ehk aitab juba ENSV-st?? - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

ehk aitab juba ENSV-st??

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Venemaa koondise peatreener Valeri Karpin: "Kui käin Ukrainas, Eestis, Leedus, Gruusias – kõikides endistes Nõukogude liidu vabariikides – tunnen, nagu oleksin Venemaal. Seal räägitakse endiselt vene keelt, noored küll vähem, aga kõik saavad sinust aru. Minu jaoks on see kõik üks riik – NSVL,» sõnas ta.

    Kahjuks on selles lauses on oma tõetera sees, arvestades kui mugavalt saab igal pool vene keeles kõik asjad aetud ning kui kergelt minnakse püsivalt siin elavate inimestega suheldes üle vene keelele selmet sõbralikult kuid kindlalt rääkida eesti keeles ning aidata kohalikel inimestel seda keelt kiiremini omandada...

    Võtame kasvõi paar näidet rohujuure tasandilt..

    Miks meil 32 aastat peale iseseisvuse taastamist on jätkuvalt vaja piimapakile kirjutada "goden do"? Kas solidaarsusest Venemaa vastu? Tunduks kohasem hoopis ukrainakeelsed kirjad lisada.. Või arvab piimatootja, et üle 30. a. vabas Eestis elanud inimesed pole võimelised õppima selgeks mida tähendab "Parim enne"? Meenub siinkohal esimene reis Rootsi 90ndatel ning siiani meeles mida tähendab "Bäst före".. või teine näide Läti reisilt kus grill-liha pakkidel olid vaid lätikeelsed kirjad..

    Nt. RMK arvab, et Viimsi metsaradadel liiguvad vaid kohalikud ja "vene turistid".. ning selliseid näited võibki jääda üles lugema. Aeg on lõpuks need abirattad ära võtta ning suhelda kohalike inimestega selle maa keeles kindlalt kuid abivalmilt ja sõbralikult.



  • 100% nõus! Ja kui vaadata SEB panga maksekviitungit, siis seal on vene keelele valitud selline fondisuurus, et ma olen pidanud KORDUVALT selgitama välismaalaste, et EI MA EI ELA VENEMAAL!

  • ENSV ajaga võrreldes on venekeele osakaal olematu.
    Ei maksa iga asja peale ärrituda!
  • "sewar"
    ENSV ajaga võrreldes on venekeele osakaal olematu.
    Ei maksa iga asja peale ärrituda!


    Iga asja peale ei ärritutagi, ikka oluliste asjade peale. 100% nõus, et tiblakeel peab vabast maailmast taanduma.
  • Jama jah, pursitakse püüdlikult vene keelt kui teenindaja venelane. Ükskord EMO-s tuli naine oma teismelise pojaga. Venelastest meditsiinitöötajad rääkisid temaga heas eesti keeles (aktsendiga). Tema aga muudkui "upal, upal" Masendav. Kui Prisma kassas istub mustanahaline, siis kohe läheb käiku inglise keel.

    Oskan ise mingil määral hispaania keelt. Hispaanias käies tahan praktiseerida. Kui kohvikus alustan oma algelise hispaania keelega, siis edaspidi jääb teenindaja reeglina jäigalt hispaania keele juurde ja ingilise keeles jätkata eriti võimalik ei ole. Ja nii mulle sobib.
  • Ainus asi, milles väike värdjas on oma eelkäijatest edukam olnud tänu oma sõjale, on Eesti venestamine. Või - kui tahate poliitkorrektsemad olla - slaavistamine. Kogu Tallinna kesklinn koosneb ainult venekeelsest suhtlemisest
  • Eesti rahvastikust 20-25% moodustavad etniliselt vene taustaga inimesed. Julgen väita, et vähemalt 1/3 neist tuleb ka eesti keelega toime. Nüüd selle 2/3 pärast dubleeritakse nii riigiasutustes, kui eraettevõtluses kõike üks ühele ümber.

    Kui suur on sellise riik riigis majanduslik kulu ja palju on selle tegevuse tulu? On kellegil päris arvutusi?
    **Tean ettevõtjaid, kes põhimõtteliselt ei tõlgi oma kodulehte vene keelde. Ei lähe neil seetõttu kehvasti.

    Integratsioon toimuks ilmselt kordades kiiremini, kui saab selgeks vajadus osata asjaajamiseks kohaliku keelt.
  • Olen komistanud teenindussektoris töötavate kahte sorti ukrainlaste otsa, kellest kumbki piisavalt eesti keelt polnud (veel) jõudnud ära õppida. Esmased "tere, aitäh, head isu" jne olid selged, aga sealt edasi kippusid hätta jääma. Kui üks lasi selgelt välja paista et on Ukrainast ja seeläbi lihtsamini kliendilt vene keele "välja meelitas", siis teine kuidagi nagu häbenes seda ja hätta jäädes oli lihtsalt vait. Mis pani mind mõtlema, et keeleoskusealaste järeldustega ei peaks tormama. Aga ülaltoodud viidetega kirjalikele näidetele olen täiega nõus.
  • "White Nigga"
    Ainus asi, milles väike värdjas on oma eelkäijatest edukam olnud tänu oma sõjale, on Eesti venestamine. Või - kui tahate poliitkorrektsemad olla - slaavistamine. Kogu Tallinna kesklinn koosneb ainult venekeelsest suhtlemisest


    Ei mäleta, et oleksin Tallinna kesklinnas pidanud vene keeles suhtlema viimase 10 a jooksul (jättes kõrvale selle, kui mõni turist küsis teed).

    Paar korda on söögikohas olnud probleem, et eesti keelt ei osata (Raekoja platsil või veidi nurga taga), aga siis on tegemist olnud päritolult lõuna-Eurooplastega. Algul arvasin, et mind peetakse turistiks, et sellepärast alustati juttu inglise keeles. Ka on olnud nii vanalinnas kui Telliskivis näiteid, kus söögikohtade info on peamiselt või suuremalt inglise keeles (vanalinnas läks koroonaga asi paremaks, kui turiste ei olnud siis tuli ettevõtjatel eesti keel ka meelde). Sel suvelgi oli Telliskivi-Balti jaama vahelisel toidutänaval üks söögikoht, millel väljapandud menüü oli vaid ingliskeelne.

    Huvitav, et eriti noortel inglise keele pealetungi vastu kaitsekehad puuduvad, Keeleamet (või mis ta nimi on) tegeleb ka kurat teab millega.
  • Lihtsalt tänaval on igal pool venekeelne vada, välismaalasel võib tunduda slaavi riik.
  • "janek"

    Nt. RMK arvab, et Viimsi metsaradadel liiguvad vaid kohalikud ja "vene turistid".. ning selliseid näited võibki jääda üles lugema. Aeg on lõpuks need abirattad ära võtta ning suhelda kohalike inimestega selle maa keeles kindlalt kuid abivalmilt ja sõbralikult.

    Peab vist hakkama jalutuskäigule minnes aerosoolipudelit kaasas kandma ja väikeseid abivalmeid ja sõbralikke vandalismiakte korraldama tiblakeelsete siltide kallal.
  • ma juba mingi aeg tagasi kirjutasin teises teemas, aga kriban ka siia: miks teeb riigitelevisioon intekaid kohalikega vene keeles? Meil on olemas ETV+ venekeelesete saadete jaoks. Kui riigikeelt ei oska, siis ei ole vaja riigitelevisioonis neid umbkeelseid prsenteerida. Küsi eesti keeleski vähemalt, kui peab küsima, vastab vene keeles, siis tölge peale.
    Ma saan aru neist, kes peavad müüma ja kelle palk sellest sõltub, aga teised peaksid aitama muukeelsetel eesti keelt õppida ja nendega eesti keeles suhtlema kui võimalik.
  • "pahurik"
    teised peaksid aitama muukeelsetel eesti keelt õppida ja nendega eesti keeles suhtlema kui võimalik.

    Ma arvan, et suuresti ongi eestlased ise süüdi, eriti vanemad inimesed, kes venelasega automaatselt vene keeles räägivad, kuigi too on sündinud ja üles kasvanud Eestis. Mul on tööl enamus kolleege vene keeles, aga ma põhimõtteliselt ei räägi nendega vene keeles. Üks kolleeg avaldas ka tänu, sest aastate jooksul on ta eesti keele enam-vähem suhu saanud tänu minule.
  • Umbingliskeelse teeninduse otsa olen sattunud isegi Saaremaal. Samas Narva kohvikus ja poes olen eesti keelega hakkama saanud (müüjal võib olla aktsent, aga see ei sega).
  • Передаю привет всем русофобам в этом чатике!
  • Ülemine postitus on hea näide vene šovinisti mõtlemisest, et seal kus ei ole "oma väike venemaa" on russofoobid jne.
  • "Tuffik"
    Передаю привет всем русофобам в этом чатике!


    Vene propagandistid võiks endale terminid selgeks teha. Foobia ehk haiguslik kartus on ärevustunne, mis tekib mingi kindla nähtuse või elusolendi ees, mida tajutakse tegelikust ohtlikumana.
    Tänu Ukraina ründamisele olete meid foobiast ravinud, asemele tulnud vene vihkamine. Nii et proovi järgmine kord oma tiblatähestikus russohate trükkida (aga ära unusta, et sinu kodumaa uue seaduse kohaselt on keelatud võõrterminite kasutamine :) ).
  • Tänama ei hakka, aga minu jaoks on "russofoob"* kompliment. Nagu ka "nats", "fašist" vms, kui see kõlab tibla suust.

    * - "foob" põlguse, mitte hirmu tähenduses.
  • Eesti venekeelsel elanikkonnal on olnud aega piisavalt riigikeeles põhiline eluks vajaminev oskustase omandada. Ukrainlastel, kes siia sõja eest põgenenud on, seda võimalust olnud pole. Seega võiks nendel kakskeelsetel kaubaetikettidel, reklaamidel ja tutvusstusstendidel jms vene keele asemel kasutada ukraina keelt.
  • "PeaLiK"
    Eesti venekeelsel elanikkonnal on olnud aega piisavalt riigikeeles põhiline eluks vajaminev oskustase omandada. Ukrainlastel, kes siia sõja eest põgenenud on, seda võimalust olnud pole. Seega võiks nendel kakskeelsetel kaubaetikettidel, reklaamidel ja tutvusstusstendidel jms vene keele asemel kasutada ukraina keelt.


    Sellist statistikat ei ole. Aga arvan et valdavalt ukraina põgenikel emakeeleks ja kodukeeleks.on vene keel.
  • "peeter82"
    Peab vist hakkama jalutuskäigule minnes aerosoolipudelit kaasas kandma ja väikeseid abivalmeid ja sõbralikke vandalismiakte korraldama tiblakeelsete siltide kallal.

    Korsika saarel oli u. 50% siltidel prantsuskeelne osa ülevärvitud kui käisin. Sealsed vist nati metsikud ka, olid lõuga sõitnud väljakul jalkasatsile mis mingi liiga mängu oli mängima tulnud mandrilt.
  • "investor"
    "Tuffik"
    Передаю привет всем русофобам в этом чатике!


    Vene propagandistid võiks endale terminid selgeks teha. Foobia ehk haiguslik kartus on ärevustunne, mis tekib mingi kindla nähtuse või elusolendi ees, mida tajutakse tegelikust ohtlikumana.
    Tänu Ukraina ründamisele olete meid foobiast ravinud, asemele tulnud vene vihkamine. Nii et proovi järgmine kord oma tiblatähestikus russohate trükkida (aga ära unusta, et sinu kodumaa uue seaduse kohaselt on keelatud võõrterminite kasutamine :) ).


    Sinu kohta on üks hea anekdoot: Karlsson näeb Väikevenna õde mossitamas. Küsib siis, miks too nii tusane on.
    Väikevenna õde vastu: "Kas sa, Karlsson, üldse tead, mida tähendab menstruatsioon?"
    Karlsson hüüatab vastu: "Muidugi tean! Mul on neid katusel tuhat tükki ja ma ise olen maailma parim menstruaator!"
  • Tuffik, kelle oma on Krimm ja Donbass?
  • "PeaLiK"
    Eesti venekeelsel elanikkonnal on olnud aega piisavalt riigikeeles põhiline eluks vajaminev oskustase omandada. Ukrainlastel, kes siia sõja eest põgenenud on, seda võimalust olnud pole. Seega võiks nendel kakskeelsetel kaubaetikettidel, reklaamidel ja tutvusstusstendidel jms vene keele asemel kasutada ukraina keelt.


    Ei eesti keel peab jääma, pole vaja ka ukraina keelseid. Nii palju saavad endale selgeks teha kui vaja, guugeldagu, kui muidu ei mõista.
  • Pahurik,

    Sa nagu eile sündinud - Krimm on krimlaste oma.

  • "Tuffik"
    Pahurik,

    Sa nagu eile sündinud - Krimm on krimlaste oma.


    eiei, sellist riiki nagu krimlased pole olemas, vasta ikka küsimusele. Aga ilmselt said juba kõik aru kellega meil tegemist on.
  • See on huvitav teema millele tähelepanu pöörata. Huvitav, et Soome mis on ju ametlikult kakskeelne(Soome-Rootsi) ei ole mina küll tähele pannud väga rootsikeelset infot kuskil, ma ei ole seal palju käinud aga nii on mulje jäänud. Meil Eestis, kus üks riigikeel võiks olla kõik ka eesti keeles.
  • Pealkirjast lähtuvalt võiks algust teha Narvas ja nende nkvd tegelastega tänavanimed ära likvideerida ükskord.
  • "marti837"
    See on huvitav teema millele tähelepanu pöörata. Huvitav, et Soome mis on ju ametlikult kakskeelne(Soome-Rootsi) ei ole mina küll tähele pannud väga rootsikeelset infot kuskil, ma ei ole seal palju käinud aga nii on mulje jäänud. Meil Eestis, kus üks riigikeel võiks olla kõik ka eesti keeles.


    Ei ole Soomes tänavasilte vaadanud ?
  • Soomes on kõik vähegi ametlikud tekstid 2-s keeles. Pigem on nii, et kohati on Lääne-ja Edela-Soomes soome keelt vähe näha, sest rootslastele ei meeldi. Aga see kõik ei puhu siin pilli, sest EV on EV ja siin on 1 riigikeel.
  • "pahurik"
    "Tuffik"
    Pahurik,

    Sa nagu eile sündinud - Krimm on krimlaste oma.


    eiei, sellist riiki nagu krimlased pole olemas, vasta ikka küsimusele. Aga ilmselt said juba kõik aru kellega meil tegemist on.

    Peamine mis sa pead aru saama et su küsimus on lapslik provokatsioon. Aga kui sa ikka riigi kohta küsid, siis sa pead täpsustama kas tahad teada de jure või de facto? Ja kui de jure siis kas Venemaa või Ukraaina põhiseaduse järgi?
  • "DEportivo"
    "marti837"
    See on huvitav teema millele tähelepanu pöörata. Huvitav, et Soome mis on ju ametlikult kakskeelne(Soome-Rootsi) ei ole mina küll tähele pannud väga rootsikeelset infot kuskil, ma ei ole seal palju käinud aga nii on mulje jäänud. Meil Eestis, kus üks riigikeel võiks olla kõik ka eesti keeles.


    Ei ole Soomes tänavasilte vaadanud ?


    Tänavasildid on jah vist ainuke info.
  • "Tuffik"
    "pahurik"
    "Tuffik"
    Pahurik,

    Sa nagu eile sündinud - Krimm on krimlaste oma.


    eiei, sellist riiki nagu krimlased pole olemas, vasta ikka küsimusele. Aga ilmselt said juba kõik aru kellega meil tegemist on.

    Peamine mis sa pead aru saama et su küsimus on lapslik provokatsioon. Aga kui sa ikka riigi kohta küsid, siis sa pead täpsustama kas tahad teada de jure või de facto? Ja kui de jure siis kas Venemaa või Ukraaina põhiseaduse järgi?


    Provokatsioon on see küsimus ainult maskeerunud tibla jaoks. Teistele ei ole mingit probleemi vastata ilma maad ja ilma kokku keerutamata.
  • "Tuffik"
    "pahurik"
    "Tuffik"
    Pahurik,

    Sa nagu eile sündinud - Krimm on krimlaste oma.


    eiei, sellist riiki nagu krimlased pole olemas, vasta ikka küsimusele. Aga ilmselt said juba kõik aru kellega meil tegemist on.

    Peamine mis sa pead aru saama et su küsimus on lapslik provokatsioon. Aga kui sa ikka riigi kohta küsid, siis sa pead täpsustama kas tahad teada de jure või de facto? Ja kui de jure siis kas Venemaa või Ukraaina põhiseaduse järgi?


    Kuna sa oskad Eesti keelt, eeldan, et elad siinpool vene piiri ning sul on vaba ligipääs sõltumatule infole. Ometigi ajad sellist iba ning siis veel imestad, miks tiblasid keegi ei salli.
  • Ega ei maksa endale valetada, arvan, et enamus eestlasi ongi russofoobid, selle tunnistamises pole midagi imelikku. Huvitaval kombel on aga russofoobid peale eestlaste ka kõik teised Ida-Euroopa rahvad, viimati muutusid selleks ukrainlased, järjekorras ootavad valgevenelased, pakuks et nende muutumine toimub pigem varem kui hiljem ja see protsess on juba alanud. Minnes veel kaugemale, leidub hulgaliselt russofobe ka Kaukaasias, Kesk-Aasias, kuni Jaapanini välja.
    Huvitav miks? Kas sina kodanik Tuffik arvad, et kõik on mingi venevastase vandenõu korraldanud, kuna tahavad Emakest Venemaad tükkideks rebida? Et ilmsüüta Venemaa on ümbritsetud kurjadest vaenastest, kes vaga vene rahvast vaenab. Venemaa pole ju kunagi ühtegi süda alustanud, ta lõpetab neid, onju? Samuti pole Venemaa kunagi kedagi rünnanud, ta ainult kaitseb ennast, on ju nii, vatnik?
    Meenub mingi Kremli propagandakanali jutusaade, kus üks vatnik silmad imestusest punnis, arutles kõva häälega umbes, et "aru ma ei saa mis neil eurooplastel viga on, nad on nõus mitte ainult majanduslangusega, vaid nad on nõus ka istuma külmas ja näljas, et ainult meid kiusata. MIS ME NEILE TEINUD OLEME?" Inimene tundus siiralt imestunud olevat, et kuidas ometi on võimalik, et keegi ei saa aru kuivõrd fantastiline on vene maailm ja eriti selle endale vägivaldselt pealesuruda laskmine. Keskmise vatniku enesenägemuses domineerib nimelt usk, et tema hingestatud olemus opereerib kuskil kõrgemates sfäärides kui ülejäänud rahvastel ja seega on jumala poolt nii seatud, et tema nägemus peab lõpuks kõigile peale surutud saama, kui vaja, siis jõuga. Kõik mis pole vene maailm, on ju satanism, nagu see kilisevat kolisevat täis pekinäost peapapp seal räägib.
    Pmst vene fashistlik shovinism. Eriti puudutab see väiksemaid rahvaid ja riike, mis olla lihtsalt ajaloo apsud, vingerpussid, mis lõpuks kõik likvideeritakse, vene maailma jõu abil.
    Kuula nüüd vatnik - ei eestlased ega ukrainlased, ega keegi ei Euroopas ega Aasias taha olla teiesugused pooletoobised, arengus kuhugi sinna Ivan Julma aega kinni jäänud, türastand pooletoobised vatnikud. Vene imperialistid on lihtalt vaimse peetusega, te olete arengus maha jäänud, aga ei saa sellest aru ja peate ennast eesolevateks. Normaalne inimene lihtsalt ei taha olla teiesugune tiblavant, enne suren kui aktsepteerin vene maailma ja selle perversseid reegleid siin, nii lihtsat on, oleks aeg selle mõttega harjuma hakata juba ja vastavad järeldused teha.
    Ütlen seda kusjuures sügava austusega oma mitme vene emakeelega sõbra suhtes. Kasutan nendega suheldes mõningaid venekeelseid sõnu, austusest nende vastu, aga neil ei tule pähegi mind süüdistada russofoobias, nad nimelt vihkavad putinismi ja dominantse vene maailma narratiivi.
    Kes räägib russofoobiast, pole lihtsalt aru saanud venelaste ajaloolisest süüst oma naabrite ees. Niikaua kuni vene president ei ole Kiievisse langenud sõdurite hauale pärga asetanud ja põlvitades andestust palunud, niikaua jääte vatnikuteks, keda kõik normaalsed inimesed põlgavad ja kellega suhtluse peamiseks vahendiks jääb HIMARS.
  • "pahurik"
    Tuffik, kelle oma on Krimm ja Donbass?


    Kui juba küsimiseks läks, siis õige pea saab tüüpilisele vatnikule tõsist peavalu valmistama järgmine küsimus ...

    Vladimir Putin on Venemaa president olnud 4 korda - ühel ametiajal ta suri. Mitmendal?

  • "raulir"
    "mykoloog"
    Lisaksin siia Heremi tänase russofoobse artikli:

    https://www.err.ee/1608839626/martin-herem-meil-tuleb-valmis-olla-venemaa-jargmiseks-agressiooniks

    Kõlab nagu EKRE jutt.


    EKRE on vene vatnikute Eesti versioon, 100% sama kättemaksuhimuline, revanshistlik, vaenlasi otsiv mõtteviis, maavillases võtmes lihtsalt
  • Kujutan ette, kuidas tuffikud istuvad stuudios, kõigil hästistuvad ülikonnad seljas, lõhnastatud, habemelõige millimeetri täpsusega timmitud, tunduvad pealtnäha nagu pärisinimesed, nagu kõik ülejäänudki, mõni isegi tundub kergelt sümpaatne, suudab väikse empaatianoodi sisse põimida oma mõttesse. Aga kõik leiavad üksmeelselt, et kõige suurem probleem hetkel Euroopas, eriti Ida-Euroopas, on russofoobia. Mõni käredam nõuab terve põlvkonna ukrainlaste tapmist, järgmine lisab vunki juurde, räägib baltlaste tänamatusest venelaste suhtes, kes nad fashistlikest röövvallutajatest vabastasid ja industrialiseerisid ja mainib muuseas tuumapommi Varssavile, kolmas esitab retoorilise küsimuse, kas parem on satanismi võit või maailmalõpp, peale mida venelased lähevad taevasse ja satanistid põrgusse. Aga need on kõik vaid tehnilised lahendusstsenaariumid. Kellelgi ei teki hetkekski kahtlust, et probleemi juurpõhjus on ikkagi ilmselgelt russofoobia laialdane levik. Väiksemgi kahtlus selles tundub jumalateotamisena. Küsimus on ainult selles mitu miljonit tuleb veel vältimatult mätasse lüüa, et lõpuks õiglus võidutseks
  • Kusjuures ma ei saa mainimata jätta, et myko on kunagi siin isegi ühe foobide/pelgide teema avanud, kus ta siis nagu puutingi kõiki normaalseid inimesi foobideks sajatab. Aga tore lugeda, et myko on meeleparanduse teele asunud, eks näis kui kaua üks Brüsseli ametnik seda teed käia suudab.
  • Ma tõusen püsti ja ütlen ausalt: Tere! Mina olen Karum6mm ja mina olen russofoob. Olen seda ja kavatsen selleks ka jääda.



    Ma olin russofoob oma elu esimesed 20 aastat. Nendest 15 elasin Nõukogude Liidus. Järgnevad 5 olin juba inertsist. Siis hakkasin endaga vaeva nägema. Otsustasin, et ajad on muutunud ning nii ei saa. Õppisin korralikult ära vene keele ja täiesti teadlikult proovisin mõista, olla empaatiline... Hurjutasin sõpru-tuttavaid ja isegi oma vanemaid, kui nood mingite r-foobsete vihjetega esinesid. Sain hästi läbi Moskva yuppie' dega ning pidasin Venemaad investeerimise imedemaaks. Tasapisi siiski hakkas pilt ühel hetkel murenema. 2013. otsusrtasin, et Venemaale enam raha ei pane, sest umbes 2012. hakkasid Venemaalt siia liikuma inimesed, kes ütlesid, et: Stalini aeg on tulekul. Aga üldiselt olin ikkagi püüdlik oma otsuses mitte olla russofoob.

    Siis tuli 24.02.2022 ja selgus, et KÕIK stereotüübid, klišeed, eelarvamused jne, milledest vabanemisega ma tegelenud olin, olid tõsi. Viimane kui üks. Kõik, mida oli rääkinud Vabadussõjas osalenud vanavanaisa. Kõik, mida oli rääkinud Pätsu-ajal ka paremaid aegu näinud vanaema. Kõik, mida oli rääkinud 70ndatest ja 80ndate algusest ema ja isa. Kõik. Absoluutselt kõik. Nagu ka kõik see, mida on kirjutanud siin mykoloog.

    Jah, mul on vene emakeelega sõpru. Enamus neist on rohkem Eesti patrioodid kui keskmine eestlane. Neil on häbi ja piinlik. Mõni neist on tänaseks ukrainlaste abistamiseks ära andnud väiksema varanduse. Nende suhtes mul foobiad puuduvadl. Aga muidu - olen russofoob, sest see on põhjendatud, ratsionaalne ja vajalik.



  • Karumõmmi kommentaari loe nagu oma elu ja kuigi vahepeal tõesti oli väike lootuskiir, siis tuleb kahjuks jätkuvalt tõdeda, et ryssä on ryssä vaikka voissa paistaisi!
  • Tuleb endalgi tunnistada, et olen russofoob ...ja ISISfoob ...ja Al-Qaedafoob.
  • Minu meelest on see imelik meil kui Sa ei ole russofoob.
    Mul tekib kohe küsimus miks?
  • Mulle tundub peale russofoobia puudumise aga imelik, kuidas see russofoobia lekib eestlastele, kes mingil, otseselt venelastest mittetuleneval põhjusel mõnele russofoobile ei meeldi.

    Veidike selline äärmusterroristi mõtteviis - aga sa käid tööl ja elad muidu normaalset elu režiimi alluvuses, järelikult aitad režiimi. Järelikult on ka terroristi enda riigi tsiviilelanikkond õigustatud sihtmärk.

    Näiteks Karum6mmi puhul ma mäletan paari aasta tagust veidrat juttu sellest, kuidas kõik maal elavad inimesed olevat olnud venemeelsed pätid. Kuna tema pere elas Lasnamäel ja ema oli õpetaja ja elu oli mingil perioodil raske, siis olid järelikult maaõpetajad, kelle elu oli kergem, venemeelsed reeturid ja muidu pätid? Kui keegi julges turule minna omakasvatatud kurke müüma, siis oli venemeelne kurjategija, sest ta elas nõukogude tingimustes mõnevõrra paremini kui Lasnamäe õpetaja jne.

    Kusjuures ma mäletan nõukogude ajast, et maakoolidesse oli väga raske õpetajaid leida. Osadel õpetajatel oli tegelikkusele mittevastav ette kujutus maaelust. Osadel tekkis aga tajukonflikt - ühest küljest nad kartsid minna sinna kuna "maal on raske", aga teisest küljest ajasid välja viha nende meelest paremini elavate maal elavate inimeste suhtes. See viha mürgitab, nagu toodud näitest näha, inimesi läbi põlvkondade seniajani.

    Ei, Karum6mm, nõukaajal maale tasuta korterisse kolinud õpetaja ega ka turul vabast ajast kasvatatud kurke müünud sovhoosiametnik ei olnud süüdi selles, et su elu Lasnamäe gängis raske oli. Ja ei, nad ei teinud koostööd vaenlasega, nad lihtsalt elasid oma elu nii hästi või halvasti kui oskasid.

    Ka selles suhtes tuleks ENSV maha matta. Ei ole enam vaja otsida vaenlasega koostööd selles, et 35+ aastat tagasi keegi käis tööl ja elas oma elu normaalselt ja sellega "töötas vaenlase heaks".
  • "mykoloog"
    Lisaksin siia Heremi tänase russofoobse artikli:

    https://www.err.ee/1608839626/martin-herem-meil-tuleb-valmis-olla-venemaa-jargmiseks-agressiooniks


    Sellest loost võib lugeda välja, et asuge valmistuma Baltikumi karistamiseks.
  • raulir, mulle selline narratiiv enda sulest küll otseselt ei meenu. Kui ma mõtlen sellele, mis ma sellisest toonasest agraar-äritegevusest täna arvan, siis oli tegemist toonase keskkonna lüpsmisega ning kuigi absoluutkategooriates kohati eetiliselt küsitav, siis mis sa muud ikka teed? Ma arvan, et kollaboreerumise ja pättide teema tulenes siiski mingist muust asjaolust/väitest, kui pisike agraarspekulatsioon, mis muuhulgas aitas õitsvas sotsialismis nälga vähendada. Seega ma ei arva, et maainimesed oleks olnud kollaborandid ja pätid. Nad olid süsteemi ohvrid nagu kõik teisedki, kuid omades paremat ligipääsu ressursile (toit!), siis arbitreerisid-spekuleerisid ja elasid sutsu paremini. (Iseasi on muidugi see, kuidas ressursile ligipääsu ühtlustumisega kaasnenud olukorra halvenemise olevat Mart Laar süüdi olnud.)

    Küll aga vaatan ma siiani kerge kahtlustusega kõiki, kes said otseselt osa nomenklatuuri privileegidest. Need saadi ikka päris tihti südametunnistuse ja moraali arvelt. Samuti olid need privileegid ikka päris nutused võrreldes sellega, mis ära anti.
  • Kuidas see oli absoluutkategooriates küsitav, kui see oli otsast-lõpuni nii tolleaegsete seaduste kui ka praeguste seaduste kui ka kristlike põhimõtete kohaselt seaduslik? (Nagu ma kunagi rääkisin, siis mu isa peale kaevati korduvalt ja SORVVO leidis iga kord kõik seadusliku oleva - kõik materjali, kuluvahendite, sõnniku jne tšekid olid kenasti alles.)

    Lisaks ma ei nimetaks enda toodetu müümist spekuleerimiseks. Majanduses on spekuleerimine mingi objekti edasimüümine. Kui aga sa oled müügiobjekti aga ise valmistanud, mitte eelnevalt ostnud, siis ei ole see spekuleerimine.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon