Hiina - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Hiina

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse


  • https://www.err.ee/1228537/leslie-leino-hiina-uus-riigikaitseseadus-polistab-parteidiktatuuri

    Hiina arenguid, poliitilisi sõnavõtte on mõistlik jälgida.
    Olles olnud äriliselt seotud selle turuga ca 20 aastat, lugenud selle aja jooksul riigi kohta suhteliselt palju, võib öelda, et Xi Jinping'i kongressikõned on väga hea tuleviku ennustamise alusmaterjal.
  • Palun ennusta siis siin foorumis ka. Mul portfellis puha hiina aktsiad ja teeb kergelt murelikuks küll see komejant mitmel rindel.
  • Lühikese kokkuvõtte, mis on peamised Hiina sihid järgmiseks viisaastakuks leiab siit:

    https://www.china-briefing.com/news/what-to-expect-in-chinas-14th-five-year-plan-decoding-the-fifth-plenum-communique/
    https://crsreports.congress.gov/product/pdf/IF/IF11684
    Detailsem dokument avaldatakse märtsis.

    Kui peaks olema huvi pikemalt lugeda, mis-miks viimastel aastatel Hiinas toimunud on, mis on üldised sihid 2020-2035, siis suhteliselt huvitav lugemine (palju poliitilist vahtu siiski): http://www.xinhuanet.com/english/download/Xi_Jinping's_report_at_19th_CPC_National_Congress.pdf
    Mõistagi tuleb lugeda seda läbi filtri. Tegemist on siiski kompartei kongressi kõnega. Brezhnevi aegsetel inimestel on kindlasti lihtsam eraldada oluline ebaolulisest.
    Selle kõne mõjud nt meie äris (sekundaarne toore, kasutatud plastid, vanapaber jne) olid väga kiirelt nähtavad. Oktoobris 2017 öeldi kõnes, et me rakendame karmimad keskkonna kontrolli mehhanismid jne ja 2018 alguses olid piirid suuremale osale plastidest kinni. Remargi korras: eelnevalt läks maailma plastjäätmetest ca 90% Hiina turule tooraineks. Sellest ajast alates oleme näinud järjest süvenevaid piiranguid.

    Erinevalt NLKP 5-aastaku plaanidest, antud suunistest, on hiinlastel distsipliin ja ressursid oma tahtmiste täideviimiseks.
  • Hr. Leino sulest jällegi huvitavat lugemist Hiina asjadest:
    https://diplomaatia.ee/hiina-kommunistliku-partei-totaalne-kontroll-hiina-muuri-sees-ja-taga/?fbclid=IwAR2rC5cKx3Rma787v7iPC1PUMF1Q8V7sTKxa7yu4gAztRWdLCK5PYmhx7a8

    Selle foorumi kontekstis vast oluliseim: "Küsimus, kas Hiina erasektor on tõesti täielikult sõltumatu, on vast kõige rohkem debatte tekitanud teema Hiina kontekstis üldse. 2020. aasta septembris tuli HKP Ühisrinde osakond välja selge juhtnööriga, et Ühisrinde tegevuse ülesanne on tuua erasektor partei suunanäitamise alla. Ehk siis erasektor peab alluma parteile, eriti näiteks strateegiliste eesmärkide saavutamisel. Kõige rohkem oodatakse erasektori allumist näiteks kõrgtehnoloogiliste eesmärkide saavutamisel.
    Teine purunenud illusioon erasektori sõltumatusest 2020. aastal seostub Hiina rikkaima inimese Jack Ma’ga, keda Hiina-entusiastid tõid aastaid näiteks erasektori täielikust sõltumatusest. Kõigepealt tuli 2018. aastal välja, et Jack Ma on partei liige ning 2020. aastal kadus Hiina rikkaim inimene oma avameelsete sõnavõttude ja liigse ärihaarde tõttu kaheks kuuks areenilt – partei võttis ta ette. "
  • Nike ja H&M ütlevad asju läänele, saavad kõrvetada idas
  • Hiina on riikliku e-raha tekitanud.
    China’s version of a digital currency is controlled by its central bank, which will issue the new electronic money.
    It is expected to give China’s government vast new tools to monitor both its economy and its people.
    By design, the digital yuan will negate one of bitcoin’s major draws: anonymity for the user.
    Beijing is also positioning the digital yuan for international use and designing it to be untethered to the global financial system, where the U.S. dollar has been king since World War II. China is embracing digitization in many forms, incl. money, in a bid to gain more centralized control while getting a head start on technologies of the future that it regards as up for grabs. WSJ
  • Hiina rahvas ju kasutab digiraha juba ammu ja väga ulatuslikult. Selleks on Wechat pay ja Alipay. Uus digiraha vaevalt inimeste jälgimist suurendab. Pigem võiks see jah suurendada Hiina raha kasutamist mujal maailmas, näiteks Aafrikas. Aga ka mujal kaubandustehingute puhul lõigates vahelt ära igasugused pangad ja valuutavahetajad.
  • Seoses Hiina e-raha, selle hüpoteetililse kasutamisega mujal maailmas ja pankade-middlemanide vaheltlõikamisega:

    Lavrovi sõnul teevad Venemaa ja Hiina inimkonna huvides koostööd.
    "Lääneriigid, eriti USA, takistavad kahjuks neid objektiivseid arenguid, mis viivad tõeliselt multipolaarse ja demokraatliku maailma kujunemiseni," teatas Lavrov.
    "Peame vähendama sanktsioonide riske, tugevdades oma tehnoloogilist sõltumatust. Peame minema üle maksetele, mis on alternatiiviks dollarile. Peame loobuma lääne poolt kontrollitavate rahvusvaheliste maksesüsteemide kasutamisest," lisas Lavrov.

    Venemaa ja Hiina lubasid teha lääne vastu koostööd

    Raivo Vare viimases "Välismäärajas" viitas Lavrovi Hiina-visiidile eelnenud kõnelustele Washingtoni ja Moskva vahel ning et väidetavalt olla viimasele muuhulgas antud mõista järgmiste sanktsioonide löögiulatusest, kui too Ukraina osas mõistust pähe ei võta (ning tuletati meelde ka urgitsemist teatud USA arvutivõrkudes ning muid sigadusi). Märksõnaks SWIFTist väljalülitamine, mis asetab Lavrovi sõnavõtu Pekingis kenasti konteksti.
  • On pakutud jah, et Hispaania, Prantsusmaa, Inglismaa (2 x) ja USA domineeritud sajandite järel võimutseb 21. sajandil Hiina.

    Ma veidi kahtleks, kas nad ikka USAst tähtsuselt mööduvad. Ühe lapse poliitika on toonud kaasa kiire elanikkonna vananemise, selle võib küll kaotada, kuid demograafiline käitumine on muutunud. Kiirelt vananeva ja väheneva elanikkonnaga riik. Pluss diktatuur ja sellest tulenevad arengupiirangud. Tõsi, Läänest erinev moraal avab võimalusi, mida teistel pole.
  • Statistika ei kinnita, et Hiinas rahvaarv langeks. Soovitan Hiina paarkümmend suurlinna läbi sõita ja siis arvamusi kujundada.
  • "Vanaema"
    Ühe lapse poliitika on toonud kaasa kiire elanikkonna vananemise, selle võib küll kaotada...


    See kaotati juba 5 a tagasi, asemele tuli 2 lapse poliitika. Tänaseks on jõutud juba ka 3 lapse poliitikani.
  • "kindsigo"
    "Vanaema"
    Ühe lapse poliitika on toonud kaasa kiire elanikkonna vananemise, selle võib küll kaotada...


    See kaotati juba 5 a tagasi, asemele tuli 2 lapse poliitika. Tänaseks on jõutud juba ka 3 lapse poliitikani.


    Poliitika poliitikaks, aga käsu peale võib küll sünnitamist vähendada, kuid mitte suurendada. Hiinlased on väikese laste arvuga harjunud.
  • ...ja nagu Rosling väitnud on, pole vaja sündimuse langemist suureks Hiina kommunistliku partei võiduks lugeda, nagu eelkirjutajatel kombeks - see langes üldise keskklassistumise ja linnastumise perioodi ning oleks niikuinii juhtunud
  • "tonis"
    Statistika ei kinnita, et Hiinas rahvaarv langeks. Soovitan Hiina paarkümmend suurlinna läbi sõita ja siis arvamusi kujundada.


    Küll ta langema hakkab, ma vaatan lihtsalt veidi tulevikku.

  • Foorumi demograafia teemasse postitasin selle The Lanceti lingi kus ennustati julma vähenemist: China, where one-child per couple policy only ended in 2016, is now also expected to experience massive population declines in the coming years, by an estimated 48% by 2100. https://fp.lhv.ee/forum/free/127515?postId=2912667
  • Ja, lapsed, nüüd kordame kõik koos:

    Inflation is transitory!


    Inflation is transitory!


    Inflation is transitory!


    Inflation is transitory!
  • Leslie Leino arvab, et Evegrande lastakse põhja. Tööd selleks juba käivad..
    http://services.err.ee/podcast/series/maailmtana.rss
  • Evergrande was due to pay foreign bond holders $47.5m by Wednesday, but bondholders told Reuters and Bloomberg that they were yet to receive any payment. Co. did, however, make a 10% repayment of wealth management products, largely owned by onshore retail investors, that was due by Thursday. It has been prioritising its liabilities within China, amid concerns of social unrest. Last week it missed $83.5m interest payment on an overseas bond, but struck an deal with domestic investors over a $35.9m payment which was also due.
    ----------------------
    Ja siis see (kuri)kuulus belt & road initsiatiiv mis justkui uued Siidideed peaks looma. Vaeste riikide võlad hiina ees päris suured.
    Researchers from AidData have identified debts of at least $385bn owed by 165 countries to China for ”belt and road initiative” (BRI) projects, with loans systematically underreported to international bodies such as the World Bank. Debt burdens were kept off the public balance sheets through the use of semi-private loans, and were “substantially larger than research institutions, credit rating agencies, or intergovernmental organisations with surveillance responsibilities previously understood”. AidData found 42 low-to-middle income countries with ‘belt and road’ exposure exceeding 10% of GDP, e.g $5.9bn China-Laos railway project is funded entirely with unofficial debt equivalent to about a third of GDP of Laos. AidData examined more than 13,000 BRI projects worth more than $843bn in 165 countries between 2000 and 2017. It found China’s overseas lending had dramatically shifted from gov-to-gov loans to almost 70% going now to state-owned companies and banks, JVs and SPVs.
  • Võim on magus:
    https://epl.delfi.ee/artikkel/95113211/uue-ajastu-algus-hiinas-president-xi-on-nuud-mao-zedongiga-uhel-pulgal-talle-terendab-eluaegne-voim (paywall).
    Tsitaat artiklist: "Kuigi Deng Xiaopingi ajal alustatud võimu detsentraliseerimise katseid toetasid ka tema järglased, on president Xi seda trendi muutnud. Nüüd näevad mitmed vaatlejad, et isikukultus on Hiinas tagasiteel."
    "Ei oleks imekspandamatu, kui president Xi oma elu lõpuni ametis oleks. Viimase dekaadi jooksul on ta edukalt suutnud partei siseopositsiooni vaigistada ning partei edusammud ümber tõlkida enda isiklikeks võitudeks."
  • Huvitav kuidas nad seda xi ajastut kutsuma hakkavad, sheeonism või ikstremism:)
  • Alati, kui ühe tegelase võimulpüsimise kestmise tagamiseks hakatakse reegleid/seadusi/konstitutsiooni muutma on asi valesti. Aga võib-olla polegi halb kui Hiina ja Venemaa end nõrgendavad.
  • Hiina kekutab, et nende GDP nüüd suurem kui EU riigid kokku

  • "kaala"
    Hiina kekutab, et nende GDP nüüd suurem kui EU riigid kokku



    loodan, et hakkab muutuma suhtumine: Hiinast saab 1€ tükist odavamalt, tellin sealt
  • https://www.ft.com/content/ecf7de34-e595-4814-9cbd-4a5119187330?fbclid=IwAR3AS6laohqLC8kIgDC1zqdE8H0BU_HxBSBqlvdBIPO2-LMugApKMog64ws

    "The crackdown by the Chinese government is real. Unnoticed by the financial markets, the Chinese government quietly took a stake and a board seat in TikTok owner ByteDance in April. The move gives Beijing one seat on a three-person board of directors and first-hand access to the inner workings of a company that has one of the world’s largest troves of personal data. The market is more aware that the Chinese government is taking influential stakes in Alibaba and its subsidiaries. Xi does not understand how markets operate. As a consequence, the sell-off was allowed to go too far."
    "Xi regards all Chinese companies as instruments of a one-party state."

    https://ekspress.delfi.ee/artikkel/95536315/intervjuu-hiina-mojutustegevuse-uurija-sonades-on-hiina-marksa-sojakam-kui-tegudes (paywall)
    "… Hiina ei ole usaldusväärne partner. Võime ju unistada, et see oleks teisiti, aga Hiina pole riik, millele panustada oma majanduse tulevikku.“
    Siin räägitakse peamiselt: Teiste sisepoliitikasse sekkumine, suvalistel hetkedel kaubanduspiirangud jne.

    Eripärad:
    https://epl.delfi.ee/artikkel/95434305/mis-saab-homme-andres-inn-uudne-hiina-taud-ma-ei-raagi-koroonaviirusest-vaid-inflatsioonist (paywall)

    „Eriti tugevat muljet avaldas parajasti ehitatav professorite elamu: üheksakorruseline maja ilma liftita, käimlates auk põrandas. Kui küsisin, miks uus kortermaja ehitatakse lifti ja WC-pottideta, oli vastus lihtne: kooli president ei tahtnud, et noored professorid elaksid uhkemalt kui eakamad professorid vanemates hoonetes“
    „President Xi pidas Austraalia peaministri ütlusi Hiina rahva ja presidendi solvamiseks. Ta keelas Austraalia söe ja odra sisseveo, kuigi pea kõik Hiina söejõujaamad olid seadistatud Austraalia söe kasutamiseks.“

    https://epl.delfi.ee/artikkel/95545131/hiina-jatkab-ulikarmi-koroonapoliitikat-ja-laseb-miljonitel-nalgida-kui-kaua-rahvas-vastu-peab (paywall)

    „Lõunapoolses Guangxi provintsis häbistati hiljuti koroonapiirangute rikkujaid avalikult. Nad pandi mööda tänavat marssima, kaitseülikond seljas ja süüdistav loosung kaelas.“
    „Piiridel ootamatult kehtestatud lisatakistused pahandavad kaubanduspartnereid. Detsembri lõpus jäi järsku piirile lõksu üle 6000 Vietnami veoauto.“

  • Tunnistan, et ma ei mõista, mis lubab USA rakendada oma korporatsioonidel Hiinas teisi mängureegleid kui mujal maailmas. Iseenesest on selge, et ettevõtted peavad järgima selle riigi reegleid ja seadusi, kus nad opereerivad, aga Hiina ja muude totalitaarsete riikide kontekstis on ju see demokraatia printsiipide rikkumine ja topeltmoraal.
    Hiina turg on liiga suur, et sellest loobuda?
    Ehk väärtrused on müüdavad.
    Kui väärtused on müüdavad, siis need ei ole väärtused, vaid kaup.
    Miks peaks nendest lähtuma siis mujal?
  • Punkt küsijale.
    Samuti oli erinev kohtlemine külma sõja ajal. NSVL'ile kehtisid igasugused tehnoloogia ekspordi jms piirangud.
    Hiinale jällegi mitte. Ehkki ka neil ei olnud inimõigustega jms asjad paremini kui N. Liidus.

    Kuna USA on geopoliitilises mõttes saar, siis eks nad püüavad hoida tasakaalu: kui Venemaa (NSVL) on tugevam, siis upitatakse vastukaaluna Hiinat ja vastupidi.
  • "Grupp Seltsimehi"
    Punkt küsijale.
    Samuti oli erinev kohtlemine külma sõja ajal. NSVL'ile kehtisid igasugused tehnoloogia ekspordi jms piirangud.
    Hiinale jällegi mitte. Ehkki ka neil ei olnud inimõigustega jms asjad paremini kui N. Liidus.
    .


    Oled kindel? Ega ma ise ei tea, aga see on väga üllatav.

  • Oli selline formeering: Coordinating Committee for Multilateral Export Controls:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Coordinating_Committee_for_Multilateral_Export_Controls

    Seal neil oli minu mälu järgi 3 kategooriat:
    1) militaar
    2) aatom,
    3) kõrgtehnoloogiat sisaldav tööstustoodang

    Esimesed 2 olid absoluutse bänni all. Tööstustoodang jagunes omakorda kategooriateks, millele siis aegajalt tehti erandeid.
    Ilmselt on netis leida ka täpsemaid selgitusi, kirjandust täpse toimimismehhanisimi kohta.
  • Hiljuti mõistis kompartei surma uiguuri ametniku, mis oli seotud "vale" ajaloo levitamisega.

    https://www.err.ee/1608485612/hiina-kompartei-muudab-ajalookasitust-ja-keelas-varem-lubatud-opikud

    Kas Hiinas määrabki partei de jure surmaotsuseid või siin on mõeldud de facto otsust?
  • "ikaldus"
    Hiljuti mõistis kompartei surma uiguuri ametniku, mis oli seotud "vale" ajaloo levitamisega.

    https://www.err.ee/1608485612/hiina-kompartei-muudab-ajalookasitust-ja-keelas-varem-lubatud-opikud

    Kas Hiinas määrabki partei de jure surmaotsuseid või siin on mõeldud de facto otsust?


    Aga mis seal vahet on, kas see partei otsus oli de jure või de facto? Kas see, kui partei laseks selle otsuse ametlikult teha läbi kohtu (kes tegutseb ju vastavalt parteilt saadud juhisele), teeks selle surmamõistmise kuidagi humaansemaks või õiglasemaks?
  • "Murzilka"
    "ikaldus"
    Hiljuti mõistis kompartei surma uiguuri ametniku, mis oli seotud "vale" ajaloo levitamisega.

    https://www.err.ee/1608485612/hiina-kompartei-muudab-ajalookasitust-ja-keelas-varem-lubatud-opikud

    Kas Hiinas määrabki partei de jure surmaotsuseid või siin on mõeldud de facto otsust?


    Aga mis seal vahet on, kas see partei otsus oli de jure või de facto? Kas see, kui partei laseks selle otsuse ametlikult teha läbi kohtu (kes tegutseb ju vastavalt parteilt saadud juhisele), teeks selle surmamõistmise kuidagi humaansemaks või õiglasemaks?


    De jure variant oleks minu jaoks midagi täiesti uut, üldiselt on stabiliseerunud diktatuurid üritanud etelda eraldi seisvat kohtusüsteemi ning päris avalikult ei ole partei või diktaator tahtnud oma käsi verisena näidata.
  • Partei tahab laias laastus Hiinas sedasama, mida meie erakonnad Eestis - vähemusrahvus(t)e integratsiooni. Meil pole vene rahvuse lõimumine kõige paremini õnnestunud ja samuti mõistame hukka kõiki, kes integratsioonile vastu töötavad ja venelastele mingite eriõiguste väljakauplemisega tegelevad. Selle vahega, et meie mõistame neid hukka suulises vormis, Hiinas aga minnakse tegelikuks. On ka Eestis olnud püüdlusi ajalooraamatuid ümber kirjutada, loomulikult ka Venemaal.

    Mõnes mõttes me oleme Hiinaga ikka omamoodi sarnased. Eestlased kardavad, et muud rahvused tõstavad liialt pead ja eestlus on ohus. Hiina kardab ka midagi, hiinlus vast ei ole ohus, aga rahvuslik ärkamine Hiinas, juhul kui see juhtuks, õõnestaks ilmselt partei jalgealust piisavalt tugevasti ja sellest ka see jõuline poliitika vähemuste vastu. Sest ajaloost on ju teada, mis kõik juhtuda võib, kui mingid rahvakillud ärkavad ja ennast vabaks laulda-võidelda tahavad. Meil vedas, oleme vabad ja Putin käib ringi hapu näoga, unistades Suur-Venemaa taastamisest, mille osaks oleks ka Baltikum. Tiibetlastel, uiguuridel ja paljudel teistel pole vedanud ja lootuskiirt ka kuskilt ei paista.

    Muide, kui te juhtute Põhja-Soome reisima, soovitan külastada Saami muuseumi Inaris. See, mis saamidega tehti 19. ja 20. saj, on sisuliselt üks-ühele sama, mida praegu tehakse Hiina väikerahvastega. Ma ei ütle seda sõna siin otse välja, tahaks võib-olla kunagi Hiina viisat saada, aga saate aru küll. Toimuv ei ole igatahes mingi pretsedent, pigem saavad paljud peeglisse vaadata. Katalaanid...
  • kindsigo, siin on tegelikult üks imelik asi selle väikerahvaste alla surumisega Hiinas. Kas oled teadlik, et 1 lapse poliitika ajal oli neil võimalus rohkem lapsi saada?
  • "pahurik"
    kindsigo, siin on tegelikult üks imelik asi selle väikerahvaste alla surumisega Hiinas. Kas oled teadlik, et 1 lapse poliitika ajal oli neil võimalus rohkem lapsi saada?


    Ei teadnud seda. Oskad ehk tausta avada?
    Hiinas peaks hetkel olema 2 lapse poliitika asendunud 3 lapse omaga. Kas õpiti mingitest vigadest või ongi vajadus ajaga muutunud.
  • "kindsigo"

    Muide, kui te juhtute Põhja-Soome reisima, soovitan külastada Saami muuseumi Inaris. See, mis saamidega tehti 19. ja 20. saj, on sisuliselt üks-ühele sama, mida praegu tehakse Hiina väikerahvastega. Ma ei ütle seda sõna siin otse välja, tahaks võib-olla kunagi Hiina viisat saada, aga saate aru küll. Toimuv ei ole igatahes mingi pretsedent, pigem saavad paljud peeglisse vaadata. Katalaanid...

    Euroopas ei ole ette näidata ühtegi riiki, mis ei oleks viimase saja aasta jooksul teinud vähemusgruppide suhtes karmimaid asju kui Hiinlased täna.
    Sest inimõiguste rikkumine oligi norm.
    Belgia kuningas oli üks võikamaid.
    Britid ja jaapanlased piinasid ja tapsid hiinlasi nagu homset ei oleks.
    Meie hea naaber Rootsi tegeles sundsteriliseerimisega.

    USA samamoodi. Ei hoitud genotsiidi osas ennast tagasi. Indiaanlased, jaapanlased, mustad. Mingeid inimõigusi ei olnud debiilikutel (inimkatsed), geidel ja lõputul hulgal teistel nõrgematel ühiskonnagruppidel. Mustade süstemaatiline hävitamine käib tänase päevani. Tänavalt ära ja vanglasse, et võimalikult vähestel mustadel poistel oleks isa ja tsükkel korduks. Musti võid tänas päevani otse kaamera ees tappa, keegi ei hakka selle tühja asja pärast kedagi vastutusele võtma.

    Hiinlastel on õigus. USA ei ole sellises positsioonis kus saaks teisi kritiseerida.
    Ameeriklastele ei olnud mingi probleem kui nende suur sõber Sadam iraanlasi Iraagi-Iraani sõjas keemiarelvaga kostitas.
    Vietnamis tehti külades tšiviilelanikonna vaippommitamist.
    Afganistanis ja Iraagis kulutati viis triljonit, et mõned sajad tuhanded inimesed teise ilma saata. Kõik see Euroopa vaikival heakskiidul.
    Browni ülikool hindab, et viimase kahekümne aasta jooksul hukkus ameeriklaste "terrorivastases sõjas" otseselt või kaudselt ligi miljon inimest.

    Eesti pinnal, Luurekeskagentuuri (CIA) salavanglates piinati ja tapeti inimesi. Millises ulatuses ei saa me kunagi teada. Need inimesed võisid piinamisel karjuda palju tahes, Eesti riigi seadused neid ei kaitsenud.

    Hiinlased ei ole grammigi kõikidest ülejäänud rahvastest kehvemad. Nende impeerium on täna lihtsalt selles arenguetapis kus sellised nähtused on loomulikud. Hiljem, aastakümnete pärast on neil piinlik.
    Kui inimesed vihkavad kedagi, siis loomulikult on raske "neis" näha inimesi. Inimõiguste osas on alati olnud suur vahe, kas "meie" inimõigused või "nende" inimõigused.
  • "martk"

    Eesti pinnal, Luurekeskagentuuri (CIA) salavanglates piinati ja tapeti inimesi. Millises ulatuses ei saa me kunagi teada. Need inimesed võisid piinamisel karjuda palju tahes, Eesti riigi seadused neid ei kaitsenud.

    Siin oli nüüd väga palju kahtlasi väiteid aga saaksid ehk sellele ühele anda mingi allika mis seda väidet kinnitaks?
  • Martk, ei pea üldse nii pikalt kirjutama, piisab kui öelda "aga teil seal Ameerikas lintšitakse neegreid!" ja kõik saavad juba aru.

    Üldisemalt ütleks, et aegunud* ajalooversiooni esitamise eest surmanuhtluse määramine on ikka nii stalinistlik kui olla saab ja seega ei maksa selle režiimi olemuse osas mingeid ilupildikesi maalida.

    * ERR'i artiklist sain aru, et kunagi oli kõnealune ajalooversioon täitsa lubatud aga ametnik unustas kas meelega või kogemata aja ja parteiga kaasas käia.
  • "santa"
    "martk"

    Eesti pinnal, Luurekeskagentuuri (CIA) salavanglates piinati ja tapeti inimesi. Millises ulatuses ei saa me kunagi teada. Need inimesed võisid piinamisel karjuda palju tahes, Eesti riigi seadused neid ei kaitsenud.

    Siin oli nüüd väga palju kahtlasi väiteid aga saaksid ehk sellele ühele anda mingi allika mis seda väidet kinnitaks?

    Kuulus Boeing pardanumbriga N313P maandus 2003. aastal Pärnus.
    https://www.postimees.ee/1508375/salaparane-boeing-toi-eestisse-konteinereid

    Kolm korda võid arvata mida teatas USA palvele väike terrorismivastane "osakond" rajada riik, kes soovis meeleheitlikult NATO liikmeks saada.
    Või riik, kes oli 2004. aastal värskelt NATO liikmeks saanud ja soovis iga hinna eest toimivat vihmavarju.
    Seal kastides, mida väidetavalt toodi, võisid vabalt olla ka inimesed. Ikkagi CIA.
    Kontekstist on vaja aru saada. Tol ajal oli kõik lubatud.
    Ameeriklaste terrorismivastane sõda oli püha üritus. Selle kritiseerimine oleks olnud mõeldamatu.
    Kui Eesti oleks hakanud oma arvamusega esinema, siis karistus oleks olnud karm.
    Mida oleks arvanud Pärnu lennujaama töötajad, kui nad oleksid näinud oranžides tunkedes, ahelates ja kott pähe tõmmatud inimesi?
  • Ajalooliselt korrektne, aga ei nõustu sellega, et hiinlastel õigus on ja läänemaailm pole sellises positsioonis, kus saaks teisi kritiseerida. Vastupidi, läänemaailma ainuvõimalik moraalne positsioon, olles ise selle läbi teinud, saab olla see, et veenda neid, kes samal teel on, sellelt teelt kõrvale astuma. Alati on võimalus, et surve kannab vilja või toimub genotsiid vähemalt väiksemas mastaabis. Samamoodi nagu meeleparanduse läbi elanud kurjategija moraalne kohus on hoiatada noori selle tee eest. Ei oleks midagi kohutavamat, kui leppida genotsiidiga, kuna "nad on alles selles arengufaasis, kus see veel normaalne on." Oma minevikuvarjude tunnistamine on esimene samm. Belgia näiteks aastaid ignoreeris kuningas Leopoldi vägitegusid Kongos, aga nüüd on Brüsselis Aafrika muuseaumis väga hea eraldi saal Congo Free State teemal pluss näitus inimloomaaedadest (human zoos). Ütleme nii, et pehmelt öeldes, paneb mõtlema.
  • Aktivistid-inimõiguslased on luubiga uurinud kõiki neid CIA lende ja EV kohta on ainult see 1 märge andmebaasis kus lend registreeriti TLL maanduma vmt aga aint selleks et jälgi segada (dummy flight). Leedus oli lähim 'vangla'.


    www.therenditionproject.org.uk/flights/flight-database.html
  • "martk"
    Seal kastides, mida väidetavalt toodi, võisid vabalt olla ka inimesed. Ikkagi CIA.
    Kontekstist on vaja aru saada.

    Kontekstist võib aru saada, et kontekstile viidates on võimalik suvalisi väiteid esitada.
    Seal kastides võisid sama vabalt olla ka tulnukate laibad, keda siia lahkamisele toodi.
  • "martk"
    "kindsigo"

    Muide, kui te juhtute Põhja-Soome reisima, soovitan külastada Saami muuseumi Inaris. See, mis saamidega tehti 19. ja 20. saj, on sisuliselt üks-ühele sama, mida praegu tehakse Hiina väikerahvastega. Ma ei ütle seda sõna siin otse välja, tahaks võib-olla kunagi Hiina viisat saada, aga saate aru küll. Toimuv ei ole igatahes mingi pretsedent, pigem saavad paljud peeglisse vaadata. Katalaanid...

    Euroopas ei ole ette näidata ühtegi riiki, mis ei oleks viimase saja aasta jooksul teinud vähemusgruppide suhtes karmimaid asju kui Hiinlased täna.
    Sest inimõiguste rikkumine oligi norm.
    Belgia kuningas oli üks võikamaid.
    Britid ja jaapanlased piinasid ja tapsid hiinlasi nagu homset ei oleks.
    Meie hea naaber Rootsi tegeles sundsteriliseerimisega.

    USA samamoodi. Ei hoitud genotsiidi osas ennast tagasi. Indiaanlased, jaapanlased, mustad. Mingeid inimõigusi ei olnud debiilikutel (inimkatsed), geidel ja lõputul hulgal teistel nõrgematel ühiskonnagruppidel. Mustade süstemaatiline hävitamine käib tänase päevani. Tänavalt ära ja vanglasse, et võimalikult vähestel mustadel poistel oleks isa ja tsükkel korduks. Musti võid tänas päevani otse kaamera ees tappa, keegi ei hakka selle tühja asja pärast kedagi vastutusele võtma.

    Hiinlastel on õigus. USA ei ole sellises positsioonis kus saaks teisi kritiseerida.
    Ameeriklastele ei olnud mingi probleem kui nende suur sõber Sadam iraanlasi Iraagi-Iraani sõjas keemiarelvaga kostitas.
    Vietnamis tehti külades tšiviilelanikonna vaippommitamist.
    Afganistanis ja Iraagis kulutati viis triljonit, et mõned sajad tuhanded inimesed teise ilma saata. Kõik see Euroopa vaikival heakskiidul.
    Browni ülikool hindab, et viimase kahekümne aasta jooksul hukkus ameeriklaste "terrorivastases sõjas" otseselt või kaudselt ligi miljon inimest.

    Eesti pinnal, Luurekeskagentuuri (CIA) salavanglates piinati ja tapeti inimesi. Millises ulatuses ei saa me kunagi teada. Need inimesed võisid piinamisel karjuda palju tahes, Eesti riigi seadused neid ei kaitsenud.

    Hiinlased ei ole grammigi kõikidest ülejäänud rahvastest kehvemad. Nende impeerium on täna lihtsalt selles arenguetapis kus sellised nähtused on loomulikud. Hiljem, aastakümnete pärast on neil piinlik.
    Kui inimesed vihkavad kedagi, siis loomulikult on raske "neis" näha inimesi. Inimõiguste osas on alati olnud suur vahe, kas "meie" inimõigused või "nende" inimõigused.


    Sellist kelbast ei peaks selle foorumi kasutaja sulest lugema, nagu Oupekki Joome reinkarnatsioon.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon