Eesti Vabariik 100 - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Eesti Vabariik 100

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Kas homse pidupäeva eel võiks juba täna siia teemasse teha soovitusi, et mida voiks totaalselt Eestis muuta, et Eesti majandus ja yhiskond edeneks edaspidi veelgi paremini...
  • Mina olen rahul. Ma arvan ,et kuskil maailmas ei oleks ma nii hästi ja lihtsalt hakkama saanud. Ei vene ajal, ega eesti ajal. Ja olen üsna veendunud,et lähima paarikümne aasta jooksul läeb asi aina paremaks.Ja teen ise kõik selleks,et läheks.
    Head Vabariigi 100. Aastapäeva!
  • Tambiks veidi Ojasood?
    See võib paista lahmimisena, kuna ma ei süvenenud aastapäevaetendusse, vaid see jooksis mul suht viisaka peolaua taustaks. Sellegipoolest jääb mulle mällu tohutult ängi ja morbiidsust, sekka õudu, tipuks veel Tõnis Mägi lugu, mis sobiks südamliku ärasaatmise tseremoonia kulminatsiooniks. Kas Ojasoo vihkab eesti rahvast samapalju kui Yana Toom, et meid sajandi tähtpäeval sellise tükiga karistab? Või oli/on ülesande püstitus sellisel formaadil luua ikka ja jälle midagi nii diipi, millesarnast pole varem nähtud? Pakun, et Kinoteater või Sepp&Avandi oleks midagi paremat teinud. Igal juhul - mission accomplished - sajandi pidupäev ei tehi kuskilt otsast paista prazdnik.
  • Üllatav, et selline teema nii hilja avati.

    Mis No99-t puudutab, siis mina pole mingi teatrikriitik. Aga meenub, et kunagi üks laps, kes polnud mitte ka moespetsialist ütles välja lihtsa tõe: "Kuningas on ju alasti."

    Olulisem on, mis edasi saab. Häirib eesti keele taandumine (mitte vene, vaid inglise keele ees), sh ülikoolides aga ka mujal. Ebameeldiv on vabatahtlik oma keelest loobumine või selle solkimine (olgu siis start-up ettevõtjate tekstides või söögikohtade avalikus infos). Kriitiline on ikkagi rahvaarv, sh eesti keeles rääkijate arv ja osakaal, eesti keele positsioonid, sh kõrghariduses ja teaduskeelena. 100 a tagasi läks Tartu Ülikool üle eesti keelele, kuigi oli olemas vaid üks eestlasest professor. Nüüd liigutakse vastupidises suunas.

    Immigratsioonipoliitikas on oluline, kas sisserändajad õpivad ära eesti keele, liituvad venekeelse kogukonnaga või läheme ise üle inglise keelele nendega suhtlemiseks. Minu eelistus on muidugi see esimene variant.
  • Ma kahjuks ei suutnud seda tralli vaadata, kuid julgen kiita viimast suud puhtaks saadet kolmapäeval, kus hunnik migrante rääkis ilusas (ja vähem ilusas) eesti keeles oma kogemusi Eestiga! Seda siis positiivses võtmes!

    Parim oli kild meie lobisemise kohta "Varsti on Jaanipäev" kogu vestlus Saaremaalt linna sõites :)

    Ikkagi - uhkusega tõmbasin pool kaheksa lippu masti ning uhke on olla selle riigi kodanik (ja ehk tuleb ka parem valitsus :) )

  • Vaatasin "Orav ja Ilves"t eile. Teist poolt enam ei tahtnud.
  • Mina vaatasin seda etendust ja oli sürr kuubis. Õnneks oli võimalus kanalit vahetada. Mis puudutab üldisemalt sünnipäeva pidustusi, siis loodan, et kunagi saabub aeg, kui hakatakse tähistama vabariigi sünnipäeva natukene rõõmsamates toonides. Pole vaja igas kõnes meenutada meie rasket saatust, kuidas sadu aastaid meid karjakaupa kiusati jne, selle asemel võiks näiteks hoopis ilutulestiku ja Taukari kontserdi teha :)
    Enda jaoks tegime selle päeva rõõmsaks ise ja kõik oli tore aga inimesed kes otsustasid sünnipäeva teleri taga veeta võisid küll korraliku depressiooni laksu saada.
  • Aeg on ammu küps, et teha midagi teisiti ja alustada kasvõi sellest, et 1 M eestlast üle maailma ei mõtleks pidevalt kui rõhutud me olime vaid sellest, et kui vahvad me praegu oleme maailma ca 220 riigi hulgas. Ja no loomulikult Eesti tööjõu maksustamise maksusysteemi võiks ka muuta ja haridussüsteemi ja ja veel mõndagi, mis opn jäänud ajale jalgu...
  • ...mul üks sõber oli seotud ühe toreda kooliga, kus aretatakse tulevasi visuaalkunstnikke ning nende tehnilisi oskusi.

    Nii - toimus kursusetööde ülevaatus.

    Enamus töid olid sellised...

    - mustvalge
    - pilvine taevas
    - raagus puu
    - mahajäetud maja
    - aegluubis tuul sasimas viljapõldu (ühel oli ka niisama heinamaa)
    - must ronk puu otsas

    jne.

    Ja need olid noored inimesed. Miks? Ausalt?! Ma saan aru, et sa pole õige eestlane, kui sa pole enamuse ajast kliinilises depressioonis. Ma saan aru, et sa pole õige eestlane, kui sinu bipolaarne häire pole sügavalt unipolaarne. Aga miks? Meil ei ole siin nii vilets elu. Äkki aitaks juba. ah?
  • Ega see ei pruugi muidugi ka nende enda meeleseisund olla. Nad ehk lihtsalt arvavad, et see on diip ja et sellist diipi nendelt oodatakse.
    Kui ikka sulle pidevalt korrutatakse, et Tarkovski Stalker on filmiklassika siis lihtsalt mitte keegi ei julge kursusetööks Louis de Funes stiilis filmi esitada.
  • Näe, kui leiad, et kunst võiks aeg-ajalt kanda ka positiivset emotsiooni, saad isegi LHV-foorumis miinuse kirja. Mul on sellest masenduse pidevast taastootmisest lihtsalt sügavalt kopp ees juba. Kaua võib? Teine asi on see, kuidas intellektuaalne eliit kiidab kaasa kõigele, mida teatud tegelased teevad. Jälle mingi suletud ring, kus toimub teineteisele pidev õlale patsutamine no matter what.

    mx77, ega siis kohe ei pea puhta slapstick'i peale minema - Some Like it Hot on ka klassika. Naljakas on ka. Koomiline on ka. Dr. Strangelove on ka klassika. Naljakas on ka. Kuigi selle puhul ilmselt saaks kaa liigset elitismi ette heita.
  • Loo haarav jutustamine on keeruline, nõuab oskusi ja ka annet. Rõõmsa meeleolu või koomilise efekti tekitamine on samuti keeruline. Neid ei anna simuleerida. Masendust saab aga suhteliselt lihtsasti esile kutsuda ning ka kriitiline vaatepunkt ühiskonnale vms on šabloonide najal hõlpsasti võetav, seda enam, et kunstis ju argumentidega põhjendama ka ei pea.
  • Karum6mm
    ...mul üks sõber oli seotud ühe toreda kooliga, kus aretatakse tulevasi visuaalkunstnikke ning nende tehnilisi oskusi.
    Nii - toimus kursusetööde ülevaatus.

    Enamus töid olid sellised...
    - mustvalge
    - pilvine taevas
    - raagus puu
    - mahajäetud maja
    - aegluubis tuul sasimas viljapõldu (ühel oli ka niisama heinamaa)
    - must ronk puu otsas
    jne.
    Ja need olid noored inimesed. Miks? Ausalt?! Ma saan aru, et sa pole õige eestlane, kui sa pole enamuse ajast kliinilises depressioonis. Ma saan aru, et sa pole õige eestlane, kui sinu bipolaarne häire pole sügavalt unipolaarne. Aga miks? Meil ei ole siin nii vilets elu. Äkki aitaks juba. ah?

    Kõlab nagu täiuslik filmi "November" kirjeldus. Ma vaatasin seda filmi, kui see tv-st tuli. Täiesti arusaadav miks see film "Oscari" nominatsiooni ei jõunud, vaatamata eelnevale kisale antud teemal. Oleks film "Mandariinid" ainult eestlaste poolt tehtud, poleks ka see "Oscari" nominatsioonini jõudnud.
    Vaatamata sellele, et kummaski filmis olid näitlejad ja tegelaskujud parimast maailmklassist.
  • Mina mäletan positiivse poole pealt 2002. aasta Eurovisiooni videoproduktsiooni. Klipiseeria kandiski äkki alapealkirja positively transforming" vms.

    Nii et osatakse küll, kui tahetakse. Või kui on vaja välismaalastele näidata. Kuigi mõeldes oksendavatele siilidele, seljaga vaataja poole lauka ääres seisjatele ja muule hirmsa raha eest käkerdatud jampsile, millega viimased aastad silma paistavad, pole ma selleski enam kindel.
  • Filmide päritolu võetakse finantseerimise järgi. Minuteada oli Mandariinide finants Eestist 51% - seega eesti film!

    Samas, kui vaadata sellist šedöövrit (selle sõna heas tähenduses) nagu Risttuules, siis paistab, et ka traagilist narratiivi suudetakse edasi anda võrratu esteetikaga ning ILMA justkui kohustusliku vulgaardepressioonita.

  • Kas kusagil on "kätlemistseremoonia kaitse seadus"? Kas seda on vaja moehuvilistele? Kes suudab tundide kaupa vahtida sellist jama ja presidendi aja raiskamist? Miks siis mitte lubada saali ka mõni kommertskanal, mis filmiks inimesi peole sisenemas ja keskenduks parimate kostüümide väljavalimisele? Kui kätlemist poleks, võiks külalisi olla kasvõi 10000.

    Käpasurumise asemel võiks tseremoonia sisaldada rohkem kõnesid - lisaks presidendi kõnele Eestimaale ka kõne Liitlastele, kõne Riigikaitsjatele, kõne Esivanematele näiteks. SELLEL päeval peaksid kõned olema vabad "probleemidele tählepanu juhtimisest" ja vaenuõhutamisest. Omakorda peaksid sõna saama ka väliskülalised, keda tuleks kutsuda kõrgemal tasemel kui saadik.

    300K oleks võimaldanud inimesed ka valgete laudade taha panna, ikkagi €200 per osaleja. Kõlada oleksid võinud 100 toosti... Ideaalne sünnipäevapidu võiks üle minna öölaulupeoks, mitte "afterpartyks".
  • 113366, just see kätlemine ongi see mida väga lai pööbel telekast vahib ja mis võimaldab edevatel pildile tulla. Kõned on jälle need, mida väga vähesed viitsivad kuulata.
  • Kätlemine oli Lennarti soov ja tahe, sest Soomes oli ka nii. On siiani. Meil poleks seda tõesti enam vaja.
  • Eks eesti ühiskond ongi täpselt nii sürr, et need inimesed kes eelmine aasta teleka ees kiruvad seda kätelmistseremooniat hakkavad ka kõige kõvemini kisama, kui see ära jäetakse.
  • Kanal 2 või ETV 2 võiks vabalt näidata, kuidas inimesed peole tulevad, kätlevad "tseremoonianõunikuga", poseerivad paraadpildiks ja kirjutavad oma nimed külalisteraamatusse. Point on ju näha inimesi ja kostüüme, miks president pildil peab passima?
  • mx77
    Kui ikka sulle pidevalt korrutatakse, et Tarkovski Stalker on filmiklassika...


    2 korda olen proovinud, pole veel teadvusele jäänud : )
  • Kuulge, "Stalker" on puhas Bollywood "Püha Tõnu kiusamisega" võrreldes!
  • Õnneks on ka telekast muud vaadata kui seda pidulikku Presidendi aastapäeva vastuvõttu koos oma morbiidsete asjandustega. Või on valik siis mitte üldse telekat vaadata. Minupärast olgu see nii morbiidne kui tahes, kätlemistseremoonia võib minu poolest kesta kasvõi peo algusest lõpuni, nende asi kuidas nad seda tahavad korraldada. Ma ei pea seda vaatama ega kaasa elama.
    Arvan, et kui mind sinna peole külalisena kutsutud oleks, siis oleks seal ebamugav ning parema meelega ma sinna ei läheks. Aga eks tuleb viisakuse pärast ära kannatada ja esimesel võimalusel sealt jalga lasta.
  • Vabas riigis ei pea keegi tegema "viisakuse" pärast asja, mida ta teha ei taha.
    Kui mind sinna kutsutaks, ma ei läheks, sest see ei paku mulle mitte midagi, ma ei taha seal olla teiste pingviinide hulgas.

    Ma arvan, et Kersti Kaljulaid on kõige piinlikum Eesti president, võistlevad selle koha pärast THI-ga. Uskumatu, ent isegi vanal kommunistil Arnold Rüütlil oli rohkem väärikust vaatmata vanadusnõtrusele. Reagan oli kah viimased ametisoleku aastad dementne ja ajas mingit iba, kuid ta kunagi ei laskunud selleni, et oleks hakanud häbenema ja näägutama Ameerika rahvast.

    Mis puutub Ojasoo ja Semperi superetendust, siis tahaks küsida, kas nad tõesti tahavad, et ka nende endi juubelisünnipäev oleks niivõrd depressiivne ja debiilselt lapsikohutav show ?

    Ma olen oma ea tõttu olnud paljudel juubelisünnipäevadel, ja mitte ükski neist polnud nii igav ja tüütult masendav kui see EV 100. Juba esimese kümne minuti vaatamine sellest koduvideost oli raske ja koormav ning tekitas tohutu tahtmise end purju juua, et taolist sitta mitte enam näha.

    Mida kohe sai ka kogu seltskonnaga tehtud ning vabariigi aastapäev muutus hoopis talutavamaks.

    PS. Läti ei teeninud meie seltskonna ärajoodud alkoholikoguste pealt mitte sentigi. Kõik puha aus EV riigiõlu, riigivein ja riigiviin. Rääkimata vorstikestest,marineeritud seentest, hapukurkidest ja kartulipudrust.
  • stagna

    Ma olen oma ea tõttu olnud paljudel juubelisünnipäevadel, ja mitte ükski neist polnud nii igav ja tüütult masendav kui see EV 100. Juba esimese kümne minuti vaatamine sellest koduvideost oli raske ja koormav ning tekitas tohutu tahtmise end purju juua, et taolist sitta mitte enam näha.


    Kannatame ära

  • Vanaema siin foorumis hiljuti kurtis eesti keele kaduvuse üle....

    Jean-Claude Juncker saatis eesti rahvale südamliku videotervituse.
    http://www.delfi.ee/news/ev100/uudised/video-junckeri-onnitlus-eestile-eesti-inimeste-andekus-on-silmapaistev?id=81231247
    Mina oleksin tahtnud hoopis näha, kus ta esitaks selle tervituse oma emakeeles, letseburgi keeles, sest tõlge oli niikuinii all. Kui me kõik Euroopas hoiame oma keeli ja dialekte, hoiame seega oma rahvusi, seda kergem oleks hoida ka eestlastel eesti keelt.
    Ka meie president, valitsuse liikmed jne peaks saatma õnnitlused välja eesti keeles, mitte inglise keeles, kui just seda ei tehta keeles, mida räägivad õnnitletavad. Lisagem juurde tõlke.
  • Juubeli 2-eurone: kõik selle reversil kujutatud linnud on lendutõusul?

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon