Danske rahapesuskandaal ja selle laiem mõju - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Danske rahapesuskandaal ja selle laiem mõju

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Delfi tegi täna pika ja põhjaliku ülevaate konverentsilt, kus avaldati Danske siseraporti tulemused rahapesu asjus. Summa on nüüdseks tõusnud 200 miljardi dollarini. Mis tolleaegses eesti rahas teeb suuruseks umbes 2.4e+12 EEKi (mul kalkulaator ei võtnud nii suurt summat välja).

    OTSEBLOGI JA OTSEPILT | DANSKE SKANDAAL: Esimesed tulemused selged. Eesti harus toimus "vastuvõetamatu" tegevus. Summad väga suured. Eesti poolt kahtlustatakse koguni 42 inimest

    Arvestades mainekahju, oleks huvitav spekuleerida, mis toimub edasi?
    - USA paneb Eesti dollarimaksed kinni, või rakendatakse muid sanktsioone
    - Eestis toimub mõni uus näidislaskmine ja pannakse veel mõni pank kinni
    - Kuna nii suurel hulgal "puhast raha" pole suutnud euroopas üksi pank teha, siis Danske saab sellise litri, et kaotab lausa pangalitsentsi
    - FI käivitab rämeda AML auditi kõikides pankades
    - Kes lähevad vangi? Töötajad vs juhatuse liikmed? Kõik lähevad kinni?
  • Koristaja ja paar tellerit pannakse vangi. Rohkem süüdlasi nagu polegi vist.
  • wise

    - Kes lähevad vangi? Töötajad vs juhatuse liikmed? Kõik lähevad kinni?


    "Kevade" - Kas lapsed pannakse ka vangi? :)
  • Mina saan täiesti aru, miks Taani peakontor ei olnud asjast informeeritud ja nüüd laiutab käsi.

    Üheski tolleaegses välisosalusega panga Eesti filiaalis ei tegeletud mikrotasandil juhtimisega. Isad käisid siin korra kvartalis, näidati slaide, kus olid kirjas kasumieesmärgid ja meie omad tahtsid kuningatele silma paista paide poistena ning öeldi, et kõik on OK. Ja kõik oligi okei, vähemasti tollel ajal. Ega regulaatorid ja FI 10 aastat tagasi ka just väga kõvasti AMLiga ei pitsitanud.

    Eesti üksused on suurte pankade jaoks nii väike maailm, et kohalikud spetsialistid ei saanud kunagi mitte mingit abi grupist. Seega, toimetati siin iseseisvalt. Sest kasumi ja müügieesmärgid tuli täis teha. Ja tehtigi. Protsesside poolest ehk erines kõige rohem Swed, kelle jaoks Baltimaad oli lihtsalt liiga oluline osa. Küll aga võib olla rohkem kui kindel, et kohalik juhtkond on peensusteni kursis kõigega mis maja sees toimub. Need kontorid on siin ikka piisavalt pisikesed.
  • Ja noh, isegi kui ei tea midagi, siis see ei vabasta juhatuse liiget vastutusest. Või kuidas?
  • Mäletan, et omal ajal käisid jutud, et Baltikumi Swed (mis tol ajal üritas hõivata ka venemaad) võib kasvada suuremaks kui Swedi emapank Rootsis on.
  • Mis seal imestada .See pole midagi uut Eestis .

    I EW majandusedule pandi alus bolshevike verise kulla pesuga aastail 1920 -1924.Selles lõi agaralt kaasa isegi Eesti Pank .

    Sellest on põhjalikult kirjutanud Jaak Valge oma uurimuses Lahtirakendamine.Hariv lugemine, selle leiab siit

    http://forum.tempt.ee/uploads/2659_Lahtirakendamine.pdf





  • Pakuks, et Danske Eesti filiaal pannakse kinni ja see oleks ka ainuõige otsus. Pole tõesti välistatud, et ka Danske üldse pannakse kinni. Suhteliselt turvaline aeg selliste näidispoomiste tegemiseks, kui võrrelda 5 aastat tagasi või mõelda veel 2 aastat ettepoole. Aga meil, kes me saame valgustust kogu selle loo kohta ainult välismeediast ja välismaalaste survel, siis selliste asjade ennustamine on lotopileti ostmine.

    Lisaks ma mõtlen, et äkki Rehe on läinud kokkuleppele süüdistajatega, et ta ei pea midagi kommenteerima ja pole ka kahtlustavate hulgas?
  • 200 jardi on kokku mida 15000 (10k mitteres + 5k mitteres tunnustega) klienti liigutasid 9,5 miljoni ülekandega, 8 aasta jooksul, vbl mingi osa siiski osutub okeiks sellest kuhjast. 6200 kõige kahtlasema kliendi osas käib juba põhjalikum uurimine. Kogu danske CEO astus tagasi.
    äp: "42 töötaja ja agendi kohta tegi pank avalduse Eesti finantsinspektsioonile ning kliendiportfelli uurimise tagajärjel võib karta 8 endise töötaja puhul kuritegelikku tegevust, mis tõttu anti nende nimed üle Eesti politseile."
    Tea kas sealt osad kattuvad Browderi nimekirjaga?
    ING maksis sarnase asja eest(suummat ei tea küll) 775 milli just trahvi link
  • Mina tahaks Eestis poliitilist vastutust ka näha.
  • Üks vanem uudis seoses Versobanki sulgemisega.

    https://www.eestipank.ee/press/versobanki-sulgemine-mojutab-vaga-vahe-eesti-majandust-26032018

    „Eesti pangandus tervikuna on stabiilne ja tugev. Versobanki sulgemine näitab, et järelevalve Eesti pankades toimib ja Eesti riik ei talu rahapesuvastaste reeglite rikkumisi.“

    Versobanki sulgemine on sõnum, et rahapesul pole kohta Eesti pankades,” märkis Madis Müller, kes on ühtlasi Finantsinspektsiooni nõukogu liige.
  • No paistab et mõni mees pole siin Taani raportit lugenudki!
    Raport ütleb selgelt - ainuke mees, kes käe vahele pani, oli rahandusminister Ligi, kuna ta oli FI nõukogu esimees.
    Kahjuks jäi ta rahandusministri portfellist õige pea ilma...
    Siin on nüüd vanade kommunistide Talvikute perele väike küsimus.
    Aga äkki ei jäänud Ligi juhuslikult rahandusministri portfellist ilma? Tülikas Ligi kõrvaldati, sest ta võis afääri jätkumist potentsiaalselt ohustada?
    Et upitame Rataseid-Ossinovskeid, nende on kergem?
  • Mis vastutust ? Kas Ansip, Ligi,Lipstok või Hansson hakkavad pangajamade pärast vastutama ?

    Enne külmub põrgu jäässe.

    Ehkki peaminister, rahandusminister ja Eesti Panga juht peaks ju teadma, missuguseid sulitempe Eesti pankades tehakse
  • Milline minister peaks vastutama ja miks minister? Miks ei võiks näiteks vastutada kuriteo-hetkel oleva suurima poliitilise partei kuriteo-hetkel ametis olev juht?
    Kes peaks praegu poliitikustest vastutama, kui 9 aasta pärast koorub järjekordne pangaskandaal välja? Asud ministriks ja paned juba oma maja aeda suure puu oksa külge poomisköie ootele?
  • Kui Vene maffia kontrollib Eestit, siis ehk on poliitiline vastutus, rahapesu lakkamise eest, juba võetud Novembris 2016.
  • Oskab keegi pakkuda palju sellise rahapesu puhul teenustasu on? Palju sellest 200 miljardist Eestisse jäi?
  • Fake McCoy
    Oskab keegi pakkuda palju sellise rahapesu puhul teenustasu on? Palju sellest 200 miljardist Eestisse jäi?


    Väidetavalt 200 milli
  • Ma olen tõenäoliselt ohmu kuna ma ei saa aru kuidas pangas raha hoiustades ja ülekandeid tehes raha "puhtaks" saab. Rahapesu olemus peaks ju olema see, et otsad kaovad vette ja keegi ei saa enam jälile kust raha tuli ja kuhu läks. Samas on alati võimalik võtta pangakonto väljavõte ja vaadata, et kust tuli ja kuhu läks. Kui mina, oma pisikese peaga, tahaks raha pesta siis pank oleks suht viimane koht kuhu vaadata. Rahapesu süüdistusel pandi meil suure hurraa saatel kinni Verso pank ja selle asemel, et pättide ja terrorismi rahastajate kontod arestida maksis hoiuste tagamise fond kõikidele kurjamitele nende raha välja. Ühtegi terroristi kinni pole ka pandud.
  • Kui mitte midagi muud ei tehtud, kui ülekandeid teistesse pankadesse, siis mata lihtsustatult selline - ülekandetasu juures 20 per ülekanne tuli teha 10 000 000 (kümme miljonit) ülekannet, mis on sama enamvähem, mida opex eespool mainis (9,5 miljonit ülekannet).
    Põnevaks läheb siis, kui selguks, et tehti veel mingeid "abistavaid" liigutusi erinevate fondide vahel enne raha lahkumist pangast.
  • Täna on siis päev, millal taanlased lasid pea longu ja võtsid vastutuse endale. Anname neile täna au selle eest, sest suure tõenäosesega hakkab alates homsest taas kinnimätsimine ja süü teistele veeretamine pihta. Aga siiski osa rasket vastutust on võetud kanda.
    Homme võiks olla aga Eestis päev, kui võtaks keegi siinsetest residentidest, töötajatest, ametnikest raske koorma vastutusest enda kanda. Meil meeldib ju nii väga näha pindu teise silmas, aga palki enda omas mitte. Justkui meie ametnikud oleksid süüst puhtad, sest meie FI elas Taani FI-l seljas. Selle mälestuseks, et oli meil võimalus teha ajalugu positiivses mõttes :

    https://www.err.ee/844689/browder-eesti-uurimisasutused-ei-teinud-rahapesu-uurimiseks-midagi

  • Danske skandaal lööb kõige valusamalt siiski Eesti rallikultuuri. Juba 20 tundi ei ole ühtegi uudist Tänakust esilehel. Inimesed võivad niimoodi kihutamise ära unustada ja hakata liiklema reeglitele vastavalt nagu uimased vanamutid.
  • Kõige jamam on selle asja juures, et igasugused mõttetud poliitikud saavad ennast selle lõkke paistel soojendada ja jälle pildile trügida. Mingid Talvikud ja Madisonid ei saa aru, et oleks nad ise ministrid olnud oleks see ikka toiminud.
  • Riigikogu igasugustes komisjonides on piisavalt võimalusi, et finantsjärelvelvet ja muud järelvalvet juhtida ja seda tugevada, võimalikke seaduseauke läbi näha ja võimalikke potentsiaalseid kuritegusid paljastada. Selleks ei pea olema valitsuskoalisatsiooni liige.
    Igal parlamendisaadikul on võimalik anda sisse seadusemuudatus ja kõva häält riigikogu puldist teha, ka Talvikul.
  • Peaasi, et arvon liistule tõmmati. 20 arco axiat sai selguse. See 200 öljardit nii suur number, et ei mahtunud exceli celli ära ja seetõttu ei osatud sellega midagi peale hakata.
  • Kui nad oleks Lotus 1-2-3 mittegraafilise variandiga harjutanud, siis oleks võib-olla ära mahtunud küll.
  • Danske rahasepad suutsid mõne aastaga terve Soome GDP läbi pesta. Juhtum kõigutab raudselt Lehmani ja Madoffi liidripositsiooni skandaalide ja scammide topis. Pankur eestist ei saa vist edaspidi lääne tööturul väga populaarne sissekanne CVs olema.
  • Ja mis kõige tähtsam, see raha on kõik alles, vaja ainult konfiskeerida. Sellist kogust juba sulas välja ei võta.
  • E-residentsusele võib ka nüüd kriipsu peale tõmmata.
  • Fake McCoy
    Ja mis kõige tähtsam, see raha on kõik alles, vaja ainult konfiskeerida. Sellist kogust juba sulas välja ei võta.


    Milleks raha pesta, kui seda sulas välja võtta või kuhugile kontole seisma jätta. See raha on juba ammu konverteeritud aktsiatesse, varasse, osalustesesse ettevõtetes jne.
  • wise
    Mina saan täiesti aru, miks Taani peakontor ei olnud asjast informeeritud ja nüüd laiutab käsi.

    Üheski tolleaegses välisosalusega panga Eesti filiaalis ei tegeletud mikrotasandil juhtimisega. Isad käisid siin korra kvartalis, näidati slaide, kus olid kirjas kasumieesmärgid ja meie omad tahtsid kuningatele silma paista paide poistena ning öeldi, et kõik on OK. Ja kõik oligi okei, vähemasti tollel ajal. Ega regulaatorid ja FI 10 aastat tagasi ka just väga kõvasti AMLiga ei pitsitanud.

    Eesti üksused on suurte pankade jaoks nii väike maailm, et kohalikud spetsialistid ei saanud kunagi mitte mingit abi grupist. Seega, toimetati siin iseseisvalt. Sest kasumi ja müügieesmärgid tuli täis teha. Ja tehtigi. Protsesside poolest ehk erines kõige rohem Swed, kelle jaoks Baltimaad oli lihtsalt liiga oluline osa. Küll aga võib olla rohkem kui kindel, et kohalik juhtkond on peensusteni kursis kõigega mis maja sees toimub. Need kontorid on siin ikka piisavalt pisikesed.


    200 miljardit (kakssada miljardit) eurot, mis nüüd viimati pesukäibeks välja hõigati, ei ole mikro isegi 830 km kauguselt, isegi tagurpidi binokliga vaadates. Sa võid ju nende väidetest aru saada, aga need on täielik bullshit. OK, tegid oma postituse päeval. Õhtuks on tagasiastunud tegevjuht telekaamera ees tunnistanud, et Eesti FI info tuli ametlikult, oli adekvaatne, täpne ja tõsine, aga nemad lihtsalt... ei teinud sellest välja. Ja vabandas nii klientide kui Eesti ühiskonna (sic!) ees.
    Olles taanlastega koos töötanud ja pidades neid igapidi lahedateks chap'ideks nii tööalaselt kui väljaspool seda - no te peate mul laskma käega katsuda ja natuke pigistada seda taani investorit, kes ostab endale panga/tootmise/farmi/misiganes puhveti kusagil Ida-Euroopa äärealal ja jätab selle südamerahus omapead toimetama. Ilma taanlastest kohalike esindajateta või vähemalt seltskonnata, kes tolle puhveti numbritel silma peal hoiab ja sealt regulaarselt läbi astub.
    Advokaadi suhu enda honorari väljateenimiseks kärab selline jutt mõistagi suurepäraselt.

  • Ma Taanlastega koos töötanud ei ole ja ei oska öelda, kui händs on nad filiaali juhtimisel kohapeal olid. Aga sul võib õigus olla.

    Eesti pangale ei saa vist midagi ette heita, kuna maksed käisid läbi korrespondentide ning valuutas. Samas kui oleks dollaris olnud, siis kõik dollarimaksed käivad läbi USA keskpanga ning siis oleks igaljuhul kuri kõne jänkilt tulnud. Ma pakun, et dollaris neid tehinguid teha ei saanud. Kui need kanded käisid EURis, siis eesti panga radarisse asi ei jäänud kuna ilmselt tehti maksed Taani peakontori arveldussüsteemi. Mis tähendab muidugi, et Taani pidi nendest tehingutest ilmselgelt teadma. A no võta näpust, mis või kus tegelt toimus.
  • tulu
    Fake McCoy
    Ja mis kõige tähtsam, see raha on kõik alles, vaja ainult konfiskeerida. Sellist kogust juba sulas välja ei võta.


    Milleks raha pesta, kui seda sulas välja võtta või kuhugile kontole seisma jätta. See raha on juba ammu konverteeritud aktsiatesse, varasse, osalustesesse ettevõtetes jne.


    See polnud klassikaline musta kriminaalse raha pesu, vaid igati legaalse ja puhta raha, mis tuli otse riigieelarve kgb ja gru rea pealt, jälgede segamine, et see raha hiljem mõjuagentidele üle kanda, nii et keegi ei saaks aru et see kgb-st või gru-st tuli. Kui sellest rahast jõudis midagi näiteks KE või RE arvele, siis tuleb vastav summa lihtsalt sisse nõuda. Pole üldse tähtis, et konfiskeeritaks konkreetseid laekumisi, raha on raha.
  • Ei ole mõtet neid uudiseid lugeda. PR ja ei midagi muud. Me ei tea miks seda tehti, kes tegi jne. Selge on see,et sellised summad ei liigu ilma täiendava toetuseta. Kohalik pangajuht on sellistes tehingutes instrumentaalne.
    Veider on see,et teistest pankadest ei räägita.
  • Selle valguses võiks igast AML-meetmed mis meie räbalais konkurentsivõimet veelgi vähendavad, tagasi pöörata. Nii-kui-nii on kuskil järgmine Danske ja sundida mind koodi kirjutama, et aastas võib-olla mõnisada tonni ära markeerida, on raiskamine.
  • Kui kellelgi on vaja natuke täiendavat konteksti, siis perioodil 2007-2015 oli Eesti SKP kokku €156 miljardit (tänase kursi juures veidi üle $180 miljardi), keskmiselt ca €17 miljardit aastas. Seega, laias laastus pesti sel perioodil terve Eesti SKP jagu raha aastas. Ja kui tahta panna see mõõdetud SKP veelgi lihtsustatud konteksti, siis kõigi sel perioodil toodetud kaupade ja teenuste turuväärtus oli €313 miljardit. Teisisõnu, kõnealusel perioodil oleks pestud raha eest saanud tarbida poole Eesti majanduses toodetud kaupadest ja teenustest.
  • Üks faktike veel - kodumajapidamiste lõpptarbimine oli sel perioodil kokku vaid €79 miljardit, ehk ligikaudu pool pestud rahast.
  • Mida need inimesed seal pangas mõtlesid kes hoomasid mis julmad summad läbi kantakse? Ei tahtnud kätt ette panna, sest kartsid, et peavad uue töö otsima kui pank Eestis suletakse? Mõtlesid, et whoa selline ongi big banking, tundsid end Väga Oluliste mutrikestena? Said aru, aga olid kinnimakstud ja mõtlesid, et risk on väike?

    Kes need gigakliendid neil on kelle pärast kogu asja alles hoitakse peale kohaliku klientuuri minemaajamist? Tasub see jant tõesti ära (arvan, et emapank saab sarnase karistuse nagu ING kus jutt oli sama suurusjärgu kannetest).
  • "ING, the Netherlands’ largest financial services provider, said it was impossible to estimate how much money was laundered through its accounts, but lead prosecutor Margreet Frohberg told Reuters “hundreds of millions of euros” were involved." [Reuters, September 4, 2018]

    Kui jutt oleks samast suurusjärgust, siis tähendaks see, et Danske puhul oleks paar promilli seni mainitud summadest olnud seotud rahapesuga.
  • My bad, mõtlesin, et ING-l suuremad summad. Danske moodi pesude trahve, aga ameerikas mitte euroopas:
    - In 2012 Standard Chartered was accused, by New York's Department of Financial Services (DFS), of helping the Iranian government to circumvent US money laundering regulations to the tune of an estim £191.8 billion over 10 years. The bank paid a civil penalty of £262 million in 2012 by the DFS and the US Department of Justice for failures in its anti money laundering controls and for violating US sanctions on Iran, Burma, Libya and Sudan. It then had to pay a further £232 million in civil penalties in 2014 by the DFS for the bank’s internal controls failing to flag suspicious transactions.
    - Wachovia paid federal authorities a total of £123.7 million for willingly failing to establish an adequate AML programme and subsequently allowing, from 2004 to 2007, the transfer of an estimated £292.5 billion into dollar accounts from money exchangers or ‘casas de cambio’ in Mexico that the bank did business with.
  • Sekeldaja
    200 miljardit (kakssada miljardit) eurot, mis nüüd viimati pesukäibeks välja hõigati, ei ole mikro isegi 830 km kauguselt, isegi tagurpidi binokliga vaadates.

    On selle numbri päritolu kuskil ka lahti kirjutatud?
    Arvestades rahapesu harutamise keerukust, kahtlustaks et see number on lihtsal kõigi Eesti Danske välisresidentide antud perioodi kannete summa.

  • Danske panga aktsionärid peavad kolmapäeval avaldatud uurimiskokkuvõtet kallutatuks ja tulemusvaeseks ning peavad plaani käivitada uus uurimine.

    Financial Times märgib, et Danske pangast läbi käinud 200 miljardit eurot uurinud advokaadibürood Bruun & Hjejle ei saa varasemate suhete tõttu Danskega pidada ei erapooletuks ega iseseisvaks.

    https://www.aripaev.ee/uudised/2018/09/20/danske-aktsionarid-panga-pisaraid-ei-usu

    Meil istus eile õhtul juba kass Basilio Esimeses Stuudios ja nurrus, et
    - ei oska midagi rohkem öelda ega lisada, emapank oli nii ilus ja austusväärne, et ei osanud 7 aastat midagi muud teha kui tütrel külas käia,
    - ootame ära täies mahus aruande, mida ajaloo suurim reeglite rikkuja on enda kohta koostanud ja vaatame siis edasi, mida kolleegid Taanist meile ütlevad, mida tegema peaksime
    - meie teovõimetus on nii püha asi, et selles kahtlemine on lubatud ainult valitud isikutele. Sisulisele küsimusele võib jätta vastamata, rünnates küsija isikut või tema elulugu.

    https://etv.err.ee/v/paevakajasaated/esimene_stuudio/saated/e4ffa83e-98a0-4154-977b-87ff66cc7f56/esimene-stuudio
  • tannus
    Võrdluseks arvelduskeskkonna aktiivsuse statistika . Kuna ei tea kas see link töötab lisan pildi kujul ka.



    Vaata ka http://statistika.eestipank.ee/#/et/p/965/r/1111/960 2008 aasta kohta - piiriülesed maksed
  • Silver Kesler esines tõesti I stuudios nii, et võiks minna kohe poliitikasse ja Keskerakonda. Hiilis nii vastustest kõrvale. Küsija oleks võinud olla Tralla, kes Gräziniga ikka mitu korda kordas ühte küsimust.
  • Üllatavalt vähe on siiani esitatud küsimusi Rahapesu Andmebüroo rolli ja vastutuse osas. Kuigi põhjust oleks kuhjaga

    Rahapesu andmebüroo (RAB) on Politsei- ja Piirivalveameti iseseisev struktuuriüksus, mille põhiülesandeks on rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamine Eestis. RAB analüüsib ja kontrollib kohustatud subjektidelt ning teistelt isikutelt laekunud teavet rahapesu või terrorismi rahastamise kahtluse kohta, võtab vajaduse korral tarvitusele abinõud vara säilitamiseks ning edastab kuriteo tunnuste avastamisel materjali viivitamata pädevatele asutustele.

    Kuigi siinses keisis kuulub vastutus ikkagi peamiselt FI-le :
    (2) Finantsinspektsioon teostab järelevalvet käesoleva seaduse ja selle alusel kehtestatud õigusaktide nõuete täitmise üle nende krediidiasutuste ja finantseerimisasutuste poolt, kelle üle ta teostab järelevalvet Finantsinspektsiooni seaduse alusel.
    Sealjuures :
    (1) Kui Finantsinspektsioon, advokatuuri juhatus, Justiitsministeerium või Notarite Koda tuvastab järelevalvet teostades olukorra, mille tunnused osutavad rahapesu või terrorismi rahastamise põhjendatud kahtlusele, teatab ta sellest § 33 lõike 4 alusel kehtestatud korras viivitamata rahapesu andmebüroole.

    Siis RAB-il on õigus :

    (1) Rahapesu andmebüroo võib rahapesu või terrorismi rahastamise kahtluse korral ettekirjutusega tehingu peatada või kehtestada kontol oleva või tehingu, ametitoimingu või ametiteenuse objektiks oleva vara või muu rahapesu või terrorismi rahastamise kahtlusega vara suhtes käsutuspiirangu kuni 30 ööpäevaks ettekirjutuse kättetoimetamisest arvates.

    Samuti :
    (2) Rahapesu andmebüroo on kohustatud rahapesu, terrorismi rahastamise ning nendega seotud kuritegude vältimiseks, tuvastamiseks ja kohtueelseks uurimiseks edastama olulised andmed, sealhulgas maksu- ja pangasaladust sisaldavad andmed, prokurörile, uurimisasutusele ja kohtule.

    https://www.riigiteataja.ee/akt/126062017030

    Seega joonistub esmasel vaatlusel välja pilt, kuidas millegipärast Eesti riigiasutused - RAB, FI, prokuratuur - ei kasutanud seaduslikke võimalusi seaduserikkumiste ärahoidmiseks ? FI seitse aastat tegevu(setu)st tundub kuidagi arusaamatult leebe, kuigi saadi otseseid signaale ka RAB-ilt, nagu intervjuus välja tuli. Browderi varasem kuriteokaebus lükati ka prokuratuuri poolt tagasi.
    Seega poliitikute, ametnike ja riigiteenistujate jutt oma tõhusast töötamisest 7 aasta jooksul olemasolevate seaduste raames on pehmelt öeldes bioloogiline mass, mis nende aastate jooksul on jõudnud küpseda väärtuslikuks mullarammuks.

    Selleks, et seda Eesti sitta teada saada, läks vaja ühte vilepuhujat ja ühte välismaalast, kes helistasid kellasid mitu aastat. Ajalugu näitab, et Eestis nad helistaksid tulemusteta kellasid rõõmsalt edasi veel praegugi, Taani jaoks läks see kõik liiga piinlikuks kätte ära. Jätame taanlased oma virtsaseid tallisid ise puhastama. Küsimus jääb, et kes oleks võimeline meie tallid puhastama? Praegu on juba tunda suurt kiusatust laotada värskeid õlgi kuhjaga peale ja näidata eemalt, et kõik on ju korras?
  • Kui siin praeguseks ajakirjanduses väljakuulutatud €200 miljoni suurust kahtlaste rahaülekannete käivet (millest ilmselt mitte kõik ei kvalifitseeru rahapesuks) SKP-ga võrrelda, siis tasuks tähele panna, et see €200 miljonit on kaheksa (8!) aasta ülekannete käive. Täna ühel seminaril väitis Ardo Hansson, et see on ca 6% pankade rahaülekannete selle perioodi käibest. Seega, suured numbrid küll, aga kui konteksti panna, siis enam mitte nii müstilised.
  • miljonil ja miljardil on vahe või mitte ?

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon