Kas EP emiteerib võlakirju? - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Kas EP emiteerib võlakirju?

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Ma kuulen raadiost, et Eesti Pangal on raskusi oma kohustuste täitmisega riigi ees. Nimelt on kinnitatud eelmise aasta eelarves EP kasumieraldiseks 130 M, millest EP püüab taanduda kuna ta kasumit ei saanud.
    Ettepanek: EP peaks antud summa ulatuses emiteerima võlakirju ja siiski oma kohustuse täitma.
  • Eesti Pangal pole tarvis riigieelarvesse planeeritud 130 miljoni krooni leidmiseks võlakirju emiteerida, sest see raha on keskpanga reservides olemas.

    Samas ei saa öelda, et Eesti Pank püüab kõrvale hiilida oma kohustuste täitmisest riigi ees, sest seadus ei kohusta keskpanka sellist eraldist tegema. Keskpanga strateegia näeb ette, et riigieelarvesse kantakse kuni veerand kasumist, aga möödunud aastal sai Eesti Pank hoopis kahjumi.

    Riik ei saa seda raha nõuda veel selle pärast, et 1998. aastal eraldas Eesti Pank riigieelarvesse pankrotistunud Maapanga hoiuste kompenseerimiseks ebatavaliselt suure summa, saades valitsuselt põhimõttelise nõusoleku, et järgmistel aastatel keskpank oma kasumist riigieelarvesse eraldisi ei tee.

    Tõenäoliselt oleks põhjendatud küsimus, kas seadus peaks keskpangalt nõudma suuremate eraldiste tegemist riigieelarvesse.
    Sama põhjendatud on aga küsimus, miks üldse valitsus eelarvesse keskpanga 130 miljonilise kasumieraldise sisse kirjutas, kui polnud kindel, kas seda on võimalik saada.
  • Miks ei v]iks siiski EP v]lakirju emiteerida?
  • Minu arust EP pole õigust võlakirju emiteerida? Võib-olla olen seadusest valesti aru saanud. Ja põhjust ka pole emiteerimiseks.
  • Siis on võimalik selgitada kuivõrd investorid usaldavad EP ja Eesti pangasüsteemi.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon