Loeng Tallinnas - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Loeng Tallinnas

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Oled sa vahest mõelnud keskpankade tegevuse üle, et trükivad ja trükivad, aga inflatsiooni ikka pole? Räägivad, et majanduskasv ja inflatsioon on kohe ümber nurga? Oled sa vahest mõelnud, et miks Kreekas ja Itaalias algasid probleemid valitsuse võlaga, aga Jaapanis ja USA-s ei paista neid kuskilt ja seda hoolimata igasugu Lapi tarkade ennustustest. Oled sa mõelnud, et miks riigid on kullastandardist loobunud? Miks fiskaal- jja poliitilisest liiduust räägitakse seoses eurotsooniga? Kui sind huvitavad sellised küsimused, siis tule täna õhtul loengusse. Tallinna Tehnikaülikooli juures alustab oma loengute sarjaga Randall Wray. Sa saad nendele ja veel paljudele teistele küsimustele vastuse. Kohtumiseni.


    Development Policies and Globalization

    Ragnar Nurkse Visiting Professor Dr. L. Randall Wray

    May 23, 24, 26, 27, 30, 31 and June 2, 3 @ 17:45-19:45.

    Room is SOC-212, expect for Thursdays (SOC-414).

    Address: Akadeemia tee 3

    The course focuses on development and globalization issues from monetary economics and economic policy perspectives by elaborating on the monetary side of the development process from the Modern Money Theory (MMT) and other theoretical traditions that inter alia address the issues of financial fragility (crises), global imbalances as well as the related euro-area problems and the challenges for catching-up economies. The main goal would be to introduce the discourse on the role and impact of finance and financial (economic) policies on the socio-economic development process.

  • MMT on majanduslikust mõtlemisest muidugi sama kaugel, kui Kuressaare Kiribatist, aga ilmselt tundub selline meelelahutusliku väärtusega ettevõtmine.
  • Ega seda neti teel üle ei kanta juhuslikult ?
  • Kui nüüd keegi näitaks, kuidas selle MMTga ikkagi saaks raha teenida? Oh, wait...
  • MMT on ligikaudu sama realistlik kui Scrooge McDuck sukeldumas oma varasalves

    ...kuid ühel juhul on siiski päris rahaga tegemist
  • Karum6mm
    Kui nüüd keegi näitaks, kuidas selle MMTga ikkagi saaks raha teenida? Oh, wait...


    Otseselt kauplemise tehnilisest poolest MMT ei räägi. See annab pigem arusaamise ja visiooni. Kui näiteid otsida, siis meenub USA riigivõlakirjade intresside lugu. Mäletan, et Nassib Taleb rääkis umbes nii: USA võlakirjadega lühikeseks minek on no brainer igaüks peaks seda tegema. Sama meelt olid ka Bill Gross ja teised finantsignoramused.

    MMT on niisama realistlik nagu see, et dollar ja euro on olemas. MMT kirjeldab neid süsteeme.
  • Kaks loengut on nüüdseks toimunud. Randy rääkis postkeinsistide ja neoklassikalise(peavool) käsitluse erinevustest. Eilses loengus läks jutt rahale, et noh kas on olnud ajalooliselt domineeriv kuld, mündid jne. Kui sa oled finantsidest huvitatud, siis tule kindlasti, rongist sa veel maha jäänud ei ole. Halvim, mis võib juhtuda, on see, et sa ei saa aru, mis on ebatõenäoline minu hinnangul. Hoopis tõenäolisem on see, et saad egolaksu. Rahandus on selline ala, kus enamus ajab pada. Näiteks Hardo Pajula demonstreerib oma raamatus, et ta ei saa aru, kuidas eurosüsteem opereerib. Sellest olen kirjutanud siin

  • MMT lükkab ümber üks graafik:

    In a long run, the single most important cause of inflation is the rate of money growth.

  • Taleb ja Gross ei hoomanud poliitilist motivatsiooni. Mina julgesin nii USA kui Saksamaa võlas pikk olla. Mis Pajulasse puutub, siis temagi on (ekslik) inimene - samas tema kriitikuid iseloomustab see, et nad suudavad nokkida detailide - mitte aga suurema narratiivi kallal.
  • Üks kuulus mees väitis kunagi: "In the long run, I will be dead. And so are you!"
  • Kristjan 1 demonstreerib oma postituses ja artiklis, et ta ei saa aru, mida Hardo Pajula kirjutab ja sellega öelda tahab.
  • Erinevus Talebi ja Grossi ning kõigi meie vahel siin on ka finantside hulgas, mida need finantsignoramused on suutnud kokku ajada.
  • gurmanka
    Kristjan 1 demonstreerib oma postituses ja artiklis, et ta ei saa aru, mida Hardo Pajula kirjutab ja sellega öelda tahab.

    aga seleta meile lahti, mida ta tegelikult kirjutab ja õelda tahab?
  • MMT on niisama hea teooria kui iga teinegi. Meil on püüd kirjeldada reaalsust (kusjuures, eriti naljakas on see, et selle reaalsuse oleme me ise loonud) ja takkajärele targad suudavad kõik majandus/rahandusteooriad olla. Paraku, ette ennustada selle süsteemi käitumist ei suuda ükski teooria. Siin võib täheldada teatavat sarnasust elementaarosakeste maailmaga. "Vaatleja muudab reaalsust". Kui ilmuks see "ainus ja õige teooria", siis sobiks olukorda kirjeldama kõikse paremini ehk patriits Vetinari ja võlur Rincewindi dialoog: (lühendatud)
    "Kas poleks tore, kui igal Rõngasmere elanikul oleks oma kullamägi. Mis sa arvad, Rincewind, mida see endaga kaasa tooks?"
    "Nohh, eee, me kõik saaksime rikkaks?"
    Selle järgi, kuidas temperatuur ruumis langes, mõistis Rincewind, et oli vastanud valesti.

  • Offf
    MMT on niisama hea teooria kui iga teinegi. Meil on püüd kirjeldada reaalsust (kusjuures, eriti naljakas on see, et selle reaalsuse oleme me ise loonud) ja takkajärele targad suudavad kõik majandus/rahandusteooriad olla. Paraku, ette ennustada selle süsteemi käitumist ei suuda ükski teooria. Siin võib täheldada teatavat sarnasust elementaarosakeste maailmaga. "Vaatleja muudab reaalsust". Kui ilmuks see "ainus ja õige teooria", siis sobiks olukorda kirjeldama kõikse paremini ehk patriits Vetinari ja võlur Rincewindi dialoog: (lühendatud)
    "Kas poleks tore, kui igal Rõngasmere elanikul oleks oma kullamägi. Mis sa arvad, Rincewind, mida see endaga kaasa tooks?"
    "Nohh, eee, me kõik saaksime rikkaks?"
    Selle järgi, kuidas temperatuur ruumis langes, mõistis Rincewind, et oli vastanud valesti.



    Võib olla isegi mitte väga palju teooria, sest MMT ei tee sarnaselt peavooluga ratsionaalsuse eeldust näiteks. Randy rääkis sellest, igasugust inimkäitumist võib täheldada erinevates ühiskondades. Ja makromajanduslikud identiteedid ju pole teab mis teooria, küll aga on asi jama, kui sa lähed vastuollu oma teooriaga nende identiteetidega. Näiteks oled kuulnud väiteid, et valitsuse defitsiidid vähendavad erasektori sääste. Reaalsus on vastupidine ja see pole teooria. Sellega nõustub igaüks, kes majandusarvestuses näpuga järge ajab. MMT ei ole mingisugune täiuslik teooria, mis kõike seletaks majanduses.

    Karum6mm
    Taleb ja Gross ei hoomanud poliitilist motivatsiooni. Mina julgesin nii USA kui Saksamaa võlas pikk olla. Mis Pajulasse puutub, siis temagi on (ekslik) inimene - samas tema kriitikuid iseloomustab see, et nad suudavad nokkida detailide - mitte aga suurema narratiivi kallal.


    Asi ei ole selles, et nad vale suuna võtsid, ega pikaks mineks ju ka sure bet ei olnud. Asi on selles, kuidas nad põhjendasid seda. Gross rääkis, et kes neid treasury'id enam tahab. Selline statement ütleb mulle, et ta ei saa absoluutselt aru, kuidas süsteem opereerib. Pajula on poisike võrreldes meie poliitikutega. Poliitikud jätavad endast targa mulje, kui teles esinevad. Nad on siis tavaliselt ette valmistanud, teavad millest jutt tuleb ning oskavad soravalt kõigele vastata. Te ei oska ette kujutada, kui rumal enamus neist on. Neil võivad olla doktoriokraadid ja teatud valdkonnas kõrged teadmised. Näiteks ajaloost võib selline inimene sulle soravalt aastaarve ja nimesid ette lugeda. Üks ütles mulle, et MMT on kindlasti vale, aga kaotaks üldse igasugused maksud ära, riik lihtsalt trükiks raha. Kas ta on lollakas nagu Jaik? Ei ole, ta on täna riigikogus, nime ma ei nimeta, sest see oli eravestlus. Ta ei levita seda ideed avalikult, sest kardab lolli silti külge saada. Nii ta mulle ütles. Ta ei ole erand, see on kohutav, mis meil poliitikas on.
  • MMT aka Mõtle Mida Tahad on üks järjekordne intellektuaalse meelelahtuse vorme? Üks kirjutab IOY-si ja teised proovivad seda ratsionaliseerida. Rooma keisrite seiklustest on rohkem õppida – võid avastada kuidas keiser rikkust kasvatas ja pillavat eluviisi jätkas sealjuures tööd tegemata ja väärtust loomata. :)
  • Kristjan1, kui sul on 10% sellest net worth'ist kokku aetud (MMT abil?), mis Gross'il olemas on, siis äkki tuled uuesti rääkima. Seni on steitmendid nagu Gross ei saa süsteemist aru võrreldavad sellega, et Lasnamäel 162 cm pikk Deniss ütleb, et Michael Jordan ei osanud korvpalli mängida. Grossi track record on okei. Ise rahul. Kliendid ka. Mis sa muidu maailmale kasulikku teinud oled? :-D
  • Karum6mm
    Kristjan1, kui sul on 10% sellest net worth'ist kokku aetud (MMT abil?), mis Gross'il olemas on, siis äkki tuled uuesti rääkima. Seni on steitmendid nagu Gross ei saa süsteemist aru võrreldavad sellega, et Lasnamäel 162 cm pikk Deniss ütleb, et Michael Jordan ei osanud korvpalli mängida. Grossi track record on okei. Ise rahul. Kliendid ka. Mis sa muidu maailmale kasulikku teinud oled? :-D


    See on selline argument, et näe, tollel mehel on raha rohkem, ta on sust targem. Hale karum6mm, isegi sinu kohta.
  • research
    MMT aka Mõtle Mida Tahad on üks järjekordne intellektuaalse meelelahtuse vorme? Üks kirjutab IOY-si ja teised proovivad seda ratsionaliseerida. Rooma keisrite seiklustest on rohkem õppida – võid avastada kuidas keiser rikkust kasvatas ja pillavat eluviisi jätkas sealjuures tööd tegemata ja väärtust loomata. :)


    Bill Gross ei oleks oma ebaõnnestunud shortimist tõenäoliselt teinud, Pajula ei kirjutaks rumalusi eurosüsteemi kohta jne, aga muidugi MMT-st ei ole mitte kõige vähematki õppida ka kõigil neil, kes Kristjan Lepiku ja Jürgen Ligi loengut kuulasid, kus Lepik rääkis, et mitte mingit erinevust ei ole USA riigivõlal ja majapidamise võlal. Nad kõik teavad kümme korda rohkem minust ja MMT-st. Ka Varblasel ei ole midagi õppida, kui see ajalehtedes artikleid kirjutab Jaapani võlast, mida on piinlik lugeda.
    Aga ühte inimest nägin ka LHV-st loengus, ta vist leiab, et temal on midagi õppida. Mina olen õppinud peavoolu majandusteooriat ja leian, et mul oli midagi isegi sealt õppida.
  • No mina arvan ka igatahes, et kuulata tasub kindlasti, eriti, kui see pakub midagi sellist, mida igapäevaselt ei kuule. Otsustada asja üle saab ikka siis, kui oled sellega tutvunud. Tahan täna jõuda kuulama
  • Kola ka ajaloos. Uuri näiteks Weimari vabariigi hüperinflatsiooni.
  • Kel surma hetkel on kõige rohkem raha, see on võitja. Kirstul on taskud ja Peetrusele saab anda altkäemaksu.

    500 M öuri sulas garanteerib sulle mõnusa koha paradiisis. 200 M -500 M saab viletsa koha viimases paradiisi reas, alla selle tuleb põrgukatel koos seal suplevate Savisaare, Ivan Julma ja Siim Kallasega.


    See pole rõõmus reis, seda võin teile garanteerida.

    Alati teie ustav Peltsebul
  • ega see 5 min ei tule arvon, sul peab asja vastu huvi olema lihtsalt

    Ma ei taha Pajulat rünnata, aga ta on ajalehes artikleid kirjutanud, mis on Kalev Jaigi tasemel. Mulle meeldis karum6mmi kommentaar, kus ta ütles, et Pajula narratiiv on oluline. Ma räägin natuke hiljem, mis selles kommentaaris mulle meeldis. kui sa ütled, et sulle meeldib Pajula narratiiv ja näiteks mina ütlen, et mul pole midagi selle vastu, siis mul ei tohiks ju ka midagi selle vastu olla, et KriLa-le meeldib Jaigi narratiiv? Kui sa hakkad kuidagi oma Pajula narratiivi meeldivust ratsionaliseerima, et Pajula on majandusekspert ja sulle meeldib sellepärast tema narratiiv, siis sellega ma nõus ei ole. Ekspert Pajula selles majanduses ei ole, kus meie elame.
    Aga seoses tolle kommentaariga. Mulle rääkis üks inimene hiljuti, kes on õppinud veenmist ja hüpnoosi (mina isegi ei teadnud, et sellist asja on võimalik õppida kuskil), et inimesed teevad oma valikud emotsioonide ajendil ning siis ratsionaliseerivad need hiljem, mõtlevad mingisugused ratsionaalsed põhjendused, et miks nad ühe või teise otsuse tegid. Ma ei taha kuidagi öelda, et karum6mm loll oleks sellepärast. Ma olen ise samasugune. Mind huvitas Trumpi edu saladus neil valimistel ja see inimene suunas mind selliseid asju jälgima. Trump on super selles valdkonnas, Clintoni kampaania ei oska midagi ette võtta temaga.

    Näiteks väide, "valitsus trükib raha", tekitab inimestes negatiivse emotsiooni. See seondub enamuse jaoks vale, kelmuse, varguse vms. Sama on jutt võlaga, see on negatiivne, "parem, kui seda ei oleks".
    Loeng ise on minu jaoks kohati liiga algajatele, samas on huvitavat ikka olnud küll. Sain Randyga rääkida ka, mul olid mõned küsimused talle.
  • Karum6mm
    Taleb ja Gross ei hoomanud poliitilist motivatsiooni. Mina julgesin nii USA kui Saksamaa võlas pikk olla. Mis Pajulasse puutub, siis temagi on (ekslik) inimene - samas tema kriitikuid iseloomustab see, et nad suudavad nokkida detailide - mitte aga suurema narratiivi kallal.


    Aastal 2007 börsi reeglid muutusid ja kapitalism is DEAD. Kahjuks. Ning praeguses seisus on see, kus poliitikud on oma rasvased käpad lükanud nii sügavale turgudesse kui väghegi võimalik. Ning igasugu äkonoomik stiimuluse tootmiseks on üle maailma välja paisatud ca 10 - 15 triljonit taala. Taleb nagu seda faktorit ei arvestanud.
  • Kristjan1 - ära nüüd jonni jälle. Kui sa osaled mängus/süsteemis, mille skoori mõõdetakse AuMis, tootluses või net worth'is, siis pigem on hale teatada, et keegi, kes on süsteemi edukalt aastakümneid heas mõttes lüpsnud, ei saa süsteemist aru. Ilma skoori mõõtmata on selline jauramine lihtsalt intellektuaalne eneserahuldamine? Samas tunnistan - ma ei suhestu hästi oma isiksuslike puudujääkide tõttu nendega, kes süsteemi kõrvalt vaatlevad ja kirjeldada üritavad, ilma et neil oleks skin in the game. Seega, kõik on chill.
  • Kristjan1
    ... Pajula on poisike võrreldes meie poliitikutega. Poliitikud jätavad endast targa mulje, kui teles esinevad. Nad on siis tavaliselt ette valmistanud, teavad millest jutt tuleb ning oskavad soravalt kõigele vastata. Te ei oska ette kujutada, kui rumal enamus neist on. Neil võivad olla doktoriokraadid ja teatud valdkonnas kõrged teadmised. ... Ta ei ole erand, see on kohutav, mis meil poliitikas on.

    Hästi tabatud. Siinkohal tekib küsimus, kas nad on ette valmistanud või ette valmistatud. Aegajalt tekib mul tunne, et haritud inimeste teenused on siinmail üle mõistuse odavad. Nii piisab poliitikas olemiseks sarmist ja natukesest papist. Esimest selleks, et hääli püüda ja teist selleks, et osta avalikeks esinemisteks vajalik ettevalmistus.

    Pole siis ime, et Eesti poliitika on vähem või rohkem kahepalgeline: avalike esinemiste sõnum ja reaalsed poliitilised otsused on väiksemal või suuremal määral vastuolus (suhtekorralduslik sõnum vs tegelikud väärtused ja eelistused).
  • Karum6mm
    Kristjan1 - ära nüüd jonni jälle. Kui sa osaled mängus/süsteemis, mille skoori mõõdetakse AuMis, tootluses või net worth'is, siis pigem on hale teatada, et keegi, kes on süsteemi edukalt aastakümneid heas mõttes lüpsnud, ei saa süsteemist aru. Ilma skoori mõõtmata on selline jauramine lihtsalt intellektuaalne eneserahuldamine? Samas tunnistan - ma ei suhestu hästi oma isiksuslike puudujääkide tõttu nendega, kes süsteemi kõrvalt vaatlevad ja kirjeldada üritavad, ilma et neil oleks skin in the game. Seega, kõik on chill.


    ok, kuidas sa ei suhestu nendega, kes süsteemi kõrvalt vaatavad? Süsteem jookseb serverites, oled serveris sees?
    Mulle ei istu inimesed, kes idioodi juttu ajavad Karumõmm, praegu sa teed seda. Miks sa palgatööl käid, kui nii kõva mees oled?Mina näiteks ei käi.
    Kui inimene ütleb USA treasurite kohta, et kes neid enam tahab ja hakkab neid shortima, siis see inimene ei saa aru, kuidas võlakirjaturg funktsioneerib. Pajula ei saa aru, kuidas eurosüsteem opereerib. See ei ole mingisugune pisike detail, mille kallal ma nokin. Peace.
    Päris räigeks andmiseks finantsides pole läinud loengus, pigem on jutt olnud finantsstabiilsusest ja tööhõivest, Minksyst.
  • Kristjan1, meie suhtlemisstiilid lihtsalt ei sobi. Mina olen sinu jaoks idioot. Sina oled minu jaoks see tüüp 9ndast klassist, kes ütles, et Michael Jordan ei oska tegelikult kossu mängida. Mis me ikka teineteise kallal nokime. Näost-näkku suudaksime ilmselt inimese moodi suhelda. :-D
  • Näita lollile kuud, see vahib ikka näppu ja kritiseerib küüne kuju...

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon