Kas see ongi Estateguru lõpu algus? - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Kas see ongi Estateguru lõpu algus?

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • 1. Probleemsete laenude osakaal Saksas 95%, Soomes üle 50%, Leedus üle 40% ja Lätis üle 32%;
    2. Estateguru äriplaan soosib investorite huvide eiramist ja kasumi kasvu investorite arvel;
    3. Kas laenulepingud on tühised?;
    4. Kas investoritel on tegelikkuses kehtivad tagatisi ehk hüpoteeke oma laenudele?;

    Kas see ongi Estateguru lõpu algus, kus ettevõtte professionaalne analüütikute tiim oskab probleemides süüdistada ainult laenuvõtjaid ning võlahaldustiim on võimetu tagatisvara sissenõudmisel?

    Augustis 2023 avaldati Baltikumi juhtivas ärileheks äripäev kaks artiklit Estateguru probleemide kohta.

    Artikkel nr 1 “Estateguru investorite investeeringute kohale kuhjuvad murepilved” https://www.aripaev.ee/borsiuudised/2023/08/21/estateguru-investorite-investeeringute-kohale-kuhjuvad-murepilved

    Artikkel nr 2 “Kas see ongi Estateguru lõpu algus?” https://www.aripaev.ee/arvamused/2023/08/28/erki-katkosild-kas-see-ongi-estateguru-lopu-algus-ehk-millele-ma-soovisin-tahelepanu-juhtida


    Estateguru professionaalne analüütikute tiim ei ole suuteline teostama kvaliteetset analüüsi nagu on näha kuhjuvad defaultis ja probleemsed lae.
    https://estateguru.co/blog/loan-portfolio-overview-july-2023/ ENG
    https://estateguru.co/blog/de/ueberblick-ueber-das-kreditportfolio-juli-2023/ GER

    Kui vaadata Estateguru kogu portfelli, siis tehes kiire arvutuse on sellest tänaseks päevaks hapuks läinud üle poole ehk 50,2% ehk iga teine välja antud laen. Kokku on ohus üle 142MEUR väärtuses vara.

    Kuigi probleemsete laenud osakaal tulistas taevasse juba 2023. aasta veebruaris, analüüsib ettevõtte juhtkond aga siiani, kus neil vead esinesid. https://estateguru.co/blog/estateguru-half-year-results-5000-new-investors-e44-million-funded/

    Nõus ollakse sellega, et Saksa turul läks midagi tõsiselt valesti, kus 95% projektidest on probleemsed, aga sama ei öelda Soome kohta, kus üle 50% väljastatud laenudest on probleemsed ja Leedu, üle 40% ja Lätis üle 32% laenudest on probleemsed!

    https://app.estateguru.co/statistics/?lang=en vajuta hetke portfellile ja sealt saab riikide kaupa tulemusti vaadata.

    Kui mõnel Euroopa panga puhul oleksid sellised laenuportfelli numbrid, siis oleks juhtkond ammu lahti lastud ja pank suure tõenäosusega pankrotis või pankroti äärel. Oluliselt odavam oleks neil on palgata ahv, kes viskaks münti kas projekt saab laenu või mitte. See oleks äkki parem tulemuse toonud kui 50/50.

    Põhjaliku analüüsi tegemist takistab ka ettevõtte äriplaan, kus raha teenitakse laenude välja andmisega ja võlgadega tegelemisega. See tähendab, et kui projektid lähevad hapuks, siis Estateguru teenib selle pealt hoopis raha. Seda on kinnitanud 21.08.2022 artiklis ettevõte juht ka ise öeldes, et “Pärast edukat strateegia muutust on Estateguru käesoleval aastal oma põhitegevuses olnud kasumlik..” See uus strateegia vist tähendabki, et Estateguru OÜ jaoks on oluline anda laene välja, seda ka kriisi ajal. Rahavoog peab ju säilima, sest muidu ei ole neil võimalik enam oma töötajatele palka maksta ja proleemsete laenudega tegeleda. Selline fookus tähendab aga seda, et laenud ei pruugi olla hea kvaliteediga ning võivad tegelikkuses olla investoritele kahjulikud, mida tõestab ka statistika. Tuletan meelde, et Estateguru OÜ pole pank, kes saaks 12 kuu jooksul laene mitte välja anda ja lihtsalt intressitulu teenida.

    https://www.teatmik.ee/en/personlegal/12558919-Estateguru-O%C3%9C

    Muret peaks tekitama ka see, et tegemist on iduettevõttega, mille osakapital on 2600 eurot. Samal ajal on Estateguru kahe viimase aastaga kokku teeninud kahjumit 5,3MEUR, millest 3,9MEUR on olnud kahjuks viimasel aastal. 2023. aasta alguses kaasas ettevõte uut kapitali, mis aitab neil veel vee peal püsida. Kui siiani on Estateguru OÜ-d finantseerinud emaettevõtte Estateguru Holding OÜ, siis nüüd tundub, et raha võib iga hetk otsa saada ja sellisel juhul terendab Estateguru OÜ pankrot, sest kui ärimudel on kahjumlik, siis pole midagi ka saneerida.

    https://www.teatmik.ee/en/personlegal/12621285-Estateguru-Holding-O%C3%9C

    Estateguru võlahaldus on väga aeglane ja kas laenulepingud üldse kehtivad?

    Vaatame taas Estateguru praegust portfelli. Hetkel on neil maksevõimetuid laene 130MEUR väärtuses. Nende tegevjuht toob välja, 22.08.2023 artiklis et juunis on tagasi toodud 3,6MEUR ning see aasta kokku 7MEUR ehk 8%. Sellises tempos kuluks 6 aastat juba olemasolevate probleemide lahendamisele. See tundub päris nigel perspektiiv.

    Paljud pole kindlasti arvestanud ka riskiga, mis saab siis, kui Estateguru OÜ läheb pankrotti või otsustavad praegused omanikud selle hoopis maha müüa. Viimasel juhul võib tekkida olukord, kus uued omanikud otsustavad kahjumliku laenuäriga enam mitte jätkata. Kuidas sellisel juhul investorid sealt oma raha ja intressid kätte saavad?

    Veel suurem probleem on see, et kõik laenudega seotud hüpoteegid on Estateguru Tagatisagent OÜ nimel. See tähendab, et laenuvõtja ei tea oma investorite nimesid. Seega, kui tekib olukord kus laenuvõtja ja investor peaksid omavahel asju ajama hakkama, ei teaks laevuvõtja isegi seda, keda notarisse kutsuda!

    https://www.teatmik.ee/en/personlegal/12766368-Estateguru-tagatisagent-O%C3%9C

    Siit edasi tekib küsimus, kas lepingud, mis on hetkel läbi Estateguru sõlmitud, on üldse juriidiliselt kehtivad. Seadus nõuab, et lepingu kehtima hakkamiseks peavad pooled minimaalselt üksteise nime teadma. Ei piisa ka sellest, et tead üksnes esindaja ehk Estateguru OÜ nime. Kui eeldada, et lepingud pole kehtivad, siis ei saa olla ka tagatisi ehk sellisel juhul on kõik laenud reaalsuses ilma tagatiseta. Just nii on minu advokaat seda mulle ka selgitanud, et laenulepingud on tühised. Kas siis on üldse kelleltki midagi nõuda?

    Kui laenulepingud on tühised, siis ei saa nende tagatiseks ka mingeid hüpoteeke olla ehk tegelikkuses võib olla polegi investoritel tagatisi. Kui asi peaks kohtusse minema ja sealt edasi võib juhtuda ka see, et investorite vastu hakatakse esitama kahjunõudeid, sest Estateguru OÜ on ju enda väitel kõigest vahendaja ja nad on oma üldtingimustega igasugused kahjunõuded enda vastu igat pidi välistanud.

    Need on ohud, millega paljud investorid antud juhul arvatavasti arvestanud ei ole. Seega peidab Estateguru OÜ vahendusel investeerimine palju rohkem riske, kui see esmapilgul tundub ja nad välja ütlevad.


    Lisaks sellele, on veel Baltikumi juhtivas ärilehes artikleid
    https://www.aripaev.ee/saated/2023/08/22/ajakirjanik-raskustest-uhisrahastuses-algul-olid-koigil-napud-pusti
    https://www.aripaev.ee/investor-toomas/2023/08/14/viis-aastat-uhisrahastust-pankrotid-kisuvad-hea-tootluse-sugavale-sohu
    https://www.aripaev.ee/investor-toomas/2023/05/03/taarun-hapuks-lainud-laenude-koorma-all-kaotused-kaks-korda-suuremad-kui-tulud
    https://www.aripaev.ee/borsiuudised/2022/12/07/estateguru-norritab-investorit-volas-laenude-rahastamisega

    Kas kellelgi on veel probleeme või huivtavaid näiteid Estateguru laenude andmisest, projektide ostmisel antud tingimustest jne.?
  • Oot, kas sina oledki võlgu Estategurule?
  • Asi tundus juba siis hapu, kui ei suudetud täita minu soovi unsubscribe-ida newsletterist. Kui väikesed asjad nihu, mis siis suurtest asjadest?

    Tähelepanek: pole kunagi seal platvormil investeerinud, ainult kasutaja oli kunagi algusaastatel tehtud. Kasutaja kustutasin kuu aega tagasi, kuna ei tegele selliste investeeringutega (ei soovi digiprügi korjata ja igalepoole oma kasutajat teha/jätta).
  • Kui sa Erki Katkosild oma võlad ära maksaks oleks mul probleeme vähem!
  • Ikka korralik investorite mõnitamise teema on siia tehtud. Uued ajad, uued kombed..
  • Vanasti oli normaalsem, võlgnikud pandi ketti koerakuuti, kuni lahendus leiti. Ise olen näinud, nimesid ei hakka nimetama tüübi siiani elus ja kondavad Tallinna vahel ringi.
    Nüüd on ,oo, võtsin aga sisse ei pistnud, teil pole seda õiget lepingut ja ise olete lollakad üldse. See krd idufirma teema on ka laenuandmise nii ära rikkunud . Ahvid nö "tõstavad" raha ja teevad sellega mida krd pähe tuleb. Perse läheb siis ütlevad sorry.
    Aga ma loodan, et juriidika pealt Estateguru kokku pole hoidnud jätkuvalt ja seltsimehed naelutatakse seina külge .
    Saadan selle jutulõime neile.
  • "TNT"
    Vanasti oli normaalsem, võlgnikud pandi ketti koerakuuti, kuni lahendus leiti. Ise olen näinud, nimesid ei hakka nimetama tüübi siiani elus ja kondavad Tallinna vahel ringi.[...]

    Liikuv pilt ka juurde
  • Kõlab, nagu targem läheb juba kasiinosse. :)
  • Probleemsete laenude osakaal Saksas 95%, Soomes üle 50% (tänaseks juba üle 52%) , Leedus üle 40% (tänaseks juba üle 45%) ja Lätis üle 32% (tänaseks juba pea 40%);

    Kui vaadata Estateguru kogu portfelli, siis tehes kiire arvutuse on sellest tänaseks päevaks hapuks läinud üle poole ehk 50,2% (tänaseks juba üle 52%) ehk iga teine välja antud laen. Kokku on ohus üle 142M EUR (tänaseks juba üle 148M EUR) väärtuses vara.

    Allikas: https://app.estateguru.co/statistics/?lang=ee vajuta hetkeportfellile ja sealt saab riikide kaupa tulemusi vaadata.

    Casestudy Estateguru tegevusest ja tegevusetusest.

    Saan aru, et paljudes tekitab laenuvõtja poolt Estateguru probleemidele näitamine kahtlusi. Teavitasin probleemidest Estateguruga juba Äripäeva ajakrjanikule esimeses artiklis.

    Kahjuks on aga nii, et Estateguru vastavalt oma kasutajatingimustele ei vastuta mitte millegi eest ning kõik, kes Estategurule oma raha annavad, loobuvad tagasivõetamatult ka oma raha esindamisest.

    Tänaseks on mul jäänud Estategruga kaks projekti, millest ühe olin sunnitud ostma, sest Estateguru ajas korraliku projekti defaulti.

    Teine projekt oli suure riskiga algusest peale. Toon siinkohal näite Estateguru tegevusest: 2020. aasta märtsikuus läks monoüürnik pankrotti, kes üüris kogu maja. Edasi oleks pidanud pankrotihaldur vara kasutamise eest üüri maksma, kuid pole tänaseni ühtegi senti maksnud. Hoone valduse sain lõpuks kätte 2022. aasta märtsini ning hoone oli jäetud väga halba seisukorda. 2022. aasta kevadest, kuni 2023. aasta märtsini toimus hoone koristamine, elektrisüsteemide taastamine, üürnike otsimine ja territooriumi valve, kuhu sai investeeritud 2022. aastal üle 100k, et saaks hoonesse lõpuks uued üürnikud.

    2023. aasta märtsis võttis Estateguru territooriumi valduse üle ning sellest ajast peale on maja ainult rüüstatud, lõhutud ning tühjaks varastatud. Samuti on Estateguru käinud kohapeal ainult ühe korra selle aja jooksul, ning mina pean pidevalt siiani politsesse avaldusi tegema. Pole ka kuulnud, et mõni üürnik oleks käinud pindasid vaatamas.

    Lisan siia juurde ka mõned illustreerivad pildid


    Viimane hindamisakt hoonele oli 8.2M EUR ning laenu oli kokku 4,3M EUR. Hoone taastamine endisesse olukorda, mis oli selle aasta veebruaris, läheb maksma hinnanguliselt 0,5M-1M EUR tänasest seisust. See kahju on otseselt tekkinud Estateguru tegevustest ning tegevusetusest.

    Kui hoonet enam kasutusele võtta ei saa, siis on mulle tekitatud kahju ca 8 M EUR. Tänaseks on juba otseselt kuni 1 M EUR. Mida ma siis laenuvõtjana tegema peaksin, kui partner Estateguru on selline? Mulle tekitatakse kahju, seda kahju kutsub Estategur alusetuteks hagideks, ning lõpuks vastutavad kahjuks investorid (kes on andnud Estategurule absoluutsed, tagasivõetamatud ja piiramatud volitused oma raha haldamisel ja võimaldanud neil süüdimatult tegutseda)

    Mul on südamest kahju investoritest, kes on sellesse projekti investeerinud ja mul, kui laenuvõtjal ei ole enam muud valikut, kui hakata oma kahjusid sisse nõudma.

    Soovitaksin soojalt ka investoritel hakata mõtlema sellele, kas tõesti on nii, et Estateguru ongi puutumatu ning neilt ei ole võimalik kahjusid sisse nõuda? Kindlasti saavad investorid suurendada kontrolli investeeritud projektidesse ning tuleks nõuda Estategurult infomatisooni nende reaalsete tegevuste kohta.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon