Eesti Telekom - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Eesti Telekom

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Sven, mis see õige hind sul oligi seal?
  • 100 ringis, mis siis? oled võidurõõmus?
  • Oskab ehk keegi seda 135+ hinda põhjendada? Et ikka need lisateenused?
  • üritan emotsioone vältida tööasjades...on närvisüsteemile kasulikum...aga lääne pool minumeelest on suhtumine, et ETL pole sugugi ülikallis veel isegi praeguselt tasemelt veel võrreldes Ida-Euroopa sarnaste kompaniidega...või on kõik sügavas eksituses siis, sest mull ikka mega juba?
  • millegipärast need lääne tegijad (vaatasin just yht nomura ylevaadet TPSAst) arvavad praegu, et näiteks järgmisel aastal eesti telekomi kasum kasvab. ma küll praeguse seisuga seda uskuda ei tahaks.

    arvad sa, et nii selle aasta kui ka järgmise tegelikud tulemused ei suuda mingeid mõrasid sellesse optimismi lüüa?
  • noh jahh...nomura...eino miks negatiivsed uudised siis hinnalangust ei või tuua...ikka võib langeda...aga see tänane ralli pole seotud eriti ettevõttega seotud uudistega, vaid pigem on convergence (ehk siis riskipreemiate oodatav vähenemine EUga liitumise ootuses) oluline olnud...ehkki nagu varavõitu tundub küll
  • Milline on lugupeetud listiliikmete arvamus ETL laest? KAs 150 on piir või ainult vahepeatus?
  • Telekomi puhul vist kaugemate maade investorid ei arvesta aasta 2001 probleemiga. Seetõttu tõmmatakse järgmiseks 5 aastaks joonlauaga 10-20% iga-aastane kasvuprognoos ja leitakse, et on odav.
    Aga ausalt öelda, kurat seda teab, mis siis juhtub. Võib-olla ei juhtu midagi.
  • tuleks selle konvergentsiefekti juurde tagasi...et võtaks näiteks eelduseks, et see mis viimastel päevadel Hansa ja ETLiga toimunud on ongi osaliselt põhjustatud sellest, et Eesti kuulub siiski koos Poola, Ungari jt. EU laienemise nn. esimesse lainesse ja rahavoogude diskonteerimisel kasutatavaid riskipreemiaid vähendatakse juba nii varases staadiumis ehkki tegeliku EUga liitumiseni on jäänud võib olla rohkem kui 5 aastat...Sven ega sa ei saa öelda, mis sinu mudelis tuleb ETLi tänaseks hinnaks kui sa jätad kasvueeldused samaks ja ütleme näiteks 1-2% tõmbad diskontomäära alla?
  • Miks sa üldse nii arvad, võtad lihtsalt laest või on keegi sulle midagi sellist juba põhjenduseks toonud?
    Isiklikult ei usu sellisesse põhjendusse.
  • laest...ikka laest...kust siis veel
  • See põhjendus tundub olevat täiesti õigustatud. Näiteks Selle nädala Saksamaa börsiteemalistes ajakirjades Tele Börse ja Capital oli mõlemas artikkel äärmiselt atraktiivsetest investeerimisvõimalustest Ida-Euroopa turgudele. Jutt oli küll Ungari ja Poola riigi võlakirjadest aga põhjenduseks oli seesama konvergents. Eks see mõte liigub sama rada pidi ka aktsiaturgu vaadates.
  • assooo jah, ma eile juba kirjutasin siia, kuid see vastus kadus kuhugi ära. kokkuvõte selline - diskontomäärad mul juba niigi madalad, moodustudes 7% riskfree + 5-6% riskipreemiat telekomi puhul, mida on korrigeeritud beetaga. Natuke modifitseerisin enda varasemaid seisukohti ja jõudsin WACCideni (=diskontomäär, kes ei juhtu teadma) 9.9% ETC ja 11.midagi% EMT. terminaalkasvud võtsin 4% ETC ja 6% EMT. Ehk siis ETC kasvab tulevikus umbes nagu GDP ja EMT veidi rohkem. Seda et telekomisektor 20 aastat järjest 10% p.a. kasvab, seda ma lihtsalt keeldun uskumast. Ei näe sellist ruumi.

    Anyway, nende veidi alandatud diskonto- ja pisut tõstetud kasvumääradega jõudsin sellise hinnani nagu 129. Aga ma vaatasin omaenda prognoose lähiperioodideks ja leidsin, et need on väga ilusad. Pole kindel, et telekomil neid liiga lihtne täita on.

    samas näitab minu eilne katse seda, kui tundlik on valuation väikestele muutustele intressi- ja eriti kasvumäärades. aga see ei tohiks küll kellelegi uudisena tulla.

    oma murepunkte seoses telekomiga olen siin varem juba megalt üles lugenud, rõõmutundmiseks seni vähe põhjuseid näinud.
    ETC puhul on need tariifid ja juba täna pead tõstev konkurents.
    EMT puhul olen natuke murelik investeeringute järsu kasvu pärast sellel aastal, sest ma ei näe sellist nõudluse kasvu (WAP and all that crap), mis seda õigustaks.

    aga muidugi võib kõik olla hoopis ilusam kui mulle praegu paistab. eks vaatame, mida tulemused toovad.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon