SAKU 65 - tundub ahvatlev - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

SAKU 65 - tundub ahvatlev

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Ettevõte võiks maksta kuni 5 krooni dividende ning firma
    tehniliselt õigustatud hinnaks oleks nii lühikeses kui pikas
    perspektiivis 65 krooni aktsia eest,» märkis Aivo Kangus Ühispangast.
    Tundub ahvatlev.
  • Saku jätkab oma tuntud headuses,
    sonas Tonu Vanajuur Cresco Väärtpaberitest.
    Kas keegi midagi negatiivset ka oskab öelda tasakaaluks
  • Selle aasta kasvu on väga raske kunagi korrata, muidu normaalne stokk.
    MIda sellest Pepsiga jahmerdamisest arvatakse?
  • Saku avaldas täna ilusad tulemused. Puhaskasum üle 61M.
    Mis saab edasi...
    Õlletarbimine on aastast-aastasse kasvanud
    99 61 liitrit elaniku kohta
    98 47 liitrit elaniku kohta
    97 40 liitrit elaniku kohta
    96 34 liitrit elaniku kohta
    Seda kiirenevat trendi on minu meelest väga raske murda.
  • Kust Kangus teadis, et 5 EEK makstakse dividende?
  • Vastates Sinu küsimusele: kust kodanik Kangus teadis, ütleks niipalju, et kodanik Kangus on tutvunud Ühispanga ülevaadetega Sakust, mis on oodanud sellist dividendi juba umbes eelmise aasta suvest. Olen ise neid ülevaateid kirjutanud, nendest on olnud ka mõned BNS uudised.

    Ootused on põhinenud Saku tugeval rahavool - see lihtsalt võimaldab maksta sellist dividendi.

    Saku on ajalooliselt (nii pikk nagu see ajalugu meil on) üks paremaid dividendimaksjaid:

    Dividend aktsia kohta:
    1996 1.00
    1997 2.00
    1998 4.00
    1999 5.00
    2000E 6.00
    2001E 6.50

    Saku puhul on muuseas võimalik ühena vähestest Eestis hinnata ettevõtet lisaks DCF meetodile ka Gordoni dividendikasvu mudeli abil...

    Enne Saku tulemuste avaldamist (so. eile) oli Ühispanga Saku target EEK 69 peal. Mitte, et ma arvaks, et tegu on mingi superkasvu näitava ettevõttega, vaid et pigem ei ole aktsia hind suutnud kaasas käia ettevõtte majandustulemustega ja õlleturu enda ootamatult kiire kasvuga.

    See hind on õigustatud sellisel suhteliselt kindlal juhul kui õlleturg kasvab järgmise 5 aasta jooksul keskmiselt (CAGR) 6% aastas ja Saku säilitab oma turuosa 50%. 2000E õlleturu kasv on 10%.

    Nõustun Kristjaniga, et Sakul on praktiliselt võimatu korrata 1999E kasvunumbreid. Samas meenub, et 1999 aasta alguses ootasin õlleturu kasvuks 1999 vist ainult 15%, aga tuli +29%. Aasta kestel vaatasin oma prognoose küll ülespoole, kuid sellist kasvu ikkagi ette ei näinud. Veel eile ootasin numbrit tulevat +24%.



  • Seda kiirenevat trendi on sinu meelest väga raske murda? Et aga lähebki järjest kiirenevalt kurku see Saku värk (sinu näitel Saku Tume)? No way! Juhtub nüüd näiteks suvi selline mitteõllesõbralik (tuul, vihm, tormid, väikesed purjed laudadel jms mõnu) tulema ja selgub kohe, et 99 oli trendist ülespoole upitus, mis korrigeerub päris järsult allapoole? Sestap ma Sakule Strong Buy ei julge soovitada, kindlasti aga sobib perfektselt suurematesse investeerimisportfellidesse oma parameetritelt.
  • Küsimus ei ole selles kas turg järgmine aasta kasvab kiirenevalt või mitte, tähtis on et ta kasvab. Järelikult on järgmise aasta kasum kõrgem kui sel aastal.
    Mis puutub õlletootmise sõltuvusse ilmast, siis on see seos aasta- aastalt vähenenud, sest inimesed jooovad õlut järjest rohkem pubides ja muudes ilmastikukindlates paikades, kus saab seda teha aastaringselt, mitte ainult palava ilmaga. Samuti julgen oletada, et Eesti alkoholikultuur liigub ka viinaviskamiselt lahjemate jookide suunas, nagu näiteks õlu.
  • Saku sobib suurematesse portfellidesse perfektselt? What about liquidity?
  • Arvan, et Saku põhjendatud hind on 60-65 krooni ringis. Annaksin omalt poolt ühe lihtsa valemi Saku aktsia hindamiseks: Kui Saku kasum on 61M, siis on põhjendatud hind 61 krooni. Aga ärge seda nüüd päris tõsiselt võtke, sest näiteks 20M kasumi puhul 20 EEK paika ei peaks, kuid praeguses situatsioonis võib seda vast niimoodi hinnata. Saku on tõsi küll aktsia, mis sõltub ka ilmast ja seetõttu vihmase suve korral tuleb väikeseid tagasilööke.
  • Arenguruumi veel tundub olevat ,eriti kliima poolest. A.Le Coq vist teeb ka ōlut.
    Ja päris normaalselt näib minevat?
  • Suuremad portfellid võivad sisaldada ka vähemlikviidseid, aga fundamentaalselt allahinnatud stokke. Kui aasta-kaks on horisont, pole Saku puhul likviidsus takistav tegur.
  • Nõus. Loodan ainult, et fundamentaalselt õige hinna ja hetke turuhinna vahe peapõhjuseks ei ole seesama likviiduspreemia.
  • Kahjuks vói ónneks pole palju negatiivset, meie (Hansapank) target price on 67.25 EEK; soovitus on osta; risk on väike; sektori väljavaade on positiivne ning riigi väljavaade on positiivne. Dividendid on kopsakad, kasum stabiilne. Prognoosisime kyll 64 miljonit krooni kasumit aastaks 1999.
  • Huvitav oleks teada millised on prognoosid järgmise aasta suhtes?
  • Tõesti, tõesti.

    Õlleturg tõmbus kokku -1%(ilmastiku süü)

    SAKU turuosa vähenes -2% ja õllede müügikäive -5%.

    A.LeCoq'i agressiivne müügikampaania võttis järelikult Sakult turgu.
  • Õlleturg tõmbus kokku -1%(ilmastiku süü) - eks inimesed avastavad vaikselt import õllesorte ja igast teisi jooke ka... õlleturu stabiliseerumine on ju iseenesest suhteliselt ootuspärane nähtus...

  • Saku majandustulemuste kommentaarist:
    Impordi osakaal õlleturul ulatus 8%
    protsendini (1999: vastavalt 11%).

  • tee või tina aga mitte ei usu et kohalik õlleturg kuhugi oluliselt edasi kasvaks, mingi sessoone ja ala soe/külm suvi efekt seal on aga kohalik õlletarbijaskond on piiratud, seega ka mingi maksimaalne tarbimismahtvõi piir... alternatiivseid jooke, mis iganes need siis on tuleb peale nagu seeni, SÕ'se puhul võiks pigem vaatada efektiivus, potensaalse ekspordi võimalusi ja strateegilisi plaane... seni on saku olnud suht kindel buy and hold paljude jaoks... samas kauaks, peale karastusjookide(veed, pepsid jne.) turule sisenemise pole praegune juhtkond ühegi uue "müüva" visiooniga välja tulnud, mis cash'i võiks genereerida ja kus neil mingi unique edge oleks... A.LeCoq on samas tqestanud, et ka suveräänselt liidrilt Saku'lt saab turgu ära võtta...
  • Tjah, meie (EYP) siis tõmbasime oma targeti alla 60 peale. Ja lühiajaline soovitus oleks müüa. Peale sellist tulemust ei näe vastu talve just väga palju võimalusi tõusuks.

    Samas ei usu, et Saku taanduks kuigivõrd oma hea dividendimaksja staatusest. Oodatav div yield 10% võistleb julgelt deposiitidega... Ja Saku pluss on kahtlemata tugev finantsseis, mis aitab neil vajaduse korral raskemad ajad üle elada.

    Parima ilmaennustaja preemia tuleks anda Kristjanile. Well done.

  • Tjah, meie (EYP) siis tõmbasime oma targeti alla 60 peale. Ja lühiajaline soovitus oleks müüa. Peale sellist tulemust ei näe vastu talve just väga palju võimalusi tõusuks.

    Samas ei usu, et Saku taanduks kuigivõrd oma hea dividendimaksja staatusest. Oodatav div yield 10% võistleb julgelt deposiitidega... Ja Saku pluss on kahtlemata tugev finantsseis, mis aitab neil vajaduse korral raskemad ajad üle elada.

    Parima ilmaennustaja preemia tuleks anda Kristjanile. Well done.

  • Ja mina mõtlesin, et teie nn. "targetid" on sõltuvuses ettevõtte tegelikust sisemisest väärtusest ehk tulevastest rahavoogudest, mitte sellest kas vastu talve on tõusuvõimalusi või mitte.
    Tõmbasite targeti 76 pealt 60 peale - see et suvest asja ei saa, oli juba 3 kuud tagasi selge. Tõenäoliselt on Tartu õlletehas agressiivse kasvuetapi juba läbinud (neil polevat õllede kohalt suuremaid tootmisvõimalusigi).
    Saku pole kindlasti kasvufaasis, aga nii suurt muutust ettevõtte perspektiivides või nende vähenemises ka ei näe, kui teie targeti muudatusest võiks järeldada.
    Siiani arvasin, et püüate oma analüüsides väljendada ettevõtte väärtust, mitte ennustada turu meeleolusid.
    (siit ei tasu järeldada, et usun saku hinna tõusu "vastu talve")
  • No ütleme siis nii, et target ei sõltu tõepoolest sellest, et talv tulekul on.

    Aga pikemalt põhjendame me oma seisukohti tavaliselt uplazas:

    Link Saku kommentaarile (kahjuks ingliskeelne)

    Küll aga on muid probleeme, millest ylelpool juba juttu on olnud. Turuosa kaotus, müügi päris oluline kahanemine ja marginaalide nõrgenemine. Ja see kõik loomulikult põhjustas teatava muudatuse oodatavates rahavoogudes.

    Veel võib lisada siia oodatust agressiivsemad investeeringud põhivarasse, mis võivad küll olla tuleviku seisukohalt väga vajalikud, kuid lähemas plaanis tähendavad marginaalide langust ja kes teab, võibolla ka väiksemaid dividende.

    Tuleb tunnistada, et nõrga suve niivõrd laastavat mõju ma ei oodanud. See näitab, et turg on küllastunud varem kui me seda ootasime. Tuletan meelde, et aasta alguses ootasime selle aasta õlleturu kasvuks 10% (seda sõltumatult Saku enda sarnasest prognoosist). Veel poolaasta andmed andsid alust loota, et kasv võib ulatuda kuni 5%ni. Nüüd on selge, et tegu on ilmselt hoopis kahanemisega.

    Miks ma talvest räägin? Eks ikka sellepärast, et kaks järgnevat kvartalit ei anna olulist lootust, et midagi võiks oluliselt paraneda, mistõttu lühema horisondiga investoritel pole mõtet oma positsiooni otsas istuda. Peaks leiduma ka huvitavamaid ja likviidsemaid objekte millesse investeerida.

    Võimalik, et me oleme sunnitud oma prognoose taas ümber vaatama, kui selgub, et õlleturg järgmise aasta alguses otsa ringi peaks pöörama ja mingil põhjusel taas tõusma hakkama.

    Tänan muidugi asjakohase kriitika eest.
  • Olen andnud omapoolse panuase Saku allakäigule. Nimelt alates aprillist ei ole märjukest larpinud, võrreldes varasema keskmiselt 0.365 tonnise aastakogusega. Isu sai täis. Olin Saku Rocki fänn.
  • hämmastav kokkulangevus! Samad sõnad aja, koguse, põhjuse ja margieelistuse koha pealt.
  • Ma mõtlesin natuke õlleturu kasvu üle järele ja jõudsin järgmisele järeldusele:

    Õlle läbimüügi lihtsustatud vormelil on kaks komponenti:
    a. inimeste elatustasemest sõltuv komponent, mis korreleerub majanduskasvuga.
    b. ilmastikust sõltuv faktor, mis meenutab kasiinot(tuleb hea aasta, ei tule)

    Niisiis, kuna majandus on kasvufaasis a faktor suurendab õlleturgu

    Mis teeb b faktor järgmisel aastal?

    Sel aastal vähendas b faktor õlle läbimüüki, et ta ka järgmisel aastal mõjutaks läbimüüki negatiivselt peaks suvel ilmselt lund sadama (lühidalt: ilmad peaks veel viletsamad olema kui sel suvel - vähe tõenäoline). Seega suure tõenäosusega järgmisel aastal õlle läbimüük suureneb
    Palju?
    Umbes ~10%, kui tuleb samasugune suvi nagu sel aastal ja ~10%+x kui tuleb ilus suvi.

    ***

    A.LeCoqi mõjust SAKU läbimüügile. A.LeCoq võitis sel aastal turuosa tohutute reklaamikampaaniatega. Eeldusel, et A.LeCoq ei hakka turgu dumpama peaks konkurentide turuosad järgmisel aastal samaks jääma.
  • Oma pikaajalisest õlle tarbimise kogemusest võin öelda, et joodud õllekogused pole kunagi sõltunud minu sissetuleku (majanduskasvu) suurusest, sest õllemehe põhimõte on järgmine: "õlut juuakse janu pärast ja õlleraha on taskus alati, muudeks tarbimiskuludeks kas siis jätkub või ei."
    Elatustaseme tõus võimaldab selle põhimõtte järgi müügimarginaale tõsta.
  • olen kuulnud, et suvel käib töö A.Lecoq tehastes kolmes vahetuses(24h) st. välja lastavad kogused ei saa eriti suuremaks minna...ja teine asi, pole nagu viimasel ajal eriti uusi sorte näinud, kogu aeg ikka seesama jama...
    isiklikult eelistan proovida kogu aeg midagi uut.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon