Kas III pensionisamba raha on tagatud? - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Kas III pensionisamba raha on tagatud?

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Tere

    Mul tekkis üks küsimus III pensionisamba (täiendav kogumispension) kohta. Nimelt: kas III samba raha on tagatud, samamoodi nagu hoiused ja II sammas on tagatud?

    Me teame, et hoiused ja arveldusarvel olev raha on teatud piirini tagatud tagatud Tagatisfondi poolt.
    Siin on info selle kohta: https://www.tf.ee/hoiuste-kaitse/

    Samuti teame, et II (kohustuslikus) pensionisambas olev raha on teatud piirini tagatud.
    Siin on info https://www.tf.ee/kogumispensioni-kaitse/

    Lisaks on teatud piirini tagatud ka investeeringud.
    Siin on info https://www.tf.ee/investorikaitse/

    Aga kuidas on lugu III pensionisambaga? Kusagil pole midagi otseselt selle kohta öeldud. Kas III sammas läheb ehk investeeringute alla ja on sealtkaudu tagatud? Või pole see nii.

    Kas keegi teab midagi?
    Tänan.
  • Kõik linkid sul TF'ist, teed salaja reklaami siin?

    Mine pensionikeskus.ee ja vaata sealt. Kas sealt sa ei leidnud omale vastuseid?
  • Mis riskide vastu tagamisest on jutt? Vara väärtuse languse vastu pole ju mingeid tagatisi.

    Investeeringukaitse osafond peaks aitama juhul, kui selgub, et fondihaldur on laekuvad rahad kandnud jooksvalt iseenda arvele lõunamere saarte vastutulelikus pangas ja tegelikult investoritele vara ja väärtpabereid polegi ostnud. Selle riski eelduslikult siiski minimeerib auditinõue ja pidev riiklik järelevalve. Muid versioone peale otsese pettuse III samba maksujõuetusest ei oska mina pakkuda.
  • Miks peaksid II ja III sammas olema tagatud? Pmst igaüks teab kuhu varadesse ta oma pensioniraha nende kaudu paigutab.

    Rahaline väärtus eurodes, mida saab pankade, fondihaldurite jms kodulehtede kauda näha, ei ole mitte rahaline hoius, vaid turu collective brain poolt antud hinnanguline väärtus sel hetkel. See võib langeda iga hetk ka nulli, isegi kui need varad füüsiliselt ei hävi.

    Teine kaalutlus on filosoofiline. Isegi kui investeerimisfondi kujul pensionisammas võiks olla tagatud kuidagi riigi poolt, siis miks? Riik tagab esimese samba. Miks peaks riik tagama sambaid neile, kes ütlevad, et riik on loll või ebaefektiivne ja ma parem kogun ise?
  • Tagatud all ilmselt mõeldi fondihalduri pankroti. Näiteks USA on brooker kontord on kindlustatud kuni 500 tuh väärtuses.
  • Loomulikult võib pensionifondi väärtus langeda, kui aktsiaturud langevad. Selle vastu pole mingit tagatist. Sellega peab iga pensionikoguja arvestama. See on elementaarne.

    Aga kui kolmanda samba pensionifondi haldur läheb pankrotti? Kas selle vastu on mingi kaitse?

    Kui mul on näiteks Tulevas tehtud nii teine kui kolmas sammas. Siis Tuleva pankroti korral ma saan teise samba raha (osaliselt) tagasi. Aga kuidas on kolmanda samba rahaga?
  • tarmo3
    Loomulikult võib pensionifondi väärtus langeda, kui aktsiaturud langevad. Selle vastu pole mingit tagatist. Sellega peab iga pensionikoguja arvestama. See on elementaarne.

    Aga kui kolmanda samba pensionifondi haldur läheb pankrotti? Kas selle vastu on mingi kaitse?

    Kui mul on näiteks Tulevas tehtud nii teine kui kolmas sammas. Siis Tuleva pankroti korral ma saan teise samba raha (osaliselt) tagasi. Aga kuidas on kolmanda samba rahaga?

    Saad pankrotipesast oma osa tagasi, miinus teenustasud pankroti eest?
  • Fondivalitseja raha on klientide rahast eraldatud. Pankroti korral (ka depoopanga pankroti korral) ei ole võlausaldajatel võimalik mingeid nõudeid klientide varade kohta esitada, see raha pole Tuleva bilansis. Pankrot tundub ka pehmelt öeldes vähetõenäoline, kuna kulud on väga väikesed ja võlga neil ju ei ole. Klientide vara satub löögi alla üksnes juhul, kui haldur on sealt kuriteglikult manti võtnud ja klientide raha ebaseaduslikult välja kantinud. Ma ei julge öelda, et see oleks päris võimatu aga igatahes küllaltki vähetõenäoline. Igal juhul peaks ka kolmandat sammast tagatisfond katma. Kirjuta info@tf.ee ja küsi üle!
  • Fondihaldur pole ju pank, klientide sissemaksed pole mitte fondi võlakohustus kliendi ees, vaid vastutavale hoiule võetud ja juhiste (prospekti) järgi investeeritud vara. Nii et selle kaotsiminek turust sõltumatutel põhjustel eeldab miskit sorti kuritarvitust.
  • Kirjutasin pensionikeskuse ametlikule e-posti aadressile ja sain konkreetse vastuse:

    "3. samba investeeringud ei ole kaitstud tagatisfondiga"

    See oligi see, mida ma teada tahtsin. Vastus pole küll selline, nagu ma lootsin, aga vähemalt on asi ametlikust allikast kindlaks tehtud. Minu teada pole seda infot kusagil avalikus ruumis nii konkreetselt kirja pandud. Aga see info on siiski mingil määral oluline. Tagatisfondiga on kaitstud arveldusarve, hoiused, teine pensionisammas ja isegi tavalised investeeringud (aktsiad). Aga mitte kolmas pensionisammas.
  • Kasutan ära ainsat olemsaolevat III samba teemat muu küsimuse küsimuseks:

    III samba pensionifondi investeeritud summalt tagastab riik sulle järgmise aasta märtsis tulumaksu.
    Tulumaks tagastatakse summalt, mis ei ületa 15% sinu aastasest brutosissetulekust ega 6000 eurot aastas.


    Ehk kui ametlik sissetulek puudub täielikult, on maksimaalne tagatamise hulk 0€?
  • "Risto"
    Kasutan ära ainsat olemsaolevat III samba teemat muu küsimuse küsimuseks:

    III samba pensionifondi investeeritud summalt tagastab riik sulle järgmise aasta märtsis tulumaksu.
    Tulumaks tagastatakse summalt, mis ei ületa 15% sinu aastasest brutosissetulekust ega 6000 eurot aastas.


    Ehk kui ametlik sissetulek puudub täielikult, on maksimaalne tagatamise hulk 0€?


    Point ei ole isegi mitte ametliku sissetuleku olemasolus, vaid riigile makstud tulumaksus. Tulumaksutagastuse eelduseks on eelnevalt ära makstud tulumaks, mille arvelt saab tagastamine toimuda. Kui pole eelnevalt tulumaksu maksnud, siis pole ka mitte midagi tagastada.
  • mainin siin ära - homme 28.12.2020 on viimane päev liituda III sambaga. et saada III sammas endale soodsamate tulumaksu ja väljumise tingimustega, alates 01.01.2021 liitumisel seoses "pensionireformiga" kehtivad juba uued ja ebasoodsamad tingimused.

    P.S. 28.12 on vähemalt Swedbankis viimane päev, mil sooritatud sissemakse eest laekuvad veel 2020. aastal ka osakud kontole, mõnes muus pangas võib see arvelduslahenduse tõttu olla erinev
  • Lastele enam III-ndat sammast teha ei jõua enne 2021 pensionireformi uusi tingimusi.
  • LHV: Pane tähele! Ostetud pensionifondi osakuid kajastuvad pensionikontol hiljemalt 2 tööpäeva jooksul. Enne aastavahetust III sambaga liitumiseks tuleks seega sissemakse teha hiljemalt 29. detsembril.
  • Mis asi see III samba valikuavaldus on?
    Et III sambaga liituda, sain aru, et valikuavalduse pean ära tegema, aga kuskil pole mõistlikult lahti seletatud, et mida see tähendab või endaga kaasa toob. St. valikuavalduse juures tuli kangidega lohistada protsente erinevate fondide vahel, nt LHV Indeks Pluss 50% ja mõni Swedi fond nt 50%. Okei. Seejärel tegin ülekande näiteks LHV Indeks Pluss fondi (Pensionikeskuse kontole). Ma saan aru, et see konkreetne ülekanne läkski 100% LHV Indeks Plussi. Aga mis krdi valikuavalduse protsendid? Mida need siis mõjutavad?
  • "mrk"
    Mis asi see III samba valikuavaldus on?

    Pensionikeskuse konto on kõigi fondide jaoks sama. Valik, millis(t)esse fondi(desse) rahad laekuvad, tehakse kas valikuavaldusse kirjutatu põhjal või makse selgituse väljale kirjutatud fondi ISIN koodi alusel.

    Ühesõnaga - valikuavaldus lihtsustab maksete tegemist. Pole vaja iga kord fondi ISIN koodi selgituse väljale kirjutada (piisab vaid, kui kirjutad sinna maagilise numbri: 30101119828) või mitut eri makset teha, kui soovid korraga koguda mitmesse eri fondi.

    Siin on puust ja punaseks: https://www.lhv.ee/et/kkk/pension#maksekorraldus

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon