgiline päev kus üks Riigikogu erakondadest kukkus alla mandaadi künnist.

    Erakondade reitingud: IRL praeguse toetusega riigikokku ei pääseks
    Erakondade toetuse uuringu tulemustest selgus, et kuigi olulisi muudatusi poliitilistes jõuvahekordades võrreldes eelmise kuuga toimunud ei ole, on Isamaa ja Res Publica Liidu toetus langenud esimest korda pärast valimisi neljale protsendile ehk allapoole valimiskünnist.
    ERR-i tellimusel tehtud Turu-uuringute ASi küsitluse tulemused näitavad, et Keskerakond püsib 23 protsendiga endiselt erakondade toetuspingerea tipus, Reformierakonda valiks 21 protsenti. Statistilise vea piire arvestades võib aga nende erakondade toetuse võrdseks lugeda, vahendvad ERR-i raadiouudised.

    Ka kolm järgmist erakonda eelistuste pingereas – Konservatiivne Rahvaerakond, Sotsiaaldemokraatlik Erakond ja Vabaerakond – on statistilist viga arvesse võttes peaaegu võrdse toetusega: EKRE-t toetab 14 protsenti, sotsiaaldemokraate 12 ja Vabaerakonda 11 protsenti valijaist.

    Kui aga võrrelda neid näitajaid erakondade eelmise aasta keskmise toetusega, on EKRE toetus selgelt kasvanud, samas kui Vabaerakonna ja sotsiaaldemokraatide toetus eelmise aasta keskmisega võrreldes liigub pigem kahenevas suunas.




    Juhtkond eitab ja ei soovi vastutust võtta Tsahkna langenud reitingust: see uuring on jama
    "Ma arvan, et see uuring on jama, sest ma näen ju oma silmaga, mis ümberringi toimub," rääkis Tsahkna ERRi raadiouudistele.

    "Meil ei ole olnud paremaid otsuseid, paremat tegutsemisperioodi kui viimase paari kuu jooksul alates elatisabifondist, erakoolivaidlus lõppes väga hästi, samamoodi muud seadused, mis riigieelarve strateegia juures vastu võeti. Ausalt öeldes see pilt, mis päriselt vastu kajab, ja see, mida uuringud näitavad, ei lähe lihtsalt kokku," sõnas ta.


    Samas on ka neid, kes saavad probleemist paremini aru:
    Nii kahju on näha, et IRLi maine on läinud alla ning mitme aasta töö noortekogus jookseb mööda külge maha mõningate inimeste valede otsuste tõttu. Juba eelmise aasta augustis kirjutasin, et IRL on jõudnud faasi, kus osa pikalt võimul olnud poliitikuid on ennast ammendanud. Ideed on otsas ja neil pole Eestile enam midagi anda. Tuleb puhata jalga ja koguda ideid, et ehk hiljem tagasi tulla. IRLi aitab edasi üksnes põlvkonnavahetus. Alla valimiskünnise langemine on ebaõnnestumine ja tuleb teha tugevad muudatused. Öelda, et igakuine reitingute uuring on jama ja ma ju näen, kuidas tegelikult asjad on, kaevab auku üksnes sügavamaks. Aga siin ei tohi teha viga hakates ainuisikuliselt süüdistama erakonna esimeest. Küsimus vähemalt samapalju on lähimates kaastöötajates esimehe ümber. Nende ülesanne on pidevalt suhelda inimestega väljastpool ja peegeldada reaalsust, et juht saaks selle info põhjal teha õigeid otsuseid. Just siin on täielikult ebaõnnestutud. Olukord oli juba ammu näha, aga ilmselt tegeleti pugejaliku üksteise takkakiitmise ja patsutamisega ning toolide hoidmiseks olukorra ilustamisega. Või komplekteeriti meeskond lihtsalt võimetutest inimestest, mis oma arvamuse puudumist personaliotsuste kriteeriumiks seades lihtsalt juhtuda võib.



    Mis on siis IRL-i languse põhjus? Loomulikult style drift. Lõputu kaugenemine oma mandaadist! Ühiskonnas on kolm ökonoomikat: sendiökonoomika, mikroökonoomika ja makroökonoomika.
    Sendiökonoomikat harrastavad eraisikud oma igapäevases majapidamises. Sealt kust paar senti odavamalt mingi asja saab osta, sealt ostetakse. Rumal oleks rohkem maksta kui võimalik, sest siis annaks sa oma hüve (utility) ära ja sinu heaolu (welfare) väheneks.
    Mikroökonoomikat harrastatakse kõigi juriidiliste isikute manageerimisel.
    Makroökonoomika on (kas suurte konglomeraatide või) riikide manageerimiseks. Suured konglomeraadid lähenevad oma keerukuses tegelikult riikide juhtimisele. Kui ikka tuhanded inimesed on tööl ja miljardeid eurosid on müügitulu, siis peaaegu on tegemist riigiga riigis.

    Kas te ei leia, et suured erasektori konglomeraadid nagu Tallink, BLRT (enne aktsionäride tüli), metsanduskontsernid jmt on oluliselt paremini juhitud kui riik. Kui me võtaks nüüd need erasketori konglomeraatide spetisalistid ja paneks nad riiki juhtima (Raasuke oma raportiga, Tallinki inimesed kes Estonian Airile appi läksid jne), siis saaksime kõik kollektiivselt määäääratult paremat avaliku sektori juhtimise teenust kui me saame seda praegu. Pole küsimust kas riik on halvasti juhtitud. Iga vähegi ökonoomikat tajuv inimene saab aru, et SKP pole nõrk mitte seetõttu, et väliskeskkond mõjutab Eestit vaid seetõttu, et pika-ajaline kumuleeruv viga avaldub nüüd agregaadis. Eesti praegusaja probleem pole mitte see, et riik ei tee midagi, vaid see, et riik teeb midagi. Hästi palju, igal pool, suures mahus, hästi lollisti, suure mõjuga (suure negatiivse mõjuga mikroökonoomikale, aga ilma mõjuta makroökonoomikale millega tegelemine on nende põhitegevusala), erasektorit välja surudes. Kõik kes vähegi ökonoomikat tajuvad, need näevad ka probleemid läbi mis Eestis toimuvad. Lugege nt Estonian Airi riigiabi vastuse täisteksti. No kas oli kellegile üllatus, et tegemist on probleemse ettevõtmisega?
    Hea riigijuhtimise juurde ei ole mitte kunagi kuulunud ega hakka mitte kunagi kuuluma avaliku sektori rahakulutamine. Paraku Eestis just nii praegu ongi, et kui avalik sektor raha ei põleta ja skeemi käima ei tõmba, siis asjad ei liigu. Ja see ongi madala majanduskasvu tuumaks.

    Minumeelest on style drift igal pool.
    Kui astuks välja mingi uus ja terav manageride seltskond, siis saaks nad lõdvalt ka REF-i reitingu üle võtta, nii nagu EKRE praegu on IRL-i valijad üle võtnud. EKRE jätkab oma tõusu. Kui nüüd üllatuslikult selgub, et pagulasi ei võetagi vastu mitte EL sunni alusel vaid vabatahtlikult, siis rahvas ei andesta seda valitsejatele. Niipea kui tekivad eksistentsiaalsed probleemid, on konservatiivide/patriootide/rahvuslaste selja taga ka majandus ja tavakodanikud. Facebook on täis gruppe kus valmistutatakse suureks üleriigiliseks piketiks. Inimesed ei jää passiivseks. REF-i reiting on seesmiselt ebastabiilne tänu pagulaste sissetoomisele ja tänu nõrgale majandusolukorrale ja tänu nõrgale juhtkonnale (vaata valimistejärgset volatiilsust). Enne järgmisi valimisi näeme kindlasti huvitavaid võnkumisi reitingutes.
    Vabaerakonnal ma ei näe uba, minu prognoos on see, et nende reiting jätkab langemist ja võibolla kaobki künnise alla enne järgmisi valimisi.
    KE on samuti kaugele vajunud oma tsentraalökonoomilisest positsioonist. Aga KE-ga ei juhtu midagi - venelased ei ole mobiilsed.
    Sotsid vajuvad samuti või jäävad kuhugile madalale paariteist protsendi juurde. Sotside teooriad sellest kuidas peaks ühiskonda korraldama ei ole reaalelul põhinevad. See on ainult anomaalia, et neil vahepeal reiting nii kõrgele tõusis.
  • Käisin nädalavahetusel Triigi sadamas. Avastasin, et tee lõik oli üles võetud ja seda ehitati parasjagu 2 korda laiemaks. Jah liinile kavatsetakse tuua uus parvlaev. Jah, see uus parvlaev on praegusest väiksem.

    Täna näeb Triigi sadama kasutus parvlaevaliikluse poolt järgmine: laev tuleb Sõrult ja laseb lasti Triigis maha ning võtab uue seltskonna peale ning asub seejärel Sõru poole teele. Selleks ajaks kui parvlaev sildub on valdav enamus (90%+) laevale suundujaid juba sadamas ja tee on laevaga saabujate jaoks vaba (kui keegi peaks kellelegi laevale vastu tulema, siis arvestus kohal olla mõni minut enne parvlaeva saabumist tagab kooskõla üldise liiklusvooluga).

    Seda kaherealiseks ehitatavat teed kasutatakse (suvel iga päev, 3x päevas, talvel 4 päeval nädalas 2x päevas):
    - umbes pool tundi enne parvlaeva väljumist valdavalt sadama suunas;
    - u 10 minutit pärast parvlaeva sildumist sadamast väljasõiduks,
    - ja vahepeal täpselt nii palju kui sadamakasutajad ja vähesed kohalikud elanikud seda pakuvad (ja üldiselt oskavad inimesed perioodilise liikluskoormusega arvestada).

    Kas see 2 km kaherealiseks ehitamine ennast kunagi tagasi teenib? Vaevalt. Pigem on pikemas perspektiivis parvlaevaliikluse alternatiiviks tammi/sildade ehitamine Pammanalt Sõrule.

    Ma võtsin Raasukese raportist välja ühe lõigu:
    "Kõige suuremas osas aitaks tulemuste parandamisele kaasa strateegiline selgus, eesmärkide seadmine ning professionaalne tulemusjuhtimine (performance management). Järgmine kriitiline positiivne muudatus oleks
    investeeringute tegemine lähtuvalt kaasaegsetest riski- ja tasuvusanalüüsidest ning seniste üleinvesteerimispraktikate lõpetamine. Kolmanda olulise panuse annaks laiapõhjaline juhtimiskvaliteedi tõstmine läbi
    professionaalsete äriühingute nõukogude loomise. Nõukogude töö tõhustamine tõstab juhtimisotsuste kvaliteeti ning vähendab huvide konfliktidest ning koostöövõimetusest tulenevaid kahjusid." (lk 17)

    Samas soovin märkida, et eesmärkide sõnastamata jätmine on tahtlik. See võimaldab mängida avaliku raha eest head onu, osta hääli ja enamasti on selle tulemuseks üleinvesteeringud ja/või investeeringute olematu tootlus (kohati pigem negatiivne).

    Selle erasektori juhtimise koha pealt lihtsalt üks märkus. Hoolimata sarnasusest on avalik sektor oma olemuselt teistsugune. Sarnane katse tehti EAS-sis, kus juhtimistasandit värskendati nii ülemises otsas kui keskelt panganduskogemusega keskastmejuhtidega. Olukord ei muutunud. Pigem märkisid värsked keskastme juhid, et tööd tehakse. Vahetuse tulemus oli see, et suur hulk inimesi hakkas õppima otsast peale (ja suur hulk kogemust visati lihtsalt minema). Ja avalik sektor on kohati, omal veidral moel, äärmiselt teadmistemahukas.
  • Kuidas seostub väike sadamatee Riigikogu valimistega?
    Rekonstrueerimise käigus ehitatakse praegune viie meetri laiune Leisi–Triigi teelõigu teekate seitsme meetri laiuseks.

    Kaks korda laiem tee ei ole sama, mis kaks meetrit laiem tee.

    Sadamas, kus käivad metsaveoautod ja turismibussid on loogiline, et tee on laiem kui tavaline külavahetee.
    Pigem on küsimus, miks selle laiendamisega nii kaua läks.

  • Mina leian, et IRL-i languse taga on puhtalt taganemine rahvuslikest vaadetest (IRL 2.0 eesmärk saab olla täidetud vaid immigrantidega) ja nõustumine (vähemalt mitte resoluutne EI ütlemine) Brüsselist pealesunnitud pagulaskvootidega. Teemaarendus Tsahnka FB seinal (nüüdseks peidetud). Screenshot igaks juhuks ka.
  • IRL-il on minu silmis vanadest aegadest jäänud selliste märksõnadega imago - majanduslikult parempoolsete vaadetega konservatiivne rahvuslik erakond. Jätaks hetkel kõrvale vaidluse selle üle, kas see imago on kunagi tõele vastanud, keskenduks viimasele 1,5 aastale.

    Parempoolse asemel mängis Parts eelmise valimiskampaania ajal munadega. IRLi põhilubadus, millega nad valitsuskoalitsiooni läksid, on madalapalgaliste tulumaksutagastus, mis on täiesti sotside varasalvest võetud.
    Konservatiivse ja rahvuslikkuse aura on viimase aastaga EKRE endale võtnud, kuna on lihtsalt valjem ja äärmuslikemate sõnavõttudega. Kuna IRL ei julge nii äärmusesse kalduda, siis see lihtne eestlane, kellele ei meeldi võõrad sisserändajad ja kelle meelest homod ei tohiks abielluda, leiab mõttekaaslased EKRE-st.
    See eestlasest valija, kes otsib seda parteid, kes võiks KE võimuletulekule vastu seista, toetab Reformi, sest selles võitluses on õigem anda hääl enda leeri tugevaimale, ja umbes sellest hetkest kui IRL-i toetus alla 15% kukkus, on nad selles võistluses samuti mängust väljas.
  • IL-l pole vaja mitte põlvkonnavahetust ettepoole vaid tahapoole. 2.0 asemel tagasi 1.0.
  • IL peaks selle R-i minema loopima, onujuhaniga eesotsas. Siit oleks täitsa lootust.
  • Teemas "Kes võidab valimised 2011" kirjutasin 1.03.2011 järgnevat:
    IRL poliittehnoloogilise kampaania kohta nii palju, et see on ikka rämedalt lühinägelik samm. Sisuliselt püsivalijaskonna vahetamine sellise valijaskonna vastu, kes ise ka ei tea, mida tahab ning end hetkeemotsioonidest mõjutada laseb. IRL püsivalija on konservatiivne ja traditsioonilembene ning tahab erakonna sõnumis näha enda jaoks teada/tuntud väärtusi. Lollide püüdmiseks mõeldud punaretoorikast nõretav ulmeliste lubaduste tulevärk mõjub tema intelligentsile solvavalt. Ja kui selline püsivalija kord juba lahkub, on teda tagasi oi-oi kui raske saada. Siis jäävadki veel vaid need hetkevalijad, kes aga kaovad samal hetkel, kui keegi suudab neile paremat "poliittehnoloogiat" pakkuda.

    Meenutuseks nii palju, et see oli aeg, kui IRL vahetas oma paremkonservatiivse maailmavaate vasakpoolsete loosungite tulevärgi vastu ("IRL sõlmib sinuga lepingu“, kodukulud alla, emapension, tasuta kõrgharidus, võlakaitse, vee- ja küttemonopolide ohjeldamine, võitlus hinnakartellidega) vastu, üritades RE-d ja SD-d nende endi mänguväljakul lüüa mängus: "kes suudab valija enda raha raha eest suurem heategija paista".

    Järgmistel valimistel astuti samad ämbrid veel sügavamale jalga (vt. "Partsi munad", "830 eurot kätte") ning mis pidi juhtuma, juhtuski. Fool me once, shame on you; fool me twice, shame on me.
  • Marvin, R ainult järgi veel ongi, I on kas VE-stunud, ületasustatud riigieelarvelistele ametikohtadele sokutatud (Laar, Aaviksoo, Pakosta, Lukas, jne,jne.jne., teadaolevalt on IRL oma toitumisahela riigieelarvelisele tasustamisele maandamises olnud parteidest kõige edukam, biitinud isegi RE-d ja KE-d) või lahustunud R-i põhimõttetuses.

    IRL-ile pole enam poliitikas lootust, sest nad ei tunnista avalikusele ja vist isegi endale tehtud vigu. Ja kui nad seda tunnistaks, siis ka ei oleks tulevikku, sest nii alatult ja põhimõttelagedalt toiminud organisatsiooniga ei sooviks ka korralik inimene ennast siduda.
    IRL on müüdud mees.
    2,0
    %
    IRL-il oleks sümboolne oma eksistents lõpetada kirikus, nagu omal ajal alustati - küünal altarile tänutäheks maksumaksjate poolt kinni pekstud ebaõnnestumistele. Väike patukahetsus. Indulgentsi lunimine tulevikuks. Ja siis teistesse parteidesse laiali, sama põhimõttelagedalt jätkama.
  • Vabaerakonna koha pealt kaldun nõustuma momentumi prognoosiga, et valimisaastaks närbuvad nad kuhugi künnise lähistele. VE rigor mortis-tõehetk oli see, kui nad deklareerisid, et neil puudub maailmavaade ja nad asuvad seda otsima, nagu oleks maailmavaate näol tegemist mingi "asjaga", mis saab vahel ära kaduda ja siis jälle üles leitud saada. Kogu üritus meenutas seda, kuidas Pipi koos Tommi ja Annikaga spunki otsima läks, lootuses et komistavad millelegi sellisele otsa, mis spungi mõõdu välja annab. Valijana, kes "kampsunite tagasituleku" lootuses oma hääle nende peale raisanud oli, hoidsin selle fopaa peale küll kahe käega peast kinni.

    Kui küsida, mida on VE selle pooleteise riigikogu-aastaga teinud (lisaks sisekaemuslikele eneseotsingutele) või milliseid seisukohti praegusel mitmes mõttes pöördelisel ajastul võtnud, ei meenu ausaltöeldes mitte kui midagi. Mingit mittekuhugiviivat käginat erakondade rahastamise teema on kohati kostnud, aga no tegelikult?
  • Nojah kui "liberaalide" poolt hääletada ei taha nende mineviku pattude tõttu ja sotsialismi, ükskõik kas rahvusliku või rahvusvahelise, praktikas rakendamist ei tahaks samuti toetada, siis jääbki valida ebamäärase olluse VE või keskeakriisist lolliks läinud IRL'i vahel.

    Ise valisin viimastel valimistel VE poolt, kuna erinevalt IRL'ist ma nende programmist midagi väga häirivat ei leidnud ja valimisringkonnas oli sobiv kandidaat. IRL'i puhul häiris ikka meeletult see jabur maksutagastusmunade teema. Asi, mida oleks saanud teha väga lihtsalt tulumaksu ja tulumaksuvaba miinimumi tõstmisega, aeti poliittehnoloogiaga mingiks veidraks savisaarlikuks tagastussüsteemiks. Lisaks need Pealiku mainitud varasemad pirnid.
  • PeaLiK
    Kui küsida, mida on VE selle pooleteise riigikogu-aastaga teinud (lisaks sisekaemuslikele eneseotsingutele) või milliseid seisukohti praegusel mitmes mõttes pöördelisel ajastul võtnud, ei meenu ausaltöeldes mitte kui midagi. Mingit mittekuhugiviivat käginat erakondade rahastamise teema on kohati kostnud, aga no tegelikult?

    Mulle meenub nende jutt ettevõtte tulumaksu taastamisest, mida nad eelmisel suvel päris kõva häälega rääkisid. Ma kaugemale ei suutnud kuulata...

  • Georg Kirsberg: Vabaerakonnast
    Siim_Susi: Muinasjutt Vabapärakonnast

    Kellele või miks on olemas Vabaerakond? Millist sotsiaalset tellimust või ühiskondlikku huvi see rahuldab?

    Aasta tagasi oli olukord järgmine:
    Kokku:
    25% KE
    20% REF
    17% EVA
    16% SDE
    9% IRL
    9% EKRE
    3% ROH
    1% EIP
    1% RÜE

    Eestlaste seas:
    23,7% REF
    19,9% EVA
    17,5% SDE
    12,5% KE
    11,4% EKRE
    9,7% IRL
    3,4% ROH
    1,2% RÜE
    0,6% EIP

    Muust rahvusest inimeste seas:
    75,8% KE
    9,6% SDE
    3,7% IRL
    3,3% EVA
    2,4% REF
    1,9% RÜE
    1,6% ROH
    0,8% EKRE
    0,8% EIP

    Nüüdseks on olukord muutunud:
    Kokku:
    27% REF
    21% KE
    17% SDE
    14% EKRE
    11% EVA
    6% IRL
    3% ROH

    Eestlaste seas:
    32,4% REF
    17,9% EKRE
    ...

    Muust rahvusest inimeste seas:
    68,7% KE
    14,9% SDE
    ...


    EKRE on end selgelt põlistanud eestlaste hulgas. Vastaste poolt üritatakse küll naeruvääristada ja marginaliseerida EKRE-t ja EKRE valijaid, aga ma ei näe võimalust, et EKRE enam oma positsioone kaotab. Pigem võidab neid juurde. Kui natuke venelasi ka saab, siis võib tiksuda stabiilselt natuke alla 20% joont.
    Aga EVA? Mitte mingit reaalset vastutegevust väljakujunenud poliitilisele reźiimile ei ole. EVA õnneks või kahjuks just see tuul neid poliitilisele areenile puhuski. Uusi ideid ka ei ole. Ja mis ideid saakski EVA oma 700 liikmega välja pakkuda? See on täiesti veider, et sisuliselt ilma mingi massita ja peaaegu mitte ühegi ideeta on üks erakond üldse nii kaua reitingut hoidnud.
  • EKRE-l on raske toetust kasvatada venelaste hulgas, ollakse lojaalsed KE. Siin võib muutuse tuua Savisaare surm ja ühine vaenlane liidab. Nende väheste venelastega kellega mina rääkinud olen, siis nad on vaenulikumalt pagulastesse meelestatud kui eestlased. Aga on üks sihtrühm kellega tasub tööd teha ja sealt saab EKRE hüppeliselt toetust kasvatada - need on naised. Naiste jaoks on esmane perekond ja lapsed. Seda teemat tuleks laiemalt lahata ja naistele selgitada, et sissetungijatega on püstihädas just meie lapsed ja lapselapsed. Euroopa näite varal teame, et radikaliseeruvad sissetungijate järeltulijad, hakkavad omi tavasid peale suruma ja põlisasukaid välja tõrjuma.
  • Aivo1, EKRE-l tundub see naistele selgitamine juba päris hästi välja tulevat. Noh, ses mõttes, et mida naine tohib ja ei tohi teha.
    Aga tegelikult oleks EKRE-l raske selgitada kuidas nende arusaam soorollidest erineb nn immigrantide omast. On nad ju nii sarnased.
  • Jama ongi, et pole kellegi poolt häält anda:
    Kesk - ei vaja kommentaari
    REF- kilekotid, autorollod, VEB ja R-hooldus, Tallinna Sadam jne - ei mingit kahetsust, samad tegelased eesotsas, 16 aastat võimul,
    Sotsid - Ossinovski & Co
    IRL - peaks Isamaaliit 1.0-ks tagasi muutuma, siis kaaluks
    EKRE - no ei taha noort Helmet või Madissoni (pea)ministriks
    Vabaerakond - sai viimati mu (protesti)hääle, aga ega sealt midagi tulemas ei ole.

    Ja kuskilt mingit lootuskiirt ei paista.
  • Järgmistel valimistel tuleb hääl anda selle erakonna poolt, kes ei luba mitte midagi. Kui valimistel lubatakse taevamannat, siis järgneb sellele alati hunnik maksutõuse (a la aktsiisid praegu). Praegu oleks vaja lihtsalt süsteemi stabiilsena hoida ja võimalusel suunata raha kaitsevõime parandamisse.
  • aivo1, EKRE jutt kõnetab vaid neid naisi, kes tunnetavad ennast sünnitusmasina ja mehega igas mõttes ebavõrdse olema.

    Ülejäänute osas pole lootustki, te ise olete selleks kõvasti panustanud ja vot selle üle on mul hea meel. Erinevate valdade ärksamad mehed tõrvikutega - see ongi EKRE.
  • Sr71
    EKRE toetus on nii suureks paisunud, et ainult valdade ärksamates meestest siin ei piisa(eestlaste seas 17,9%) keegi peab neid veel toetama, aga kes? Ja mul on kuri kahtlus, et need tõrvikutega on just linnadest pärit noored kõrgharidusega mehed.
  • Kui riik on valmis ja toimub vaid peenhäälestus, siis võib olla polegi enam valitust vaja. Vanaemaga siiski täiesti nõus, pole enam kedagi valida.
  • Lenzer, paraku peab antud väitega nõustuma.

    aivo1, ma ei vaidle vastu protsendile (eestlaste seas 17.9%), kuid selles "innadest pärit noored kõrgharidusega mehed" julgen ma tugevalt kahelda. Eks aeg annab arutust.

    Pigem paistab noorte ja kõrgharidusega noorte valik olema SDE, mis on iseenesest väga kurb asjaolu, aga see selleks.

    Pigem on see valjuhäälne toetus kõige suurem madalama haridusega inimeste osas. Ei pretendeeri mingile tõele, aga alles hiljuti kui külastasin sugulasi Lõuna-Eestis, siis laua taga tekkis ikka ja jälle teemaks EKRE, pagulased ja perekond. Kui hundijalavesi lahti korgiti, siis sättisin ennast minekule, sest seda kõike olen ma juba varem näinud tervelt kahekümne aasta jooskul. Lihtsalt ühtede võllide asemel kaitstakse ja ülistatakse nüüd teisi.

    Ma arvan, et 2019.a. valimised saavad olema kõige keerulisemad senistest. Keegi selget võitu siit ei nopi ja oma lubaduste ja põhiväärtuste osas tuleb leida kompromisse, mis ei ole enam kompromissid vaid täielik kapituleerumine oma seniste hoiakute osas ja see puudutab kõiki. EKRE jaoks on 28% ilmselt lagi ja sealt ei tõuse enam kuidagi. Vähemalt seni kuni õed Helmed asja tüürivad. Kui vanad kalad ära kaovad, siis mine tea... kuid Madissonid ja Ruubenid mingiteks liidriteks kindlasti ei saa.
  • Sr71
    Tüüpiline halvustamine, EKRE valija on - maakas, vanur, madalapalgaline, madalama haridusega, töötu, külajoodik, eluheidik. Normaalne inimene ei saa kuidagi EKRE toetaja olla, ometi prognoosite neile 28% toetust! Millega siis sellist edu ja jätkuvat toetuse kasvu põhjendada, eestlased on ühtäkki muutunud ebanormaalseks?

    28% toetus teeks siis riigikogus 32-34 kohta, see oleks lausa uskumatu hüpe nelja aastaga, arvestades asjaolu, et pool aastat enne eelmisi valimisi vähesed pakkusid valimiskünnise ületamist.
  • aivo, mida sa kilkad ja rõõmustad?
    vähegi mõtlevale inimesele on selge, et isegi kui EKRE saaks RK-s see 32-34 kohta, siis nad valitsust moodustada ei julgeks, sest riigijuhtimisega nad hakkama ei saaks ja nende toetus kukuks nagu kivi. Sedasama on näha ka Soome Põlissoomlaste partei saatusest - enne valimisi oli toetus missugune, aga kui pidid valitsuses hakkama lisaks populismile ka ebameeldivate probleemidega tegelema langes populaarsus olematuks.
    EKRE toetaja on ilmselt kõige ebalojaalsem, kui veendunud natsihakatised välja arvata, aga neid on käputäis.
  • aivo1,

    See 28% on absoluutne lagi, kuid sinnani ei pruugi välja venitada kui jätkatakse massimõrvarite ja muidu natside tsiteerimist või lausa ülistamist. Mina ei halvusta, vaid räägin lihtsalt enda vaatenurgast ja "maakas" ütlesid Sina ise. Selliseid "maakaid" leiab ka linnast ja üldse mitte vaeste inimeste hulgast. Intellektuaalselt on jah pisut tömbid - olen mina selles süüdi? See, et Eestis juuakse palju ei ole ju uudis.. paraku tehakse seda eriti palju maal. Ei tähenda see seda, et kõik joovad... aga väga paljud joovad ja selliste inimeste seltsis olles on probleemiks number üks, et pead hakkama kaasa halama ja bravuuritsema. Kui seda ei tee, siis pole oma, vaid hoiad oravate poole! Selliste võllide seltskonnast tuleb lahkuda enne kui hundijalavesi lahti korgitakse, sest see on ikka tarkade inimeste jook.

    Laiema silmaringiga inimene saab aru, et pole asja praegusest valitusest ega ka häälekast opositsioonist. Kas EKRE on majandusküsimustes midagigi konstruktiivset välja pakkunud? Ma saan aru, et probleem number üks on Eesti naised, kes ei allu EKRE šovinistide diktaadile ja seksuaalvähemused + teist nahavärvi inimesed (Kui on must, siis näita ust).

    Me võime kohati olla sarnaste asjade vastu (islami invasioon jne.), aga see ei tähenda, et saaks laiemat maailmapilti omavate inimeste hääle kohe endale, sest samas on näha, mis on EKRE ja tema toetajaskonna üldine tase ja eesmärk.
  • Ühiskonnauuringute Instituudi tellimusel ja Turu-uuringute AS poolt läbi viidud erakondade reiting Augustis 2016.
    Kõikide parlamendierakondade toetusprotsendid olid praktiliselt samad kui 2.–6. juunini läbi viidud küsitluses, milles osales 1016 valimisealist kodanikku. Keskerakonda toetas juunis 24% ning augustis 23%, Reformierakonda toetas nii juunis kui ka augustis 20%, Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda juunis 16% ja augustis 17%, Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda mõlemal korral 12%, Vabaerakonda juunis 8% ja augustis 10% ning Isamaa ja Res Publica Liitu 6% küsitluses osalenutest.

    Meeste ja naiste valimiseelistustes on silmnähtavaid erinevusi. EKRE poolt hääletaks veerand ehk 25% kõigist uuringus osalenud meestest ning vaid 10% naistest. Seevastu Reformierakonna poolt hääletaks 23% naistest ja 16% meestest. Keskerakonna toetus jaguneb meeste ja naiste vahel võrdselt ehk kummalgi juhul 23%. Sotsiaaldemokraate toetaks 10% meestest ja 15% naistest, Vabaerakonda 11% meestest ja 10% naistest ning IRL-i 6% meestest ja 7% naistest.

    Eesti rahvusest valijate eelistused suuremate erakondade seast on järgmised: suurim toetus kuulub Reformierakonnale – 23%, järgnevad EKRE 21%, Sotsiaaldemokraadid 13%, Vabaerakond 12%, Keskerakond 11% ja IRL 7%. Vene ja muudest rahvustest valijad toetavad enim Keskerakonda – 74%, järgnevad Sotsiaaldemokraadid 11%, Reformierakond 7%, Vabaerakond ja IRL kumbki 2% ning EKRE 1%.


    Huvitav, et EMOR-ilt pole Postimees tellinud ei Juulis ega Augustis. Miks nad presidendi valimise aastal nii suure augu jätavad suvel?

    JuuniAugustMuutus
    KE
    24%
    23%-1%
    REF
    20%
    20%
    0%
    EKRE
    16%
    17%
    1%
    SDE
    12%
    12%
    0%
    Vabaerakond
    8%
    10%
    2%
    IRL
    6%
    6%
    0%



    MehedNaised
    EKRE
    25%
    10%
    REF
    16%
    23%
    KE
    23%
    23%
    SDE
    10%
    15%
    Vabaerakond
    11%
    10%
    IRL
    6%
    7%



    EestlasedMuu rahvus
    REF
    23%
    7%
    EKRE
    21%
    1%
    SDE
    13%
    11%
    Vabaerakond
    12%
    2%
    KE
    11%
    74%
    IRL
    7%
    2%

  • Natukene punnitamist ja EKRE läheb ka REFist mööda.
    Ilves nendega ei suhtle. 20 % eestlastest btw,
    natukene kurb?
  • Augustis siiski telliti ametlikud reitingud: EMOR, Turu-uuringute AS, EMOR vs Turu-uuringud.

    T-U JUNT-U AUGT-U muutusEMOR JUNEMOR AUGEMOR muutus
    KE
    28%
    24%
    -4%
    21%
    23%
    2%
    REF
    20%
    23%
    3%
    27%
    28%
    1%
    SDE
    10%
    15%
    5%
    17%
    15%
    -2%
    EKRE
    13%
    13%
    0%14%
    13%
    -1%
    EVA
    12%
    10%
    -2%
    11%
    9%
    -2%
    IRL
    7%
    5%
    -2%
    6%
    8%
    2%


    EMORi andmete põhjal:
    MehedNaisedeestlasedmuulased< 35 aasta35 - 50 aasta> 50 aasta
    KE
    19,50%
    26,90%
    11%
    74,20%
    21,30%
    21,60%
    25,40%
    REF
    26%
    29,60%
    32,30%
    8,80%
    30,80%
    29,40%
    24,80%
    SDE
    14,50%
    16,40%
    17%
    9,10%
    18,50%
    15,10%
    13,80%
    EKRE
    18,30%
    7,80%
    15,50%
    < 5%
    9,90%
    12,30%
    15,40%
    EVA
    10,90%
    6,80%
    10,70%
    < 5%
    5,90%
    12,80%
    8,20%
    IRL
    7,10%
    8,50%
    9%
    < 5%
    8,40%
    5,90%
    8,60%

  • Emori protsent tundub usaldusväärsem kui Turu-Uuringute oma. Kahekuulise vahega on T-U tulemustes sellised käärid, mis pole minu meelest loogiliselt põhjendatavad (4-5 protsendipunkti muutust kahe suvekuuga?).
  • Pakuks, et pigem ongi nende küsitluste usaldusväärsus umbes selline - isegi kui küsitluste teostamise metoodika on perfektne, siis palju sõltub sellest, mis tüüpi uudised ilma kindla pikaajalise veendumuseta inimesi küsimise hetkel tabanud olid. Muidugi kahjuks töötab sama efekt ka valimiste eel.
  • Mõlemal firmal on täiesti erinevad küsimused ja täiesti erinev metoodika. Emor peaks olema täpsem ja nende kasutava metoodika küsitlustulemused vastaks paremini Riigikogu valimiste valimistulemustele.
  • Teate, vahemikhinnangu, 95% usalduspiiridega, lisamine nendele tulemustele annaks natuke adekvaatsema pildi.
  • Lähiajal läheb olukord huvitavaks.

    5 Novembril on Keskerakonna kongress kus suure tõenäosusega valitakse uueks erakonna juhiks Jüri Ratas ja kohe peale seda toimub 7 Novembril umbusaldushääletus peaminister Rõivase vastu. Vastased korraldavad rahvale lossi platsil piketi mis peaks umbusaldushääletust toetama.

    Nii koalitsioonist kui ka opositsioonist kõlab kahtlevaid hääli: Palo sõnul on SDE-s palju Rõivase ja Reformierakonna vastaseid
    Sotsiaaldemokraatliku erakonna (SDE) juhatuse liikme Urve Palo sõnul on tema ise ja mitmed tema erakonnakaaslased seda meelt, et Reformierakond tuleks võimult tagandada, kuid peaminister Taavi Rõivase umbusaldusavalduse toetamine on erakonnas veel läbi arutamata.
    "Meie erakonna sees on Reformierakonda kriitiliselt suhtuvaid inimesi palju," ütles riigikogu liige Palo esmaspäeval ERR-ile. Ta meenutas, et möödunud aasta augustis hääletas SDE volikogu Reformierakonna juhitavast valitsusest lahkumist ning koalitsioonis jätkata soovijad jäid peale väga napilt.

    Pikemat aega avalikult Reformierakonda kritiseeriv Palo rääkis, et temal isiklikult on kiusatus opositsiooni algatatud Reformierakonna esimehe Rõivase umbusaldusavaldust toetada väga suur. "Aga ma mõtlen veel ja kindlasti sotsiaaldemokraadid arutavad, kuidas umbusaldushääletusel käituda."

    Reformierakonna juhitavas valitsuses majandusministri kohalt lahkunud Palo sõnul on Eesti demokraatiale ja Reformierakonnale valitsusest lahkumine kasulik.

    "Arvan, et Eestile on vaja valitsuse vahetust ja anda Reformierakonnale puhkust, et lasta neil oma sisekaemustega tegeleda," tõdes Palo. "Nii on kõigile parem."

    Ka Margus Tsahkna oli Reformierakonna suhtes kriitiline

    Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimees Margus Tsahkna märkis pühapäeval Tartus erakonna volikogul peetud kõnes, et Eesti areng on seiskunud.

    "Eesti ei vaja peenhäälestust, vaid taaskord tõsiseid otsuseid," märkis Tsahkna Rõivase enda kunagi välja öeldud sõnadele viidates."Me ei tohi niisama pealt vaadata ja selles seisakus vaikides osaleda, kuna see teeb meid kaasvastutajaks. Meie oleme valmis muutusteks, nüüd on küsimus, kas peenhäälestamise kursilt on valmis lahkuma ka teised.“


    Kas IRL valmistub REF-i koalitsioonist välja lükkama? Põhjust nagu oleks. REF on ajast aega kasutanud taktikat kus probleemid määritakse väikese osalise pähe ja lükatakse seejärel koalitsioonist välja, et siis enda reitingu tõusu näha. Uued valimised pole enam kaugel, aeg on sama lüke ära teha. REF-l on käes ajalooline nõrkusehetk ja paljud teised parteid võivad soovida seda ära kasutada, et vältida järjekordset "häbiga" opositsiooni kukkumist.

    REF 30
    KE 27
    SDE 15
    IRL 14
    EVA 8
    EKRE 7

    Praegune koalitsioon REF + SDE + IRL = 59. Mitte mingit probleemi poleks koos KE-ga kokku saada kolmepoolne koalitsioon: KE + SDE + IRL = 56. Kas IRL on nõus? Laiapõhjaliseks koalitsiooniks saaks EVA kampa võtta, vaevalt et EKRE-t hakatakse võtma, sest EKRE on niigi IRL-i reitingu ära kannibaliseerinud. Aga mis on EVA mõte tänases Eesti poliitikas? Mina ei suuda seda tuvastada.

    Valitsuse umbusaldamiseks on vaja koosseisu lihthäälte enamust 51 häält. Kui opositsioon on ühtne, siis olemas on 42 häält, järelikult on IRL-st ja SDE-st vaja vähemalt 9 häält, et uus koalitsioon moodustada.
    Üldiselt ei välistaks valitsuse kukkumist. Peenhäälestamine on stagnatsiooniks mandunud ja sisulisi lahendusi riigi probleemidele nagu nt haldusreform, ju ei ole. KE juhtimisel valitus on omavalitsustele selgelt parem alternatiiv kui REF juhtimisel valitsuse. Tänapäeva Eesti üks suuremaid probleeme on räige fiskaalne tsentraliseeritus kus kus KOV kätte jääb väga vähe raha. Minumeelest on see üks tuumpõhjuseid, miks majanduskasv on minimaalseks kidunud - kui ikka juured ei idandu, siis pole mõtet ka viljade küpsemist loota.
    Valitsuse vahetus oleks meeldiv vaheldus kui haldusreform ümber kirjutataks ja Eesti omavalitsused tõepooles Oma Valitsusteks saaks. See skeem kus minister paarikümne tuhande kaupa kergliiklusteede ja bussipeatuste rekonstrueerimise raha jagab, tuleb täielikult ära lõpetada. On aeg täiesti radikaalseks KOV ülesannete ja maksubaasi ümberjagamiseks.
  • Kui võimuvahetus on riigi hüvangu huvides mitte kodupartei positsiooni kindlustamiseks, siis andku minna. Aga tavaliselt kiputakse tekki ikka enda poole tõmbama. Huvitav oleks tegelikult vaadata, mida teoreetiline uus valitsus arvab praamihankest, sillaehitusest, RB ehitusest, Eesti Energia ja Eesti energiapoliitika arengust üldse, maaelu ja põllumajanduse probleemidest ja muudest tulipunktidest, kus reffide seisukohta me teame juba ammu. Raha on konstantne suurus, aga kas ja kuidas hunnikutest ümber tõstetakse, kes saab juurde, kes annab vähemaks, seda oleks huvitav jälgida.

    Kesk võimul uute parteijuhtidega - see oleks nagu värske tuulepuhang näkku, isegi kui see osutub hiljem tulevat põlluservalt, mida äsja sõnnikuga väetati.
  • Njaah, päris nutune pilt avaneb kui vaadata mida need mitte-refid maj. asjadest enne valimisi arvasid, maksustame surnuks tüüpi ettepanekuid tegid vist põhiliselt. Aga midagi peab muutuma, praegune on seisev vesi.
  • Puukellamees ei ole ka minu lemmik, aga minu hinnangul siiski äärmiselt ebatõenäoline, et IRL läheks KE-ga valitsusse. Nad kaotaks seeläbi oma viimasegi 5%-se toetuse. Samuti ei lähe SDE koos EKREga kuhugi. Seega status quo säilib, isegi kui seljataga ja meedias vaheldumisi sappi pritsitakse.
  • Ma ütleks,et Tsahkna kõnes on naisterahva kätt mängus. Aga peaministriks sobiks pigem Reinsalu.
    Keskerakonnaga koalitsioon tähendab Isamaale ja Sotsidele häältekadu!

    Samas mingid muutused võiksid olla. Mõnikord on vaja teha samm tagasi,et jälle edasi minna.

    Reformi peaminister võiks olla näiteks Kross. Siis oleks nalja kui palju ja muutusi jalaga segada. Ja nähtavasti ka praegune koalitsioon säiliks. Eks Siim ka loodab midagi kuskil.
  • Miks arvate, et reformid + kesikud ise koalisatsiooni ei tee? 30 + 27 = 57 kohta. Vastutasuks reform lubab kesikla Tallinnas võimule jätta ja ise Tallinnas väiksem ning järelandlikum koalisatsioonipartner olla.
    Kui sotsialistid liigselt laamendama hakkavad ja valitsus kukub, jäävad sotsialistid hoopis kuivale koos IRL-ga.
    Ja eks pärast sotsialistide kuivale jäämist võib sm. Palo kena kingajälje tagumikule üldse saada....
  • Kui valitsusvangerduse tulemuseks on KE legitimeerumine, siis on tegemist väga lühikese vaatega tehtud sammuga.

    Kesikla on kuritegelik organisatsioon sellest sõltumata, kes parajasti esimehe toolis istub. Mitte keegi selle klanni juhtkonnast ei saa öelda, et ta ei teadnud või ei osalenud või oli parajasti ära, kui pauk käis ehk siis pätti tehti. Ma tõesti ei usu, et see seltskond on suuteline puhastuma - seda enam, et tegelikult puudub parteil traditsioonilises mõttes ideoloogiline selgroog. Mitte et näiteks refil asi paremini oleks, aga ... no ikkagi :)
  • Marvin
    Kui valitsusvangerduse tulemuseks on KE legitimeerumine, siis on tegemist väga lühikese vaatega tehtud sammuga.

    Kesikla on kuritegelik organisatsioon sellest sõltumata, kes parajasti esimehe toolis istub. Mitte keegi selle klanni juhtkonnast ei saa öelda, et ta ei teadnud või ei osalenud või oli parajasti ära, kui pauk käis ehk siis pätti tehti. Ma tõesti ei usu, et see seltskond on suuteline puhastuma - seda enam, et tegelikult puudub parteil traditsioonilises mõttes ideoloogiline selgroog. Mitte et näiteks refil asi paremini oleks, aga ... no ikkagi :)

    Praegu ajakirjanduses kajastatud arvamusavaldused igast poliitilise jõu suunast näitavad selgelt, et neid kes kesikute parketikõlblikuks tegemist pikisilmi ootavad, on päris suur hulk. Kahjuks. Ma loodan, et kesikla ei saaks kunagi parketikõlbulikuks vaid läheks laiali, laguneks mitmeks omavahel kaklevaks tükiks.
  • Kallased võiksid uue erakonna luua, rõhuda rohkem kompetentsile ja majandusele. Samas need on vist hetkel teemad, mis väga ei müü.
  • Kallaste suust ei kõlaks see nagu väga veenvalt ka.
    Uue partei tegemiseks on vaja mingit usalduskrediiti. Kallastel ei ole seda.
  • siimos
    Kallased võiksid uue erakonna luua, rõhuda rohkem kompetentsile ja majandusele. Samas need on vist hetkel teemad, mis väga ei müü.

    Need valijad kes mingisugusele umbluulisele "teistsugusele majandusele" panustavad, valivad ammu juba kesikuid. Ülejäänud muutusi taotlevad valijad ehk läheksid Kallaste selja taha ainult siis kui peale umbmääraste lubaduste - a'la "Te saate minu näol endale hea presidendi!" - saaksid teada midagi konkreetset, et mida siis majanduses muudetakse ja kuidas see kõik tööle hakkab ja kuidas see õnne õuele toob. Kompetentsi aluseks ongi konkreetse ja usutava plaani välja käimine, mitte mingi suvalise umbluu välja ajamine.
  • Just. Maris Lauri võiks hoopis partei teha, tal oleks ehk mingi usutav plaan ka välja pakkuda.
  • Kui Siim eelmise partei tegi, siis lubas ta rahvale täielikku tulumaksuvabastust. See on veel tegemata.
  • Erakond ei peaks olema üks mees teema, oleneb mis meeskond õnnestub kokku panna. Need "uued" EVA ja EKRE on ikka väga umbluu seltskond.
  • Marvin
    Kallaste suust ei kõlaks see nagu väga veenvalt ka.
    Uue partei tegemiseks on vaja mingit usalduskrediiti. Kallastel ei ole seda.


    No aga võib-olla vunts leiab endale kaasamõtlejaid, kellega partei teha? Samasuguseid mäluhäiretega mullipuhujaid nagu ta isegi. Ega need suslikud, kes asjast rääkimise asemel iba suust väljutavad, siit ilmast veel kadunud pole.

    Näed, ojukas visati tänavale. Natuke aega põdes, aga nüüd on juba omaette väikeparteis asjataja.
  • Praeguses Riigikogu koosseisus (REF 30,KE 27,SDE 15,IRL 14,EVA 8,EKRE 7) ei anna lihtsa matemaatikaga võimalikke koalitsioone paika panna. Ükskõik, kes KE-d juhib, siis kõiki 27-t häält ei juhi ta kindlasti. Lisaks on oluline see, et kui KE läheks valitsusse, siis "helgema" osa ministriteks hakkamisel tulevad suuresti asemele "vanameelse" KE saadikud. Samuti pole kuidagi moodi ühtsed EVA 8 häält.
    Ühesõnaga, RE väljaviskamiseks on vaja igal juhul vähemalt 4 partei koondumist ja see on päris keeruline, kuid mitte võimatu.
  • Stealth
    Marvin
    Kallaste suust ei kõlaks see nagu väga veenvalt ka.
    Uue partei tegemiseks on vaja mingit usalduskrediiti. Kallastel ei ole seda.


    No aga võib-olla vunts leiab endale kaasamõtlejaid, kellega partei teha? Samasuguseid mäluhäiretega mullipuhujaid nagu ta isegi. Ega need suslikud, kes asjast rääkimise asemel iba suust väljutavad, siit ilmast veel kadunud pole.

    Näed, ojukas visati tänavale. Natuke aega põdes, aga nüüd on juba omaette väikeparteis asjataja.


    Jajah, mullipuhujad, see on ammu teada, et kõige kõvemad vennikesed liiguvad Delfi ja LHV peldikuseinadel :)
  • Stealth


    Näed, ojukas visati tänavale. Natuke aega põdes, aga nüüd on juba omaette väikeparteis asjataja.


    Rüe-s on hetkel (rüe kodulehe) andmetel 560 liiget....lahja leevike, ei toida ega kata.
  • siimos
    Stealth
    Marvin
    Kallaste suust ei kõlaks see nagu väga veenvalt ka.
    Uue partei tegemiseks on vaja mingit usalduskrediiti. Kallastel ei ole seda.


    No aga võib-olla vunts leiab endale kaasamõtlejaid, kellega partei teha? Samasuguseid mäluhäiretega mullipuhujaid nagu ta isegi. Ega need suslikud, kes asjast rääkimise asemel iba suust väljutavad, siit ilmast veel kadunud pole.

    Näed, ojukas visati tänavale. Natuke aega põdes, aga nüüd on juba omaette väikeparteis asjataja.


    Jajah, mullipuhujad, see on ammu teada, et kõige kõvemad vennikesed liiguvad Delfi ja LHV peldikuseinadel :)


    Kas just kõige kõvemad, aga erinevalt luisast, vuntsist jms. sinu lemmikhuiaritest on siin nii mõnigi arvamuse postitaja selgrooga kahejalgne, kes ei käi mingi partei sabarakuna siin ruigamas, vaid räägib nii, nagu asjad on.
    Ilma valetamata või hämamiseta.
    Kui selliste inimeste kamp kokku koguda, siis saaks LHV foorumiliikmetest partei teha küll :)

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon