Tööinspektsiooni bürokraatia - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Tööinspektsiooni bürokraatia

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Sain toreda kirja Tööinspektsioonilt, mis tuletab meelde, et 01.09 -ks tarvis töökoha riskianalüüs esitada.
    Arvan, et meil siin hulgem Oü mehi, kes oma kodukontoris toimetavad nagu mina. Kas kuidagi ilma ei saa, sest sellisel juhul mitte persetki sisuliselt analüüsida pole. Vahest mõni mees juba ära teind ja jagab kogemusi; vbla näiteks mingid valmis lahendused liikvel jms. Analüüsi vorm ju vaba esimese lugemise järgi, üks lk. suvalist tekstijura?
    Austet inspektoritel kuluks vähem aega ja vaeva, kui nad kõigilt ilusad ühesugused analüüsid saaks.

    Riigi ressurssidega säästlikult ja hoolivalt ümberkäimist eesmärgiks seades - mõistagi.
  • Seal on mingi iseteenindus (https://iseteenindus.ti.ee/) ning kui sa napakatele küsimustele vastad "Ei", siis saad 15 minutiga tehtud.

    Aga tuleb tunnistada, et vaeva on nad kõvasti näinud. Illustratsioonid on isegi üsna head.

    Näide ühest küsimusest (ekraanipilt):
  • Seal pole vähemalt ühte tegevusala ja ma saan aru, et siis ei saagi seda edasi teha nende keskkonnas. Vaatab, mis juhtub peale tähtaega, mis muud.
  • Ülaltoodud pildist: Kui Sa töötad kodust ning sul on agressiivne ning tüütu naaber, tuleb sellele küsimusele vastata "jah".
  • Selle said kõik ühe puuga. Isegi 4 korteriga ühistu, kellel pole kedagi palgal.
  • "Kippari"
    Seal pole vähemalt ühte tegevusala ja ma saan aru, et siis ei saagi seda edasi teha nende keskkonnas. Vaatab, mis juhtub peale tähtaega, mis muud.


    A kas investeerimistegevus vms meile sobiv oli?
  • "pitsat2"
    "Kippari"
    Seal pole vähemalt ühte tegevusala ja ma saan aru, et siis ei saagi seda edasi teha nende keskkonnas. Vaatab, mis juhtub peale tähtaega, mis muud.


    A kas investeerimistegevus vms meile sobiv oli?


    See oli jah olemas, kahjuks.
  • Täitsin algusosa enam-vähem mõistlike väärtustega, siis tüdisin. Sain ka aru, et reaalset situatsiooni on selle abil liiga keerukas kirjeldada. Aga linnuke kirjas. Maksimum, mis tulla saab, on ettekirjutus puuduste kõrvaldamiseks, kui nende ülivinge tehisintellekt peaks tuvastama, et mul tegelikult on kontoris elekter. Ütlesin, et ei ole mul mingit elektrit kontoris. Aga kohvimasin oli küll.
  • Selle suurepärase bürokraatliku asutuse netokulud on 3 mln/a, teab põhjalik ja detailne dok. TI saidilt:

    allikas
    Näen ruumi suuremahulisteks säästudeks, kui kõik need "paigutagem kaustad/vanad tel. raamatud monitori kõrguse muutmiseks selle alla" inspektorid ja selle tänase idiootsuse väljamõtlejad ja loojad saata ümberõppele.
  • Eitea kas nad sunniraha ka määravad/saavad määrata? Iseteeninduses oma tegevusvaldkonda ei leidnud, kurtmise peale soovitati: 1) koostada töökeskkonna riskianalüüs ise väljaspool TEISi ja laadida hiljem valmis dokument üles või
    2) osta teenus sisse töökeskkonnaga tegelevalt pädevalt teenuseosutajalt, kes saab ka ise koostada tellija töökeskkonna riskianalüüsi TEIS-is või laadida enda koostatud riskianalüüs üles. Novot. Statistikaamet on maha rahunenud, nüüd on uus koll ukse taga. Oleks siis, et kõigest sellest miskit praktilist kasu tõuseb ettevõttele-seda ju ei ole.
  • Naabriga olete juba kokku leppinud, et võite ta kodukontoris esmaabi andjaks määrata?
  • Arvatavasti valin sellise ühtpidi klassikalise "mina tulin minule peale, mina sidusin mind kinni. Mina mind! Mõistate?"
    ja samas kaasaegselt elegantse "Jüri Ratas ja tema mina" variandi.
    Mina koostan tööandjana riskianalüüsi, teavitan ja juhendan mind ja kontrollin mind. Tagan, et ma järgin ning täidan, sh kõrvaldan, kui rikun ja karistan mind.
  • "pitsat2"
    Arvatavasti valin sellise ühtpidi klassikalise "mina tulin minule peale, mina sidusin mind kinni. Mina mind! Mõistate?"
    ja samas kaasaegselt elegantse "Jüri Ratas ja tema mina" variandi.
    Mina koostan tööandjana riskianalüüsi, teavitan ja juhendan mind ja kontrollin mind. Tagan, et ma järgin ning täidan, sh kõrvaldan, kui rikun ja karistan mind.


    Tööinspektsioonile on vist kõige olulisem fikseerida, et sa vastutad iseenda eest, st. kui mingi jama on, siis on vähemalt teada kes süüdi on. Aga võib-olla on neil lihtsalt intellektuaalselt huvitav otsustada, kas menetleda sinu tööõnnetust kannatanu või süüdlase vaatenurgast.
  • kui seda tabelit ei täida kas siis ühemehefirma kus omanik ja töötaja on ühes isikus omanik ei vastuta töötaja st iseenda eest?
  • Täna - s.o 10.08 kl 17.54 - saabus Sotsiaalministeeriumilt kooskõlastamiseks VV määruse nr 144 „Bioloogilistest ohuteguritest mõjutatud töökeskkonna töötervishoiu ja tööohutuse nõuded“ muutmise eelnõu. Seisukohti palutakse esitada hiljemalt homseks s.o 11.08!!! Lühidalt – selle määruse muudatusega üritatakse COVIDi-vaktsineerimist, tõendite kontrollimist ja/või testimist tööandjate kohustuseks panna.
    Ka mikroettevõtted peavad määrama töökeskkonnaspetsialisti ning Tööinspektsioon soovitab selleks ettevõttevälise spetsialisti palkamist, kes korraldab riskianalüüsiga seonduvat ja seda ka ühe töötajaga ettevõtetes! 01. septembriks peavad kõik, sealhulgas ka ühe töötajaga ettevõtted riskianalüüsi üles laadima e-Tööinspektsiooni.

    https://www.facebook.com/evea.ee/posts/5904622552944540
  • "troim"
    Seal on mingi iseteenindus (https://iseteenindus.ti.ee/) ning kui sa napakatele küsimustele vastad "Ei", siis saad 15 minutiga tehtud.

    Aga tuleb tunnistada, et vaeva on nad kõvasti näinud. Illustratsioonid on isegi üsna head.

    Näide ühest küsimusest (ekraanipilt):


    Ma vaatan tublisti Korea krimi / ulmeseriaale ja seal on täitsa tavaline, et "superior" annab "juniorile" kaustaga piku pead, niikui midagi on. Teine kultuur.
  • Kas õiguskantsler saaks sekkuda sellisesse probleemi?
  • "stigheide"
    peab vist iseendale kinga andma.


    Enne tuleb ennast rahadega ka üle lasta.
  • Praeguseks aitab kui oma ühemehe-firmas oled tööl nn võlaõiguslepinguga, mitte töölepinguga. Sel juhul ei pea neid analüüse esitama.

    Tänapäeval vist ei ole ka erilist vahet ravikindlustuse ja pensioni osas, vanasti vist oli.

    Võib olla erisusi komandeeringute vormistamisel, puhkuste jms osas.
    Võib olla ka mingeid piiranguid tegevusvaldkonnast või erialast sõltuvalt.

    See ei ole soovitus, pidage nõu oma arstide, apteekrite, raamatupidajate ja juristidega.
  • Keegi selle ametkonna maha suudaks rahustada?
    Kinnipanemisest pole selgelt põhjust unistada. Need seadusemuudatused, iseenese karistamise ja väljapoolt kellegi palkamise ideed igal sammul hakkavad juba vägagi ajudele käima.
  • Ettepanek on nö totruse vastu võitlemise korras esitada 31.08. sinna käsitsi kirjutatud ja sisse skännitud dokument.
    Tööinspektsioon peab selle aktsepteerima - sest see on ka kirjalikku taasesitamist võimaldav vorm. Käekiri on inimestel teadagi erinev ja sageli raskesti loetav.
  • "jam"
    Ettepanek on nö totruse vastu võitlemise korras esitada 31.08. sinna käsitsi kirjutatud ja sisse skännitud dokument.
    Tööinspektsioon peab selle aktsepteerima - sest see on ka kirjalikku taasesitamist võimaldav vorm. Käekiri on inimestel teadagi erinev ja sageli raskesti loetav.


    :)
    Ma sain hiljuti esitatud 44lk dokumendi, mille kunagi TI nõudel valmis kirjutasime. Kahjuks läks lihtsalt pdf, oleks pidanud välja printima, allkirjastama ja fotodena üles laadima:) Ma kujutan uduselt ette, et varsti on portaalid täis töökuulutusi, kus otsitake arsti käekirja lugevaid inspektoreid :)
  • Siis me kahjuks bürokraatia võitlemisega asemel suurendame ametnike hulka veelgi
  • Vabas vormis ümberjutustus Lippmaa elulooraamatust:

    Kutsub kogu KBFI personali koridori, seisab rivi ette ja räägib:
    "Ma pean teile nüüd ohutustehnika instruktaaži tegema."

    Kõnnib veidi edasitagasi ja siis ütleb:
    "Ei tohi kustutamiseks kasutada seda kustukummi, mis on pliiatsi teises otsas. Nii võib juhtuda, et võtate pliiatsi kätte, teravik ülespidi, hakkate lähemalt uurima, mida kustutada, ja torkate endal silma peast välja."

    Noogutab, keerab ringi ja lahkub.
  • koroona kõrgajal st veebruaris tuli tööinspektsiooni keenjustel pähe et nüüd on õige aeg teha autoremondi ettevõtetes tööohutusalast kontrolli.
  • Olen kahele oma ettevõttele ära teinud selle jura. Kolmanda juures viskas jälle kopa ette.

    Ei saa aru, miks oli neil vaja leiutada ise nullist tegevusalade loetelu. See on ammu leiutatud. Võtku EMTAK aluseks ja ongi OK.

    Aga ei - tehti ise mingi uus klassifikatsioon, mis on täielik käkerdis. Näiteks, ehitusvaldkond on nii detailselt lahti löödud, et saad valida umbes stiilis "Kergelt hallika tooniga kolmekorruseliste majade krohviga katmine".

    Samas meditsiinis on võimalik valida vaid mingi paari asja vahel, stiilis "Nõelravi" ja "Perearst". Täiesti napakad. Hambaravi näiteks neile pähe pole kordagi tulnud. Ei olegi seda tegevusala. Pidingi võtma täiesti umbluu tegevusvaldkonna, et saaks ära esitada selle jura.

    Lisaks on neil vigaste küpsiste tõttu ka üks turvaauk. Et kui keegi tahab, siis võib selle saidi maha võtta küll. Praegu rohkem vihjeid ei anna. Ilmselt saaks veel auke, kui korraks dirb või nikto peale jooksutada, aga noh, ei viitsi vangi minna augustis, ilusad ilmad veel.
  • See vääramatu ämbrist ämbrisse trampimine tekitab sama vääramatu konnotatsiooni väljendite "päikesetõusuvalitsus" ja "päike tõuseb solgiämbrist" vahele, pardon my french.
  • "Sekeldaja"
    See vääramatu ämbrist ämbrisse trampimine tekitab sama vääramatu konnotatsiooni väljendite "päikesetõusuvalitsus" ja "päike tõuseb solgiämbrist" vahele, pardon my french.


    sama vääramatu seos nagu "Sekeldaja" ja "solgiämber" ...
  • Tööinspektsiooni (ja ka teiste sarnaste asutuste) äraarvamatu ja iseenese tarkus on valitsusresistentne.
  • "stigheide"
    Tööinspektsiooni (ja ka teiste sarnaste asutuste) äraarvamatu ja iseenese tarkus on valitsusresistentne.


    Selle nurga alt vaadates napib valitsusel tööinspektsiooniresidentsust.

    Valitsus kiitis eile heaks bioloogiliste ohutegurite määruse, mis võimaldab tööandjatel täiendava ennetusmeetmena küsida töötajalt tõendit Covid-19 läbipõdemise, negatiivse testi tulemuse või vaktsineerimise kohta. Tööandja ülesanne on töökeskkonna riskianalüüsiga välja selgitada nakkusoht töökohal, et paremini kaitsta nii töötajate kui ka klientide tervist.

    Väikeettevõtjad kardavad, et valitsus paneb nad vaktsineerimisrindel tanki

    Ühel või teisel juhul on mitte kaugeit näiteid otsides tulemuseks käesolev teema LHV foorumis koos tormiliste ovatsioonidega asjast puudutatud tundvate foorumlaste poolt.
  • mina küll tahaks, et nt kingsepp või juuksur teeb enda ühemeheettevõttes terviseriskianalüüsi. Peavad nad ise sissehingama mürgiseid liimiaure, suhtlema klientidega - vajadusel paigaldada pleksiklaas vahele, parandada ventilatsiooni jms.

    Kliendina ma küll eeldan, et need asjad on läbi mõeldud ning riskid minimeeritud. Mul pole vahet kas tegu on ühe-kahe-sajamehe firmaga või on juuksur või massöör parasjagu tööl FIEna või lepinguga.

    Olukord selles valdkonnas laiemalt on s..t ja jube mugav on enda tegematajätmisi TI kaela ajada.
  • "gooligan"
    mina küll tahaks, et nt kingsepp või juuksur teeb enda ühemeheettevõttes terviseriskianalüüsi. Peavad nad ise sissehingama mürgiseid liimiaure, suhtlema klientidega - vajadusel paigaldada pleksiklaas vahele, parandada ventilatsiooni jms.

    Eeldad, et kingsepp või juuksur on pädevad sisuliselt hindama seoses koroonaga ventilatsiooni parandamise vajadust? Või pleksiklaasi paigaldamise effektiivsust? Just spetsiifiliselt tema töökohas?
    Võid ju ütelda, et telligu spetsialist, aga oleksid sa valmis ostma teenust kingsepalt, kelle töö hind sisaldab ka tasumist kvalifitseeritud firma poolt just selle kingsepa töökohas kõigi vajalike mõõdistuste teostamist?
    Kui TI tahaks midagigi sisulist teha, siis töötagu koostöös spetsidega välja mingi soovituslikud meetmed standard-töökohtadele. Praegu vähemalt väikestes firmades treitakse "iseenese tarkusest" lihtsailt mingeid mõttetuid paberikesi valmis.
  • Eriti julgustab "riskianalüüsitud" juuksuri või kingsepa juurde sisse astuma teadmine, et püüdnud küll kohusetundlik olla, kaotas analüüsija lõpuks siiski kannatuse nagu troim ("Pidingi võtma täiesti umbluu tegevusvaldkonna, et saaks ära esitada selle jura.").
  • Kindlasti oleks mõttekas korra maha istuda ja mõelda, kas ma saan mõistlike kulutustega teha midagi, mis minu töökohas koroona leviku riski vähendaks. Paraku tuleb selle asemel aega kulutada selleks, et mõelda, kuidas vormistada riskianalüüsi nimeline dokument nii, et inspektsioon sellega rahule jääks.

    Iseasi muidugi see, palju sellest mõtlemisest tolku oleks. No näituseks, mina oma aruga oleks arvanud, et nakkushaiguste leviku ajal oleks mõistlik klientide jaoks kõik uksed lahti hoida, et sisenejad ja väljujad ei peaks üksteisest lähedalt mööduma, vaid võiksid distantsi hoida. Aga nagu sellise ettevõtte, nagu PERH, kes kindlasti riskianalüüsid nii formaalselt kui sisuliselt õigesti läbi viib, näite põhjal näha, pole see oluline.
  • "gooligan"
    mina küll tahaks, et nt kingsepp või juuksur teeb enda ühemeheettevõttes terviseriskianalüüsi. Peavad nad ise sissehingama mürgiseid liimiaure, suhtlema klientidega - vajadusel paigaldada pleksiklaas vahele, parandada ventilatsiooni jms.

    Kliendina ma küll eeldan, et need asjad on läbi mõeldud ning riskid minimeeritud. Mul pole vahet kas tegu on ühe-kahe-sajamehe firmaga või on juuksur või massöör parasjagu tööl FIEna või lepinguga.

    Olukord selles valdkonnas laiemalt on s..t ja jube mugav on enda tegematajätmisi TI kaela ajada.


    Mitu päeva ühemeheettevõtte pidamist kogemustepagasis on, et selline tahtmine peale sai tulla?
  • Mul pole selle riskianalüüsiga veel kokkupuudet olnud. Küll on mu ettevõttes käinud TI inspektor tegemas pistelist kontrolli. Too kohtumine oli küll pigem väga mõistlik, kuigi ma ise olin algselt väga vastumeelselt meelestatud. Ilmselt mängis konkreetse inspektori meelsuses rolli ka see, et kui ma kirjeldasin kuidas ja mida ma reaalselt teen, et oma töötajate riske vähendada, siis jäid sanktsioneerimata asjad, mille kohta polnud kohe reaalset paberit kaustast võtta. Ehk siis kuna ma sisuliselt teen palju rohkem ja tihedamini oma töötajate ja ka klientide turvalisuse heaks kui kord nõuab ja enamus ettevõtteid teeb, ja kuigi need tegevused pole olnud alati detailideni dokumenteeritud, siis piisas mõnede formaalsuste lisamisest riiulis seisvasse kausta ning protsess sai kiirelt läbitud.
  • Kuidas ja kas see e-residentidel kajastub?
  • "troim"
    Seal on mingi iseteenindus (https://iseteenindus.ti.ee/) ning kui sa napakatele küsimustele vastad "Ei", siis saad 15 minutiga tehtud.



    Õnnestus ka mingi 20 minutiga läbi pugeda, linnuke kirja saada.
    Tegelikult on siin muidugi mõistlik mõnede riskide olemasolu tunnistada ning tagaukse võti endale jätta iseenda ettevõtte puhul.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon