Ennustus: aktsiahinnad peale aastavahetust - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Ennustus: aktsiahinnad peale aastavahetust

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Ma ootan kõikide arvamusi, kui palju maksavad aktsiad börsil peale aastavahetust. Eriti pakuvad mulle huvi Hansa ja Norma.
  • 100 ja 45, millalgi peale aastavahetust. Mõne aasta pärast ilmselt ka rohkem.
  • täpsusta kas 2.jaanuari seisuga või miski muu kp.
  • Ma täpselt ei tea, mis päeval börs peale aastavahetust avatakse, kuid ma mõtlesin esimest uue aasta kauplemispäeva.
  • 31.12
    Close
    Hansa 96
    Norma 38

    03.01
    Close
    Hansa 97
    Norma 38 +1 või -4
  • ega 31.12 tegelt nagu toimugi mingit kauplemist.

    Kristjan, kuidas selle kuu aja taguse T+3 artikli meeleoludega on? Et versus eilne trummipuhumine ja pasunapõristamine postimehes?

    :-)
  • T+3 rules!

    Pangad teenivad põhiliselt sellelt, et kliendi raha seisab üsna kindlalt nende "käpa all". Aeg-ajalt seda liigutatakse ja makstakse teenustasusid, kuid üldiselt on eraisik piisavalt pigem rahu, kui oma raha armastav ja lepib oma säästudele makstavate intressidega. Säästma peab, tiksub kõigil meeles hiljutisest börsikrahhist õppinuna.

    Õigupoolest pole pangad suutnud kasvava rahamassiga veel oma tegevuses sammu pidada ja laenamise kasv järgneb hoiuste kasvule teatud viitajaga. Kuna aktivaid pole õnnestunud enam nii hästi tööle panna, pole võimalik ka passivatele (deposiidid) palju maksta ja eraisikud kannatavad selle tulemusena. Otseselt vinguma pole veel hakatud, sest eraisik on pikatoimeline ja kannatab nööki ilma sellest arugi saamata.

    Pangakeskne Eesti majandus on vastand börsikesksele. Seega pole pankade jaoks otseselt kohalikku börsi ja väärtpaberiturgu ilmtingimata vaja, kuna enda omakapitali saab laiendada välisturgudel ja kohalikele ettevõtetele tahaksid nad oma rahahunniku otsas olles pigem ise laenu anda, kui lasta erainvestoritel ettevõtete võlapabereid või aktsiaid osta. Seega on pangad üsna leigelt toetanud ka ideed, et eraisikud võiksid säästa läbi investeerimise. Rohkem on kord käest ära Ühispangas, kus on säilinud teatud-tuntud aktsiaturu toetusgrupp, kes aeg-ajalt tulevad rahvale välja ideega põhiliselt miinusmärki näitavale Tallinna Väärtpaberibörsile investeerida. Ja samas ei soovitata reeglina investeerida muudel turgudel. Seda olukorras, kus meile lähimal reaalselt tegutseval börsil on Nokia aktsia hind selle aasta algusest kahekordistunud! Mõistagi, suuremaid komisjonitasusid saab teenida siis, kui klient nende vahendusel kohalikul turul üritab raha teenida.

    Kahandatud ja juba täis ostetud limiidid ei luba täie rauaga enam panga nimel turul kaasa mängida ja seda ülespoole upitada, jääb üle vaid loota "turg ära rääkida", tahaks kohe kiuslikult küsida. Kõigil neil, kes julgevad turu tõusu suhtes kahtlusi avaldada, tuleb suu kiiresti kinni toppida ning ajakirjanduses peaks Eesti aktsiatesse investeerimisest rääkima vaid helluse ja armastusega on Ühispangas küllalt levinud seisukohad. Ja need äraneetud "T+3 spekulandid"! Ameerikas teevad võidukäiku "pikendatud kauplemistunnid", mis võimaldavad erainvestoritel pärast väsitavat tööpäeva veel mõned tunnid oma aktsiaportfelliga interneti vahendusel kaubelda. See kõik ei ole loodud pikaajalist (see kategooria hakkab varsti välja surema!) investorit silmas pidades, vaid just nimelt pidevat spekuleerijat silmas pidades. T+3 rules ja seda järjest enam!

    "Bullish turg sünnib pessimismiga, kasvab skeptitsismiga, küpseb optimismiga ja sureb eufooriaga" ütles Sir John Templeton. See, kui Preatoni või Lõhmus (ise juba pikad, mis?) jms on optimistlikud kohalike aktsiate väärtuse tõusu suhtes, alles hakkab pessimistlikku hoiakut murendama. Sentimendi muutus võib samas olla kiirem, kui keegi suudab ette kujutada.



    Kristjan Hänni
    Kawe Kapital
  • Mis siin täpselt vale oligi? Et muutus võib olla kiire tulema vä? No ei olnud ju... Kui vaatad veel üks jutt tagasi, siis pakkusin novembri teise poole tõenäoliselt õigeks ajaks aktsiate ostmiseks. Tekib mingi seos?
  • ma ei viitsi diskuteerida, aga loe ise oma t+3 artiklit kus sa meid vaat et idiootideks pidasid, kuna me NII optimistlikud olime.
  • tahax viimasel päeval ennustada, kuna kell kukub ennustuste saatmiseks
  • Saab, ikka saab, Kristjan. Tõsi, me ei ole seda suurelt ajakirjanduses soovitanud. Klientidele aga küll. Ühte kindlat klientidele jagatud soovitust mäletan ma suvest kuskilt 80 EUR tasemelt. Praegu on siis ligi 100% kõrgemal. Soovitus põhines tehnilisel analüüsil. Samamoodi on Nokia meie Nordic picks listil alates jaanuarist, mil me selle listi tekitasime. Me ei ole tõepoolest võimelised tegelema fundamentaalse analüüsiga välisturgudel, kuid me suudame hallata välisanalüütikute poolt toodetavat analüüsi ja teha omalt poolt tehnilist.

    Kui kedagi huvitavad aktsiad väljaspool Eestit, siis palume lahkesti hakata kliendiks. Omalt poolt pakume lisaks kauplemisvõimalusele ka Nordic turgude päeva- ja nädalaülevaateid ning tehnilist analüüsi. Vajadusel leiame ka fundamentaalanalüüsi teistelt tegijatelt.

    Aga ajakirjanduse vahendusel ei näe mõtet Nokiat promoda tõepoolest. Ja konkurentidele soovitusi jagada kah ei näe mõtet.
  • T+3 artikkel on ju lisatud, mis pagana "idioodid"?
  • Seda EP asja ei suutnud ma küll ette näha, seega tuleb paraku aasta lõpu/alguse hinnaprognoose korrigeerida. Kui Venemaa valimistele mingit suurt positiivset õhinat (vähetõenäoline) ei järgne, tuleb aasta lõpuks Hansa 90-92, Norma 35-36.
  • Hetkel tundub ta kõige raskemini prognoositavam jah...

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon