Kes annaks head nõu Optiva väikeaktsionärile? - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Kes annaks head nõu Optiva väikeaktsionärile?

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Miks müüa, äkki tehakse väikeaktsionäridele hea pakkumine ? Praegused aktsionärid võivad ju olla Sampo tulevased kliendid jne.
  • BNS-st saab lugeda, et U.Riieli arvates on Optiva müügihind 3.5 EEK aktsia kohta
    S.Danil Ühispangast pakub arvutuse, kus ta saab tulemuseks 6.06
  • 1)Kui oleksid ise ostja, kas mõtleksid kellegile võõrale Andresle või Pearule rohkem või vähem maksta? Krt. teab, mis see Pearu selle rahaga teeb ja millist jumalat teenima hakkab.
  • Igal juhul selle müümise osas on ikka kõhklused ja kahtlused.
    Praegu börsil tilbendab see aktsia üles-alla ja aru ma ei saa ???? (Ne rõba ne mjasa)
  • noh, üheks benchmargiks võiks võtta raamatupidamisväärtuse. Alla selle on ikka raske õigustada väikeaktsionäridele ülevõtmispakkumise tegemist. ja seda isegi juhul, kui Eesti Pangale kogu aktsiapaki eest ainult 1 kroon maksti. Kelle asi on, kui odavalt Eesti Pank selle ära andis?
  • Kas keegi oskab seletada, miks eilsete uudiste peale täna hommikul OPTi _ostma_ hakati? Loodetakse soomlaste käest piimajõgesid, pudrumägesid ja nominaaliga kokku ostmist?
  • Sellepärast ongi müümise osas need kõhklused ja kahtlused, et keegi ikka ostab ja ostab kõrgemalt kui oli eelmise nädala keskmine - äkki need ostjad valdavad mingit infot mida teised ei tea - elame ju Eesti riigis.
  • Hoida!Hoida!Hoida!Hoida!Hoida!Hoida!Hoida!Hoida!
  • mina oma optiva aktsiaid küll ei müü kahjumiga. ennem jätan pikaajaliseks investeeringuks ning hiljem hakkan koosolekuid kokku kutsuma. Kui olen üksinda, siis ehk annavad isegi mulle 100 krooni aktsiast:)
  • To:thera
    Vaevalt sul väikeaktsionärina õnnestub üldkoosolekuid kokku kutsuda.
    Panga põhikirja järgi peab eraakorralise üldkoosoleku kokkukutsumiseks olema mingi kindel kvoorum.
  • to: jurmala
    kui sa veidi seadusi puurid, siis leiad, et ega see puhas võimatus ka pole
  • to: thera
    Puuri veidi Tallinna Börsi ülevõtmisreegleid ka, kui sa juba selle peal oled.
  • Mina väikeaktsionärina ei kavatsegi Optiva panka üle võtta. Aga mida õelda tahtsin oli see, et ma ei näe erilist mõtet hakata oma aktsiaid nt. kuue krooniga maha müüma. Las kopitavad pigem niisama. Pealegi, kui Optiva kaob börsilt, siis mida loeb Tallinna Börsi ülevõtmisreegel?
  • Äkki keegi LHV tegijatest annaks ka mingi soovituse või nõuande ?
  • Julgeks arvata, et kui börsilt lahkutakse, ei ole väikeaktsionäril küll miskit oma aktsiatega teha. Vaadates ka RLK näidet, ei ole eriti mõtet loota, et kellegile eriti suurt raha pakutakse (täpsemalt ei ole loota, et üldse rohkem pakutakse, kui börsi reeglid nõuavad). Suuromanikud/Strateegilised investorid vaatlevad enamasti viimast pakkumist (ehk aktsiate kokku ostmise pakkumist enne börsilt ära minemist/ strateegija muutmist) väikeaktsionäridele kui abipakkumist nõrgematele ja püüavad olla võimalikult lahked, seda loomulikult mitte unustades majanduslikku põhjendatust.

    konkreetselt sisaldab Sampo börsiteade Helsinki börsile järgmist:
    1. Sampol on plaanis osta optiva.
    2. pakkumine käib Eesti Panga tükile 57,9%, EP on põhimõtteliselt nõusoleku andnud.
    3. Ühispank on (selle peale(?)) pakkunud müüa Sampole oma tükki 18,8%
    4. Sampo Finance ostab ka väikeaktsionäridelt aktsiad sama hinnaga kui Ühispangalt.
    5. Due Diligence kesab 30-nda juunini 2000. Alla kirjutatakse alles pärast seda.

    Seega, arvestades, et olulise osaluse saavad nad juba EP tükki ostes, võib arvata, et Ühispangale pakutakse kindlasti madalamat hinda, kui EP-le.

    Neile, kes usuvad, et vähemusosalusega saab midagi teha, soovitaks siiski vaadata, mida teeb suuruselt teine müüja (antud juhul tahab müüa). Kui Teile pakutakse sama hinda mis suurele aktsionärile, siis kaine loogika ütleb, et kasutage juhust. Kui ühispangal oleks mingigi teoreetiline võimalus mõningaid otsuseid vetoda, siis pärast nende osaluse müüki ei ole 76,6 protsendi hoidjatele mingit vastast.

    Mis aga puudutab hinda, siis seda ei oska kommenteerida küll vist keegi, eks nad peavad mingis osas turuhinnaga arvestama (hea tava), aga kui ikka due diligence näitab olulist erinevust, siis pole miskit teha. Võib ju üritada Ühispanga käest hinnangut uurida, aga seegi pannakse paika läbirääkimiste laua taga.

    Lõoetuseks väike spekultaisoon: Raha teenimiseks väga ebasoovitav võimalus, hetkel ostes ei ole lootust suurt võitu saada (mõtelge ise, kuidas te kaalutleksite Sampo seisukohalt). Kas hetkel müüa või mitte, saaks soovitada, kui oleks rohkem infot. Rusikareegel ütleb, et vaadake hinda, mis oli ostusoovi teate avalikuks tulemise hetkel; sellest kõrgem ostuhind vaevalt tuleb.
  • üks asi on teooria, aga teine tegelikkus. Mina isiklikult kahjumiga Optivat müüma samuti ei hakka. jutt, et väikeaktsionär midagi ei suuda on jama. Tean juhtumeid kus pisikesele aktsionärile on makstud suuri summasid, et ta ei segaks suure firma tööd.
  • OPTIVA muutus SAMPOks ja hind hüppas ~70%

    Tuleb õnnitleda thera't, ervin'it ja Niion'i
  • Hind hüppas küll 70%, kuid vahepeal kustutati "pisut" aktsiaid ära > nii, et praegune 13.4 on täpselt sama mis vana 7.8
    Ei mingeid ónnitlusi veel!
  • Palju õnne jah, samas ei tasuks muidugi unustada, et nad tühistasid 17.2mio aktsiat...

    Tjah.

    See vist kahandab suurema osa investorite rõõmu nullilähedaseks? Või mis?
  • Jääksin oma õnnitlustele siiski kindlaks, raha juurde küll ei saadud, aga see ei tundunudki eelpoolnimetatutel eesmärk olevat.
    Palju õnne ja edu aktsionäride koosoleku kokkukutsumisel.
  • krt, sai vist liiga vara õnnitletud jah:)
  • Nagu panite tähele ei takkinud mul õnnitlussoov põhjuseta, TALSE indeksi arvutamisel kasutati mõnda aega vana aktsiate arvu (vt. TVB börsiuudist: TALSE indeksi korrigeerimine)
  • Graafik, räägi, kuskohast sa seda näed, et mitu aktsiat ja mis hinnaga mingil päeval TALSE arvutamisel arvesse läks? Pigem sa tahtsid öelda, et sa polnud ainuke kes selle sündmuse kahe silma vahele jättis ;)

    Mina murran pead hoopis selle üle, et nimet börsiteate põhjal arvutati indeks valesti alates 21. detsembrist. Miks mitte 19-st kuupäevast mil oli ex-date (elik päev mil aktsia omaduste muutumine peegeldub turuhindades) või siis 8-st jaanuarist, kus realiseerus esimene uut hinda kinnitav tehing? Kas indeksit saab siis arvutada müüginoteeringu pealt (mis tekkis 21-l), sest kui ühtegi tehingut ei sõlmita on see noteering järelikult kõrgem kui turg sooviks näha?
  • loom,
    õigus ma ei näegi seda, vaid eeldan ja optiva aktsiate vähendamise magasin samuti maha...

    ja enda jaoks tegin järelduse, et selliste hüpete puhul tuleb tausta rohkem uurida.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon