HEX vs Nasdaq - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

HEX vs Nasdaq

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Ok, enamus meist arvab, et nasdaq on great, kuid ma julgen pakkuda siiski veel ühe alternatiivi. Soome HEX. Paljudele võib tunduda, et tänase päeva (info liikumine) juures pole vahet, kas tegutseda nasdaq-il või maarjamaal, aga omati mingil määral mina soovitaks ka hex-i. Hex kulgeb ligilähedaselt sama rada mis nasdaq, kuid soome hinnad on veel odavad. Ja jällegi, mina isiklikult usun, et just soomes on veel selliseid ettevõtteid, mis suudavad lüüa paari aasta pärast New Yorgis läbi. Soome ettevõtted (tehnoloogia) on tegelikult väga võimsad (struktuurilt ja oskustelt) ja kel raha on sel tasuks kaaluda Hex-i.
  • HEX on päris huvitav turg jah. aga kas pole mitte sealsed suuremad ja likviidsemad aktsiad samuti USAs noteeritud, et lõppkokkuvõttes saab neid USA kaudu ikka odavamalt. Teine küsimus on see, et kas Soome on siiski küllalt väike maailmas. Kas ja kui odavad sealsed ettevõtted on, las jääb pangaanalyytikutele otsustada;) Aga kindlasti leidub HEXis mingeid huvitavaid aktsiaid, mis hiljem lennata võivad.
    Näiteks PK Cable (oli vist selline?), mida on (oli?) ka Harju Elektri bliansis ca 10%. Oli suvaline start-up, kuhu ka eesti mehed sattusid ja tõusis nagu fööniks...
  • Soome hindasid minu arvates küll odavaks ei saa pidada, eriti lugedes lehest kuidas noored Soome börsimiljonärid võidu Lamborghini Diablo'sid ostavad tekib hoopis muid mõtteid........
  • Tegelikult on vist nii, et igal turul võib leida üle- ja alahinnatud aktsiaid. Näiteks võib olla suhteliselt odav Saksamaa ja kogu eurotsooni aktsiaturg valguses, et Saksamaa suudab paari aasta jooksul teha oma pensionireformi ning võib arvata, kuhu siis see rahahulk paigutatakse.
    Samas ei julgeks siiski Nasdaqit HEXiga võrrelda, kuna üks peaks teisest turukapitalisatsiooni poolest ikka kordi üle olema.
    LHV on valinud USA turu algatuseks just põhjusel, et USA aktsiaturg moodustab ligi poole globaalsest aktsiaturust ning ka sealseid käibeid ning erinevate instrumentide valikuid millegagi võrrelda pole. Hiljem, kui on piisavalt huvi, ei välista loomulikult ka teiste turgude katmist.
  • Tegin kiire copy&paste aadressilt www.hex.fi Excelisse ja tuli välja, et tänasest Helsinki börsi käibest moodustas Nokia aktsia veidi üle 63%. Ja kui nüüd arvestada, et lisaks Nokiale on veel ka paar muud HEX-i aktsiat Nasdaqil listitud (F-Prot tuli meelde), siis ei olegi sellise müstilise korrelatsiooni põhjust vaja väga kaugelt otsida, ah? :)
  • Sattusin hiljuti OECD raporti peale, kus kajastati maailma erinevate riikide R&D kulutusi. Näiteks Soomes on 10 000 elaniku kohta tunduvalt enam R&D teadlasi ja uurijaid kui meie suurtel lemmikutel USA-l ja Jaapanil. Arvestades eelpool tooduga ja oletades, et soomlased jätkavad samas vaimus võib eeldada, et Nokia ja teiste tehnoloogiafirmade kõrvale tekib tulevikus kindlasti midagi sama maitsvat.
  • Ongi juba tekkinud. Nokia on kõigile teada, kuna igal teisel on selle firma telefon taskus ja kuna tegemist on selle kandi suurima firmaga. Samas kaldun ma arvama, et nt. viimase kahe aasta lõikes tagasi vaadates oleks ka Soomest oluliselt tulusamaid investeeringuid leida olnud. Lihtsalt Nokial on ülivõimas brand-awareness ning kombineerituna heade majandustulemustega on see jätnud ülisärava pildi.

    Kontrollisin just praegu sedasama F-Prot'i mida ma eelmises messis mainisin, ja sorry eksitava vea pärast, Datafellows ei ole listitud mitte nasdaqil vaid hoopis Frankfurdi NM-il. Nende hind on tõusnud eelmise aasta novembri ca. 5 EUR pealt tänasele 14-nele.

    Selliseid asju otsides ei tuleks ennast aga piirata Helsinki börsiga, kõige vähemalt võiks vaadata kogu Skandinaaviat. Nii Rootsis kui Norras on suur hulk väga agressiivseid internetifirmasid, kellele julgemad tegijad täna panuseid saavad panna, lootuses nende firmade Nasdaqile jõudes oma raha mitmekordistada. Kaks näidet vastavate riikide kohta võiks olla näiteks Citykey Rootsist ja FAST Norras. Neist viimane plaanib ennast USAs listida juba suvel, niiet kiirustage huvilised. :)
  • Täiesti õige on see Saksamaa jutt.

    Frankfurt on Euroopa suurim börs, käibed on 2,5 korda suuremad kui Londonis, kauplemissüsteem on kaasaegne, online brokerite äri õitseb, iga tudeng saab osta aktsiaid sõltumata tehingu suurusest komisjonitasuga max 0,21 %, min 0,08%(see on küll erisoodustus tudengile, tavakodanikul lisandub fix tasu 9DM) , järjest rohkem tavakodanike raha tuleb börsile (siiski veel kordades vähem kui USA's), lähiajal liitub Frankfurdi börs Londoniga, majandus on kasvufaasi alguses, euro on nõrk ja majanduse väljavaated head.

    Palju loogilisem tunduks, kui Eesti tegelased investeeriks Saksamaa Nemaxil, mis on palju lähemal, kui ülemere kaugel Nasdaqil.

    Ilmselt ka LHV leiaks võimaluse pakkuda Frankfurdi börside aktsiaid eestis ilma endale olulisi püsikulusid tekitamata. Kas LHV mõte liigub selles suunas?
  • Oleme tõepoolest jälginud aastate jooksul erinevaid börse üle maailma. Miks me valisime USA turu? Üks põhjuseid on kindlasti soov anda tulevastele investoritele arusaamine finantsturgude toimimisest ning võimalust investeerida kasvusuutlikesse firmadesse.
    Me arvasime LHVDirecti kavandades (ja ei ole hetkel ausalt öeldes veel oma arvamust muutnud), et USA turg on number 1 maailmas. Omavahelise diskusiooni alguses oli ka meil üheks argumendiks geograafiline lähedus, kuid nagu näha jäi see nõrgemaks ideeks.
    Küsimus on ju selles, kust inimene saab kõige parema info ja likviidsuse? Kui vaadata Saksamaad, siis ilmselt suurem osa inimesi ei oska saksa keelt tasemel, millega nad valdavad inglise keelt. Kui osa uudiseid ja tähtsamaid teateid peaksid investorid saama emakeeles, siis edasi, sügavamat infot saavad nad ikkagi ettevõtte emakeeles. Samuti on USA standartne raporteerimissüsteem Euroopa omast märgatavalt eespool. Kui palju keegi ka USA-d ei vihkaks, majandusliku poole pealt vaadatuna on USA kõige standardiseeritum, efektiivsem, ning seega ka mugavam riik (see üliefektiivsus on reeglina ka põhjus miks USA-d ei sallita). Internetiseerumise ajajärgul ei näe ma isiklikult ka olulist vahet selles, kui kaugel miski riik on geograafiliselt (väike vahe on kultuurilistel erinevustel, kuid sellega saab harjuda), ainuke suurem erinevus on ilmselt ajavahe. Kuid siingi- ehk ongi parem, kui inimesed ei kuluta oma otsest tööaega börsi jälgimisele?
    Seega on ka taoline loogiline põhjendus võimalik ning siin jääks peale USA turg (Nasdaq). Kahtlematult oleksime valmis pakkuma Frankfurti (või ka teiste Euroopa turgude) vahendamist, kuid LHVDirect on tänasel päeval orienteeritud kvaliteedile ja paraku saame pakkuda parema kvaliteediga infot keskendudes esialgu ühele turule. Loodetavasti suudavad seda ka Eesti investorid. Kui keskenduda ühele turule, peaks see olema võimalikult likviidne, läbipaistev, reguleeritud, ja infoküllane; ettevõtted seal samamoodi reguleeritud, läbipaistvad ning jätku,- ja kasvusuutlikud; nendes punktides on number 1 USA.
    Kokkuvõtvalt vastuseks "9007" küsimusele ülevalpool: LHV mõte on mingil hetkel liikunud euroopa suunast eemale, kuid kindlasti pöördub mõte taas sinna tagasi; ehkki nagu mainitud, ei ole siis põhjenduseks geograafiline lähedus, vaid pigem põhjendused mida ka "9007" mainib oma kommenaari keskses osas (suurus, tehingute lihtsus, info läbipaistvus, piirkonna majanduse hea käekäik jne.).
  • Ülevalpool foorumi varasalvest mõtisklusi HEXi kohta

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon