Üürnikud ja üürileandjad (äripinnad) - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Üürnikud ja üürileandjad (äripinnad)

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Palun andke teada kuidas teil praegu läheb (üürnikud). Meie üürileandja näiteks ei taha hinna alandama.
  • Seda hinna alandamist ei peaks nüüd küll iseenesest mõistetavana võtma. Jah, kõigil on raske ja see on arusaadav, arvestades mis olukord valitseb maailmas. Aga siiski, me ei eelda ju et toidupood hinna alla laseks, sest raske on? Või et Eesti Energia elektrit tasuta jagaks? Või et kütus tanklates poole hinnaga oleks. Kõigil on ka omad kulud ju, omad laenud ja muud kohustused, mida teenindada.
    Kui üürnik tööl preemiat saab siis ta ju ei paku üürileandjale, et kuule teeme see kuu veits suurema makse, sest sain preemiat või palgakõrgendust. Natuke imelik ootus, et nüüd peaks üürileandja paar kuud tasuta elada laskma. Või poole hinnaga.
    Kui mul on täna korter vaba, kas peaksin siis selle 2-3 kuuks tasuta üürile andma või lasta parem seista tühjalt? Mida Sina teeksid, teemaalgataja?
  • Üürileandjal on täielik õigus nõustuda või keelduda hinnaalandamise palvega.

    Kuid svennu21 argumendid on nõrgad. Üürilepingud on jäigad, st nad ei muutu kiiresti vastavalt turuolukorrale (see maandab osaliselt riske mõlema jaoks). Turuhind seevastu on ujuv ja muutub vastavalt õues toimuvale. Praegu olemegi punkti jõudnud, kus turuhind läks alla, sest uusi üürnikke raske leida ja lühiajaaliste üürnikega tegelevatel on korterid tühjad. Nüüd on tüüpilisel üürnikul täiesti mõistlik palve kohandada oma kokkulepet vastavalt sellele, mis on praegune turuhind. Kas tal see õnnestub, eks sõltub kahe osapoole suhetest ja vastu tulemise soovist. Kuid ma ei näe seda küll palvena, et "mul on raske - palun soodukat", praegu on tegemist üldise turusituatsiooni muutusega. Kui kõigil raske, ostjatel raha ei ole, siis tavaliselt hinnad langevadki. Juhtub toidupoes, tanklas, üüriturul ja mujalgi.

    Samamoodi ei päde argument, et kui üürnik sai boonust, siis peaks ta selle ära andma üürileandjale. See ei ole tingitud turuhinnast. Ja kui tõepoolest kõik Eesti üürnikud saavad boonust, siis usu mind, üürihinnad tõusevadki. Selle nimi on palgatõus ja selle mõjud üüriturul on selgelt näha, inimesed on nõus järjest enam maksma rentimise eest.
    Veel vähem saan ma aru, miks peaks keegi laskma tasuta elada? Üürihinna lähendamine turuhinnale ei ole kohe kindlasti "2 kuud tasuta".
    Kui on vähe asju, lihtne kolida, siis vb tasubki ringi vaadata ja endale parem tehing leida, kui üürileandja on väga jäik.
  • Elupinna ja äripinna üürisuhted käituvad siin natuke erinevalt.

    Korteri puhul on omanikud tihti jäigemad. Tihti üüritakse välja ainult ühte korterit ja seetõttu on omaniku arusaam turuhinnast piiratud ning ta elab veel mingis eilses hinnatasemes. Elupinna puhul tuleb mängu ka see, mis omaniku endaga kriisis juhtub (kaotab sissetulekutes), mis tema lühi- ja pikaajalised plaanid selle korteriga on (kolib ise sisse, paneb müüki vms.) aga ka see, kuidas on isiklik läbisaamine üürnikuga - teatud üürnikest tahakski pigem vabaneda ja jäikus üürihinna suhtes on hea meede survet avaldada.

    Äripindade puhul on olukord veidi teine, sest arendajal on tavaliselt palju üürnikke ja kui kõik tulevad korraga või järgemööda ukse taha, siis saab ka omanik kiiresti aru, et tegemist pole mingi ühe ettevõtte suutmatusega oma ärimudelit tööle saada, vaid olukord ongi halb kõigil ja selles olukorras uute rentnike leidmine eelmiselt hinnatasemelt ei ole reaalne.
    Äripinna omaniku jaoks on üüri langetamisest hullem tühjad pinnad. Eraomanik võib ühe tühja korteri küttekulu mõnda aega ise ka maksta (pealegi, suvi on tulemas), aga isegi tühja ärihoone kulud on hoopis teises suurusjärgus ja saamata jäänud üüritulu + tekkiv lisakulu survestab juba omaniku enda rahakotti kõvasti. Kõige paremini on see näha kaubanduses, kus madalast üüritulust veel hullem on iga keskuse omaniku jaoks tühjad pinnad keskuses, kui neid tekib palju. Tühjad pinnad ei kutsu ostjaid, vaid pigem peletavad nad eemale ja muudavad olukorra raskeks ka neile kauplustele, kes veel on jäänud.

    Läbirääkimistel on hea kui suhe on läbipaistev - mis seisus ettevõtte tegevus praegu on, kui palju on kriisis pihta saadud ja millised prognoosid on - sellest lähtuvalt võib kokku leppida ka madalama üüri 6-12 kuuks, teadmisega, et põhiosas jääb üürileping sellisel kujul kehtima. Kaubanduskeskustes on üürid tihti seotud käibega ja ka üürilangetuse perioodi võib siduda käibega - kui üürniku käive taastub teatud tasemele, siis taastub senine lepingu järgne üüritase.
  • On omanikke, kes on ise seda välja pakkunud, aga pigem vist oodatakse viimase hetkeni, mil üürnik ütleb, et tahab paremat hinda või annab teada, et lahkub, sest leidis turult parema pakkumise...

    On keegi kas siis langetanud üüri või üürnikuna saanud parema hinna?
  • Ettevõtte pinda üürin ja käisime teiste samal territooriumil olevate üürnikega hinnaalandust küsimas. Ei saanud midagi. Pahane ei ole ja küsida ikka võis. Hetkel jälgin hindasid, kui hakkavad alla liikuma ja pakkumisi turule rohkem tulema, siis lähen uuesti läbirääkimisi pidama. Niisama kohe jalgadega hääletada ei soovi.
  • Korterit annan üürile. Üürnik küsis ise 30% alla. Andsin 15%.
    Tallinn, uuem maja. Hetkel uusi tulevaid üüripakkumisi vaadates üürin selgelt alla turuhinna, aga no eks stabiilne üürisuhe ka midagi väärt.
  • Lasime omaalgatuslikult korteril hinda paariks kuuks 20% alla. Nii igaks juhuks. Hakka praegu uut üürnikku otsima, ei tahaks nagu. Juba tavaolukorras saab iga kord korralikku tsirkust näha.
  • Saatsin ka üürnikule teavituse, et kui sissetulekuid kärbitakse olen nõus kompromissideks. Parem pikem ja stabiilne suhe, hetkel ei sooviks uuesti otsima hakta.
  • Üürnik küsis 50% alla.
    Küsisin et miks, sain vastuseks et töötasu vähendati.
    Palusin esitada mingigi tõendi et tegelikult kah töötasu vähendati.
    Sain vastuse et ülemus ütles suuliselt ja midagi kirjalikku pole.
    Ütlesin et ei saa, Üürnik töötab suures korralikus ettevõttes
  • Korterite üüriturul läheb surve tekkimiseni veel aega. Kui ettevõtete likviidsusele mõjub käibe ära kukkumine väga kiiresti, siis eraisikutel veel väga suurt muret ei ole.
    - töölepingu muudatused palga vähendamiseks jõustuvad tavaliselt järgmisest kuust (aprillist) ning on sageli tähtajalised (palka vähendatakse esialgu 3 kuuks vms.)
    - koondamise korral on koondamishüvitis + töötukassa hüvitis, mis lubab üldjuhul 3-6 kuud seniste püsikuludega ilusti toime tulla
    - vastutustundlikul inimesel on mingid reservid kogutud, mis lubavad teatud languse sissetulekutes lühiajaliselt rahulikult ära siluda

    Üüriturule jõuab kriis praegu eelkõige pakkumise suurenemise (airbnb) ja nõudluse vähenemise kaudu (uute lepingute sõlmimisel soovitakse odavamat hinda). Suuremal osal üürnikest läheb tõsiselt raskeks pigem ikkagi sügiseks.

    Praegu on tööturul keskmisest suuremas hädas sellised ühemehe-ettevõtted (meelelahutajad jms.) kellel on lihtsalt 0 tööd ja pole ka oma erialal võimalik teist tööandjat otsida, sest kogu nende tegevusala on sisuliselt külmutatud. Teine grupp on kõik need, kelle sissetulek sõltub suures osas müügist ja peavad nüüd leppima väga väikese põhipalgaga (sh nt. poemüüjad, kellel suur osa igakuisest töötasust tuli käibe pealt, aga nüüd kauplused kinni). Sellel grupil võib juhtuda, et sissetulek kukub oluliselt ilma, et tööandja omalt poolt ühtki sammu peaks astuma. Märtsis mõjutas see poole kuu töötasu, aprillis aga juba rohkem.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon