Rahandusministeerium- SKP IV kv. +4protsenti - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Rahandusministeerium- SKP IV kv. +4protsenti

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Rahandusministeeriumis on tekkinud omapärane konkurents majandusnäitajate avaldamisel. Ametlikult teatab IV kvartali majanduskasvu esialgse hinnangu ESA 3.märtsil. Aga nagu näha ei malda Rahandusministeerium, kelle alluvusse ESA kuulub nii kaua oodata ja teavitas eile ajakirjandust, et nende prognooside kohaselt kasvas SKP 4 protsenti IV kvartalis. Huvitav kui palju erineb sellest tulemusest ESA poolt 2,5 kuu pärast avaldatav näitaja.
  • esialgselt teadaolev info novembri väliskaubanduse osas tekitab 4.kv SKT suhtes natuke kõhedust.
  • millised need numbrid, siis on. Eksport alla 4 miljardi ja import üle 5 miljardi võiks arvata.
  • Peale selle on veel üks faktor, mis segab saavutamast järgmisel aastal skp 4 protsenti kasvu - pangaintressid. Praeguseks ajaks on laenuintressid Eestis jõudnud tõenäoliselt madalamaile tasemele. Edaspidi võiks laenuintresside suunda näidata intresside liikumised eurotsoonis, seal aga kardetakse intresside tõusu. Esimeses lähenduses aga kõrgemad intressid pidurdavad majandusekasvu.
  • eks see ikka rohkem reaalintressidest sõltub, mis on omakorda tänu kasvavale inflatsioonisurvele natuke madalamad kui mullu. suur oht on väliskaubandusdefitsiit. intresside poole peal ma küll praegu ohtu ei näeks.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon