Osaühingu sissemakse - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Osaühingu sissemakse

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Tere!

    Sain hiljuti teada, et alates 2023 veebruarist pole uue seaduse kohaselt enam vaja minimaalset 2500 eur osakapitali sissemakset, vaid põhimõtteliselt võib selleks olla ka 1 eur. Kui olen eelnevalt asutanud osaühingu sissemakseta, kuid põhikirja järgi on see vana hea 2500 eur, siis kas nüüd on ka võimalik selle osaühingu põhikirja tagantjärgi muuta ning siis tehagi lihtsalt sissemakse 1 eurole?
  • Ma ei ole 100% kindel, aga minu teada on divikate väljamaksega mingid teemad kui ei ole sissemakset tehtud.
  • Selles asi ongi, et pole siiani tahtnud teha seda ohverdust veel, sest saadavad dividendid oleksid liiga väikesed. Aga muidu on jah osakapitali sissemakse vajalik, et divikaid võtta. Küsimus ongi selles, et kas uutest reeglitest tulenevalt tohib põhikirja muuta osakapitali osas ja määrata sissemakseks 1 eur nagu on lubatud uue seadusega.
  • Ma ei saa aru milles probleem on. Tehniline realiteet on see, et sa void ka 2500eur kapitali puhul sissemakset edasi lükata nii pikalt kui tahad, aga siis kui raha juba liigub, maksad oma kontolt sinna 2500 peale ja edaspidi maksad divikaid. Ma ei saa aru, et milles see probleem või kűsimus on.
  • Küsimus on selles, et kas on nüüd võimalik ka muuta tagantjärgi ettevõtte põhikirja, et osakapital ongi 1 eur ja teen 1 eur sissemakse ja asi korras.
  • Tegemist on osakapitali vähendamisega, ehk niisama lihtsalt ei saa - avalik teadaanne ja 3 kuud ootamist.
  • Kas ma saan õigesti aru, et osakapital võib olla 1 sent - või siiski üks euro?

    Varem oli see loogika, et kas lepid piiramatu vastutusega (FIE, TÜ, UÜ) või on siiski mingi miinimumsumma, mille ulatuses vastutad (OÜ, AS). Nüüd siis piiratud vastutuse võimalus 1 sendi/euro eest. Absurd.
  • Ega see 2500 EUR omavastutust pole ka teab mis suur summa, mille kaotamise hirm paneb Sind kogu hingest sebima ja mille kaotamine Sul jalad alt täielikult lööb.
  • Võlausaldajate kaitseks jäeti sisse klausel, et ajutisel pankrotihalduril õigus nõuda osaühingu osanikelt tasu ja kulutuste hüvitamist kuni 2500 euro ulatuses, kui osaühingu osakapital on alla 2500 euro.
  • "Krista"
    Võlausaldajate kaitseks jäeti sisse klausel, et ajutisel pankrotihalduril õigus nõuda osaühingu osanikelt tasu ja kulutuste hüvitamist kuni 2500 euro ulatuses, kui osaühingu osakapital on alla 2500 euro.

    Mitte võlausaldajate kaitseks vaid pankroti raugemise vältimiseks.

  • Minul on info, et osakapitali suurust saab muuta peale selle tasumist. Pole kindel, aga osakapitali saab ju maksuvabalt tagasi maksta endale?
    Sinu olukorras on ka võimalik firma põhivarasse osakapitalina enda isiklikku vara kanda 2500 eest, siis muuta osakapital 1 sendi peale ja siis saad selle 2500 kenasti maksuvabalt välja võtta.
    Võin ka eksida, pole raamatupidaja.
  • Mina viimati tegin mitterahalise sissemakse 2500 väärtuses
  • 2500 EUR osakapital ei pea ju jääma ettevõtte tulekindlasse seifi sularahas hoiustatuna, vaid liigub aktiva poolel likviidsete vahendite hulka, mida saab kohe kasutada mistahes investeeringu tegemiseks (mis peakski olema ettevõtluse mõte).
    Mulle jääb ausalt öeldes arusaamatuks mõte üleüldse teha ettevõte kui on vaja otsida möödapääsu 2500 EUR sissemakse tegemisest. See rahanatuke on piisavalt sümboolne, et kui sedagi kuskilt ei leia, siis võiks esialgu piirduda LHV kasvukontoga.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon