Rahvusvahelised kaubandussõjad - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Rahvusvahelised kaubandussõjad

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Täna jälle USA Hiinale uusi tollimakse kehtestamas, $200b ulatuses.

    Euroopa, Kanada, Jaapani, Mehhiko jt.-ga eraldi lahingud pooleli mille meetmed ka alles hakkavad kehtima ja mõju avaldama (majade ehitajad küll USAs kurtsid, et keskmise maja ehitamine on $9000 e. u. 3% kallinenud kallima Kanada puidu pärast a see vist pole hetkel tollidega seotud).

    Aga Hiina. Ajatelg (terase ja alu CHI->US pea olematu aastaid kuna juba olid tollid):
    January 2018 - The US announces tariffs on imported solar panels and washing machines
    March - Trump unveils plans for a 25% tariff on steel imports and a 10% charge on aluminium
    April - China announces tariffs on US imports ranging from 15% to 25% on goods ranging from steel pipes to pork
    May - The US and China put tariff plans "on hold" after talks
    June - Trump decides to push on with plans to impose tariffs in July
    US would impose 25% tariffs on $50bn worth of Chinese goods. (autod sh. mida hiinast 57000 tk ussa veeti 2017, mingi made in hiina Buicki hind tõuseb usas $8k)
    Beijing responded by saying it would hit 659 US products worth $50bn - including agricultural products, cars and marine products - with a similar tax.
    Trump eile: "If China increases its tariffs yet again, we will meet that action by pursuing additional tariffs on another $200bn of goods."
    Hiina vastus täna: "China will have no choice but to take comprehensive measures of a corresponding number and quality and take strong, powerful countermeasures."

    Muidugi, hiina imp. usast oli aint $130b niiet need asjad mida maksustada saavad kohe otsa, aga jah, nad saaks selle 130b biz'i surnuks maksustada vastusena ameeriklastele. Peale seda? kst

    https://www.bbc.com/news/business-44529149
  • opex, kui 130 bUSD on ära maksustatud, saab ette võtta teenuste impordi USAst.
  • Usa ostis hiinalt teenuseid 2017 kokku 18 jardi eest ja müüs sinna teenuseid 56b eest. Niiet jah, midagi on.
    https://www.census.gov/foreign-trade/Press-Release/current_press_release/exh20.txt
  • Homme hakkavad kehtima EL-i esimene ports vastusanktsioone €2,8b pa ulatuses, teine, 3,6b ports ka tulemas.
    http://m.delfi.ee/article.php?id=82725667
  • Ülalmainitud vastusanktsioonid siis viisid sõnasõjani trumbi ja Harley-Davidsoni, selle kõige rohkem ameerikaliku tsiklifirma vahel, kus HD teatas, et viib euroopaturu motikate tootmise usast minema ja trump lubas nad seepeale poolvigaseks maksustada twitteris.
    Kuna selliseid lahinguid paistab veel tulevat siis on rahvaasemikud treinud valmis bipartisan seadusealgatuse mis jätaks kongressile viimase sõna rahvusliku julgeoleku kaitsmise ettekäändel (mida trump on kasutanud) uute tollide kehtestamisel. Täna 51 ettevõtlusorg.-i ja 223 kaubanduskoda avaldasid toetust sellele:

    "Fifty-one trade groups are joining the U.S. Chamber of Commerce and 222 state and local chambers by signing a letter that was sent to U.S. senators Tuesday in support of a bill introduced this month by Sen. Bob Corker, R-Tenn. The legislation would require Congress to approve or reject any new tariffs the president imposes based on national security concerns." USA today
  • USA - Hiina kaubandussõda 3..2..1.. start! 6,5 tundi tagasi hakkasid usa tollid kehtima ja kohe hakkavad ka hiina vastumeetmed, juba hiinlased ei kiirusta saabunud usa kaupade lahtitollimisega teatab BBC
    Esialgu mõlemad $50b-st 34b, a kuna trump lubas hiina 34b tekke korral 16b ka kohe panna, vast siis 50 homme.

  • https://www.aripaev.ee/borsiuudised/2018/07/06/tollimaks-sunnib-bmw-d-hiinas-hindu-tostma
    BMW müüs 100k+ tk. Made in USA X-seeria SUVe Hiinasse 2017, kogu tootmisvõimsus on 240k tk/a st pea pooled läksid hiinlastele. Juba on juttu olnud, et hiina käivitab ka oma propa masina ja taob pähe rahvale, et kõik mis usast on päh (Korea ja Jaapan on seda minevikus tunda saanud). BMW-l Spartanburgis(SC) 8800 töötajat, kui näit. 1 vahetus ära peaks koondatama siis see vist päris pole see mida trump soovis. Vast siis siirduvad eksportivast tööstusest siseturule tootvasse.
  • Kusjuures oranzhpea pole vist siiani aru saanud, et Hiina RV on totalitaarne riik. Kui partei ütleb, et nüüd on vaja püksirihma pingutada ja kannatada, siis rahvas seda ka teeb. Kas ka ameerika hillybilly või redneck sellega nõus on?
  • Kui alguses paistis, et eurooplased pigem eiravad hiinlaste lähenemiskatseid trumpi tollide järel, kuna ikka üritavad rohkem ameerikaga sõbrad olla ajaloolistel põhjustel, siis nüüd tundub, et sakslased ütlesid "aah fakit" ja sõlmisid hiinaga €20b diili, mis annab saksa pankadele ligipääsu hiina turule ning muuhulgas võimaldab ka näit. võlakirju RMBs väljastada. Lisaks on pundis BMW, BASF, VW, Siemens jt. suurfirmad.
    Kõik pakendatud ilusti rah.vah. (vaba)kaubanduse elushoidmise paberisse.
    Vbl selle uudise pärast trump jälle torises eriti just merkeliga belgias paar päeva tagasi. Hiina nüüd vist släppas 40% tolli usas toodetud autodele (sh. Xseeria BMWdele?).
    ------
    USA Senat hääletas kolmapäeval 88-11 ettepaneku poolt anda hoogu seadustele mis takistaks trumpil kasutada rahv. turvalisust põhjusena uutele tollidele, ülal mainit seadus kongressis hääletamisele pole veel läinud.
    -----
    Oli miski uudis, et pesumasinad usas kallinenud 13% yoy, natuke raske näha mis muu kui tollid selle põhjuseks on

  • Praegu $16b kaubad ootavad ja $34b kaubad on juba maksustatud (25% tariifidega). Oli siin usal plaan panna lisaks veel $200b väärtuses hiina kaupadele 10% toll, siis vahepeal oli trumbi jutt 500b kaupade imp. maksustamisest, (ka vist siis 10%ga või kst) nüüd on jõutud tagasi 200b juurde a 25% tariifiga ähvardamiseni. Hiinlased ei näi järgi andvat, kribasid valmis 5200 ameerika toote listi ($60b) millele lubasid 5-25% maksud lajatada kohe kui usa esimesena jälle palli veerema lükkab. CHI otsib maksustatavat importi mis just trumpi valijatele haiget teeks.
    Kuidas asjad on: BBC või lühemalt ja segasemalt PM (sümpaatne, et viidati vähemalt).
  • opex


    Hockey stick graafik? See on ju vandenõu!

    Tõsiselt rääkides on selge, et hind ja nõudlus-pakkumine kohanevad peale turu piiramist uuel, kõrgemal tasemel.

    Mida keskmine inimene koheselt ei taju (ja sageli ka mõned majandusanalüütikud), on see, et majanduses toimub ringlus, st on tsükkel. Tollid võivad olla head, kui nad vähendavad lekkimist sellest tsüklist (eriti väga suure majanduse puhul, nagu USA) ning pikemas perspektiivis viib see selle tsükli uuele tasakaalule kõrgema hinnataseme juures - ka tööjõu hind tõuseb, st palgad suurenevad ja inimeste maksujõud on lõppkokkuvõttes suurem. (vt ka infaltsioon, asenduskaubad, mikro-makro 101 jms)

    Eraldi teema on veel see, et ka Hiina pole enam nii stabiilne ja valmis püksirihma pingutama kui varem. Mõnes mõttes tundub hiinlaste patriotism isegi madalam kui ameeriklastel.
  • raulir, kui hiinlased on odavad tegijad, nö ameeriklaste orjad, kes lihtsalt vähem nõuavad oma töö eest ja ameeriklased elavad nende kulul, siis ameeriklased kaotavad

    tulgu mõni "vabakaubandust" pooldav poliitik nüüd rääkima, et nii ongi ja oranž on vastik. Miks need USA tehased sinna Hiinasse üldse ehitati? Me terve perega murrame pead ja äkki on asi selles, et töötajatele makstakse kordades vähem?
  • Nüüd siis need siiani 'oodanud' $16bn väärtuses kaupa läheb 25% usa imp. maksu alla 23.08-st, Hiina vastab samaga. Mingi suhtlus toimub suht kõrgel tasemel a näib, et kasu sest pole. tgrph:
    "2 sides held three rounds of formal talks, beginning with a delegation to Beijing led by Mr Mnuchin in May. After Mr Liu visited Washington later that month, the nations released a joint statement pledging to reduce the US trade deficit with China, among other things. But within days, Mr Trump himself backed away from the deal, saying talks would “probably have to use a different structure". Negotiations broke off after the Mr Trump administration imposed the tariffs on $34bn in Chinese imports, a move the Chinese said would void any promises they’d made in negotiations.
  • Tundub, et Trupi alagatatud sõda hakkab Hiinale mõju avaldama ja mitte heas mõttes: Reuters: Trade war takes a heavy toll on Chinese stocks, and investors
  • Eile miski uudis, et USA firmadel on Hiinas litsentside saamisega keeruliseks läinud, pannakse näkku, ei taheta neid sinna. I viis seegi kuidas võidelda kui surnuks maksustatav biz otsa saama peaks. Nii suurele turule mittepääsemine ameeriklasi vaevalt rõõmustab a midagi pole teha.
    Natuke raske ka näha, et Apple oma asju USAs tootma hakkab nagu trump tahtis, töö (komplekteerimise) osa pidi ainult $8 olema näit iPhone X $378.25 omahinnast (IHS Markit). AAPL föönide komponendid tulevad 750 partnerilt kellest 350 Hiinas.
    Ja siis on muidugi see stati-värk, et iga hiinast ussa veetud iPhone X suurendab hiina päritoluga kaupade ussa imp numbreid $378.25 võrra, kuigi ainult $8 sellest väärtusest on hiinas tekkinud. Oxford Economics arvutas, et kui sellised anomaaliad välja saaks rookida siis oleks usa kaub.defitsiit hiinaga 36% madalam, $239b.
    Rookimata numbrid, usas peaks hulgim elektroonikatehaseid tekkima, et seda vähendada, samas raske uskuda, et usas keegi hiina palkadega elektroonikat kokku on nõus panema:
  • Nüüd siis pole hiinlastel millegiga võrdselt vastata, $200b väärtuses Hiina kaupu mis Usasse jõuavad lähevad 24.09st 10% imp. maksu alla, mis tõuseb 2019 tulles veel, 25%-ni. Eelnevalt siis 50b väärtuses kaupu maksustatud. Ja siis on veel varuks 3. faas kus kogu 506b imp hiinast läheks maksu alla kui hiinlased järgi ei anna, sh. Apple ja Fitbit tooted ja veel 297 nimetust kaupu usa importööride palvel, mis praegu 200b laksust välja jäid.
    Kuna hiina imp usast oli kokku üldse 130b kaupade osas siis saab näha mis nad teevad, kas istuvad laua taha või võtavad ette midagi ootamatut. Mingi valitsusega seotud tüüp ähvardas, et hiina ise hakkab piirama usasse kaupade saatmist, pannes nii tarneahelad probleemi ette, et mingit hiina päritolu kaupa ei saa usas isegi 10 või 25% tollimaksu makstes. Mõni tehas seiskuks vbl sisendite puudusel, lisaks litsentside ja lubade jamad. Püssirohi suht otsas siiski. Sihivad samas trumpi valivaid osariike, pilt all.
    Enne senati ja esindajatekoja valimisi 06.11 vaja trumpil järeleandmisi saada ja võitu pasundada, muidu läheb esindajatekojas enamus GOPilt dem'idele.

  • opex
    Nüüd siis pole hiinlastel millegiga võrdselt vastata, $200b väärtuses Hiina kaupu mis Usasse jõuavad lähevad 24.09st 10% imp. maksu alla, mis tõuseb 2019 tulles veel, 25%-ni. Eelnevalt siis 50b väärtuses kaupu maksustatud. Ja siis on veel varuks 3. faas kus kogu 506b imp hiinast läheks maksu alla kui hiinlased järgi ei anna, sh. Apple ja Fitbit tooted ja veel 297 nimetust kaupu usa importööride palvel, mis praegu 200b laksust välja jäid.
    Kuna hiina imp usast oli kokku üldse 130b kaupade osas siis saab näha mis nad teevad, kas istuvad laua taha või võtavad ette midagi ootamatut. Mingi valitsusega seotud tüüp ähvardas, et hiina ise hakkab piirama usasse kaupade saatmist, pannes nii tarneahelad probleemi ette, et mingit hiina päritolu kaupa ei saa usas isegi 10 või 25% tollimaksu makstes. Mõni tehas seiskuks vbl sisendite puudusel, lisaks litsentside ja lubade jamad. Püssirohi suht otsas siiski. Sihivad samas trumpi valivaid osariike, pilt all.
    Enne senati ja esindajatekoja valimisi 06.11 vaja trumpil järeleandmisi saada ja võitu pasundada, muidu läheb esindajatekojas enamus GOPilt dem'idele.

    W. Ross ka kõvatab, et tariifid valiti nii, et minimaalselt USA tarbijat mõjutaks ning väidab, et "Hiinal nüüd kuulid otsas"
    https://www.cnbc.com/2018/09/18/commerce-secretary-wilbur-ross-trump-new-trade-tariffs-aimed-at-modifying-chinas-behavior.html
    Aga millest see optimism Hiina vaguruse osas ikkagi tuleb? Hiina siseturg, valuuta ja majanduslik-poliitiline mõju on Aasias ju märkimisväärsed. Ja nad on ju teada-tuntud ootamis-kurnamistaktikate poolest, kus vaenlane väsitab ennast ise ära enne tegelikku lahingut.

  • Pesumasinate hinnatõus on BLSi stati ka jõudnud.....

  • Enam kui miljardi eest gaasigrille :o Ameerika = burks
    "decision to impose an additional $200 billion is reckless and will create lasting harm to communities across the country," said Dean Garfield, president of the Information Technology Industry Council, which represents major tech firms. The Retail Industry Leaders Association pointed out that the new tariffs would still hit more than $1 billion worth of gas grills from China, $843 million worth of luggage and travel bags, $825 million worth of mattresses, and $1.9 billion worth of vacuum cleaners. "Tariffs are a tax on American families, period," said Hun Quach," RILA's vice president for international trade. "Consumers - not China - will bear the brunt of these tariffs and American farmers and ranchers will see the harmful effects if retaliation worsen."
  • Ma arvan, et USA saab siit endale kõrgema inflatsiooni ja oluliselt kõrgemad intressimäärad. Ehk siis oma võttest pikali.
  • Cynic
    Ma arvan, et USA saab siit endale kõrgema inflatsiooni ja oluliselt kõrgemad intressimäärad. Ehk siis oma võttest pikali.


    Lisaks kõrgemale inflatsioonile ja intressimääradele saab US ka paksema riigi rahakoti, mis kõik kokku moodustab hea seisu teiste riikidega võrreldes. Teistel on palju dollarivõlga, mis teeb nad nõrgaks, sest annavad palju sisemist kasvu ära dollari tugevnemisele kohaliku valuuta suhtes, et võlga teenindada. See polegi üldse paha plaan ka pikaaegselt. Kriitilise tähtsusega saab lihtsalt olema see, et kas US toodang on pikemas plaanis konkurentsivõimeline. Kui ei ole, siis saadud võit libiseb vaikselt vähemaks ekspordi kahanemise ja impordi suurenemise tõttu - ehk siis oleks omas võttes natuke keeruline, aga ka siis riigi seisukohalt poleks väga halb, sest maksustatakse importi.

    Kuigi ka siinse loogika juures on palju muutujaid veel ja kõik pole ka positiivne ainult, tundub mulle, et matši kaotajaks US pakkuda on selgelt liiga rutakas. Seda enam, kui mõelda, et arbiiter ehk kohtunik on ka oma poiss - dollar, kes raskel hetkel saab reegleid vajadusel väänata.
  • Noh hiinal on 1triljon+ usa võlga mida nad müüa saavad. Saavad ka oma hüääni odavdada, mis juba vist ongi -6%, mis vähendab tollide mõju.
    WSJ näide mõjust usa suurimas naelatehases: Mid Continent Nail in Missouri, America’s largest nail maker. As Chris Pratt, operations manager explained, when the Trump steel tariffs arrived in June, they pushed the factory’s costs up “overnight”, making it instantly uncompetitive. As he put it: “Orders dropped 70% in two weeks and our workforce shrank from 500 employees to 370.” Without tariff exemptions, the plant risks closure. Maybe the factory’s just collateral damage? But it’s hardly the only outfit getting nailed. About 20,000 companies have applied to the US commerce department for tariff exemptions — their health no longer in the hands of market forces but politicians."
  • opex
    Noh hiinal on 1triljon+ usa võlga mida nad müüa saavad.

    on või?
  • Mulle tundub, et kogu maailmast ongi Hiina parim ellujääja, nii et tema võib kokkuvõttes koguni võitjana väljuda US enda kõrval või US asemel. Neil ka muidugi ülisuured riskid üleval, kuid ka neil on valuuta vajadusel kontrolli all. Lisaks suur positsioon dollarivõlas, vajadusel püksirihma pingutav töötegijate armee, vasallriigid arengumaades jne. Hiinlaste võidu saab ümber mängida ainult jõuga ja seda ka US pikemas plaanis ilmselt ette näeb.
  • pahurik
    opex
    Noh hiinal on 1triljon+ usa võlga mida nad müüa saavad.

    on või?

    pole või?
    https://www.thebalance.com/u-s-debt-to-china-how-much-does-it-own-3306355
  • opex
    pahurik
    opex
    Noh hiinal on 1triljon+ usa võlga mida nad müüa saavad.

    on või?

    pole või?
    https://www.thebalance.com/u-s-debt-to-china-how-much-does-it-own-3306355

    onon, aga see on 19% USA välisvõlast.
    Nii ja müüvad selle, mis siis juhtub? FED omab juba sellest võlast 2.46 miljardit, vajadusel ostab selle ka ära, milles küsimus.
  • Saavad oma majandust poputada sellega kui sankts hammustama hakkavad, näit. maksavad oma tehastele toetusi.
    Mõneks ajaks jätkub, ei pea kusagilt mujalt pappi selleks otsima hakkama. Esialgu küll kostub Pekingist hääli, et ei taheta rohkem eskaleerida sõda, pandi praegu usa 200b vastu tollid 60b-le usa kaupadele (5-25% määrad), jutt vabakaubanduse hüvedest jne. Vbl jälle nii nagu paar kuud tagasi, et avavad oma turgu teistele va. usa firmad.
  • opex
    Saavad oma majandust poputada sellega kui sankts hammustama hakkavad, näit. maksavad oma tehastele toetusi.
    Mõneks ajaks jätkub, ei pea kusagilt mujalt pappi selleks otsima hakkama. Esialgu küll kostub Pekingist hääli, et ei taheta rohkem eskaleerida sõda, pandi praegu usa 200b vastu tollid 60b-le usa kaupadele (5-25% määrad), jutt vabakaubanduse hüvedest jne. Vbl jälle nii nagu paar kuud tagasi, et avavad oma turgu teistele va. usa firmad.

    räägi lahti see majanduse poputamise teema. St. kuidas see välja peaks nägema ja mis seal sellist on, mida nad ka ilma selle dollaripakita teha ei saa?
  • Maksta toetusi firmadele kes turu kaotavad usas. Keegi pole väitnud, et nad seda ilma dollaripakita teha ei saa, see lihtsalt üks varadest mida nad realiseerida saavad suht lihtsalt kui peaks vaja olema.
  • opex
    Maksta toetusi firmadele kes turu kaotavad usas. Keegi pole väitnud, et nad seda ilma dollaripakita teha ei saa, see lihtsalt üks varadest mida nad realiseerida saavad suht lihtsalt kui peaks vaja olema.

    Mis vahet seal on kas nad omavad USA võlakirju või USD? Võlakirjade eest saab vähemalt intessi, dollarid seisavad niisama arvel. St. realiseerimise all sa ju mõtled völakirjade müümist ja mis nad saavad nende eest, ikka hunniku numbreid pangakontol. Kui neil oleks nii muid varasi jne sellises mahus reservideks võtta, siis nad ilmselt ju ei hoiaks neid võlakirju. Siiani nad eksportisid suure ülejäägiga USAsse, eks kui see enam ei õnnestu ja dollareid on millegiks vaja, siis müüvad võlakirju ja saavad oma dollarid.
    Toetusi siseturul makstakse ikka kohalikus rahas.
  • Ma saan aru neti põhjal, et hiinlaste valuutareserve hoitaksegi mitte $ vaid võlakirjades.
    PS. Väitsid nad täna, et RMB väärtusega mängima ei hakka.
  • opex
    Ma saan aru neti põhjal, et hiinlaste valuutareserve hoitaksegi mitte $ vaid võlakirjades.

    no just, seda ma ju kirjutasingi.
  • Nii ja mille üle me siis diskuteerime?
  • Mina arvaks, et see dollarivõlakirjade müük kui mingi karistusaktsioon on müüt. Kui dollar tugevneb ja intressid tõusevad, siis pigem näeks võlakirjade alla pandava raha suurendamist Hiina kasu silmas pidades, aga ilmselt muu majanduse olukord seda lihtsalt ei võimaldaks. Toodaks ju võlakiri tulu ja hinnalises valuutas, nagu eelnevalt välja toodud. Küll aga pakuvad finantsturud võimalusi selle võlakirja tagatisel kõiksugu muid pabereid välja anda, kaasa arvatud kohalikku raha. Maksta toetusi oma riigis või vasallide juures. Võtta vasalli käest ära likviidsuskriisis tulus tootmine. Või mida iganes vaja konkreetsel hetkel teha.
  • opex
    Nii ja mille üle me siis diskuteerime?

    selle üle, et pakkusid, et Hiinal on vastukaaluks tollidele USA võlakirjad. Ma väidan, et pole vahet, mida nad reservides omavad, võlakirjade müük nagu pakud, ei ole relv USA vastu.
    PS Arvon ka juba vastas
  • Ma väga hoolega vaatasin, et ma ei väidaks, et võlakirjade müük töötaks karistusena. Ära pane mulle sõnu suhu. Kribasin, et neil on reserve raske aja üleelamiseks ja muud midagi.
  • opex
    Ma väga hoolega vaatasin, et ma ei väidaks, et võlakirjade müük töötaks karistusena. Ära pane mulle sõnu suhu. Kribasin, et neil on reserve ja muud midagi.

    Kus ma seda väitsin, kontrollisin just, et ma seda ei väidaks, sest ootasin seda, mida just kribasid:)
    "Noh hiinal on 1triljon+ usa võlga mida nad müüa saavad."
    Teinekord kirjuta siis, et neil on suures koguses reserve, millega opereerida ja firmasi toetada. Aga näib, et mu jutu mõte jõudis kohale ja konsensus saavutatud.
  • Noh kui võtta, et u. 2/3 on valuutavarudest on $ ja seda hoitakse võlakirjadena siis võib sellest eraldi rääkida.
  • opex
    Noh kui võtta, et u. 2/3 on valuutavarudest on $ ja seda hoitakse võlakirjadena siis võib sellest eraldi rääkida.

    Kui juba Hiina reservidest jutt käib, siis palju neil välisvõlga on?
  • pahurik
    opex
    Noh kui võtta, et u. 2/3 on valuutavarudest on $ ja seda hoitakse võlakirjadena siis võib sellest eraldi rääkida.

    Kui juba Hiina reservidest jutt käib, siis palju neil välisvõlga on?


    Natuke on :)https://www.nationaldebtclocks.org/debtclock/china
  • Päevateemast:
    Erko Rebane
    Trump avas kaubandussõjas uue rinde. 10. juunist hakkab USA maksustama kõiki Mehhiko kaupasid 10% määraga ning see kerkib järk-järgult 25% peale oktoobriks juhul kui Mehhiko pole peatanud illegaalsete immigrantide liikumise Ühendriikidesse. USA aktsiaindeksite futuurid kauplesid kirjutamise hetkel 0,8% punases [praegu -1,15%] Tugevama löögi all oli Nikkei (-1,7%), kuna mitmed Jaapani autotootjad omavad tehaseid Mehhikos

    Noh, well, u. sama palju tehaseid omavad seal USA enda autotootjad, kelle tarneahelad saavad korraliku laksu:

  • The Times saatis ajakirjaniku Hiina põllumajanduse käekäiku uurima ja selgus, et trumbi tollide vastutollid, eriti sojale on pannud hiinlased ise oma viljakas mustmulla vööndis sojat külvama, et ei peaks ameerikast ostma. Kompartei muidugi utsitab ja aitab ka. Kui enne trumbi tõmblemisi ostis hiina usast 30+ milj tonni (2018 aint pool e. 16m+ t.) ja tootis ise 12m t. siis eelmisel aastal juba 16m t ja plaan on 2022 saada 21m t. saak. Ülejäänu u. 110m t. vajadusest saavad Brasiiliast (suurim tootja), Argentiinast jne. Suur keskmine sõrm trumbile ja Iowa farmeritele, kes napilt veel trumpi toetavad, neil ei ole eriti kuhugi oma kaupa müüa nüüd sest hiina oli nende põhiline klient. Euroopa vbl ostab, et mingitest järskudest üleöö-tollidest pääseda a hind on midagi muud.

  • opex
    The Times saatis ajakirjaniku Hiina põllumajanduse käekäiku uurima ja selgus, et trumbi tollide vastutollid, eriti sojale on pannud hiinlased ise oma viljakas mustmulla vööndis sojat külvama, et ei peaks ameerikast ostma. Kompartei muidugi utsitab ja aitab ka. Kui enne trumbi tõmblemisi ostis hiina usast 30+ milj tonni (2018 aint pool e. 16m+ t.) ja tootis ise 12m t. siis eelmisel aastal juba 16m t ja plaan on 2022 saada 21m t. saak. Ülejäänu u. 110m t. vajadusest saavad Brasiiliast (suurim tootja), Argentiinast jne. Suur keskmine sõrm trumbile ja Iowa farmeritele, kes napilt veel trumpi toetavad, neil ei ole eriti kuhugi oma kaupa müüa nüüd sest hiina oli nende põhiline klient. Euroopa vbl ostab, et mingitest järskudest üleöö-tollidest pääseda a hind on midagi muud.



    Ma ei ole saanud väga põhjalikult uurida, sestap võin praegu puusse ka panna, aga ma olen skeptiline hiinlaste sojakasvatuse osas.
    a) Hiinas ei ole lihtsalt piisavalt põllumajanduslikku maad ja kui tänavu külvata soja rohkem, siis jääb midagi muud (esmajoones vast mais) selle arvelt kasvatamata ja importima peab ikka.
    b) Soja nõuab viljavaheldust vähemalt igal teisel aastal, seega kui tänavu massiliselt pinda suurendada, siis järgmisel aastal see samavõrra väheneb. Või väheneb ülejärgmisel aastal massiivselt saagikus, kui külvivolinikud nõuavad monokultuuri viljelemist.
    c) Hetkel saab Hiina laiata, sest sojavarud on suht korralikud - küll aga võib sügisel seis hoopis teine olla, sest USA Kesk-Läänes on ilm tänavu ikka täiesti pretsedenditult pekkis (möödunud nädalal oli külvatud vähem kui pool soja pinnast võrreldes selle nädala keskmisega) ja väiksem saak on juba praegu kindel, aga suve koos kogu oma ilmatsirkusega on veel ees.
    Seega ma arvan, et hiinlaste jutus on sees kenake bluff, millega nad võivad endale vabalt jalga tulistada. Mis farmerite ja Trumpi suhteid puudutab, siis tänavu on ilm USA-s juba nii palju kurja teinud, et enamus farmereid on pankroti äärel nagunii, ükskõik mis Trump teeb.
  • Maisi arvelt jah, aga seal loos on päris-põllumeestega ka suheldud ja palju rohkem numbreid kui ma sealt kopida viitsisin. "accessibility of cheap soya bean imports had historically dampened enthusiasm among Chinese farmers to grow the crop. A national policy favouring corn over soy further depressed enthusiasm. Domestic production peaked at 16m tonnes in 1994. Without any change in national policy, experts forecast that the annual production would not exceed 15m tonnes before 2030 --Despite Beijing’s efforts, experts point out that it is impossible for Chinese farmers to plant enough soya beans to meet home demand. What authorities hope to achieve, however, is reduced reliance on US imports. -- Last year farmers in Heilongjiang, the country’s largest soya bean-growing province, were offered £236 per acre of soya beans planted, much higher than the £31 per acre offered for corn."
    PS trump ju andis abi oma farmeritele 16 jardi, et natuke valu vähendada.
  • Senat vist saaks 2/3 häälteenamusega presidendi plaanid maha hääletada? Seekord äkki hääletavadki.
    https://www.bbc.com/news/world-us-canada-48525048
  • Mehhiko tolle seekord ikka ei tule.
    ‘2 countries said Mexico had agreed to take more migrants seeking asylum in the US while they awaited adjudication, deploy the national guard to its southern border and take “decisive action” to break up people-smuggling organisations. However, the deal appeared to fall short of a key US demand that Mexico agreed to become a “safe third country”, a move which would have forced it to permanently take in most Central American asylum seekers. Mexico also said it had not yet agreed the number of migrants that would be returned from US.
    - mehhiko tagasivõetud migrandid, enne trumbi ähvardusi: ‘In April, nearly 15000 migrants were deported by Mexico, up from about 9100 in March, according to government statistics. The monthly tally climbed even higher in May. Over the last two months, Mexico deported 67% more migrants than its predecessor did during the same period in 2018.’
  • WTO lubas USA-l euroopa kaupadele $7,5 jardi eest tariife määrata Airbusi toetamise pärast, lootsid $11b saada.
    Teistpidi keiss, palju Boeingule toetus USAlt oli, on veel pooleli, seega trump saab esimesena lajatada, varasem valmisvaadatud list oli:
    Salmon fillets, fresh or chilled, Cheese, including Cheddar, Roquefort, Stilton, Gruyere and Pecorino, Lemons fresh or dried, Virgin olive oil, Marsala wine, Cashmere sweaters and similar, Ceramic household steins, 500-700cc Motorcycles, Wall clocks. Additional import duties are being considered on some goods if produced in France, Germany, Spain, UK: Helicopters, Undercarriages for use in new civil aircraft, Fuselages for use in new civil airplanes.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon