Investeerimiskonto vs Ettevõte? Situatsioon
Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse
-
Tere,
Olen lugenud igasugust materjali ning ma ei suuda otsustada milline süsteem kasulikum on:
Situatsioon:
Portfelli suurus 100.000€- Ainult aktsiad ja mõned võlakirjad
Dividendide väljamakse: Baltikum umbes 2000€, välisaktsiad 600€.
Välistehinguid vähe- umbes 300-400€ eest aastas läbi LHV panga. EI kauple aga vahepeal võtan kuni 3 kuuse positsiooni raha kasvatamise eesmärgil. Laias laastus Pikaajaline investor.- Ei plaani aktsiatest kaugemale vaadata.
Kahjumlikke tehinguid ei ole plaanis teha- ehk miinusega müüa- kui, siis ainult väike kogus.
Sissemaksed on palgatulud töötamisest teises ettevõttes, ja ettevõttlusega maksueelset tulu ei teki.
Aastane tootlus + 47% koos reinvesteeritud dividendidega
Juhul kui investeerimiskonto alla tulevikus hakatakse lugema ka muid instrumente, siis laieneks ka sinna, aga hetkel piidruks ainult nendega mis selle mõiste alla kuuluvad.
Tulumaksuvaba määr on 0 seoses töötamisega.
Ära surra ei plaani, ning tahaksin suuremaosa rahast ikka ise ära kulutada- pärandan lastele nende kasvukontod alates sünnist.
Ettevõttena ma kaotaksin raha Dividendide topeltmaksustamisega, kuid võidaksin tehingutasude kuludesse panemisega.( Antud situatsioonis jään põhimõttelist nulli) Lisaks ettevõtte LEI kulu, ja tehniliselt raamatupidamiskulu.
Ettevõttena saaksin kahjumliku müügi korral maksukoormust vähendada, Investeermiskonto kaudu ei saa- oma viga.
Kuidagi tundub et antud situatsioonil ei ole mingit mõtet hetkeseisuga ettevõtet luua? või jääb mul midagi märkamata.
Kas välisaktsiate dividendide puhul toimub ka topeltmaksustamine ettevõtte puhul? -
Välisaktsiate dividendide osas saab üldiselt kinnipeetud tulumaksu tagasi (pead tõendi võtma, maksuametis tellima ja kontrollima, et maksulepingut on rakendatud). Loe nt siit.
Aga selle kirjelduse alusel on sul igatahes lihtsam investeerimiskontoga jätkata ..
Ettevõtte alt pigem ikka need kus eraisiku maksustamine väga vilets (nt krüptod, laenud, börsivälised investeeringud). -
Ja isegi kui 5a portfell 1mln € on ja samat strateegiat jätkan, ei ole Ettevõte kuidagimoodi rohkem argumenteeritud? Lihtsalt tundub et praegu on viimane aeg otsus teha.
-
"SnAp567"
Ja isegi kui 5a portfell 1mln € on ja samat strateegiat jätkan, ei ole Ettevõte kuidagimoodi rohkem argumenteeritud? Lihtsalt tundub et praegu on viimane aeg otsus teha.
Kahjumlikke tehinguid ei ole plaanis teha- ehk miinusega müüa- kui, siis ainult väike kogus. -
Mul pole ka kunagi olnud plaanis kahjumlikke tehinguid teha - erinevalt paljudest teistest.
Minu plaan ongi üles ehitatud selliselt et teen ainult kasumlikke tehinguid. Ma ei taipa, kuidas teised aru ei saa, et see on tegelt nii lihtne.
Vahepeal ma pole siiski suutnud kiusatusele vastu panna ja olen teinud mõne kahjumliku tehingu. Inimesel tekib lihtsalt mõnikord selline vajadus. Parem on teistele sellest mitte rääkida. -
Kasum = hea
Kahjum = halb -
Krista räägib õigust. Ettevõtte alt krüpto ja laenud, investeerimiskonto alt aktsiad ja fondid.
Kuidas sellist tootlust teenid? Võtaks hea meelega šnitti -
"w1bu"
Krista räägib õigust. Ettevõtte alt krüpto ja laenud, investeerimiskonto alt aktsiad ja fondid.
Kuidas sellist tootlust teenid? Võtaks hea meelega šnitti
Mingit tohutut trikki pole. Lihtsalt olen kogenud lühikese ajaga tohutut miinust kui ka ilusat plussi- tundub et kannatan välja küll. Esimene investeering oli coop aktsia märkimine 2019 dets. Jaanuaris ostsin veel tallinkit, sadamat, olvit ja siis käis pauk- märtsis istusin üle 10k miinuses- aga siis tundus hea aeg kulutama hakata- sain põhjast korralikult kõiki aktsiaid- lhv-d 11-ga, coobi ostsin märkimishinnast madalamaks, merkot 7+ euroga jne. Balti börsil pole kiiret kuskile ja sisestan koguaeg tohutu hunniku ordereid madalama hinnaga sisse- saan keskmise odavamaks alati ja pikas perspektiivis toob see ikka sisse kenasti.
Välisaktsiate poolelt võtsin sisse korralikud riskid, mis tõid üle 1000%( NAKD, ATER( vana mowhawk) FUTU. Müüsin kenasti kuni 2000% kasumiga maha poole summast panen kindlatesse kasvuaktsiatesse ja stabiilsetesse( olvi, investor ab jne) teise poole jagan kaheks- suuremad riskid ( lufthansa, mida ka märkisin odavamaks/finnair) teise poolega võtan suurimaid riske- aktsiad mis nädalate lõikes kukuvad ja kasvavad 50-60%. Lemmik on aterian- viimati ostain 4,5-ga, müüsin 17-ga, nüüd võtsin uue positsiooni 6€ pealt. Kui kukub 3ni, ostan madalamaks, ning ootan müügikohta. Juhul kui kunagi ei kasva siis jääbki mahakantuks- aga maha ei müü/ las figureerib seal ees.
Kokku on umbes 35 positsiooni/nendest 20 on turvalised/ 10 pigem riskantsemad/ 5 on sellised riskantsed. -
Laiendan veidi teemat ja üldistan küsimust - ehk teistel investoritel ka kasulik mõtiskleda, sest ettevõtte alt investeerimine muutumas üha populaarsemaks
5 olukorda, mil kaaluda investeerimist ettevõtte kaudu:
1. Sinu sissetulekud laekuvad ettevõttesse
2. Investeerid üürikinnisvarasse
3. Rahapaigutused varadesse, mis ei ole seaduse mõttes finantsvarad
4. Väärtpaberitesse investeerimine (välismaiste) maaklerkontode kaudu
5. Aktiivne kauplemine
Põhjalikumalt selles blogipostituses. -
https://rikas.geenius.ee/eksklusiiv/rahandusministeerium-tahab-investeerimiskonto-tanapaeva-tuua-investoritele-lisandub-saastetud-maksuraha/
Tänane äripäeva raadio rääkis, et rahandusministeeriumis on kaalumisel investeerimiskonto muudatused. Panen juurde ühe vanema lingi, kus samadest muudatustest kirjutatakse.