Plaan osta korter: Kuidas õigem/targem koguda? - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Plaan osta korter: Kuidas õigem/targem koguda?

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Pean plaani soetada enda esimene eluase ning säästan igakuiselt sissemakseks raha. Hetkel suudan säästa umbes 50% enda sissetulekust. Minu küsimus seisneb selles, kuidas oleks kõige targem koguda.

    Kasutan kasvukontot, kuhu panen igakuiselt 10% enda sissetulekust aktsiafondide ostmiseks, circa 40% säästan niisama ja see seisab pangakontol, mis pole ühegi kaardiga seotud. Minu küsimus oleks aga järgmine.

    Kas peaksin ka ülejäänud 40% suunama kasvukontosse ning siis, kui läheb korteri ostmiseks, mingi arvu fondide osakuid maha müüma? Või oleks targem jätkata lihtsalt samamoodi?

    Kõik mõtted ja soovitused on väga teretulnud.
  • Oleneb, kaua sa seda sissemakset koguda kavatsed. Minul on ka hetkel korter #1 ja sissemakse ja aasta jagu osamakseid seisab kindlalt rahas, et mingit 'kiiret duubeldamist'. Mängin selle osaga, mida saan lubada kaotada.

    Üleval tahaks ikka öelda, et nüüd varsti lähme vahelduseks alla ka. Hoiaksid sa näiteks 5 aastat punast positsiooni?

  • Küsimus on pigem selles, kui pikaks ajaks laenu võtta plaanid ja kui suure kuumaksega, see seab paika sissemakse suuruse vajaduse. Kui kuumaksed ja laenu pikkus pole probleemiks, siis ära pane üldse eluasemelaenu ja investeerimist samasse võrrandisse. Müü oma fondid tipust ja osta alt tagasi :)

    Mina oma portfelli ei likvideerinud, kuna sissemakse raha oli mul juhtumisi olemas. Kui olukord börsil jamaks kisub, loomulikult lähen rahasse, aga see ei sõltu kuidagi minu kinnisvaralaenu jäägist ja ma ei kavatse seda jääki kinni maksta, kui portfell on juhtumisi rahaks tehtud.

    Kui sa näed et tootlus fondides on nõrk ja sealt pole midagi peale tulemas, müü maha ja pane kõik sissemakseks, sellevõrra teed siis lühema laenugraafiku.
  • Eluaseme ostul on mõtekas võtta kõige pikem laenuperiood, sest intressid on madalad ja vaba raha jääb rohkem kätte!
    Rootsi mudel on see, et pikk laenuperiood ja vaba raha investeeritakse ja tulemuseks on, et Rootsis inimese kohta ca 90000 EUR vara!
    Soome mudel on see, et lühike laenuperiood ja vaba raha investeerimiseks ei ole ja Soomes on inimese kohta ca 30000 EUR vara!
    Vali ise!
    Ise pooldan Rootsit!
  • Aint, et Rootsis on pikalt olnud moes laenud kus põhiosa ei makstagi tagasi, makstakse vaid intressi. Selliseid imelaene EVs lihtsalt pole olemas ja Rootsiski astutakse nüüd samme, et seda nalja lõpetada.
  • Kui see vara ennast rohkem kasvatab kui laenuintressi maksed, siis jah, pigem see Rootsi mudel. Me ei saa samas eeldada, et turud kasvavad järgmised 30a jutti.
  • Väga keeruline on teistele nõu anda või nõu kuulda võtta. Kõik sõltub sinu enda riskitaluvusest! Kõigepealt on peamine see sissemakse võimalikult kiirest kokku saada ja korter ära osta. Ja küsimus on ka missuguse perspektiiviga/ajaga oled arvestanud, et summa kokku saad?
    Aga igasugu investeerimisega võib juhtuda, et too hetk, kui raha vaja on mõõnaseisud. Seal kasvukontos saad ka valida vähem/rohkem riskantsemate vahel.
    Ühesõnaga, mida pikem periood, seda riskantsema valiku võid teha. Ehk siis suurendada kasvukonto osakaalu ja seal ka rohkem riskida. Või siis natuke kindlamapeale minek oleks suurendada investeerimisele minevat summat (aga kindlasti igaks juhuks jätaks ka nii 10- 20 % kontole tiksuma), aga valides siis kasvukontos vähemriskantseid valikuid. Eks seal on omajagu võimalik vaadata ka mis ajaloos on toimunud ja kindlasti pangategelased oskavad sellest rääkida (iseküsimus on , et ise pead ikka mõtlema ). Veelkord, see minu mõte, otsused teeb igaüks ise!
  • ....ja KV ostu tuleks ka ajatada kui võimalik st. osta mitte buumi tipus.
  • Kalkulatsioone tehes ei tohi ära unustada, et kasvukontolt raha välja võttes pead teenitud kasumilt tulumaksu tasuma. Küll mitte kohe, vaid järgmisel aastal, aga siiski. St. see summa mida näed internetipangas joone all, ei ole 100% see raha, mida sa korteri ostuks kasutada saad.
  • opex
    ....ja KV ostu tuleks ka ajatada kui võimalik st. osta mitte buumi tipus.


    Oleks tahtnud, aga statistika ei luba:


    + vanemad põlvkonnad ostavad juba 4. investeerimiskorterit, igast välismaalased on huvitatud, 2020 A-klassi nõue tuleb...
  • Jajah, kv hind saab ainult tõusta e. this time is different.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon