Milline peaks olema palgatõus, et inflatsiooniga kaasas käia? - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Milline peaks olema palgatõus, et inflatsiooniga kaasas käia?

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Hakkasin siin mõtlema, milline peaks olema palgatõus, et inflatsiooniga kaasas käia, säiliks praegune elustiil?
    Kas piisab, kui arvestab palga suhtes inflatsiooniks 4% või peaks see olema suurem?
    Inflatsioon on meil vist väiksem, kui 4% ?

    Hakkasin huvipärast arvutama, kui võtta aluseks 1000 eurone palk ja see korrutada 4% aastas läbi, siis 20-s aasta oleks see palk vaid üle kahe korra kõrgem.
    20a peale tundub, kuidagi väike tõus, samas inflatsiooni arvestades peaks justkui väga ok olema?

    Mis targemad räägivad ?
  • Kõigepealt inflatsioonist. Aastavõrdluse THI on novembris 1,8% - see on oluliselt vähem kui sinu arvatud 4%. Sealjuures viimased 3 kuud on tarbijahinnad hoopis langenud.

    Elukallidust ainult THI järgi hinnates tehakse tavaliselt kaks viga.
    Esimene on see, mis see THI üldse on - see on mingi tüüptarbija "ostukorvi" hind kaupadest ja teenustest. Nagu ei pruugi olla ühtki keskmise palga saajat, ei pruugi olla ka ühtegi inimest, kelle igakuised kulud selle ostukorviga täiesti klapivad. Nii et hinnamuudatuste mõju konkreetsele inimese/leibkonna toimetulele on alati THI-st veidi erinev.

    Üks näide ka siia - THI hinnamuutustes on väga suur osa reguleeritavatel hindadel (aktsiisikaubad) - kütus, sigaretid, alkohol. Ilmselt osalt ka alkoholiaktsiisi langetamise pärast on nüüd statistikaameti võrdluses keskmine ostukorvi hind langenud.
    Aga kui inimene ei suitseta ja eriti alkoholi ei tarbi, siis see osa THI muutusest teda ka kuidagi ei mõjuta. Samamoodi mõjub kütuse hind otsesemalt autoomaniku rahakott, ühistranspordi kasutajale kaudselt ja mingi perioodi jooksul.
    Nii et kokkuvõttes on leibkondi kelle kulud on selle perioodi jooksul kasvanud THI-st rohkem ja teistel jälle THI-st vähem.

    Teiseks palkadest. Väga harva kui saab öelda, et 1000 € palk ja 20 aastaga muutub vaikselt 2x suuremaks. Nii vähe on selliseid ametikohti kus inimene oma sissetulekut niimoodi saab hinnata. Õpetajad tuleb praegu esimesena pähe, ilmselt on neid mõned veel.
    Palju tavalisem on see, et inimene 20 aasta jooksul vahetab mitmeid töökohti, omandab uusi oskusi ja teadmisi, käib koolitustel, võib-olla selle juures teeb täiendavalt magistrikraadi vms. Tema palgad täna ja 5a ja 10a tagasi ei ole sel juhul üks-ühele võrreldavad, sest tema töö ei ole sama mis 5 või 10a tagasi. Kuna enamik inimesi 20 aasta jooksul tööalaselt areneb, siis ka nende palgatõus on sageli suurem. Seetõttu on raske neid palgatõuse inflatsiooniga kõrvutada.

    Last, but not least - lisaks THI-le ja palgatõusule on reaalsissetulekut viimastel aastatel mõjutanud ka tulumaksumuudatused. 1000€ ja madalama sissetulekuga inimeste netosissetulek tõusis ilma, et palk oleks formaalselt muutunud.
  • Lisaks ostukorvi hinnatõusule mõjutab elu ka üürihindade ja kinnisvarahindade muutus, ehk varade hinnatõus.

  • Krista
    Lisaks ostukorvi hinnatõusule mõjutab elu ka üürihindade ja kinnisvarahindade muutus, ehk varade hinnatõus.



    Eks see 'ostukorv' on üldse selline vägagi ilustatud väljend. Iseenesest pannake THI kokku terve tarbimispildi järgi.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon