Aastad 2000- - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Aastad 2000-

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Prognoos: millalgi järgmisel paaril aastal ületavad Eesti investorite investeeringud välisaktsiatesse (eelkõige Rootsi) mahult nende investeeringuid TVB aktsiatesse.
  • Millel põhineb see prognoos
    Ma arvan, et selline trend on ajutise iseloomuga, kui sellist trendi võib täheldada.
    Pigem on see fluktuatsioon
  • Põhineb eeldusel, et mingit 97 eufooriat enam ei tule. Sellisel juhul on kohalike vaba raha hulk juba praegu liiga suur, et seda Eesti aktsiatesse investeerida. Kiirema kasvuga ja parema likviidsusega turge on aga läheduses saadaval ja kui ükskord kohalik investor on kartusest üle saanud, soovitavad analüütikud juba märksa laiemalt investeerida, kui praegu. Kas sa ise soovitaksid (eeldades et omad piisavalt andmeid alternatiivsetest võimalustest) kogu oma aktsiaportfelli Eesti aktsiates hoida? Vaata näiteks aega, kui me tegime Hoipanga Venemaa IF-i. See sai omal ajal väga kiiresti suurimaks equity fondiks Eestis. Nüüd siis vaadatakse Skandinaaviasse ja väikese viitajaga muud Euroopat.
  • Ma arvan, et investeeringud küll suurenevad, kuid ei julge öelda, et ületavad kohaliku turu investeeringuid. Arvata võib, et see raha, mis praegu rahaturufondides ja pankade hoiustel madalat intressi teenib leiab ükskord parema võimaluse, kuid miks seda ei võiks investeerida kohalikesse aktsiatesse?
  • Sest siin ei ole kuigi palju valida ja varsti on siinsed aktsiad "õige" hinnaga.
  • valikuküsimus on muidugi õige, on jah pagana väike, kuid ega see, et sul on valida 20 100-se P/Ega aktsia vahel (P/E on lihtsalt näide, kasutage P/CEd või P/E/g suhet kui tahate) iseenesest ei suurenda valikut. Et ostaksid Sa parema meelega näiteks selle VA Linuxi aktsiaid, mille puhul on raske arvata, kas ta kunagi üldse kasumisse jõuab või hoopis Saku aktsiaid, mis ilmselt jätkab dividendide maksmist ka edaspidi. (Saku on ka lihtsalt suvaline näide - soovisin lihtsalt valida võimalikult hi-tech või .com kauget ala illustratsiooniks).

    See kõlab muidugi nagu warren buffett..., ma tean.

  • Õiglase hinna puhuks aitab see, kui mõni ettevõte juhuslikult üllatavate tulemustega esinema peaks hakkama. Ka Nokiaga leiaksid sa minevikust piisavalt juhtumeid, kus on räägitud õiglase hinnataseme saavutamisest. Ja seda on teinud needsamad analüütikud, kes täna on ülipositiivsed. Nii et ma ei oleks nii kategooriline nagu sina oled.
    Jutu point peaks olema see, et kui täna ei ole ühtegi võimalust investeerimiseks, siis sellest ei järeldu nagu ei võiks selline võimalus homme tekkida. Sama kehtib ka täna toredate turgude kohta, ainult vastupidi.
  • Ma ei tea viimaseid andmeid, aga paar kuud tagasi oli S&P500 indeksi vedajateks kah ainult mingi top 50, ülejäänud olid aasta algusest miinuses. Tuhandete saadaolevate aktsiate puhul pole 50 just kuigi lai valik.
  • see venemaa if fondi näide on õige ainult nii palju, et riskiraha voolab sinna, kus näidatakse atraktiivseid tulemusi. minu arust oli venemaa if tootlus omalajal, enne krahhi, 200-1000 protsendi vahepeal.
    kui mõni fondijuht komplekteerib näiteks Rootsi internetisektorist portfelli ja näitab kõrget tootlust, kusjuures Rootsi on usaldusväärsem kui Venemaa, siis ta võib suured rahad taha saada.
  • Põhimassi investeeringutest määrab jaemüük. Hansapank hakkab tõenäoliselt varsti vahendama Roburi fonde (suurim fondihaldur Skandinaavias ja kuulub põhiosas Swedbankile), mis on üsna keskpärased oma tootluse poolest, kuid tugevamad ilmselt just Skandinaavia turul. Praegu pakkusin selle tõttu "eriti Rootsi" välja. Muidugi peab arvestama ka järgmisel aastal tõenäoliselt tekkiva börsivälise kauplemiskeskkonna loomisega internetis (kevad 2000?), kus Eesti investor saab nii siinseid kui ka muu maailma aktsiaid väga odavalt kaubelda. Kui see hästi käima läheb, siis "eriti Rootsi" enam ei kehti, vaid aktsiaid hakkatakse vaatama sektorite kaupa ja globaalsemalt.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon