SKP kasvas IV kv. 1.9% - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

SKP kasvas IV kv. 1.9%

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Ennu pakkumine , et jääb alla 2%, oli kõige lähemale pakutud. Õnnitleme
  • njahh....USAle me nii järgi ei jõua niipea
  • Kas uudis mõjutab aktsiaturgu ka? (Negatiivselt)
    Tihtipeale meil hoopis vastupidised liikumised!!!!
  • Palju õnne jah.

    Huvitav on nüüd jälgida, kuidas optimistid seda väiksemat kasvu õigustama hakkavad.
  • Oluliselt turg alla ei tule, kuigi number oleks võinud juba kobedam olla. Vaadake eelmise kvartali tulemuse avaldamist - kohalikud (mina muuhulgas) olid pettunud, muu maailm aga ostis.
  • No ma tahaks seda näha. Ilmselt hakataks siis rääkima sellest, kuidas see kõik oli minevik (meenutan 1Q99) ja kus meil alles praegu on kõik hästi. Eestis on vähe neid, kes suudavad makrotasandil toimuvat. Tänane päev ainult kinnitab seda. Seetõttu ei maksaks väga tõsiselt võtta ka neid, kes ütlevad, et nüüd ongi kõik äärmiselt hästi.

    Siia lõppu sobib hästi Ühispanga 1Q00 SKT prognoos +6%. Aasta kokkuvõttes ootame 4%.
  • Viimaste päevade väikesed käibed näitavad minu arust seda, et ka välisinvetorid on aja mahavötnud, ja ootavad möningast korrektsiooni.
  • Vahe on selles, et seekord pani muu maailm ka oma prognoosides mööda. Samuti on vahepeal kerge +40% kasum tekkinud, mida 3Q99 polnud. On mida müüa.
  • Kas ikka on? Muuseas vabandan siin kunagi Igor M. nime all esinemise pärast, aga ütlesin seal vist välja ka oma targeti HAP aktsiale aastal 2000.
  • kohalikel pole, see-eest on läänel. võimalik muidugi, et neid see yhe kvartali sjt ei huvita. aga mingi kerge mõra lööb see nende optimismigi.
  • sjt all mõtlesin ma muidugi skt-d
  • Minu arvates on SKT näitaja veidi jama. Eelkõige tunnetan ma puudujääki turismiga seotud tulude kajastamisel. Stat. amet ei ole lihtsalt võimeline neid andmeid adekvaatselt koguma. III kvartali tulemuste põhjal olid minu prognoosidega võrreldes eelkõige selles osas erinevused. Hinnake ise, minu arvates on tegelik seis parem võrreldes eelmise aasta sama perioodiga parem, kui SKT näitajatest arvata võiks.
    Nii et, enne kui siinsetele prognoosidele hinnangut annate, hinnakse stat. ametit. Tegelikult peaks muidugi oma prognoose tehes vist prognoosima ka stat ameti tööd. ... muutujate arv läheb natuke suureks sel juhul.
  • SJT = sisemjanduse jobutoodang?
    Turg käitub enam-vähem täpselt sarnaselt eelmise korraga. Mis edasi? VB läheb Eesti investorite survel lähemal ajal 35-ni. Raha on ju Eeestist välja võetud ja ei täi kohe seda siia tagasi panna. Fantaasia on aga piiratud. VB=UP!!! Üks näide sellest, kuhu ma olen praegu optsioone teinud.
  • Paraku on see parim hinnag, mis meil on. See, et keegi kuskil oma exceli nurgas mingi teistsuguse arvu kokku suudab arvutada, ei tähenda seda, et see kuhugi avalikult välja öeldavaks numbriks saab. Mistõttu pole selle teadmisega ka suurt midagi peale hakata.

    See on umbes sama nagu minu ebausk telekomi kasvuväljavaadete osas.
  • kui VB tähendab VILNIUS BANKa, siis inimesed sööstavad küll meeletusse gamblingusse.
    makronäitajad on ju pahad. varsti hakatakse proovima kui jäigalt litt on seotud dollariga.
  • Ei noh, põhimõtteline vahe tuleb ikka pikemas perspektiivis sisse, kui SKT-d mingil määral pidevalt ühes suunas vigaselt arvutatakse. Seda ma ju räägingi, et juba praegu on meeleolu ja numbrid oluliselt erinevad.
  • jah, erinevad küll; nagu näiteks matemaatika ja filosoofia
  • Pigem nagu matemaatika (mudelid) ja reaalne elu.
  • reaalse elu koha pealt ma ei julgeks küll palju sõna võtta. Ma arvan, et meie, offisiinimesed teame sellest vähem kui me ise arvame. Võibolla näeme ja teame me liiga palju viimase aja võitjaid (õnnelikud spekulandid jms) ja liiga vähe kaotajaid, seda massi, kelle jaoks tegelikult mitte midagi muutunud ei ole viimase paari aasta jooksul.

    Kui me arvame ja usume, et kasv tuleb ekspordi arvelt, siis tasuks vaadata seda, millised võimalused on väliskaubandusbilansi (just sealt tuli 3Q99 ja üldse 1999.a. oluline panus sellesse, et üldse nullkasvuni jõuti) paranemiseks. Neid on praegu vähevõitu. Kui me sealt SKTle plussi ei näe, siis jäävad olulise elemendina eratarbimine (ca 57% SKTst), valitsuse tarbimine (22%) ja investeeringud (27%). Meie näeme tuleval aastal kiiresti kasvamas vaid investeeringuid. Eratarbimise kasv peaks olema suhteliselt aeglane ja valitsuse tarbimine ilmselt ei kasva. Eratarbimise puhul on küsimus ka selles, et see kipub ikka veel pigem suurendama importi ja seega ei oma mingit positiivset mõju SKTle (või siis väga väikest läbi vahendajate tulude).

    aga muidugi võib kõik olla hoopis teisiti ja me oleme liiga ettevaatlikud kasvu prognoosimisel.
  • Seal välismaal mõistetakse siis meie olukorda paremini. Miks nad siis müüma ei tõtta? Umbes kahekordne vahe optimistlikumate prognoosidega pole oluline? Kohalikud on ettevaatlikumad.
  • Mina olen matemaatika pooldaja!
    1.9% on 1.9% ,plaksutagu inimesed käsi palju tahes ja apelleerigu muudele emotsionaalsetele tunnetele.
    Samas olen ma reaalsusega nii suures kontaktis, et ei pea imeks kui nii mõnigi siinse foorumi kasutajatest on nõus 1+1 rääkima 3-ks või nulliks vastavalt vajadusele, sest lihtinimesed ei suuda piisavalt abstrakselt mõelda. Ja seal kus on vaja mõelda matemaatiliselt lähenevad nad füüsika aspektist, ja seal kus on vaja mõelda füüsikast tulenevalt hakkavad nad hoopis kemiseerima.

    NB! Omaette teema on statistiliste andmete esitamise nihe võrreldes analüütikute poolt tulevikku suunatud prognoosidega. Aga sellest juba järgmine kord.
  • Leidsin huvitava diskussiooni SKP numbrite osas. Mingi arutlus oli minu mäletamist mööda veel parem. See puudutas 2001. aasta I või II kvartalit. Ei leia praegu. Huvitav on selline tagantjärele korrigeerimine. Need, kes omal ajal pealtnäha eksisid majanduslanguse prognoosimisel, olid tegelikult õigel teel.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon